КАТ започват проверки :))) !!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: КАТ започват проверки :))) !!!

Мнениеот xxbtwxx » Съб Юни 16, 2012 10:17 pm

A защо хората от форума не се организираме и не пуснем една подписка, в която се моли за преразглеждане на закона от гледна точка на състезателни и планински велосипеди, както е в Германия?
xxbtwxx

Рейтинг: 1140

Мнениеот zlink » Съб Юни 16, 2012 10:35 pm

- Движение най-вдясно - на кръстовищата е много по-безопасно да стоиш най-отдясно и да си продължиш направо - така няма да пречиш нито на колите, които завиват, нито на тези, които са в съседната лента.
- Движение в близост до други превозни средства - от какъв зор? Много по-добре е да спазваш дистанция - я си представи, че някой не те е видял и реши да завие към теб? Може да те засече много гадно.
- Движение на велосипеди успоредно - та това си е направо опасно! Така пречиш на целия трафик! И за какво? За да си говорите?
- Движение по тротоари и пешеходни пътеки - За тротоарите те разбирам. И аз самият предпочитам да мина по тротоара, отколкото да рискувам да ме блъсне някоя кола. Но на пешеходните пътеки - какъв е проблема да слезеш от колелото за 10-20 метра? Така си си в пълното право да минеш преди колите и е много по-безопасно. (и няма да те псуват :D )[/quote]

Извинявай,това сериозно ли го пишеш?Да,по т. 1, наистина е най-безопасно да си движиш до тротоара,обаче,когато съм за направо,полицая,който ме спря,обясни,че трябва да изчакам всички коли,завиващи надясно и чааак тогава да премина направо.Хубаво,ама всички знаем как е на големите кръстовища.Ще ме пуснат нанайци,то те използват да минават до почти наситено червено.
А и откъде накъде аз,пазейки въздуха чист,понеже съм се качила на колелото ще съм длъжна да издишам всичките мръсни газове на колите,изчаквайки ги?
И за пешеходните пътеки не съм съгласна.Именно,за 10-20 метра ме карат да сляза от колелото,когато мога да премина за 1-2 секунди,защо?
Както и да е,ок,няма да споря,няма и да слизам.
Влязох тук,предим но да попитам към кого можем да се обръщаме с въпроси и който да може компетентно да отговори,някой знае ли? Главно ме интересуват парковете,понеже преминавам Борисова градина и още по-главно ме интересуват колите,влизащи там.Ако ме разбирате...
zlink

Рейтинг: 1200

Мнениеот PtD » Съб Юни 16, 2012 10:44 pm

zlink написа:-Влязох тук,предим но да попитам към кого можем да се обръщаме с въпроси и който да може компетентно да отговори,някой знае ли? Главно ме интересуват парковете,понеже преминавам Борисова градина и още по-главно ме интересуват колите,влизащи там.Ако ме разбирате...

Предполагам, Столичен инспекторат, 02/9875555
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот vikosaa » Съб Юни 16, 2012 11:22 pm

За кръстовищата - нещата, които написах са за повечето кръстовища в града - малките. Иначе - ДА,
съгласен съм, че на по големите кръстовища човек трябва да спре и да изчака да мине светофара и чак тогава да застане в лентата за направо. А за пешеходните пътеки - преди и аз минавах така. Разбира се - оглеждах се, но не слизах. Но един път пресякох и едно такси почна да ми свирка. Аз отидох при него да го попитам какъв е проблема, как може да ми свирка след като съм преминал на пешеходна пътека. И тогава той ме срази с думите: "Ти не си пешеходец!". И като се замисля, си беше прав. Тогава прецених, че е най-добре да слизам от колелото, когато пресичам - нищо не ми коства, а ако не го направя може както си карам някой да не ме види и да ме отнесе.
DRAGONBORN написа: ..оптигач срам СХ4.. гуми едната е кунда 2.50 ..
vikosaa

Рейтинг: 1203

Мнениеот Dolph » Нед Юни 17, 2012 12:36 am

Като заговорихте за пешеходни пътеки ми идва нещо на акъл.Ежедневно ползвам велоалеята на ул.Гоце Делчев и редовно си минавам(бавничко) по пешеходната пътека на светофара на ул.Костенски водопад.Интересно ми е следното,по закон пешеходните пътеки са продължение на тротоарите,тоест на тях пешеходеца има същите неприкосновенни права както на тротоара.Същото нещо не би ли било логично да важи и за велосипедистите там където има велоалея,тоест пешеходната пътека се явява продължение на велоалеята?

