Питане относно дължина на курбел

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Питане относно дължина на курбел

Мнениеот papinu » Пет Май 11, 2012 4:30 pm

Според този калкулатор дължината на курбела с който трябва да въртя трябва да е 180 мм.
Досега на пазара такова 'чудо' не съм виждал! :dontknow:
Някой знае ли дали има такива курбели за МТБ?
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Рейтинг: 2000

Re: Питане относно дължина на курбел

Мнениеот dob111 » Пет Май 11, 2012 4:57 pm

Има такъв курбел от серията ХТ на Shimano. За съжаление не е евтино.
RaceFace също имат 180мм. Обикновено в по ниските класове 180мм не се предлага.

Гледал съм няколко калкулатора за курбели, мисля, че този дава доста адекватна дължина. Повечето калкулатори, с които съм смятал дават абсурдно къси курбели, което ме навява на мисълта, че са настроени за шосе.

А ти досега с каква дължина на курбелите си въртял досега и какъв МТБ стил ще караш с тези курбели?
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот papinu » Пет Май 11, 2012 5:14 pm

Основно смятам да карам XC. Разбира се градското каране се подразбира, но то не е основно.
Предстои ми смяна на сегашния ми байк, който не ми е по размер и по-важното е много стар за това за което искам да го ползвам. Рамката не ми е по мярка, да не говорим за курбелите, които са 170 мм. Но преди 16-тина години кой говореше/предлагаше курбели по размер, кой продаваше МТБ-та с вариации на размера на рамките в БГ. И на всичко това като добавим аз какъв капацитет съм имал тогава - резултата е налице :banghead:
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот dob111 » Пет Май 11, 2012 5:44 pm

Определено 170мм е абсурдно късо за теб. 175мм ще има съществена разлика. Може да опиташ и по евтин курбел 175мм да покараш докато натрупаш опит и да решиш да даваш по сериозни пари за курбел.
Аватар
dob111

Мнениеот PtD » Пет Май 11, 2012 8:54 pm

В интерес на истината с по-къси курбели ми е по-приятно. Аз съм 180 см висок, би трябвало да ми е по-добре със 175. Само че със 170-ки въртя значително по-плавно - макар и леко по-трудно.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот papinu » Съб Май 12, 2012 10:38 pm

dob111 написа:Определено 170мм е абсурдно късо за теб...

Така е, това съм го осъзнал доста преди да навляза по-навътре в материята.
Чудя се дали ако си купя колело от някои популярна марка с рамка L или XL - то курбелите й ще бъдат с подходящия размер - евентуално 180мм.
Нещо се съмнявам, че ще бъде така, което ме кара да се замисля дали да си взема ново сглобено колело вместо да си асемблирам сам.
Аватар
papinu

Мнениеот dob111 » Нед Май 13, 2012 12:14 am

Предполагам, готово колело голям размер ще бъде с курбел 175мм. 175 не е късо.
Тия "някакви си" 5мм разлика между 170мм и 175мм оказват съществено влияние, пък и щом досега си карал със 170...
Аватар
dob111

Мнениеот vpravov » Нед Май 13, 2012 12:31 pm

Хъмм...интересно! Някой попадал ли е на подробна статия по въпроса? Аз лично не съм се ровил. :dontknow:
Според въпросния калкулатор и аз би трябвало да карам 180мм. курбел, а в момента съм с 175мм. и определено не изпитвам необходимост от по-дълъг. От една страна бих спечелил по-голям въртящ момент, но пък краката ми ще се наложили да изминават по-голямо разстояние за да поддържат същата ъгловата скорост при въртенето. Сиреч - ще ми е нужна по-малка сила на натиск върху педалите, но пък ще трябва да сгъвам повече колената и да "размахам" още повече краката, което не ми звучи добре. Все пак скоростната система компенсира въртящия момент в курбелите. И тук според мен нещата опират до ергономия и удобство. Това поражда следващия ми въпрос. Защо по дяволите същия този калкулатор твърди, че при МТБ са ми необходими 180мм. курбели, а при шосейка - 175мм. Къде е ергономията в случая? :dontknow:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот dob111 » Нед Май 13, 2012 12:53 pm

Защо по дяволите същия този калкулатор твърди, че при МТБ са ми необходими 180мм. курбели, а при шосейка - 175мм. Къде е ергономията в случая?

