Закон за горите - протест

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Закон за горите - протест

Мнениеот blizzard » Сря Юни 13, 2012 3:39 pm

Свързано е с темата за забраната на колоезденето в горите, но централното е друго.
Целта ми е просто повече хора да разберат за протеста.
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/06/ ... _turg_bez/
19:30 на ез. Ариана днес
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Re: Закон за горите - протест

Мнениеот silvertm » Чет Юни 14, 2012 1:00 am

Въпреки грубияните с 2-ки на вратовете, това беше най-цивилизованото гражданско неподчинение, което някога съм виждал:
http://www.youtube.com/watch?v=urC8gpUB4Wk
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот silvertm » Чет Юни 14, 2012 3:32 pm

Доколкото разбрах, тази вечер отново ще има гражданско неподчинение - същото място, същият час.

Правни съвети за участниците в протеста (Цитат):

1. Не носете „оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които може да се използуват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети”.
2. Не бъдете в „очевидно пияно състояние”.
3. Не бъдете маскирани.
4. Не причинявайте вреди на хора или вещи.
5. Не се поддавайте по никой начин на евентуални провокации от страна на полицията. Не си позволявайте никакво словесно или телесно посегателство над полицай.
6. Не извършвайте никаква „непристойна проява, изразена в употреба на ругатни, псувни или други неприлични изрази на публично място пред повече хора, в оскърбително отношение и държане към гражданите, към органите на властта или на обществеността или в скарване, сбиване или други подобни действия, с които се нарушава общественият ред и спокойствие”. Това е подсъдно по Указа за борба с дребното хулиганство.
7. Не призовавайте към никакво насилие/ престъпления. Протестирайте мирно.
8. Не се идентифицирайте по никой начин като „организатор” на протеста. Организаторите носят наказателна отговорност за провеждане/ продължаване на забранен/ прекратен от кмета митинг – лишаване от свобода до 1 година.
9. Имайте готовност да покажете документ за самоличност. В противен случай, полицията може да ви задържи само на това основание.
10. Знайте, че:
- Само кметът или лице, което той изрично писмено е упълномощил за това, може да прекрати незаконосъобразен митинг. Полицията не може да прекрати протеста.
- Неразрешен от кмета митинг не е равнозначен на забранен от кмета митинг. Забраната трябва да е изрична и мотивирана.
- Ако кметът или негов пълномощник прекратят митинга, участниците са длъжни да се разотидат. В противен случай, носят административнонаказателна отговорност (глоба). Това нарушение може да се установи само от длъжностно лице, определено от кмета – а не от полицията.
- Полицията може да ви задържи само за 24 часа без разрешение на съда. Длъжни са незабавно да уведомят за задържането ви лице, което вие посочите.
- Полицията има право да ви предупреди (и устно) да не извършвате нарушение на обществения ред – каквото е блокирането на пътното движение.
- Полицията има право да ви задържи, ако не изпълните тяхно разпореждане, вкл. заповед да освободите пътното платно.
- От момента на физическото си задържане имате право на защитник (адвокат).
- Полицията е длъжна да издаде писмена заповед за задържането ви (най-късно, в полицейското управление, където ви отведат).
- Ако не знаете български, полицията дължи незабавно да ви информира защо ви задържа на разбираем за вас език.
- Когато ви задържат, не могат да ви ограничават никакви други права, освен свободното придвижване.
- Длъжни са незабавно да ви освободят, щом отпадне основанието за задържането ви.
- Може да ви обискира само полицай от същия пол.
- Полицаите могат да използват сила и помощни средства (например, белезници) срещу вас, само ако: не им се подчинявате или се съпротивлявате; групово нарушавате обществения ред; застрашавате тях или други хора; незаконно заемате обекти. Ако правите тези неща, могат да използват сила/ помощни средства срещу вас, ако това е абсолютно необходимо – когато не могат да постигнат законните си цели по никакъв друг начин. Ако не правите тези неща или не е абсолютно необходимо, не могат да използват никаква сила или физическа принуда.
11. Ако полицията ви задържи, поискайте незабавно да ви обяснят защо ви задържат. Ако кажат, че е защото не се подчинявате на разпореждане да освободите пътното платно, поискайте да ви освободят веднага щом вече не се намирате на пътното платно – тогава основанието за задържането ви ще е отпаднало и те са длъжни да ви освободят.
12. Ако полицията ви задържи и не ви освободи, след като освободите пътното платно, поискайте им служебен адвокат незабавно, от момента на физическото ви задържане. Кажете, че имате право на адвокат, но не можете да си го осигурите сами и искате те да ви набавят веднага служебен защитник.
13. Ако станете обект на физическо насилие от страна на полицията, първата ви работа е да се прегледате при съдебен лекар. Таксата е ниска. След това подавате жалба с приложено медицинско свидетелство в Районна прокуратура.
silvertm

