FullFace Helmet + очила(за диоптер)

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

FullFace Helmet + очила(за диоптер)

Мнениеот hotwheels1997 » Пет Май 18, 2012 10:27 pm

Здравейте всички :) Много ме влече планинското колоездене,но за жалост имам диоптер и ми се налага да нося постоянно очила,за да виждам добре.Искам много да си взема каска,за да се чуствам като цяло по-сигурно на колелото,но не знам дали може да нося FF с очила.Рамката(на очилата) е много тънка,почти не се усеща.Та въпроса ми е : може ли да нося FF с очила?
Благодаря предварително за отговорите Ви и отделеното време :)
hotwheels1997

Рейтинг: 1220

Re: FullFace Helmet + очила(за диоптер)

Мнениеот Skoinks » Съб Май 19, 2012 1:00 am

hotwheels1997 написа:Здравейте всички :) Много ме влече планинското колоездене,но за жалост имам диоптер и ми се налага да нося постоянно очила,за да виждам добре.Искам много да си взема каска,за да се чуствам като цяло по-сигурно на колелото,но не знам дали може да нося FF с очила.Рамката(на очилата) е много тънка,почти не се усеща.Та въпроса ми е : може ли да нося FF с очила?
Благодаря предварително за отговорите Ви и отделеното време :)

Не виждам причина да не можеш.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Рейтинг: 1200

Мнениеот kiriaka » Съб Май 19, 2012 10:15 am

Аз съм моторист и постоянно карам мотора с FF каска, нямаш никакви проблеми.
kiriaka

Рейтинг: 1190

Мнениеот kriisoo » Съб Май 19, 2012 10:25 am

Някой дори караше с маска и очила. Беше изрязал тук там самата маска :agree:
Аватар
kriisoo

Рейтинг: 1254

Мнениеот kotseto » Съб Май 19, 2012 10:41 am

Може би е малко офтопик, но опитвал ли си лещи или не са опция?

Освен че са доста по-удобни, са и много по-сигурни: падане -> счупени очила -> стъкла -> лице/очи... Аз лично не смея да карам извън града с очила и това е основната причина.
kotseto

Рейтинг: 1380

Мнениеот hotwheels1997 » Съб Май 19, 2012 12:21 pm

kotseto написа:Може би е малко офтопик, но опитвал ли си лещи или не са опция?

Освен че са доста по-удобни, са и много по-сигурни: падане -> счупени очила -> стъкла -> лице/очи... Аз лично не смея да карам извън града с очила и това е основната причина.

Лещите ще ми излизат средно по 20лв на месец,което не е много много добра сделка.А очилата,които ползвам,стъклата им не се чупят,пък и не са стъклени,а от един специален материал,забравих му сега името.Двете ми стъкла около 200лв излязоха,така че имат всяка възможна защита против чупене и прочие.Рамката ми е титаниева,с възможност да се огъва доста.
hotwheels1997

Мнениеот BeezyJay » Съб Май 19, 2012 4:13 pm

hotwheels1997 написа:
kotseto написа:Може би е малко офтопик, но опитвал ли си лещи или не са опция?

Лещите ще ми излизат средно по 20лв на месец,което не е много много добра сделка.А очилата,които ползвам,стъклата им не се чупят,пък и не са стъклени,а от един специален материал,забравих му сега името.Двете ми стъкла около 200лв излязоха,така че имат всяка възможна защита против чупене и прочие.Рамката ми е титаниева,с възможност да се огъва доста.

Еми ако можеш си намери маска с сменяеми плаки, и ако имаш пари си изработи "стъкло" за маската, или не става като вариант?
Аватар
BeezyJay

Рейтинг: 1114

Мнениеот g.loumbev » Съб Май 19, 2012 7:55 pm

285.jpg
(96.07 KiB) 339 пъти
Нямаш никакъв проблем да караш фулфейс с очила и дори с маска,аз самият карам така
Аватар
g.loumbev

Рейтинг: 1495

Мнениеот venko » Съб Май 19, 2012 9:41 pm

g.loumbev написа:
285.jpg
Нямаш никакъв проблем да караш фулфейс с очила и дори с маска,аз самият карам така

+1
"Човек, който не пие, е обладан от нечисти сили, служи на дявола и извънземните, става гей или умира от гъбички и херпес" Фьодор Михайлович Достоевски
Аватар
venko

