За пешеходците и велоалеите

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

За пешеходците и велоалеите

Мнениеот TheAnimal » Чет Юни 14, 2012 10:42 am

По принцип не карам колело в София. Ако ми се случи, то маршрута ми обикновено не се засича с велоалея. Снощи реших да отида до Младост с колелото.
Направо побеснях като ги гледах пешеходците, как спокойно си вървят по алеята. Значи те може да ни правят фасони и да мрънкат като караме по тротоарите, а иначе като се разхождат по алеите няма проблем. Е да, ама не! Карам си аз и срещу мен девойка върви по алеята и с твърдото намерение да не помръдне. Милата не случи на човек. През акъла ми мина, що ли да не и нашаря дрешките на WTB грайфер. Така и така имам вече опит със събарянето на хора, нищо не ми коства. Е стана ми жал и спрях точно пред нея. Девойката ми хвана кормилото и почна да ми кудкудяка нещо, тъпичка беше! Аз със слушалки трудно ще я чуя. Усмихнах и се лъчезарно и и казах миличко "Ама пача, кво цвилиш да не мислиш, че с тези слушалки ще те чуя. Кво ми ходиш гордо по велоалеята. Тук е за хора на колела." Съответно почна едно ръкомахане, едно сипване на храна от нейна страна. Качих се на колелото с широка усмивка, че съм я изкарала извън нерви и си продължих.
Не знам вие на какво мнение сте, но аз мисля, че по някакъв начин трябва да се вкара в главите на хората, че велоалеите са за колела, а не за лежерна разходка.
Лошото е, че по-голяма част от българите са със слаба култура и единственият начин да се превъзпитат, е като не се толерират на велоалеята.
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Рейтинг: 2000

Re: За пешеходците и велоалеите

Мнениеот hitrata_lisi4ka » Чет Юни 14, 2012 10:48 am

Не смятам, че с обиди и грубости ще се постигне нещо. Винаги като сме карали по велоалея с мъжа ми, винаги ако е имало хора са ни правили път. А и като бутнеш човек на земята какво постигаш? Утре дете ще се разхожда по велоалеята и него ли ще бутнеш?
They're Pinky and The Brain! Yes, Pinky and The Brain.
One is a genius, the other's insane.
Аватар
hitrata_lisi4ka

Рейтинг: 1230

Мнениеот rumbala » Чет Юни 14, 2012 10:53 am

Аз им пляскам по един лек шамар зад врата и продължавам - нека се опитат да ме настигнат :) Лекичко, само за да се осъзнаят, че не са на правилното място ! :) :D :agree:
// In a world without walls who needs Windows ?
Аватар
rumbala

Рейтинг: 1273

Мнениеот Alpina » Чет Юни 14, 2012 10:55 am

Напротив, трябва с тънки и остри шишове, стърчащи от главините, и с 300 през краката им... :nuts: :magnify: :wavey:

Не може да има 3 метров тротоар, с чудесна нова настилка (да не се оправдават че плочките криви и за това по-лесно на асфалта) да ми се разхождат по велоалеята, която е до него... Който няма мозък - да страда... ай да ги...

Подарих си Air-zond-a, щото ми беше жал преди за докарването почти до инфаркт на някои твари, ама... май трябва да си взема пак...

Но пък то и на кой пречат всъщност, като можеш да минеш сигурно 500 метра по нея и да не се разминеш с велосипедист :lol:

:popcorn:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Antares » Чет Юни 14, 2012 10:59 am

Аз да се добера до градското си колело (мамицата им и куки смотани) и обмислям да си взема от ония тромби, 130 децибеловите. Предполагам, че създаде нужния респект.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот xdream » Чет Юни 14, 2012 11:02 am

Флакон със сгъстен въздух + тромба = ужас за всички.
Последно един тежкотоварен камион без малко да ми отнеме предимство. След употреба на тромбата спря. Пешеходците обаче не отчитат лекото ми декоративно звънче. Тромбата пък ги кара да лягат на пътя - все не е решение.
Аватар
xdream