Мнениеот TheAnimal » Пет Юни 15, 2012 12:10 pm

Изображение
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Рейтинг: 2000

Шествие на скиори и сноубордисти

Мнениеот silvertm » Пет Юни 15, 2012 12:40 pm

Кога: на 20 юни 2012 г. от 18:30
Къде: Началото е пред НДК

Шествие на скиори и снобордисти за горите на България: Вадете екипировката;)
Носим си ските и сноуборда, щеките и каските :)
Да покажем на Бойко, че скиорите и сноубордистите не искат сеч, не искат монопол при ските, не искат лобистки подаръци за офшорната олигархия.
Искаме ГОРА !!!
Настояваме Президентът да наложи вето на скандалните поправки в Закона за горите.
Шествието тръгва от НДК и приключва на Президентството.

Събиране 18:30 - 19:00 пред НДК.
Патриарха 19:15
Попа 19:30
Ректората 20:00
Президентството 20:30

През деня ще има символни акции пред Президентството - to be announced soon.

Протестът е с уведомление до Столична община.
Протестът е законен.
Законен, както и всеки протест, който не е забранен от Кмета на София с нарочна заповед.

Източник: https://www.facebook.com/events/282461768519261/
silvertm

Мнениеот skiman » Пет Юни 15, 2012 9:03 pm

Бих искал да помоля протестиращите зелени, пембени, на карета и раета "еколози" да отидат.........ако имат това достойнство и да възстановят потъпканите зелени площи и насаждения СЛЕД ДВУДНЕВНИЯ ПРОТЕСТ, защото общината, а и всички които си плащаме данъците, не сме ви задължени да оправяме свинщината след екологичните ви прояви! Обичам природата, скиор съм, планинар съм и съм за това всичко да бъде разумно...........но това е свинщина! ИМАЙТЕ ТАЗИ ДОБЛЕСТ ДА ГО НАПРАВИТЕ!
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот did » Пет Юни 15, 2012 9:08 pm

Търсиш доблест от тълпа, организирана във facebook? :rofl: :rofl: :rofl:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bluskanie » Пет Юни 15, 2012 10:57 pm

По-лесно е да си anonymous :ghost:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот fall_out » Съб Юни 16, 2012 12:28 am

А дали не трябва родната полиция която ги е притискала към тия зелени площи да си оправи щетите а? И дали трябва да плащаме на полицията за да закопчава и мирно протестирашите, вместо така да се каже да охранява протета и да закопчава тези който трябва а? Най-мразя в българския манталитет това, че всички дават акъл все едно са най-великите мъдретци, а никой никога не предлага помощ. Доста ограничено се изцепвате, за хора със самочувствие с голям интелектуален багаж.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот k0k0 » Съб Юни 16, 2012 9:44 am

http://www.avaaz.org/en/axe_the_forest_ ... yoGcb&pv=2

Даже в Avaaz има петиция в наша подкрепа!
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот xargs » Съб Юни 16, 2012 11:42 am

Четейки някои теми установявам, че някои от политиците ни са доста по-широко скроени от някои потребители с хиляди мнения.
Аватар
xargs

Мнениеот mentalhead » Съб Юни 16, 2012 3:00 pm

skiman написа:Бих искал да помоля протестиращите зелени, пембени, на карета и раета "еколози" да отидат.........ако имат това достойнство и да възстановят потъпканите зелени площи и насаждения СЛЕД ДВУДНЕВНИЯ ПРОТЕСТ, защото общината, а и всички които си плащаме данъците, не сме ви задължени да оправяме свинщината след екологичните ви прояви! Обичам природата, скиор съм, планинар съм и съм за това всичко да бъде разумно...........но това е свинщина! ИМАЙТЕ ТАЗИ ДОБЛЕСТ ДА ГО НАПРАВИТЕ!