Идеята е, че при МТБ каране теренът е по рошав, преодоляват се препятствия - камъни и т.н., които могат да свалят по-рязко каданса и с по дългия курбел контрола и възстановяването на каданса е по добро. Имаме по дълъг лост, за по добър контрол.

По късия курбел може да бъде оприличен на пистов мотоциклет - скоростите са "по-къси" - по бързо губи обороти, също така на моменти прекалено бързо качва излишно високи обороти. Силата се трансформира по-експлозивно, но и по нестабилно. При по късия курбел повече предавки и с по-малка стъпка помежду им е доста голям плюс. Затова и при шосейките се препоръчва повече.
По дългия курбел е като по-нискооборотен мотоциклет - може да е ефективен и на по ниски обороти, по бавно ги сваля до критично ниво, също така не ги качва прекалено рязко до свръхниво.

Това все пак са общи тенденции. Всичко е въпрос на индивидуалност на физиката, напасване и свикване.
Аватар
dob111

Мнениеот papinu » Нед Май 13, 2012 3:09 pm

dob111 написа:
Защо по дяволите същия този калкулатор твърди, че при МТБ са ми необходими 180мм. курбели, а при шосейка - 175мм. Къде е ергономията в случая?

Идеята е, че при МТБ каране теренът е по рошав, преодоляват се препятствия - камъни и т.н., които могат да свалят по-рязко каданса и с по дългия курбел контрола и възстановяването на каданса е по добро. Имаме по дълъг лост, за по добър контрол.

И аз така го виждам - най-вече с разликата в лостовете. :beer:
По-голям лост води до по-голям въртящ момент. А по-големия ход при въртене на крака не би трябвало да е проблем в предвид по-голямата дължина на крака. Все пак когато ходим правим по-големи крачки и не се оплакваме от това, напротив :lol:
Аватар
papinu

Мнениеот vpravov » Нед Май 13, 2012 4:40 pm

Това с въртящия момент не ми звучи като адекватно обяснение, най-малкото заради скоростната система. Дължината на курбела със сигурност би трябвало да обслужва ергономията и после всичко останало. Едно е да станеш прав от пълен клек, друго е от полуклек. За мене горния калкулатор е неадекватен. Най-малкото защото не отчита различните стилове в МТБ. Със сигурност при по-късия курбел ще е по-лесно да поддържаш по-висока ъглова скорост, а въртящия момент да компенсираш чрез скоростната система. Или въпроса е: къде е златната среда за теб!
Както и да е!
Тази тема не е трябвало да бъде пропусната!
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот papinu » Нед Май 13, 2012 9:04 pm

Темата е объркваща. Цитират се данни от 1997 г. , което не ми се струва адекватно сега.
Единственото полезно е последното мнение на codename47, което е споделен опит :agree: .
Ясно е, че трява да се пробва ако има възможност. Все пак съдейки от опита на codename47 може би 180 мм ще са ми подходящи, отчитайки че предпочитам да въртя с по-малък каданс. Съдейки от тук 177.5мм също е вариант.
Аватар
papinu