Рейтинг: 1200

Мнениеот xdream » Чет Юни 14, 2012 11:04 am

п.п. бутането не е решение.
Когато съм автомобилист, да почна ли да газя хората дето пресичат по улиците ?! А Колоездачите, за които ЗЗДП е непознато явление - тях какво да ги правя ?! Ти му правиш път да мине покрай теб, той на червения светофар цепи все едно е старт-финална линия. Айде нема нужда !
Аватар
xdream

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Чет Юни 14, 2012 11:16 am

Остави "Младост"... тази до Цар Борис III;
Редовно ми се налага да я ползвам и винаги има някой олигофрен, който ходи по алеята... Даже ми се е случвало да ми замахват, шот съм карал близко до тях...
Звънеца - коментари тип "К'во свириш?"
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот hitar_potter » Чет Юни 14, 2012 11:19 am

@TheAnimal - къде се случи точно това? Преди Shell ли?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Andy3 » Чет Юни 14, 2012 11:55 am

Аз най-любезно ги питам дали е удобна велоалеята, трудно зацепват повечето, ама се усещат по някое време. :D
Аватар
Andy3

Рейтинг: 1659

Мнениеот TheAnimal » Чет Юни 14, 2012 12:01 pm

hitar_potter написа:@TheAnimal - къде се случи точно това? Преди Shell ли?

Не, в района на Младост 3.
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот botman » Чет Юни 14, 2012 12:18 pm

TheAnimal написа:
hitar_potter написа:@TheAnimal - къде се случи точно това? Преди Shell ли?

Не, в района на Младост 3.

Аз често ходя към Младост 3(попринцип живея в Младост 2 и е близко) с колелото и всеки път винаги ще се намери някой, който да ме нервира. Един път даже една овца си качи колата на тротоара и естествено велоалеята стана неизползваема. И иска да паркира патката на велоалеята аз седя срещу нея и я псувам и тя продължава да седи и да ме гледа тъпо... Много нагли хора просто... Не знам, но все едно като магнит ги привлича тази велоалея. Случвало ми се е даже от пазара към болницата, където мястото за пешеходци е 2 пъти по-голямо от това на велоалеята, всички пешеходци да ходят по велоалеята... Какво да не се ядосваш и да не псуваш... Нямам нито звънец, нито тромб, ама мисля скоро да се сдобия с 2-рото, щото от първото и без това ефекта е никакъв...
botman

Мнениеот natalito » Чет Юни 14, 2012 3:03 pm

hitrata_lisi4ka написа:Не смятам, че с обиди и грубости ще се постигне нещо. Винаги като сме карали по велоалея с мъжа ми, винаги ако е имало хора са ни правили път. А и като бутнеш човек на земята какво постигаш?

Е се неква "забележка" трябва да им се направи :agree:
hitrata_lisi4ka написа:Утре дете ще се разхожда по велоалеята и него ли ще бутнеш?

за да може некой после да възпита детето ;)
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот xargs » Чет Юни 14, 2012 3:08 pm

Наскоро бях на концерт в Германия и адкси много ме впечатли как по пътя към феста тълпата от народ по тротоара не стъпваше на разчертаната велоалея в края на тротоара, а си се буташе в частта за пешеходци. Странно се почувствах :D
Аватар
xargs

Мнениеот hitrata_lisi4ka » Чет Юни 14, 2012 3:43 pm

natalito написа:Е се неква "забележка" трябва да им се направи :agree:
.....

