С какви светлини карате?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

С какви светлини карате?

Мнениеот K.Linch » Пет Юни 01, 2012 2:30 pm

Събирам идейки за светлини на колелцето. Не мога да отделя много парички в тази насока, а нощем ми е любимото време за каране лятото.

Преди време си взимах разни фарчета за около 20лв, но се оказа, че имат склонността да се чупят и давят. В последствие започнах да си ползвам челника, но и той се оказа, че има сходни недостатъци.

Напоследък използвам малки фенери. За сравнително малко парички (8-15лв) се намират прилични, че даже и водо и/или ударо устойчиви. Използвам два, с единия си светя обикновено из града, а втория го слагам, като съм из гората, или карам по-бързо. Засега ги връзвам с връзки за обувки, което колкото и странно да звучи, се оказа доста здрав и надежден вариант, особено за каската. За кормилото обмислям някакъв вариант с метални пръстени, но още не съм го доизкусурил.

За задно фарче обикновено си побългарявам някакво стопче от магазина за левче, и издържа доста време. Замислям се да си монтирам едно и на раницата, с която карам.

Интересно ми е вие с какво си светите.
A good rider has balance, judgment, endurance, and good timing. So does a good lover.
Аватар
K.Linch

Рейтинг: 1225

Re: С какви светлини карате?

Мнениеот thepowerofone » Пет Юни 01, 2012 3:42 pm

Аз лично карам със Sigma PAVA отпред и Sigma Hiro отзад. Но ако трябваше отнова да правя избора, най-вероятно щях да се спра на нещо такова: http://www.ebay.com/itm/KEYGOS-KE-1-130 ... 3a739c306a
На стига, че е много по-мощно (дори обявената мощност да е преувеличена), но е и много по-евтино. А презареждащите батерии и зарядното са в комплекта.
Аватар
thepowerofone

Рейтинг: 2000

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пет Юни 01, 2012 3:54 pm

Малките китайски фенерчета - със свински опашлета!
От 3 години ползвам един Cat Eye фар -
Изображение
Едно фенерче, което купих за 8 кинта от магазин "За Левче", го засрамва!
При тях единствения проблем е живота на батерията... и че повечето ползват 3бр ААА батерии;; мислил съм си да ги модифицирам с 3.7в li-ion батерии с подходяща форма + малко игра с поялника;

За тазгодишния 24-часов маратон ще си приготвя поне още 3 такива!
2 на ботушите на вилката, 2 на каската и гореспоменатия фар на кормилото.
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот thepowerofone » Пет Юни 01, 2012 3:59 pm

Показаното от мен фенерче използва точно литиево-йонна батерия на 3,7 волта - 18650 стандарт. В комплекта има 2, заедно със зарядно. При нужда, има модели с 4000 мАч капацитет.
Аватар
thepowerofone

Мнениеот K.Linch » Пет Юни 01, 2012 4:34 pm

Да, това с батериите е досадно. Аз си взех от Карфур едно фенерче Варта за 12тина лева. Свети прилично (по-слабо от онези фокусиращите се, за които май говорят Хамстер и Крач), но работи с 2хАА, т.е .лесно се зареждат, и с прилични батерии (2х2000мАч) свети и държи доста време. Освен това е водо и ударо устойчив (обичам да карам в дъжд и още не съм го удавил). За по-сериозно светене, тези с фокусирането са доста добри, моят е метален, та май и на бой носи. 5-10лв от магазин за левче. Само дето той работи с 3хААА. Май има и подобни челници. Иначе някои ползват стари батерии от телефони и лаптопи, което също не е лош вариант, но иска да размахаш поялника.
A good rider has balance, judgment, endurance, and good timing. So does a good lover.
Аватар
K.Linch

Мнениеот Morpher » Пет Юни 01, 2012 4:35 pm

А възможен вариант е монтирането на пакет от клетки от батерия за лаптоп. Те са също по 3.7 волта, но капацитета може да се вдигне доста повече, на не много висока цена(особено, ако имате познати в сервиз или сами работите там). Приятел сега си направи фар с прилично много лумени и си мисля, че има доста голяма вероятност да се включи в дискусията, ако я види :)

За отпред използвам това фенерче. На невероятната цена от 8 лв с китайски батериики, в последствие заменени с Duracell Turbo. Светодиод CREE - 1 брой. Нямам големи изисквания към осветлението, тъй като не обичам да карам по тъмно. Правя го по изключение и в града, когато окъснявам в офиса. Все пак си върши добре работата. Вероятно колеги каращи със светлини с по 1000-2000 лумена ще кажат, че свети като запалка :D Уж е 200 Lm. Закрепвам го с този държач.