Седя и се чудя. Седя си, умувам и изобщо не проумявам как не те беше срам да го напишеш това. Да се изказваш така за хора, които ПОЛОВИН ГОДИНА протестират, които направиха над 15 (ПЕТНАДЕСЕТ) мирни протеста преди да бъде приет този закон. Хора, които отделят всяка вечер от времето си в последните 3 дни и ще го направят пак довечера, и Бог знае колко още вечери, за да можеш ти и другите като теб обичащи, но нищо не правещи да имате какво да обичате и утре. Кервана си върви, мърмораните мърморят, а закона за горите бе окончателно приет преди два дена. Той бил възмутен от няколко потъпкани цветя, които впрочем бяха потъпкани от действията не на протестиращите, а от тези на органите на реда, на които твоите велики данъци им плащат заплатата. Но това разбира се ти няма как да го разбереш от дивана в хола. И какво са няколко потъпкани цветя сравнение с 4 милиона хектара гори, които с новия закон могат да бъдат унищожение? Ти изобщо проумяваш ли какво си написал?
Аз не съм еколог, програмист съм. Това ми е професия и образование. Никога не съм учил екология. И мнението ти ми е изключително обидно. А имаш наглостта да ми говориш за доблест?
Ти сериозно ли? :crazy:
Като обичаш природата защо не излезеш да я защитиш? Тя сама няма да може да го направи.

Мненията на did по темата пък ме карат да се давя в смях. Само искам да му припомня едно скорошно мнение, в което си позволяваше да дава определения на някои хора наричайки ги мишки. Интересно ми е какво точно вижда did в огледалото след писанията си по темата за закона за горите...
Аватар
mentalhead

Мнениеот skiman » Съб Юни 16, 2012 7:24 pm

Викаш, какво са 2 деката изпотъпкани ливади в името на "победата"?
Як протест бира в ръка? Сериозно ли? Искаш да ви взема на сериозно?
Алоуууу, къде сте, когато мангалите изсичат стотици декари гора необезпокоявано в самоковско, балкана, родопите? Или викаш там няма да те снимат с бира в ръка на Орлов мост?
Палячовци.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот hrissim » Съб Юни 16, 2012 7:47 pm

skiman написа:Викаш, какво са 2 деката изпотъпкани ливади в името на "победата"?
Як протест бира в ръка? Сериозно ли? Искаш да ви взема на сериозно?
Алоуууу, къде сте, когато мангалите изсичат стотици декари гора необезпокоявано в самоковско, балкана, родопите? Или викаш там няма да те снимат с бира в ръка на Орлов мост?
Палячовци.

Една поправка - сбърка времето. коректното е минало несвършено. Поне в нашия край. Макар да се намъкнаха в общинския парламент. Умря им поддръжката нависоко.
Инак си прав в конкретната ти забележка по случая /действително ги нямаше на протести при поголовната механизирана сеч тип "режем прав - оти да се навеждам"/ , но не те подкрепям генерално. Знаеш - бивш скиор съм. Не ни трябва развръзване на брадвата. Най-малко поради промените в климата. Предходната снежна зима беше прецедент, не правило.
:beer:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот skiman » Съб Юни 16, 2012 8:01 pm

Ицо, знаеш ми мнението. Никога няма да подкрепя платени палячовци, които ходят да скачат само за да ги наснимат с бира в ръка. Защото, преди 3 години, когато ходихме да гасим един горски пожар там нямаше нито един еколог. Или площаден палячо. Обаче да скачат и да викат в София са първи. Ама там в гората при огъня и мангалите с бадви няма да ги видиш. Няма кой да им носи бирата. А и мангала може да ги уважи и да почнат да говорят тънко. Къде къде е по-добре да блокираме движението, да тъпчем цветята и да оставяме свинщина след себе си. Когато ви видя на снимка покрай горски пожар или спрели каруцата с дърва, ще почна да ви уважавам. До тогава за мен сте палячовци.
Аватар
skiman

Мнениеот PtD » Съб Юни 16, 2012 8:49 pm

skiman написа:Никога няма да подкрепя платени палячовци, които ходят да скачат само за да ги наснимат с бира в ръка.

Факти, доказателства?

И не мислиш ли, че си има органи, които да се грижат за незаконната сеч? Щото ако ти и аз ходим да раздаваме правосъдие, май нарушаваме закона? Или "тука е така"? :confused:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот outfaced » Съб Юни 16, 2012 8:53 pm

http://offnews.offroad-bulgaria.com/ind ... rgumentite
тъжно, но факт

Още по тъжното е, че с или без помощ от закона мутрите и дебелите портфейли ще продължат да строят писти и лифтове и хотели ... както и до сега. В тая държава, ако имаш нужните връзки и пари си над всякакви закони. Все едно всичко над Банско беше построено законно.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот hrissim » Съб Юни 16, 2012 8:54 pm

skiman написа:...
Когато ви видя на снимка покрай горски пожар или спрели каруцата с дърва, ще почна да ви уважавам. До тогава за мен сте палячовци.

Ники - :agree:
Понякога рипат и за справедлива кауза. Както е в конкретния случай. Лично мнение и позиция.

PtD написа:...