Явно тук никой не знае какво е възпитание, щом веднага се заговори за шишове, бутане, дърпане и обиди.
Каквото почукало, такова се обадило...останете си със здраве :wavey:
They're Pinky and The Brain! Yes, Pinky and The Brain.
One is a genius, the other's insane.
Аватар
hitrata_lisi4ka

Рейтинг: 1230

Мнениеот xdream » Чет Юни 14, 2012 3:47 pm

Хора, спокойно. Толерантност му е майката.
Без напрежение моля ви. То ние ще се избием помежду си преди пешеходците :p
п.п. Ивчо бееее. Ти кога купи колело, кога стана редовен по форумите. Хич не си поплюваш.
п.п.2. Извинете за спама :)
Аватар
xdream

Мнениеот Antares » Чет Юни 14, 2012 4:23 pm

Перничанин призовава за толерантност! Вярата ми в човечеството се връща!
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот hitar_potter » Чет Юни 14, 2012 4:34 pm

:offtopic: Толерантност е по винкело да нема шипове :offtopic:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Ozzie » Чет Юни 14, 2012 5:00 pm

Antares написа:Перничанин призовава за толерантност! Вярата ми в човечеството се връща!

той 'щото е с особена мая заквасван, за т'ва ;)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот natalito » Чет Юни 14, 2012 8:40 pm

hitrata_lisi4ka написа:
natalito написа:Е се неква "забележка" трябва да им се направи :agree:
.....

Явно тук никой не знае какво е възпитание, щом веднага се заговори за шишове, бутане, дърпане и обиди.

. . . пробвай пак . . .
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот xcII » Чет Юни 14, 2012 10:47 pm

TheAnimal написа:..Не знам вие на какво мнение сте, но аз мисля, че по някакъв начин трябва да се вкара в главите на хората..

Че трябва, трябва, но на мен не ми се иска аз да им го вкарам.. щото трябва на ден да го вкарвам по няколко пъти..

Гледам да си пестя нервите от дребните неща, които всеки ден ме бомбардират, щото некой мой съгражданин/съселянин е несъобразителен и си гледка кефа все едно че други наоколо освен него няма. Просто в твоята ситуация ги заобикалям и тва е.. "С лошо" нищо не става..

Българинът е с врдоден талант да не спазва ред и да си гледа егоистично кефа. Това се променя лека полека, остават има нема неколко века.. :agree:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот b1k3ra » Пет Юни 15, 2012 8:10 am

xcII написа:...Това се променя лека полека, остават има нема неколко века.. :agree:

Но само при подходящи условия. Които обаче тук липсват и няма изгледи нещо да се промени. Поне не към по-добро... :D
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот 7.62 » Пет Юни 15, 2012 11:33 am

TheAnimal написа:По принцип не карам колело в София. Ако ми се случи, то маршрута ми обикновено не се засича с велоалея. Снощи реших да отида до Младост с колелото.
Направо побеснях като ги гледах пешеходците, как спокойно си вървят по алеята. Значи те може да ни правят фасони и да мрънкат като караме по тротоарите, а иначе като се разхождат по алеите няма проблем. Е да, ама не! Карам си аз и срещу мен девойка върви по алеята и с твърдото намерение да не помръдне. Милата не случи на човек. През акъла ми мина, що ли да не и нашаря дрешките на WTB грайфер. Така и така имам вече опит със събарянето на хора, нищо не ми коства. Е стана ми жал и спрях точно пред нея. Девойката ми хвана кормилото и почна да ми кудкудяка нещо, тъпичка беше! Аз със слушалки трудно ще я чуя. Усмихнах и се лъчезарно и и казах миличко "Ама пача, кво цвилиш да не мислиш, че с тези слушалки ще те чуя. Кво ми ходиш гордо по велоалеята. Тук е за хора на колела." Съответно почна едно ръкомахане, едно сипване на храна от нейна страна. Качих се на колелото с широка усмивка, че съм я изкарала извън нерви и си продължих.
Не знам вие на какво мнение сте, но аз мисля, че по някакъв начин трябва да се вкара в главите на хората, че велоалеите са за колела, а не за лежерна разходка.
Лошото е, че по-голяма част от българите са със слаба култура и единственият начин да се превъзпитат, е като не се толерират на велоалеята.