За отзад използвам една много дърта китайска червена мигаща светлина(подобна на тази), която яде по комплект(2) ААА батерии на сезон и все още не ме е предала. Обикновени светодиоди - 3 броя. Струваше около 10 лв преди 7-8 години. А от 2 спрях и да я свалям от колелото въобще, при каквото и да е каране. Не е падала :)
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот konopr » Пет Юни 01, 2012 4:40 pm

http://eshop-gorgona.com/chelnik-tikka-xp-2-2-1324.html
с този карам аз, дъжд не го плаши, трябва да го накиснеш целия под вода, за да му стане нещо. Правил съм и спускания с него, но да си призная не мога да развивам дневната скорост (някъде 80-90% мога с него да развивам от дневната скорост). За града ми е прекалено силен на дълги и в града го пускам на къси.

За ктос кънтри е напълно достатъчен за навсякъде. за ДХ, АМ и ФР или по скоростни спускахески дисципкини на тъмно му трябва допълнителна светлина. За грамажа който тежи заедно с батериите е мега силен.
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот K.Linch » Пет Юни 01, 2012 5:32 pm

Morpher написа:
За отпред използвам това фенерче.

Точно това са ми дългите :) Някой пробвал ли е с 2-3 такива? Интересно дали ще става за по-бързи нощни приключения...
Аватар
K.Linch

Мнениеот krach » Пет Юни 01, 2012 6:28 pm

K.Linch написа:
Morpher написа:

Точно това са ми дългите :) Някой пробвал ли е с 2-3 такива? Интересно дали ще става за по-бързи нощни приключения...

И аз за него говоря. Много много доволен съм. Тествано е в проливен дъжд. Падало е. Единствен недостатък хаби батерии по бързо от челника ми на пецел (с 2 диода).
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот kosio_dh » Пет Юни 01, 2012 7:29 pm

hrissim написа:
По-добре да ползваш "флексор карпи радиалис" върху "Корпус кавернозум" не без участието на "Imaginor".
3в1 дет се вика. Резултатът е гарантирано добър
Аватар
kosio_dh

Рейтинг: 1078

Мнениеот GRUEL » Пет Юни 01, 2012 8:27 pm

За във града с едно такова за 6-7 лева, достатъчно е:
Изображение

А ако трябва по-силна лампа ползвам челника:
Изображение

Т'ва зуума на челника си е много полезно нещо...
GRUEL

Рейтинг: 1270

Мнениеот wheels » Пет Юни 01, 2012 8:51 pm

И аз ползвам последния посочен челник, но като карам по черен път и не съм много довелен - има склонност да подскача и съответно става тъмно за момент, но точно като те друсне някоя неравност. Предполагам, че е от формата и от това, че е сравнително тежък.
Аватар
wheels

Рейтинг: 1303

Мнениеот dark_avenger » Съб Юни 02, 2012 12:08 pm

K.Linch написа:
Morpher написа:

Откъде може да се купи това чудо на китайската техника? :eyebrow:
dark_avenger

Рейтинг: 1200

Мнениеот Morpher » Съб Юни 02, 2012 3:29 pm

Аз го купих от пазара за ски до стадиона, обаче съм го виждал и по магазинчета :)
Друг вариант ти е eBay, но има вероятност да ти излезе по-скъпо :D
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот AtomCore » Съб Юни 02, 2012 6:41 pm

Аз карам с ето това на каската :) http://dx.com/p/mj-808e-ha-iii-cree-xm- ... 100?item=1 и друг на кормилото в който съм сложил ето този модул http://dx.com/p/5-cree-r2-5-mode-1200-l ... -max-35242 (като съм направил малко промени по контролера) За задна ползвам тази вградена в каската ми :) Преди време карах с този http://dx.com/p/flood-to-throw-zooming- ... -aaa-26800 (сега брат ми кара с него, доса е ярък особенно със заредени батерии) стойката е доста здрава и е съвместима със дебел и тънък захват :)
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.
Аватар
AtomCore

Рейтинг: 1210

Мнениеот DaGamma » Съб Юни 02, 2012 7:07 pm

Аз съм екипиран със следните лампи отпред http://dx.com/p/t6-waterproof-xml-t6-3- ... -set-82510, а отзад с това http://dx.com/p/3-mode-5-led-red-light- ... aaa-126128 - има лазерна маркировка и се откроява добре в нощта.
DaGamma

Рейтинг: 1205

Назад към Общ форум