Мнениеот Шлек_народен » Нед Май 13, 2012 9:18 pm

Има различни стилове на въртене на педалите .Най-общо по-старите мерки са за по-дълги курбели, а в последно време се налага идеята за по-къси и по-висок каданс.Това нароварва по-малко коленете и т.н.Според мен оня калкулатор малко на едро смята размерите.При мен дължината на крака е около 86см. Според една таблица - има я в оная тема
http://www.myra-simon.com/bike/cranks.html
съм м/у 170 и 172.5 мм курбели.
И за шосейката е точно така .Пробвах със 175 и не става. 170 и 172.5 са ми идеални, даже повече карам170 мм.
На планинското колело карах със 170мм, после и аз почнах да търся алтернативи и в момента съм със 175мм. Там си ги карам , няма проблем. Но обикновено е все нагоре и каданса е нисък.Наролу не ми прави толкова впечатление колко са дълги. Та, това което се получава при мен е, че със 175 трудно поддържам висок каданс, докато със 170 не беше проблем. Проблема обаче е, че при нисък каданс болят коленете.Но на корав баир, ако паднеш към 50 и по-нисък каданс 175мм определено е по-добре.
Та според оная таблица (мисля че е съвсем реална) и дължините на курбелите.
Самата таблица,стойностите - за шосейка и подобно каране с висок каданс -около 90 и повече.
За Мтб и по-нисък каданс -добавяте 5 мм.Също и шосейка,ако карате с нисък каданс.
п.п. навсякъде, където съм чел нещо по въпроса, се казва, че ако твоя размер се колебае м/у два размера курбели е по-добре да се избере по-малкия.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот papinu » Нед Май 13, 2012 9:36 pm

Тотално се обърках. Или иначе казано - още повече.
Ясно е че по индивидуална преценка е най-правилно да се избере подходящия размер. Но в реалността, как да стане да си взема 3-те размера курбели, които се препоръчват за мен по различни таблици (175, 177.5 180) и да ги тествам за да преценя кое е най-подходящо в зависимост от анатомията ми и начина на педалиране.
Аватар
papinu

Мнениеот Шлек_народен » Нед Май 13, 2012 9:40 pm

Реално 177.5 мм трудно ще намериш . То и 180мм не се намират навсякъде. Та, ориентирай се към 175 мм, пък, ако ти попаднат 180 мм пробвай и прецени дали си струва.
Шлек_народен

Мнениеот vpravov » Нед Май 13, 2012 9:50 pm

papinu написа:Единственото полезно е последното мнение на codename47, което е споделен опит .

Именно заради този пост основно ти я пуснах. Имай предвид, че codename47 е висок около 195см.
@Шлек_народен
Имам абсолютно същите лични впечатления при МТБ курбелите при 87см. дължина на краката. :agree:
Последна промяна vpravov на Нед Май 13, 2012 10:42 pm, променена общо 2 пъти
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот papinu » Нед Май 13, 2012 9:56 pm

vpravov написа:
papinu написа:Единственото полезно е последното мнение на codename47, което е споделен опит .

Именно заради този пост основно ти я пуснах. Имай предвид, че codename47 е висок около 195см.
@Шлек_народен
Имам абсолютно същите лични впечатления при 87см. дължина на краката. :agree:

Благодаря ти. Обикновено байковете като за моя размер ще бъдат сглобени с 175 мм (със сигурност няма да е по-малък) - т.е. ще започна с този размер.
Аватар
papinu

Мнениеот papinu » Вто Май 15, 2012 9:01 pm

Анализирайки снимката от статията Как да настроим правилно байка си
Изображение
оставам с впечатлението, че ъгъла на тръбата на седалката е от значение при определянето на дължината на курбела. Разбира се не трябва да се пропуска и настройване на позицията на седалката. Ако греша, моля споделете. Ако пък не, моля разяснете.
Аватар
papinu

Мнениеот valioto » Пет Май 18, 2012 2:48 pm

papinu написа:Анализирайки снимката от статията Как да настроим правилно байка си
Изображение
оставам с впечатлението, че ъгъла на тръбата на седалката е от значение при определянето на дължината на курбела. Разбира се не трябва да се пропуска и настройване на позицията на седалката. Ако греша, моля споделете. Ако пък не, моля разяснете.

Напълно си прав.
:offtopic:
Само искам да отбележа, че на снимката е посочено, че оста на педала трябва да лежи на една линия с върха на коляното. Това е грешно. Ако напипате капачката си, и започнете леко да припляъзвате пръста си към задната част на коляното, ще усетите лека подутина (кост) в дъното на капачката от външната страна на коляното ( не се сещам какво и е наименуванието). Именно тази кост трябва да лежи на една линия с оста на педала! :popcorn:
:qright: Make way for the positive day
Аватар
valioto

Рейтинг: 1203

Мнениеот ngtodorov » Пет Май 18, 2012 4:21 pm

papinu написа:Според този калкулатор дължината на курбела с който трябва да въртя трябва да е 180 мм.
Досега на пазара такова 'чудо' не съм виждал! :dontknow:
Някой знае ли дали има такива курбели за МТБ?