http://www.youtube.com/watch?v=i2GCZ-wIGzM&feature=plcp в кадър 3.56мин-3.58мин
П.С.Видеото не е мое
Щастието се състои в доброто здраве и в късата памет.
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Мъдрост - това е способността да вършиш добре претеглени глупости.
Аватар
Dolph

Рейтинг: 1041

Мнениеот hitar_potter » Нед Юни 17, 2012 1:21 am

В закона не са много уредени нещата с велоалеите, доколкото знам. Съществуват знаци „внимание, велосипедисти“, както и „Задължителен път само за велосипеди“, които в известна степен указват правата и задълженията..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот trastika » Нед Юни 17, 2012 8:10 am

vikosaa написа: Иначе - ДА,
съгласен съм, че на по големите кръстовища човек трябва да спре и да изчака да мине светофара и чак тогава да застане в лентата за направо.

Не съм съгласен - на сфетофара си чакам в лентата, която е за моята посока - в дясната част на тая лента най-отпред и винаги се оказвам пресякъл преди колите :beer: Това, ако съм с колелото. Ако съм с таралясника, пресичам пеша на сфетофарите и пешеходните пътеки, мъкна през подлезите и т.н., просто е прекалено тромав да го е`а в желязото.

ПП: По себе си знам, че да караш шосейно колело е начинът да се научиш да караш правилно по улиците. Просто няма къде да бегаш, все по платното трябва да караш и щеш-нещеш се научаваш. Като се кача на байкчето, дисциплината се губи до голяма степен, какво остава ако освен байкче, друго не си карал -- мислиш се за всъдеход и че правилата не важат за тебе :nono:

ПП2: В Ка**ланд има звънчета по 99ст. :agree:
trastika

Рейтинг: 1180

Мнениеот krach » Нед Юни 17, 2012 9:10 am

Тука какво го обърнахте....ако повечето улици позволяваха да караш по тях, щеше да има повече велосипедисти по тях. Малък пример е Т.Каблешков - изключително тясна улица и ако ти се вредиш да караш в най - дясната част на платното правиш задръстване. Ако си има вече задръстване караш по тротоара понеже НЯМА МЯСТО. По бул.България има прекрасна ГОЛЯМА алея и не е проблем да караш по нея, пък и повечето подлези са с рампи.

Относно звънците...20гр. повече или по - малко нито ще ти тежат, нито ще развалят аеродинамиката. Има достатъчно малки звънчета да не си личат и да не ти грознят колелото.
И да има смисъл особено ако се придвижваш активно в града с колело. Винаги има някой застрелян пешак който гледа в другата посока и тръгва да пресича (както вело алеите, така и пътното платно). Относно това дали МПС ще те чуе...най - вероятно няма. Но пък и МПС е малко вероятно да смени посоката на движение на 180 градуса в рамките на 2 секунди. С викане много много файда няма. С тромба не се шашкат толкова, докато с звънец има най - голяма файда.

"Анатемосването" на нещо толкова малко си е чиста проба снобизъм. Както казах 20 грама няма да повлияят на НИЩО свързано с велосипеда и неговото използване. А относно това, че колегата се контузил на звънеца...ами то и кормилото си е доста опасно...

П.П. За пресичането на кръстовища с колите, съм съгласен с trastika - излизаш пред колите на светофара 2-3-5 метра колкото позволява обстановката и докато потеглят на зелено вече си минал кръстовището.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот Grash » Нед Юни 17, 2012 10:30 am

krach написа:Относно звънците...20гр. повече или по - малко нито ще ти тежат, нито ще развалят аеродинамиката. Има достатъчно малки звънчета да не си личат и да не ти грознят колелото.
И да има смисъл особено ако се придвижваш активно в града с колело. Винаги има някой застрелян пешак който гледа в другата посока и тръгва да пресича (както вело алеите, така и пътното платно)...