И не мислиш ли, че си има органи, които да се грижат за незаконната сеч? Щото ако ти и аз ходим да раздаваме правосъдие, май нарушаваме закона? Или "тука е така"? :confused:

Е-е-е-е не го чети ти Ники буквално. Фащай наклона на мисълта. ;)
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот outfaced » Съб Юни 16, 2012 9:01 pm

Интересно включване ...
http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... ?ref=rcmnd

айдеее...
http://offnews.offroad-bulgaria.com/ind ... ri-simitli
империята отвръща на удара

пълно мазало :crap:
Последна промяна outfaced на Съб Юни 16, 2012 9:30 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
outfaced

Мнениеот skiman » Съб Юни 16, 2012 9:09 pm

PtD написа:Факти, доказателства?

Примрно 9-тата снимка.
Аватар
skiman

Мнениеот PtD » Съб Юни 16, 2012 10:00 pm

skiman написа:
PtD написа:Факти, доказателства?

Примрно 9-тата снимка.

И какво в нея?
Аватар
PtD

Мнениеот PtD » Съб Юни 16, 2012 10:08 pm

outfaced написа:Интересно включване ...
http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... ?ref=rcmnd

айдеее...
http://offnews.offroad-bulgaria.com/ind ... ri-simitli
империята отвръща на удара

пълно мазало :crap:

Е много ясно. Нали се сещаш на чия хранилка са кметовете на Банско, Разлог и прочие. Ама то е ясно, че инвеститорите само това чакат, да им дадат да секат гори. И като почнат едни лифтове, едни чудесии. Алпите ще засенчим направо. Между другото, тия, еколозите, сигурно са на хранилка на австрийските, италиански и швейцарски ски курорти. Щото ако вземат да разрешат тук да се строят писти, направо им секва бизнеса отвсякъде. :smokin:
Аватар
PtD

Мнениеот fall_out » Съб Юни 16, 2012 11:02 pm

Ей скиман не циганите са виновни а дебелите горски, аз като бях ученик съм бил докер на дърва в гората така, че някъде другаде тия, много добре им знам схемите, а ти се съмнявам да имаш и бегла представа представа как например се е секло из средна Стара Планина и Средна Гора, мога и с имена да говоря ама не трябва тук, поради ред причини.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот taurus13 » Съб Юни 16, 2012 11:19 pm

Абе опита е показал, че има ли улични протести в БГ, винаги някой е на хранилка - говорим за подбудители, оргнизатори и пр. Другата маса, често за сеирджии и любители на всякакви сбирки и дивене. Много от така наречените еколози, всъщност са хора, които надали някога са ходили в гората изобщо, но някак им харесва идеята за еко-то...щото е модерно. Само че и те често залитат, поради непознаване на материята и стигат до крайности.
Всъщност повечето от тях вярват, че като си сменят крушката с по-икономична, ползват постоянна торбичка за магазина, изхвърлят си разделно боклука и не носят кожени дрехи, ще спасят света и природата. :lol: Истината е, че това е прах в очите на хората - истинските проблеми се създават и решават на много по-високо ниво.
Така или иначе лифтове трябва да има, но тяхното място си е в курортите. Мен като не ме кефи Боровец и Банско, не ходя там. Никой няма да наслага лифтове на всеки баир в БГ, най-малкото щото е нерентабилно. Още по-лошо е ако вместо лифт се построи шосе.
Дали новия закон ще се използва за стимулиране на икономиката или за нагушване на определен икономически кръг, дали ще доведе до безразборно строителство на хотели и спортни съоръжения, това е въпрос на контрол.
Опита отново показва обаче, че в БГ дори да имаш добър закон, прилагането му е неприложимо, а наказания за неспазването му няма, щото няма съдебна система. Така че другари, все тая.....
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот mentalhead » Съб Юни 16, 2012 11:39 pm

skiman написа:Викаш, какво са 2 деката изпотъпкани ливади в името на "победата"?

Пак казвам, ако имаш някакви забележки си ги насочвай към органите на реда.
skiman написа:Як протест бира в ръка? Сериозно ли? Искаш да ви взема на сериозно?

Премиера ни взима на сериозно. Президентът ни взима на сериозно. Ти, ако не искаш, недей. Между другото вече имаме вето на закона. Ако чакахме действия от теб, вместо да ходим "да газим цветя" щяхме все още да имаме закон, който дава зелена светлина на изсичането на всичко що е гора. Ветото само по себе си не значи нищо, но поне е начало.
Толкова по въпроса за "наркоманите", "хипитата" и т.н.
skiman написа:Алоуууу, къде сте, когато мангалите изсичат стотици декари гора необезпокоявано в самоковско, балкана, родопите? Или викаш там няма да те снимат с бира в ръка на Орлов мост?
Палячовци.