Рейтинг: 1566

Мнениеот hotwheels1997 » Съб Май 19, 2012 11:58 pm

g.loumbev написа:
285.jpg

Мерси за снимката,но имам няколко въпроса:
1)За маската,одрязал ли си я на дадени места,за да минава рамката?
2)Има ли някакъв спецефичен размер каска, за която да търся(да е по-широка от точния размер за главата ми ( Medium ми пасва перфектно )) или да е точна,просто да набутвам по-трудно очилата ?
3)Знам,че е offtopic,но ако е възможно да ми кажете някоя хубава марка за каски,но все пак с по-бюджетни цени,защото разполагам с около 50лв(може малко да ги надскоча)
hotwheels1997

Мнениеот taurus13 » Нед Май 20, 2012 5:58 am

Мда...за 50лв, трудно ще намериш някаква фулфейс каска, да не говорим за хубава марка.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот fall_out » Нед Май 20, 2012 6:45 am

Зависи от каската - винаги може да намериш подходяща за теб само, че за 50лв ми се струва малко трудно. Колкото до маските знам, че има такива направени да се носят с очила, или поне при ски/сноуборд маските, за такива с прозрачни плаки не съм се интересувал.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот g.loumbev » Нед Май 20, 2012 8:06 am

1 Маската е направена фабрично да се носи с очила,леко е изрязана отстрани,когато си купуваш маска ще си носиш очилата и ще пробваш на място.Външната част на рамките драскат плаката на маската,но мойте рамки са менте,а и надрасканото не ми пречи.
2 Може би е по-добре каската да е точен размер,дебелината на тази част от рамките която минава над ушите едва ли е от значение,най добре пробвай на място,аз направих така :agree:
Аватар
g.loumbev

Рейтинг: 1495

Мнениеот hotwheels1997 » Нед Май 20, 2012 11:10 am

fall_out написа:Зависи от каската - винаги може да намериш подходяща за теб само, че за 50лв ми се струва малко трудно. Колкото до маските знам, че има такива направени да се носят с очила, или поне при ски/сноуборд маските, за такива с прозрачни плаки не съм се интересувал.

Поразгледах в няколко магазина и единствената каска,която бих успял да закупя е тази http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=472 . Струват ли си за нея парите?
hotwheels1997

Мнениеот Capoeira » Вто Май 22, 2012 12:37 am

Първо карал съм с очила близо 7 години, 4 от който с Fullface каски. Взимаш си каската след като я пробваш с очилата, имал съм 4-5 каски и 4-5 чифта очила(повечето доста различни едни от други) и не съм имал несъвместимост между каквито и да е очила и каски, но за всеки случай пробвай я с очилата.
Второ обикновенна маска много трудно можеш да я ползваш с очила, трабва очилата да са ти доста прибрани, аз имах на Oakley 2 вида рамки който ставаха без проблем. Има специален стадарт за маските когато ще се позлват с очила под тях казва се OTG - "Over The Goggles". Стандарта е доста разрпостранен, аз съм ползвал маска на SCOTT - Voltage и нямаш проблеми, маската е почти неразличима от стандартната, в смисал след като я сложиш никой не моге да каже с каква маска си. Има я и на Oakley, Bolle .....
Трето забрави за карането с очила на колело, жива мъка си е.
- стъклата ги унижожаваш за година макс, всичките ми стъкла са били я SEIKO, Zeiss, Essilor, HOYA, винаги с възможно най-твърдото покритие и винаги след 6-7 месеца започва вече да си личи, че има точки вече върху антирефлексното покритие. Просто когато караш и ги напрашиш или накаляш нама как да ги измиеш с вода и щеш не щеш ги забърсваш с дрехата, постепено така им взимаш живота.
- когато сложиш очилата и шлема очилата се опират в подплънките отстрани, а по-лошо ако се опират някъде макар и леко в твърдата черпупка, това води че всяка вибрация на шлема ти е вибрация в очилата, при по агресивно каране имаш чувството, че ше хванеш морска болест от факта, че пред тебе всичко се тресе.
- мойто частично решение беше в края вече да карам само с много ефтини очила, който да не ми пука какво ще стане с тях, но всички минуси си остават с изпотяването, вибрацийте и факта че ги махаш и слагаш очилата и маската по 10-15 сек, докато ги нагласиш правилно едно в друго.

Вземи си лещи, първо меки и свикни как се носят и слагат и махат, и ще забравиш за очилата като средство при спортуване. След като свикнеш ако ти е толкова вземи си лещи който можеш да ползваш 3-6 месеца и ги слагай само докато караш. Това не означава, че на всеки 2-3 дни трябва да им сменяш разтвора.
Карам с лещи от началото на годината и никой ама никога повече няма да спортувам с очила.

