Въпрос за спици

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос за спици

Мнениеот sosko » Нед Май 27, 2012 6:20 pm

Здравейте
Начинаещ ентусиаст съм и за това ще задам такъв тъп въпрос но след много часове ровене из
форума не намерих нищо конкретно. Въпроса ми е следния:
Карам предимно крос кънтри с леки спускания с колело СПринт аполон 2008-9,
каплите са някакви ХДП или нещо подобно и не са много хубави-постоянно се кривят с малко.
Та идеята ми беше ако сменя спиците с по-хубави(моите май са най-евтините обикновени на спринт)
дали ще се подобри здравината на целия сет защото в момента нямам пари за нови шини и главини и
искам да започна ъпгрейда от спиците ако от това ще има полза!
Благодаря ви предварително!
Аватар
sosko

Рейтинг: 1200

Re: Въпрос за спици

Мнениеот taurus13 » Нед Май 27, 2012 6:45 pm

Ами със сигурност спиците държат обръча да не се покриви, така че едни по-хубави неразтегливи спици и добро наплитане ще помогнат. Не че няма значение изработката на самата шина, но все пак ще имаш ефект. Друг е въпроса колко си струва, щото и хубавите спици и наплитането струват пари.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот Skoinks » Нед Май 27, 2012 6:47 pm

taurus13 написа:Ами със сигурност спиците държат обръча да не се покриви, така че едни по-хубави неразтегливи спици и добро наплитане ще помогнат. Не че няма значение изработката на самата шина, но все пак ще имаш ефект. Друг е въпроса колко си струва, щото и хубавите спици и наплитането струват пари.

Имам някакви много бегли спомени, че преди 1 година някъде наплитането на спици + цената на самите спици ми излезна към 25 лева. Ако си спомням правилно, то по-добре е да се съберат още 25 лева и да се вземе някаква по-здрава капла.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Мнениеот taurus13 » Нед Май 27, 2012 6:59 pm

Ми те за наплитане взимат 15-20 лв по спомен. Спиците са между 12 и 18 лв ..е може и по-скъпи да има, разбира се.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот sosko » Нед Май 27, 2012 9:03 pm

taurus13 написа:Ми те за наплитане взимат 15-20 лв по спомен. Спиците са между 12 и 18 лв ..е може и по-скъпи да има, разбира се.

за сега искам да сменя само спиците защото си мисля че дори да сложа хубава шина(в момента мога да отделя пари само за едното) с тези спици с които съм сега няма да има много голям ефект и по удачно би било първо нови спици, после шина и главина. А до наплитането забравих да спомена че живея в Бургас и има едно сервизче където ще ми ги наплетат за 10 лв. Остава само да си избера подходящи спици.
Ако можете препоръчайте нещо с цена до 50ст/бр., а и как мога да измеря дължината на сегашните си локуми за да избера нови с такава дължина! :dontknow:
Аватар
sosko

Мнениеот argon » Сря Май 30, 2012 1:27 pm

Най-добре е да отидеш директно в сервиза, в които ще ти ги наплитат и да питаш с какви спици работят. Така ще избегнеш покупката на неподходящи по дължина спици. Но, но като цяло идеята ти да сменяш, отделно спици, шина, главина, не е особено удачна. Така освен минимум двойното наплитане, може да се наложи да сменяш и два пъти спици. Най-вероятно новата шина няма да има същият профил, като сегашната ти, а и може новата главина да е с по-големи фланци. С една дума, макар разсрочени във времето, а не на куп, ще дадеш няколко пъти пари, както за наплитане , така и за спици. Не ми се струва много удачно. По-добре събери пари, и сглоби от веднъж, по-читаво цяло колело. До тогава ще се налага от време на време, да се центроват каплите ти.
П.С. Покупката на цяла капла "на старо", не е лишена от смисъл в твоят случай. Ще може да вземеш, по-качествени компоненти, и няма да се налага да даваш пари за наплитане :)
Like Steven Segal I'm hard to kill....
Аватар
argon

Мнениеот sosko » Чет Май 31, 2012 7:45 am

главината ми в момента е Shimano FH-RM30. какви са наблюденията ви върху тази главина и има ли смисъл да я сменям за сега при положение че карам ХС. А относно втора ръка колело-
гледах в пазара на форума но повечето качествени комплекти са за диск а аз карам с в-брейк за сега. Не разбирам много но си мисля че за моите нужди в момента дискова спирачка не е необходима а и съм много доволен от работата на сегашните ми които са с 3 цветни калодки и спират супер и в кал и вода. Необходимост ли е дисковата спирачка и каква да избрера????
Аватар
sosko

Мнениеот mrdaka » Чет Май 31, 2012 11:02 am

Щом ти спират спирачките, не е необходимо да ги сменяш. Дисковите спирачки са по-капризни откъм подръжка ( обезвъздушаване, омазняване на ротори, накладки и т.н.) "Недостатъка" на V образните спирачки е, че изискват права шина. По-добре събери парички и направо взимай нова капла.
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Назад към Общ форум