Спазването на законите не е моя грижа. Плащам достатъчно данъци на хора, които трябва да правят точно това. Ти като загрижен данъкоплатец зададе ли този въпрос в полицията? Има два отговора и не ми излизай с нещо различно от "Да" или "Не". Можеш ли да правиш разлика между неспазването на закон от мангал и прокарването на лобистки закон, с който изсичането на тези дървета ще става напълно законно? Да или Не? Ти изобщо наясно ли си с този закон? Знаеш ли че с този закон се разрешава свободно изсичане на частни гори с размер до 20 хектара? ЗАКОННО. Определенията си ги пази за себе си, моля. Тия "палячовци" спасиха Странджа преди 5 години и продължават да опитват да спасяват каквото могат, в случая всичките ни гори. Такива "интелекти" като тебе какво правят?
skiman написа:Никога няма да подкрепя платени палячовци, които ходят да скачат само за да ги наснимат с бира в ръка.

И кой ни плаща умнико? Наистина ли си с толкова промит от медии ала бТВ мозък? Толкова ли си деградирал морално, че не можеш да допуснеш, че в България има истински хора, които нямат нужда някой да им плаща за да защитават единственото нещо, което страната им все още притежава - природа? Какво става с вас бе хора? Айде да си лелка на 60 години дето си ляга и става с турски сериали да пишеш така, ама ти си човек дето излиза, че е отрасъл в планината. Какво, не ти е достатъчно мила, че да отделиш малко от свободното си (и не дотам) време за да я защитиш?
Ти само ако ти платят ли защитаваш идеалите и принципите си, та преценяваш по този начин и нас?

Извинявам се, ако се преминал допустимия тон, но когато някой ме нарича платен палячо, мисля си че съм в правото си да напиша това, което съм написал.
Аватар
mentalhead

Мнениеот PtD » Нед Юни 17, 2012 9:02 am

taurus13 написа:Абе опита е показал, че има ли улични протести в БГ, винаги някой е на хранилка - говорим за подбудители, оргнизатори и пр.

Хайде като каза А, кажи и Б: кой точно е хранилката? И кой точно е на хранилка? И какви са интересите на хранилката? Щото опитът показва много неща... :smokin:
Аватар
PtD

Мнениеот xcII » Нед Юни 17, 2012 5:55 pm

Чета и не мога да смелна как някои хора, които твърдят че обичат планините, плюят срещу протеста и окачествяват хората като "палячовци" и т.н. .. Подобни протести спряха осирането на Странджа планина, както някой бе писал по-горе, така че имат някаква ефективност, дори в толкова корумпирана държава като България. Това, че някой вече е минал една възраст и вече е скептик и циник не значи че младите хора, които все още имат надежда не трябва да бъдат подкрепяни, пък дори и пасивно, демек без плюене и пречене!

Аз не участвах на протеста, но бях наблизо и видях колко много хора имаше и си помислих, "Абе има некъв шанс, от стан да станем държава", макар че аз съм от обезвереното поколение.. но сега думата имат 20-30 годишните, щото не са изхабени емоционално, а останалите да си затварят плювалниците, ако не могат да правят друго..

P.S. България никога няма да има ски туризма на Австрия, така както българинът никога няма да има манталитета на австриеца, нито мащаба на планините там, та всякви сравнения с Австрия (или Швейцария) са крайно неуместни...

P.S. за горски пожари си има пожарникари, или поне така е редно, а не да се разчита на гражданското общество, щото по-тая логика трябва да си мием и улиците кат на село, ама не сме на село :smokin:

P.S. Смешно и тъпо е да се твърди, че тези хора които са излезли да протестират на улицата ("еколози") имат некъв комерсиален интерес, докато за другите, които са лобирали за закона е ясно че имат такъв. В допълнение, банскалийския селяндур (като типаж) ще си остане точно толкова прост и най-вече беден, колкото е в момента... Малкият бизнес духа супата и в момента, Банско е много добър експериментален пример. Аналогично важи и за обикновените хорица от Смолянско, за които наистина ми е жал, но е наивно да си мислят че ски туризма ще им оправи дереджето..
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот PtD » Нед Юни 17, 2012 9:14 pm

@xcII, +1 oт мен.
Аватар
PtD

Мнениеот joropc » Нед Юни 17, 2012 9:17 pm

xcII написа:......

:agree:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот Bolverk » Нед Юни 17, 2012 11:08 pm

Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Следваща

Назад към Други