П.С. Очилата са незаменими от лещите. Ако работиш пред компютър, веднага усещаш разликата във факта, че с очилата дори след 12-14 часа погледа и зрителната острота ти е доста висока и бистра, докато с леши за 3-4 часа вече започваш да премигваш на парцали и трябва да си капеш капки. Това е само заради антирефлексното покритие и защитите който имат стъклата и разликата няма как да се заличи освен ако на работа нямаш само очила с недиоптрични стъкла за работа с компютър.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот IVO Jordanov » Вто Май 22, 2012 9:45 am

Подкрепям мнението на Capoeira с две ръце! Говоря от собствен опит.
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот darki » Вто Май 22, 2012 7:06 pm

Capoeira написа:Вземи си лещи, първо меки и свикни как се носят и слагат и махат, и ще забравиш за очилата като средство при спортуване. След като свикнеш ако ти е толкова вземи си лещи който можеш да ползваш 3-6 месеца и ги слагай само докато караш. Това не означава, че на всеки 2-3 дни трябва да им сменяш разтвора.
Карам с лещи от началото на годината и никой ама никога повече няма да спортувам с очила.

Аз също съм кьормусун табелата и когато карах с очила страшно ми тресеше погледа, очите ми се изморяваха и т.н. Купих си лещи - 3 месечни (голяма борба беше със слагането първата седмица), но като им свикнах направо се родих с тях. В момента карам с лещите и едни Berenda Sport, които ми пазят очите най-вече от силно слънце,че при кьормусун табелата зениците са по-широко отворени и съм по-чувствителен на заслепяване.
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот hotwheels1997 » Вто Май 22, 2012 11:51 pm

Capoeira написа:Първо карал съм с очила близо 7 години, 4 от който с Fullface каски. Взимаш си каската след като я пробваш с очилата, имал съм 4-5 каски и 4-5 чифта очила(повечето доста различни едни от други) и не съм имал несъвместимост между каквито и да е очила и каски, но за всеки случай пробвай я с очилата.
Второ обикновенна маска много трудно можеш да я ползваш с очила, трабва очилата да са ти доста прибрани, аз имах на Oakley 2 вида рамки който ставаха без проблем. Има специален стадарт за маските когато ще се позлват с очила под тях казва се OTG - "Over The Goggles". Стандарта е доста разрпостранен, аз съм ползвал маска на SCOTT - Voltage и нямаш проблеми, маската е почти неразличима от стандартната, в смисал след като я сложиш никой не моге да каже с каква маска си. Има я и на Oakley, Bolle .....
Трето забрави за карането с очила на колело, жива мъка си е.
- стъклата ги унижожаваш за година макс, всичките ми стъкла са били я SEIKO, Zeiss, Essilor, HOYA, винаги с възможно най-твърдото покритие и винаги след 6-7 месеца започва вече да си личи, че има точки вече върху антирефлексното покритие. Просто когато караш и ги напрашиш или накаляш нама как да ги измиеш с вода и щеш не щеш ги забърсваш с дрехата, постепено така им взимаш живота.
- когато сложиш очилата и шлема очилата се опират в подплънките отстрани, а по-лошо ако се опират някъде макар и леко в твърдата черпупка, това води че всяка вибрация на шлема ти е вибрация в очилата, при по агресивно каране имаш чувството, че ше хванеш морска болест от факта, че пред тебе всичко се тресе.
- мойто частично решение беше в края вече да карам само с много ефтини очила, който да не ми пука какво ще стане с тях, но всички минуси си остават с изпотяването, вибрацийте и факта че ги махаш и слагаш очилата и маската по 10-15 сек, докато ги нагласиш правилно едно в друго.

Вземи си лещи, първо меки и свикни как се носят и слагат и махат, и ще забравиш за очилата като средство при спортуване. След като свикнеш ако ти е толкова вземи си лещи който можеш да ползваш 3-6 месеца и ги слагай само докато караш. Това не означава, че на всеки 2-3 дни трябва да им сменяш разтвора.

П.С. Очилата са незаменими от лещите. Ако работиш пред компютър, веднага усещаш разликата във факта, че с очилата дори след 12-14 часа погледа и зрителната острота ти е доста висока и бистра, докато с леши за 3-4 часа вече започваш да премигваш на парцали и трябва да си капеш капки. Това е само заради антирефлексното покритие и защитите който имат стъклата и разликата няма как да се заличи освен ако на работа нямаш само очила с недиоптрични стъкла за работа с компютър.

