2X10 алтернативи?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: 2X10 алтернативи?

Мнениеот motomarzel » Пон Май 28, 2012 3:00 pm

tisho написа:Не претендирам за точност и изчерпателност на мненията ми, но не разбирам откъде идва
това за "ниската дълготрайност". Веригите за 2х10 са стандартни шосейни вериги. А не мисля,
че при шосеизъмът има по-малко натоварване, отколкото при МТБ. Така че, откъде идва тази
ниска дълготрайност?

Основно от терена по който се експлоатира велосипеда. При планинското колоездене терена много често е силно прашен или пък кален, също така заради големият балон и грайфер на МТБ гумите, количеството прах/пръски кал вдигано във въздуха, съответно полепващо по веригата, е значително по-голямо. От там и живота и се скъсява значително.
Аватар
motomarzel

Рейтинг: 2000

Мнениеот Rtor » Пон Май 28, 2012 3:18 pm

tisho написа:Не претендирам за точност и изчерпателност на мненията ми, но не разбирам откъде идва
това за "ниската дълготрайност". Веригите за 2х10 са стандартни шосейни вериги. А не мисля,
че при шосеизъмът има по-малко натоварване, отколкото при МТБ. Така че, откъде идва тази
ниска дълготрайност?
Ами аз всъщност написах "по-ниска дълготрайност" :) Струва ми се, е нормално по-тясната верига да е с по-фина изработка и следователно не толкова здрава като по-дебелата (при еднакви други условия разбира се). Явно инженерните граници не са достигнати, защото гледам SRAM пускат 1x11 :)

ПП: Всичките ми мнения (всъщност повечето са въпроси) са базирани на прочтено в този форум при отсъствието на какъвто и да е личен опит!
Rtor

Рейтинг: 1220

Мнениеот mirelay » Пон Май 28, 2012 4:54 pm

:offtopic: Ако стесняването на веригата идва само от скъсяване на пиновете, не би трябвало да се намалява здравината и износоустойчивостта. Ама някой по-запознат с материята да каже.
Аватар
mirelay

Рейтинг: 1881

Мнениеот rarekin » Пон Май 28, 2012 11:20 pm

mirelay написа::offtopic: Ако стесняването на веригата идва само от скъсяване на пиновете, не би трябвало да се намалява здравината и износоустойчивостта. Ама някой по-запознат с материята да каже.

Веригите за 5 - 8 скорости на касетата отзад са за типична дебелина на венеца/плочата 3/32" с типична дължина на пина 7.1 мм (има и такива със 7.2)

Веригите за 9 скоростна касета са за дебелина на венеца/плочата 11/128", с дължина на пина 6.6 мм

Веригите за 10 скоростна касета са за дебелина на венеца/плочата също 11/128", с дължина на пина 6.1 мм

Веригите за 11 скоростни касети (засега това е информация само за шосейните такива) са за дебелина на венците от 10/128", с дължина на пина 5.5 мм

В тест от миналата година в списание bike-magazin, 10 скоростните вериги на Шимано и КМЦ излязоха победители по отношение на износването (сравнение между 9 и 10 скоростни вериги на различни производители)

Веригите са най-евтиния компонент от целия drivetrain.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Rtor » Вто Май 29, 2012 12:58 pm

Ами то така излиза, че по-тънките вериги са със здравината на останалите. Не знам, имаше доста шум около това из по-старите теми във форумите. Споменаваше се, заключението беше, че след 8 скоростните касети, нещата са тръгнали на зле (като дълготрайност и прилична работа при наличие на луфтове)
Rtor

Рейтинг: 1220

Мнениеот vafi » Чет Юни 21, 2012 10:40 am

Вчера врътнах 30км градско и на пръв поглед съм очарован - предавките на големия венец са напълно достатъчни за 90% от случаите. Малкия го пробвах само веднъж на най якия баир. В събота още 100-на километра и след като събера впечатления ще пиша по подробно :)
Amsterdam is like the Tour de France. Just a lot of people on drugs riding bikes!!!
Аватар
vafi

Рейтинг: 1412

Мнениеот cne » Вто Ное 13, 2012 9:40 pm

Имам няколко въпросчета относно съвместимостта на Sram и Shimano във вариант 2х10, а не ми се отваря нова тема по въпроса.
Интересува ме дали безпроблемното съчетаване на предна команда Sram и преден дерайльор Shimano е реалност и с "новите" 2x10 системи? Другото ми питане е относно веригите и касетите - на едно място из нета мернах, че веригите на Shimano за 10 скорости могат да се ползват само с касета Shimano, това така ли е наистина или може свободно да се комбинират съответните компоненти на различните производители?
chin up
Аватар
cne

Рейтинг: 1556

Мнениеот MacLeod » Сря Ное 14, 2012 9:56 pm

cne написа:Имам няколко въпросчета относно съвместимостта на Sram и Shimano във вариант 2х10, а не ми се отваря нова тема по въпроса.
Интересува ме дали безпроблемното съчетаване на предна команда Sram и преден дерайльор Shimano е реалност и с "новите" 2x10 системи? Другото ми питане е относно веригите и касетите - на едно място из нета мернах, че веригите на Shimano за 10 скорости могат да се ползват само с касета Shimano, това така ли е наистина или може свободно да се комбинират съответните компоненти на различните производители?