Само дето в закона не е опоменато, че звънеца се изисква само за каране в града. За какво ми е звънец, докато карам извънградско, например?
Ето по тоя случай едно рекламно клипче от КАТ:
http://www.youtube.com/watch?v=zrVIckdoDBw&feature=plcp
На градското ми коело имам всичко, което се изисква по закон, с изключение на светлоотразители на спиците, но затова пък имам хубави светлоотразителни кантове по гумите, които даже мисля, че вършат по-добра работа. Звънеца си го взех преди тези акции и проверки, просто защото е удобен да се разбутват "овцете" по велоалеята...
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот krach » Нед Юни 17, 2012 10:57 am

хахахах клипчето е добро. Аз понеже имам едно колело (за всичко - малко XC и в града-вместо колата и вместо градски транспорт)
Звънче имам :D и го използвам доста в града. Не го махам когато отивам в гората. Вярно си е смешно - по чукара с звънче (кошница нямам :rofl: ) но "презкурина" си го пих и много много не ме интересува кой колко ще ми се смее.
krach

Мнениеот trastika » Нед Юни 17, 2012 11:02 am

krach написа:Вярно си е смешно - по чукара с звънче (кошница нямам :rofl: ) но "презкурина" си го пих и много много не ме интересува кой колко ще ми се смее.

В гората се по има смисъл: да звънкаш на бабите да се пазят. Или ако си на състезание и ти е излязла душицата, да звънкаш на тоя отпред по пътеката да те пусне.

На пътя, т.е. извън града, никой няма да ти чуе звънчето. Единствено на кактите в "селищата", но само ако "стават" :D
trastika

Рейтинг: 1180

Мнениеот krach » Нед Юни 17, 2012 11:03 am

trastika написа:...Единствено на кактите в "селищата", но само ако "стават" :D

:agree:
krach

Мнениеот xxbtwxx » Нед Юни 17, 2012 11:17 am

И кво, отивам да карам дърт джъмп и като приземявам звънчето ми дрънчи да ме чуват хората.
Обмислям да си купч и да ги лепя с тиксо, та като се предвижвам да ги лепкам и като стигна до даденото място да ги свалям.
xxbtwxx

Рейтинг: 1140

Мнениеот fiderota » Нед Юни 17, 2012 3:05 pm

Някой имаше ли вече вземане-(без) даване с патрулите :D
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот Dolph » Нед Юни 17, 2012 5:49 pm

ЩЕ СПРЕТЕ ЛИ ДА МИ СЛАГАТЕ МИНУСИ НА ВСЯКО МНЕНИЕ :banghead: :banghead:
Щастието се състои в доброто здраве и в късата памет.
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Мъдрост - това е способността да вършиш добре претеглени глупости.
Аватар
Dolph

Рейтинг: 1041

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Нед Юни 17, 2012 6:02 pm

fiderota написа:Някой имаше ли вече вземане-(без) даване с патрулите :D

Имах разговор с униформени, но не защото ме спряха. Интересуваха се "Кви пари струва едно колело" и "Даваш ли едно кръгче"
След като обясних "Много леко със спирачките" и "Само с дясната!!!", станах свитедел на класическо "прескочи кормило"
:dontknow:
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот vpravov » Нед Юни 17, 2012 10:21 pm

Завчера ни спря полицай. Разясни ни изискванията според закона, каза че са започнали проверки и че засега са инструктирани само да предупреждават, но от другия месец започвали да глобяват. Та така.
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот vvvaaal » Нед Юни 17, 2012 10:52 pm

Това е последната медийна акция, другия месец ще го забрави всеки това и всичко ще си е като преди. Ей сега съм тръгнал да си слагам на демото фарчета и стопчета, звънчета и сякфи такива простотии. 2 мигалки за нощно време ми стигат. Нито карам по тротоара, нито е нужно да съм като звездица пред колите...
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот k0k0 » Нед Юни 17, 2012 11:02 pm

http://www.youtube.com/watch?v=XTQSWtK6 ... r_embedded

Слагам си такива, поне сеир да става. :D :D
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот neilor » Пон Юни 18, 2012 12:16 am

vikosaa написа:
neilor написа:Правила, които не винаги са разумни и адекватни:
- движението възможно най-вдясно
- движението в близост до други превозни средства
- движението на велосипеди успоредно един до друг
- движението по тротоари и пешеходни пътеки