Мойте размери са идентични с твоите. Карам ХС като рамката ми е 20,5 и курбела 175мм. Доста време мина докато разбера дали рамката ми пасва, но стигнах до заключението, че ми е точна. Имах голям проблем с лапата която много ме навеждаше с 100мм с 5 градуса издигане и всичко се оправи като взех 100мм с 17 градуса. На 180мм курбел не мога да преценя дали ще ми е по-добре, но няма да ми хареса как стои до земята :D
ngtodorov

Рейтинг: 1108

Мнениеот dob111 » Нед Юли 01, 2012 10:07 am

Имам подозрения, че дължината на курбела за даден карач би трябвало да се определи както от дължината, така и от мускулната маса на крака.
Т.е. при двама карачи с една и съща дължина на крака, но с различна мускулна маса, за този с по-малко маса ще е подходящ по късия курбел, а за карача с по-мускулест крак - по-дългия. Логиката, освен чисто емпирични наблюдения, е и тази, че повече маса се върти по трудно на висок каданс.

Ако някой има познания по темата, ще се радвам да се изкаже, дори да сподели мнение обратно на моето.
Аватар
dob111

Мнениеот Ozzie » Нед Юли 01, 2012 10:09 pm

Абе 'що просто не си караш велосипеда? :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот dob111 » Нед Юли 01, 2012 10:57 pm

Що да не го карам... :spin:
Напротив, защото го карам искам да е оптимизиран велосипеда.
Аватар
dob111

Мнениеот rarekin » Пон Юли 02, 2012 1:05 am

Шлек_народен написа:Надолу не ми прави толкова впечатление колко са дълги. Та, това което се получава при мен е, че със 175 трудно поддържам висок каданс, докато със 170 не беше проблем. Проблема обаче е, че при нисък каданс болят коленете.Но на корав баир, ако паднеш към 50 и по-нисък каданс 175мм определено е по-добре.

Да не би заради по-късите курбели да ти се налага да въртиш с по-висок каданс и на по-лека предавка?
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Шлек_народен » Пон Юли 02, 2012 7:38 am

Не, да кажем че предавките са същите, но движението на краката е различно и това е причината.Затова и има оптимална дължина на курбелите, според дължината на крака. Ако си отгоре, над твоя размер, се върти по-бавно.Опитвам се да държа висок, но нещо не се получава. За по-кратко става , но като се улисаш и в един момент просто забелязваш, че въртиш по-бавно. Несъзнателно го намалявам.Ако е точна дължината не е проблем високия каданс.Вече, ако са ти "свършили скоростите" на някой баир , там и да искаш не става с висок каданс.А и по принцип на равно и на баир има разлика в каданса.
Шлек_народен

Мнениеот rarekin » Пон Юли 02, 2012 1:34 pm

Шлек_народен написа:Не, да кажем че предавките са същите, но движението на краката е различно и това е причината.Затова и има оптимална дължина на курбелите, според дължината на крака. Ако си отгоре, над твоя размер, се върти по-бавно.Опитвам се да държа висок, но нещо не се получава. За по-кратко става , но като се улисаш и в един момент просто забелязваш, че въртиш по-бавно. Несъзнателно го намалявам.Ако е точна дължината не е проблем високия каданс.Вече, ако са ти "свършили скоростите" на някой баир , там и да искаш не става с висок каданс.А и по принцип на равно и на баир има разлика в каданса.

При едни и същи предавки и едни и същи ватове се чудиш, че има разлика в каданса при курбели с различна дължина? Хммм.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Шлек_народен » Пон Юли 02, 2012 2:28 pm

Не се чудя. Но, при по -дълъг курбел, за една и съща скорост, необходимите ватове са по-малко.Не е това проблема. Даже би трябвало по-леко да се върти. Ако правилно съм разбрал това, което казваш - понеже трябва повече мощност ,та пада каданса.Щото, в случая пада и скоростта при по-нисък каданс.
Шлек_народен

Назад към Веломеханик