Не би трябвало да има никакъв проблем да ползваш преден дерайльор Shimano с предна команда срам. Само трябва да е за 2x10. Шимано имат и такива. Веригите на шимано или на който и да е друг производител за 10 скорости могат да се ползват с 10 скоростна касета на различен производител. Няма да има проблем. Единствено може да има проблем ако ползваш задна команда sram със заден обтегач шимано, тъй като при едно и също дърпане обтегачът на шимано би се преместил различно спрямо съответня на sram.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот hitar_potar » Чет Ное 15, 2012 8:31 pm

Да допълня колегата @Macleod - 10-скоростните вериги на Шимано си имат посока. Ще рече, че веригата може да се монтира на байка само по 1 строго определен начин, в 1 посока. Завъртиш ли я наобратно, няма да работи добре. И това е с касета Шимано. Никъде обаче не се споменава за комбинация с касета на друг производител. От Шимано естествено няма никога да чуеш приказки от тоя род - те, естествено, ще искат да си купиш от тях и касетата, и веригата. Но и аз самия не съм срещал мнения на хора, пробвали верига Шимано за 10 скорости на касета от друг производител. Виж обаче мнения за веригите на КМС - дал Господ! И все положителни. Аз самия и на двата байка съм с КМС-та, но 9-скоростни. Смятам в бъдеще, като река да мина на 10 скорости, да не изневерявам на марката и да продължа пак с нея. :) :agree:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот MacLeod » Чет Ное 15, 2012 11:15 pm

@hitar_potar според мен по - добре да минеш на 11 скорости отзад или да видиш какво ще стане в близко бъдеще. С навлизането на новата 11 скоростна касета на sram от по - горния линк, нищо чудно от догодина това да е масово разпространената предавка. Аз лично за себе си съм го решил. Карам си с 3x9 докато си намирам части отговарящи на сегашните ми или по - добри. Защото 3x9 ми дава всичко от което имам нужда, че и отгоре. Като спра да мога да си намирам такива части, тегла им една къдрава и взимам каквото има на пазара. Няма начин, колелото трябва да върви. :beer:
Аватар
MacLeod

Мнениеот hitar_potar » Чет Ное 15, 2012 11:41 pm

Няма как догодина 11-скоростните системи да са масово разпространени: 1- щото поне засега ще е само в клас ХХ; 2- ако концепцията трябваше да е разпространена и в по-долните линии, досега щяха не само слухове и снимки на прототипи, ами направо официална информация да е излезнала! :D
Като цяло там обаче се набутваш още повече. Понеже, за да има смисъл от 1х11 и тя да запази АМ-насочеността си, ти трябва задължително както много голяма първа зъбчатка за леките скорости, така и много малка последна, по-малка от досегашните 11. Което налага минимум подмяната на целия храпов механизъм на главината. И това ако понастоящем ползваш главина на Срам, ДТ Суис, и още няколко производителя. Но ако ползваш различна от посочените, не ти мърда минимум смяната на цялата главина плюс спици за наплитане. Пък то ако е тей, по-удачно е направо смяна на цялото задно търкало! :agree: :xx(:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот MacLeod » Пет Ное 16, 2012 12:03 am

Така ще е за 2013. Има само 1x11 и в най - високия клас на sram. Поразгледах в CRC и вече може да се поръчва. Но според мен за 2014 ще има вече и 2x11 и ще е и в по - ниските класове. Пък да видим.
Аватар
MacLeod

Мнениеот hitar_potar » Пет Ное 16, 2012 12:44 am

Какъв би бил смисъла от 2х11??? :dontknow:
Нали за целта има 2х10. :)
Аватар
hitar_potar

Мнениеот PtD » Пет Ное 16, 2012 1:03 am

hitar_potar написа:Какъв би бил смисъла от 2х11??? :dontknow:
Нали за целта има 2х10. :)

Е как. За да имаш 22 скорости, а не като будалите - по 20. И освен това, за да можеш да се охарчиш за най-новата и най-иновативна разработка... До следващата година. :8D:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Анелия » Съб Ное 17, 2012 8:29 pm

hitar_potar написа: Но и аз самия не съм срещал мнения на хора, пробвали верига Шимано за 10 скорости на касета от друг производител.

Няма проблем. Карам си шимански вериги със срамска касета.
Аватар
Анелия

Мнениеот cne » Вто Ное 20, 2012 11:55 pm

Благодаря за поясненията, надявам се скоро да оставя пресни впечатления от сглобената комбинация.
chin up
Аватар
cne

Рейтинг: 1556

Предишна

Назад към Продукти за крос-кънтри