Не съм съгласен.
- Движение най-вдясно - на кръстовищата е много по-безопасно да стоиш най-отдясно и да си продължиш направо - така няма да пречиш нито на колите, които завиват, нито на тези, които са в съседната лента.
- Движение в близост до други превозни средства - от какъв зор? Много по-добре е да спазваш дистанция - я си представи, че някой не те е видял и реши да завие към теб? Може да те засече много гадно.
- Движение на велосипеди успоредно - та това си е направо опасно! Така пречиш на целия трафик! И за какво? За да си говорите?
- Движение по тротоари и пешеходни пътеки - За тротоарите те разбирам. И аз самият предпочитам да мина по тротоара, отколкото да рискувам да ме блъсне някоя кола. Но на пешеходните пътеки - какъв е проблема да слезеш от колелото за 10-20 метра? Така си си в пълното право да минеш преди колите и е много по-безопасно. (и няма да те псуват :D )

- Имам предвид, че е правилно да стоиш най-вдясно в ТВОЯТА лента. Ако най-дясната лента е само за надясно, не е правилно да изчакваш там.
- Движение в близост до други превозни средства - ако колите са спрели не виждам проблем да минавам бавно вдясно от тях за да стигна до светофара. Няма да си чакам реда с тях, я! Ако колите се движат не карам близо или успоредно на тях. Проблемът е че в закона не е уточнено какво и кога е това близо.
- По извънградски ненатоварен път не виждам проблем от време на време да се движим успоредно. Трафик няма. Същото е и по ненатоварена улица на която и пешеходците се движат по платното.
- За пешеходните пътеки - не виждам проблем да мина успоредно на пешеходната пътека на светофар заедно с пешеходците. На никого не преча и не е опасно. Ако няма светофар и няма и група пресичащи по пътеката пешеходци е по-правилно да мина пеш и ако има трафик го правя.

Надявам се да не е медийна акция и да не го забравят.
За съжаление, проблемите често ги създаваме велосипедистите. Непрекъснато виждам пресичащи на червено, каращи по пътя, въпреки че има велоалея, за светлините вечер да не говоря. От 5 велосипедисти нощем 1 има светлини. Днес надвечер по главна и много натоварена улица гледам велосипедист с каска, жилетка и пълно бойно осветление. Чак драго ми стана.
Преди това се връщах към града по ненатоварен междуселски път. Сложих си жилетката като поп - харесва ми, не ми харесва, извън града я слагам винаги. И понеже бях единствения с жилетка - айде най-отзад да се вижда цялата група отдалеч.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот crib » Пон Юни 18, 2012 10:09 am

xxbtwxx написа:A защо хората от форума не се организираме и не пуснем една подписка, в която се моли за преразглеждане на закона от гледна точка на състезателни и планински велосипеди, както е в Германия?

Напълно си прав, особено при положение, че българският закон е селективно преписан от немския. Нашите депутати едва ли знаят, че има такива велосипеди, и че те страдат от сегашния закон.
crib

Мнениеот autosvet » Пон Юни 18, 2012 10:39 am

Каква е разликата между БМХ и Украйна докато се движи по пътищата за които се отнася съответния закон?

Понеже някой подскача по паркове и стълби дай за него специално да променят закона? То по тая логика и разните с тунинговани супер мощни автомобили да искат специално за тях да се вдигне разрешената скорост със 100% защото колите има са по-различни, по-мощни и спират по-добре. Мислете ги малко нещата.

Много велосипедисти, особено по-младите които се увличат по подскачане и трикове с колела се държат повече от безотговорно когато се движат по пътя. Мен лично това повече ме дразни от колкото да оценявам уменията им да контролират колело.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот crib » Пон Юни 18, 2012 10:43 am

Защото иначе всеки може да подаде сигнал на КАТ да дойдат в събота за обиколката на Витоша, 400 * 50 = 20000 лева, добра сума като за няколко часа работа.
crib

Мнениеот autosvet » Пон Юни 18, 2012 10:54 am

На рали България КАТ засича ли за превишена скорост участниците?
Мислете ги малко нещата, не е нужно просто да се пускат някакви паникьорки слухове.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот crib » Пон Юни 18, 2012 11:06 am