:) - подкрепям ( доста поетично описание на случката, между другото:) )
Ти ме държиш за десницата
Аватар
7.62

Рейтинг: 1263

Мнениеот Sartor » Сря Юни 20, 2012 3:33 pm

hitrata_lisi4ka написа:Не смятам, че с обиди и грубости ще се постигне нещо. Винаги като сме карали по велоалея с мъжа ми, винаги ако е имало хора са ни правили път. А и като бутнеш човек на земята какво постигаш? Утре дете ще се разхожда по велоалеята и него ли ще бутнеш?

Да, точно така правя! Не подбирам - да се научат от малки. Първия път правя забележка, заобикалям от далеч, но втория път започвам с грайфера :evil:

За справка - живял съм в чужбина дълго време и там хората имаха този манталитет. Няма значение дали си чужденец-турист, малко хлапе или стара баба / дядо. Минават, бутат те и после се събират колоездачи около теб с идеята ако тръгнеш да се правиш на тежкар да те ступат (справка - Дания и Германия). В Хамбург даже на един мой братовчед му счупиха ръката при сблъсък, а после даже щяха да ни бият. :clap:

Който казва, че това е неприложимо в България - значи е прекалено толерантен и оставя да му се качват на главата! Не мисля, че със селяндурите (да не се бърка със селянин) ще се постигне някакъв резултат, освен ако не им покажеш физически, че там не е вело-алея.
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот contty » Съб Юни 23, 2012 3:14 pm

rumbala написа:Аз им пляскам по един лек шамар зад врата и продължавам - нека се опитат да ме настигнат :) Лекичко, само за да се осъзнаят, че не са на правилното място ! :) :D :agree:

Аз пък плеснах една лелка по задника. :blush: Чакаше си рейса на велоалеята.. за радост подскочи в посока спирката :rofl:
Повечето пъти им правя забележка и то културно. Нещо от сорта "дами, разхождате се по велоалея" в този момент подскачат настрани и започват да се извиняват, а аз си продължавам по пътя с добро настроение. ;)
Случвало се е и с лошо да разбират, че не им е там мястото, но това само в краен случай. :eyebrow:
кратка схватка и наново ескадроните летят...
Аватар
contty

Рейтинг: 1545

Мнениеот 7.62 » Пон Юни 25, 2012 10:49 am

contty написа:Аз пък плеснах една лелка по задника. :blush:

и на мен ми се е приисквало :D
Ти ме държиш за десницата
Аватар
7.62

Рейтинг: 1263

Мнениеот bdz43r » Пон Юни 25, 2012 2:16 pm

Sartor написа:...после се събират колоездачи около теб с идеята ако тръгнеш да се правиш на тежкар да те ступат...
Този момент тук го няма и при бутане ступаният може да се окаже друг. Ние сме далеч от западната култура.
Аватар
bdz43r

Мнениеот ina_ivanova » Вто Юли 10, 2012 1:21 pm

На велоалеята на бул.Гоце Делчев преди около два часа велосипедист блъсна една тетка, та беше дошла линейка, след това и полиция дойде. Видимо нищо й нямаше, но беше изпаднала в истерия...
ina_ivanova

Рейтинг: 1220

Мнениеот Slade » Вто Юли 10, 2012 1:38 pm

Ами като начало трябва да поставят малко натрапваща се маркировка и знаци за идиоти, като в Лондон например (mind the gap, look right и т.н.) - нещо от сорта на "ходенето по велоалеята e опасно за живота"; "не ходи по велоалеята"; "забранено за пешеходци", снимки на размазан пешеходец и т.н. Може пък 1 от 10 пешака да се сети, че няма работа там, поне ще е нещо.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот Antares » Вто Юли 10, 2012 2:11 pm

Винаги искрено ме е забавлявало как колоездачи, пешеходци и автомобилисти говорят за останалите участници в движението. И как позицията се променя, стига да се промени превозното средство...
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Следваща

Назад към Бла - Бла