Съгласен съм,че с лещи каренето е много по-лесно,но при мен за жалост я няма възможността да нося такива.На 15 съм и единственото ми спонсориране е от родителите,така че те няма да се навият да ми земат специално лещи за каране на колело.Ще бъде или лещи перманентно или очила,а очилата просто по ми харесват,по са ми удобно,защото винаги мога да ги махам,ако се изцапат,просто ги изчиствам с нещо(дреха или копринена кърпичка,ако си нося),а при лещите,ако ги напраша или нещо подобно,трябва да ги махам и чистя по специален начин(това са все сведенения от един мой приятел,който носеше очила откакто се помни и след това смени на лещи за известно време,но просто не ги изтрая и смени отново на очила).А относно лещи,да кажем да успея да навия родителите,колко е средната цена на 3-6 месечни на да кажем прилична марка(не много скъпа ,разбира се)

П.С. А относно допира на рамката до каската,поне при мен не е проблем,защото вчера пробвах в няколко магазина каски,и всичко си пасваше чудесно.Може би,защото рамките ми са малки(в някой оптики дори ми казват,че са малки за главата ми,но мен си ми харесват) . Не се допираше никъде в твърдата черупка,поблъсках няколко пъти каската отгоре,отстрани и вибрации в очилата не забелязах.Пък и все пак,аз съм начинаещ в планинското колоездене.Нито колелето ми,нито уменията ми са на ниво за агресивно каране.
hotwheels1997

Мнениеот hotwheels1997 » Вто Май 22, 2012 11:58 pm

darki написа:Аз също съм кьормусун табелата и когато карах с очила страшно ми тресеше погледа, очите ми се изморяваха и т.н. Купих си лещи - 3 месечни (голяма борба беше със слагането първата седмица), но като им свикнах направо се родих с тях. В момента карам с лещите и едни Berenda Sport, които ми пазят очите най-вече от силно слънце,че при кьормусун табелата зениците са по-широко отворени и съм по-чувствителен на заслепяване.

Колко приблизително ти струваха тези 3 месечни лещи?
hotwheels1997

Мнениеот darki » Сря Май 23, 2012 7:38 am

hotwheels1997 написа:Колко приблизително ти струваха тези 3 месечни лещи?

22-24 лева за три месечни лещи. Но е хубаво в началото да пробваш лещи с по-голяма газопропускливост, тоест едномесечни с цел да ти е по комфортно първите месеци докато привикнеш. Цените на едномесечните варират 20-30 лева, а на времето лещите бяха по-евтини. Моят съвет е да отидеш на добър офталмолог, който няма да ти брои парите, а наистина да си свърши работата като хората.
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот kotseto » Сря Май 23, 2012 10:17 am

Носенето на лещи не заменя носенето на очила - дори е силно препоръчително да не ги носиш нон-стоп. Само за спорт с едни тримесечни както писаха по-горе ще си ок. В началото има период на привикване, но не е чак толкова голяма драма. Като бонус можеш да носиш и слънчеви очила и да ги ползваш и при други спортове - колко очила съм виждал счупени на футбол/баскетбол...

Нищо не ти пречи да си вземеш и да караш и фулфейса с очила - в крайна сметка едното не изключва другото. Но все пак не зачерквай ей така лещите - по-удобен и безопасен вариант няма. Когато ходиш на очен лекар помоли и за мнение за лещи, не само за рецепта за очила, а после и за рецепта за лещи ако всичко е наред според доктора. Обясни му ситуацията - това му е работата, все пак ние сме тук разни случайни форумни хора, не специалисти.
kotseto

Рейтинг: 1380

Мнениеот LiveToRide » Съб Юли 07, 2012 3:33 pm

Аз също карам с диоптри, само че, без маска. Ползвам слънчеви очила на Polaroid. Модела има клипс за диоптри. Към модела има комплект от 3 различни плаки: затъмнени с поляризация и UV защита cat 3, прозрачни и жълти за мъгла.
Модела за съжаление няма каишка или ластик, но пък се захващат добре. Също така не е много бюджетно решение. Цената на самите очила е 140 лв. и след това вече цената на диоптрите е според нуждите. Но е добре да не се пести от рефлекс за диоптрите. Има още един модел на Polaroid, който също е с клипс.
Дори и това, че очилата са със рамка, с леко слагане под ъгъл, очилата и каската не си пречат, в моя случай каската не е FullFace, а е от тези които се ползват за skate, bladers и др. има подплънки които могат да се нагласят.
Давам само вариант който работи, до колкото разбирам ти трябва бюджетно решение, моето не е много бюджетно, но може да ти даде насока.
LiveToRide

Рейтинг: 1200

Назад към Общ форум