Ралитата са организирани мероприятия, с отцепено движение, охранявани от КАТ. Единственото такова велосипедно състезание в България е обиколката на България.
!! На обиколката на Витоша пътищата не са отцепени, така че спирайте и се оглеждайте като пресичате / карате по асфалт, особено в Бояна !!
crib

Мнениеот madsnake » Пон Юни 18, 2012 4:28 pm

А закона как тълкува продължението на велоалеята на местата, на които пресича пътя? Питам поради факта, че гледах един репортаж, в който спираха велосипедисти каращи по алеята на Борис и пресичащи по нейното продължение на зелен светофар. Казваха им, че трябва да слизат?! Това са пълни простотии!
Аватар
madsnake

Мнениеот crib » Пон Юни 18, 2012 5:24 pm

madsnake написа:А закона как тълкува продължението на велоалеята на местата, на които пресича пътя? Питам поради факта, че гледах един репортаж, в който спираха велосипедисти каращи по алеята на Борис и пресичащи по нейното продължение на зелен светофар. Казваха им, че трябва да слизат?! Това са пълни простотии!

Така като погледнах отгоре ЗДП, няма дефиниция на велоалея (въобще не се споменава), или на "алея" (която пък се споменава в закона). Също никъде не пише, че "алеите" се явяват "пътища", следователно и пресечената точка на "алея" и "път" не се явява кръстовище.
IANAL (т.е. не съм адвокат), но доколкото разбирам, нещата стоят долу-горе така:

- велоалеята е мацаница боя по пешеходната пътека/улицата. Правно тя не съществува.
- длъжен си да се движиш по нея, когато я има (?)
- ако е на пешеходна пътека, то никъде не се забранява на пешеходци да ходят по нея, като те имат предимство
- ако е на пътното платно, то автомобилите могат да се движат по нея, като пак нямаш предимство - равноправни участници в движението сте
- когато велоалеята стигне до път, тя свършва. Ако стъпиш с велосипеда на пътя, трябва да спазваш правилата за движение по път (т.е. ако има непрекъсната линия, не можеш да я пресечеш)
- ако велоалеята стигне до кръстовище, то трябва или да се включиш в автомобилния път *преди* кръстовището и да преминеш по него
- или да слезеш от велосипеда и да преминеш като пешеходец
crib

Мнениеот crib » Пон Юни 18, 2012 5:40 pm

Също, любопитен факт за всички велосипедисти трябва да е, че при спиране, трябва да подадат сигнал с лява или дясна ръка, изпънати нагоре
Изображение
crib

Мнениеот Grash » Пон Юни 18, 2012 7:36 pm

crib написа:Също, любопитен факт за всички велосипедисти трябва да е, че при спиране, трябва да подадат сигнал с лява или дясна ръка, изпънати нагоре
Изображение

Това е в разрез със задължението да не се кара без ръце или без една ръка :D
Абе в общи линии всичко си е е*ало мамата...
Иначе ето го видеото, в което ушев прави забележка на колоездач, че кара по велоалея на зелен сигнал на светофара:
http://bnt.bg/bg/news/view/78093/akcija_velosipedist
И дори и да приемем, че така трябва да се кара по въпросната велоалея, то излиза че е далеч по-удобно човек да си "пЕре" по булеварда отстрани, особено ако бърза и ако е с достатъчно меко колело за целта...
Другото, за което се сещам, е че ако всички колоездачи минават така, дясно завиващите коли, които са длъжни да изчакват пешеходците ще са доста затруднени, защото всички ще минават значително по-бавно на светофарите.
Изобщо някога, някой с мозък писал ли е закон в България, че ми стана интересно?!
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот hitar_potter » Пон Юни 18, 2012 7:43 pm

Не може по булеварда. Вероятно велоалеята е обозначена със знак „задължителен път само за велосипеди“. Това означава, че само велосипеди могат да се движат там и че никой друг не може да се движи там. Може и да е обозначена като „задължителен път само за велосипеди и пешеходци“. Горните ми разсъждения важат с очевидната разлика. Но и в двата случая си в нарушение, ако просто „периш“ по булеварда.
Изображение
Аватар
hitar_potter

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум