Закон за горите - протест

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: Закон за горите - протест

Мнениеот mentalhead » Чет Юни 21, 2012 12:45 pm

Insight написа:Позицията на Костов по отношение "смяната на предназначението" ми звучи досто по-добре мотивирана от тази на еколозите!

Тя наистина звучи добре мотивирана, но тази позиция е доста опасна. Защото е сигурно, че ако смяната на предназначението отпадне за лифтове и писти, то планините ще се напълнят с такива. Най-малкото Витоша ще се превърне, в това в което не искаме да се превръща - второ Банско.
Защото това което Георги Костов предлага се крепи на много тънка нишка: "По време на самия дебат може да се измисли и какъв да е лимитът на ски съоръженията. Зелените са скептични, че някой ще го контролира това в действителност. При добро желание на администрацията обаче това може да се случи."

При добро желание на администрацията?! Администрацията отдавна е показала, че има единствено желание да граби от природата до безкрай. И за коя Администрация става въпрос? Тази, която бе назначена от Цеко в парка на Витоша при свалянето на Тома Белев с "конкурс"? Новата администрация в парка в Сливен назначена с "конкурс"? Общинската администрацията идваща с автобуси на контрапротести? Държавната администрацията на министър Найденов, който призова въпросните контрапротести? Кои са тези администрации, от които трябва да очакваме добро желание?
Аватар
mentalhead

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Чет Юни 21, 2012 12:47 pm

did написа:Всъщност, позицията ми е напълно последователна. И при движението по пътищата, и при законотворството, аз съм привърженик на спазването на правилата и избягването на всякакви своеволни действия. Особено пък като стане дума за затваряне на кръстовища, позицията ми се илюстрира с една трипръстова конфигурация.

Демек (примерно) "кур за Априлското въстание", или нещо от тоя род?

Понякога се налага да се нарушава законът в името на определено развитие в бъдещето. "Своеволните действия" се налагат, когато правилата/законите пречат. А понеже законите се пишат от хора, те не са перфектни, та се налагат корекции. Тези корекции понякога се налага да се вкарват с клизма, а нерядко - и с пускане на кръв.

Ако всички винаги живееха по правилата, сега щяхме още да сме елински роби.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Сашо » Чет Юни 21, 2012 1:18 pm

did написа:...при движението по пътищата, и при законотворството, аз съм привърженик на спазването на правилата и избягването на всякакви своеволни действия. Особено пък като стане дума за затваряне на кръстовища, позицията ми се илюстрира с една трипръстова конфигурация.

Промените в Закона за горите бяха приети незаконно, защото не беше спазен срока за обществено обсъждане, регламентиран в Закона за нормативните актове. Това е много по-грубо от затварянето на кръстовище, ама три пръста към управляващите не видях.
Младите хора, блокирали Орлов мост, се изправиха срещу властта, медиите и въоръжени ченгета, за да защитават идеите си. Респект !
Аватар
Сашо

Рейтинг: 1660

Мнениеот BobbeR » Чет Юни 21, 2012 3:56 pm

Откакто в закона за горите започнаха да се решават казуси свързани с устройство на територията, очаквам в следващите промени на
ЗУТ (закон за устройство на територията) да залегнат клаузи свързани със здравеопазването(пример: само който има еднофамилна къща над 250кв.м. има право
на здравно обслужване).

Единствено с изработването на Устройствени Планове (Общи и Подробни) за дадена територия може да се урегулира, какво , къде и колко да се строи.
И едно вмятане: строеж по смисъла на закона е и детска площадка, футболно игрище, редно е и ски писта. Ако понятието ски писта отсъства някъде,
то мястото му е в ЗУТ, а не в закона за горите. Също така, когато имаш ПУП вече знаеш точно какво отдаваш на концесия (пример: Западен парк).
Когато имаш условия да отдаваш терен на концесия, имаш възможност не теб да изнудват (спираме съоръженията на Алеко), а ти да диктуваш
условия (влияние над цените, премахване на монопола в ски училищта, условие за непрекъснатост на работата....).

И последно едно цитатче за did:

"У нас честните хора носят название чапкъни; а най-родолюбивите се наричат бунтовници и хайдуци."
из Обществен живот на Любен Каравелов
Аватар
BobbeR

Рейтинг: 1405

Мнениеот fall_out » Чет Юни 21, 2012 4:00 pm

Мда, и Хитлер е следвал закона. Въпроса е на кого трябва да служат законите?
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот М.Паунов » Пет Юни 22, 2012 8:09 am

Сашо написа:
did написа:...при движението по пътищата, и при законотворството, аз съм привърженик на спазването на правилата и избягването на всякакви своеволни действия. Особено пък като стане дума за затваряне на кръстовища, позицията ми се илюстрира с една трипръстова конфигурация.

Промените в Закона за горите бяха приети незаконно, защото не беше спазен срока за обществено обсъждане, регламентиран в Закона за нормативните актове...

.. и без кворум.
(Текстът мина с общо 109 гласували: 78 за, 31 против).
Аватар
М.Паунов

Рейтинг: 1550

Мнениеот did » Пет Юни 22, 2012 10:57 am

М.Паунов написа:
Сашо написа:

Промените в Закона за горите бяха приети незаконно, защото не беше спазен срока за обществено обсъждане, регламентиран в Закона за нормативните актове...

.. и без кворум.
(Текстът мина с общо 109 гласували: 78 за, 31 против).

Ами атакувайте закона по тази линия де! Има си начини.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот taurus13 » Пет Юни 22, 2012 11:20 am

Да ама така се подменя предмета на протеста. Едно е да протестираш срещу текстове в закона, друго е да протестираш срещу законови грешки при приемането му. Ако наблегнеш на второто, няма да събереш много поддръжници.
Така или иначе и аз смятам, че понякога е необходимо да се правят подобни протести и намирам, че закона, с който въведоха ограничение в методите за протестиране и необходимостта от изкарването на предварително разрешение от властите, за абсолютно тоталитарна изцепка. Един вид, ще протестирате, ако ние ви разрешим и както ние ви кажем. Ето тогава обаче не си спомням някой да е протестирал срещу тези ограничаващи правата на хората закончета. Всъщност обикновено най-ограничаващите свободата закони, минават тихомълком, защото са угодни на всяка власт - и сегашната и бъдещата. Не минават без скандали закони, при които сегашната власт се опитва да докопа един ресурс, от който евентуалната бъдеща власт също може да се възползва. Сегашния закон за горите отвсякъде може да спада в тая категория.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот did » Пет Юни 22, 2012 11:45 am

taurus13 написа:намирам, че закона, с който въведоха ограничение в методите за протестиране и необходимостта от изкарването на предварително разрешение от властите, за абсолютно тоталитарна изцепка.

Дали шафьорите в центъра на София са на същото мнение? Някак си... ако ще претендирате, че говорите от името на "народа", това се доказва на избори.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот taurus13 » Пет Юни 22, 2012 11:58 am

Да ама шофьорите не са по-важни от свободите...! Мисля, че дори и да не участваме във всички протести, трябва да се научим да ги приемаме, тъй като те са важна част от демокрацията. Аз лчино никога не съм се дразнил, че центъра е затворен заради простести на таксиметрови шофьори, учители, лекари, че дори и земеделци...Даже смятам, че много повече протести са необходими и че нашият народ е много смирен, когато му потъпкват основни свободи.
Живея в столицата и е нормално тези протести да се провеждат тук, където са институциите. Ако не ми харесва това, ще ида някъде в провинцията и никой няма да ме тормози.
Това което ме дразни е, когати тези протести не са спонтанни народни, а ловко манипулирани от определени лица.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Сашо » Пет Юни 22, 2012 12:09 pm

taurus13 написа:...закона, с който въведоха ограничение в методите за протестиране и необходимостта от изкарването на предварително разрешение от властите, за абсолютно тоталитарна изцепка...

Това не отговаря на истината. Режима за провеждане на събрания и митинги е уведомителен, а не разрешителен и е доста облекчен, според мен.
Аватар
Сашо

Мнениеот mentalhead » Пет Юни 22, 2012 12:33 pm

Мисля, че отново се изказвате с предубеждение и/или неосведоменост. Протестите на хората не са свързани само с текстовете в закона, макар че те разбира се са основата. Протестите са както по текстовете, така и по начина по който тези текстове бяха приети (с изнудване от страна на една офшорна фирма и в разрез със законовите уредби).
Протестите са срещу лъжите и манипулациите на управляващите, които последваха, а и срещу медийното ембарго по въпроса, особено от страна на една определена медия. Протестите са срещу цялата тая помия, свързана с един абсурден закон, приет по абсурден начин и отразен по абсурден начин.
Това е протест на хората, които не се усмихват когато четат определения за страната си като "Абсурдистан" или "България, страната на неограничените невъзможности", възхитени от идейността на авторите, ами им се повдига. Сега пък май аз зазвучах патетично ;)
Аватар
mentalhead

Мнениеот taurus13 » Пет Юни 22, 2012 12:36 pm

За това си прав...уведомителен, но с право на забрана ако....тук списъка е дълъг и е така направен, че на практика да могат да забранят всеки протест ако искат. Съвсем умишлено забраниха всички по-важни места в държавата за протести.
На практика обаче, ако протестиращите се сврат на някой неизползваем ъгъл, никой няма и да им обърне внимание...което е и целта.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот did » Пет Юни 22, 2012 3:12 pm

mentalhead написа:Мисля, че отново се изказвате с предубеждение и/или неосведоменост. Протестите на хората не са свързани само с текстовете в закона, макар че те разбира се са основата. Протестите са както по текстовете, така и по начина по който тези текстове бяха приети (с изнудване от страна на една офшорна фирма и в разрез със законовите уредби).

Ако това е вярно, то няма конструктивен начин за приключване на протестите. Каквото и да стане, някой ще е или гузен, или недоволен.

Като ще протестирате, направете го по правилата на водене на преговори и позволете на другата страна винаги да има яснота, какво точно искате, кой ви представлява, колко хора стоят зад исканията...

Аз след всичките репортажи така и не разбрах, защо повечето от участниците в протеста протестират "по принцип", не искат никой да ги представлява, протестът бил "граждански" (каквото и да значи това, все едно политическата система не е за гражданите)...

Сега щял да се провежда протест срещу bTV :rofl: . С намаление на рейтинга с 0.02% ще им изгоните рекламодателите, да бе :rofl:

Няма да е лошо пак да ми прочетете постовете и да видите, че не ви упреквам, а постоянно ви подстрекавам да се замислите, че скоро има избори, в България има разни зелени партии... които събират 0.5% ОБЩО. По-добре да се работи за промяна на това число, отколкото да слънчасвате на Орлов мост. Само след седмица този закон ще се подмете под масата и резултатът от протестите ще е само слънчасването на участниците, както и че колоезденето в горите ще продължава да е забранено.

Цялата работа е несериозна работа, "организирана" от млади хора, които не знаят какво да правят, но искат да правят нещо.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PtD » Пет Юни 22, 2012 3:42 pm

did написа:Няма да е лошо пак да ми прочетете постовете и да видите, че не ви упреквам, а постоянно ви подстрекавам да се замислите, че скоро има избори, в България има разни зелени партии... които събират 0.5% ОБЩО. По-добре да се работи за промяна на това число, отколкото да слънчасвате на Орлов мост.

А защо поставяш двете (протестите и предизборната агитация) като взаимно изключващи се? Нищо не пречи и двете да вървят паралелно.

Дори според мен тези протести са чудесен ПР за "екологичните" партии - демонстрира се, че дори и без политическо представяне може да се накара правителството да клекне, както и че има хора, които не се огъват току-така. Българинът адски мрази шефове и се впечатлява, когато някой се отваря на шефа си, без да му мигне окото. (Просто мои разсъждения).
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот did » Пет Юни 22, 2012 3:52 pm

PtD написа:А защо поставяш двете (протестите и предизборната агитация) като взаимно изключващи се? Нищо не пречи и двете да вървят паралелно.

Защото истинската промяна се прави със законотворство. Законотворството се прави от експерти-юристи, които представляват партии или истински и активни НПО. Онова по мостовете е вид закъсняла реакция.

Снощи гледах в репортажите, как няколко протестиращи се изказаха в смисъл "ние не искаме тия тримата да ни представляват", после наприказваха 100 глупости. Това е гадна позиция!!! Това води само до кофти неща.

Ако искаш да имаш участие в писането на закони, това става чрез официално представителство. Как ние (хора от един форум!) разбрахме за промените още на етап комисии в министерството и съгласувахме взаимноизгоден текст, а тия зеленушки се правят на изненадани? Къде са спали? Щом искат тяхното мнение да се чува при решаване на проблеми, които касаят милиони левове, първо трябва да си заслужат такова представителство. Това не става по мостовете.

ДОБАВКА:

А, да ти отговоря на въпроса. Тия смотано и неорганизирано проведени протести компрометират сериозната зелена идея.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот mentalhead » Пет Юни 22, 2012 4:44 pm

did написа:Тия смотано и неорганизирано проведени протести компрометират сериозната зелена идея.

Това е твоята гледна точка, но повечето хора не мислят така. Ако протестите бяха добре организирани веднага щяха да се появят вълни от мнения, как някой ни плаща, и най-некултурния министър на света щеше да обсъжда добре нарисуваните ни плакати, сякаш всички природолюбители трябва да са с две леви ръце, и зелената идея щеше да е още по-компрометирана. О, чакай това и сега се случва.
Аватар
mentalhead

Мнениеот did » Пет Юни 22, 2012 4:45 pm

mentalhead написа:
did написа:Тия смотано и неорганизирано проведени протести компрометират сериозната зелена идея.

Това е твоята гледна точка, но повечето хора не мислят така. Ако протестите бяха добре организирани веднага щяха да се появят вълни от мнения, как някой ни плаща, и най-некултурния министър на света щеше да обсъжда добре нарисуваните ни плакати, сякаш всички природолюбители трябва да са с две леви ръце, и зелената идея щеше да е още по-компрометирана. О, чакай това и сега се случва.

Дали моята или твоята гледна точка е правилна, ще се види на изборите.

Факт е, че в момента играете срещу себе си. Затова и никой не ви спира.

ВИЕ СТЕ НИКОЙ!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Сашо » Пет Юни 22, 2012 5:00 pm

did написа:...Как ние (хора от един форум!) разбрахме за промените още на етап комисии в министерството и съгласувахме взаимноизгоден текст, а тия зеленушки се правят на изненадани? Къде са спали?
Оо, новия Закон за горите и забраните свариха планинските колоездачи по бели гащи. Никой нищо не беше разбрал. :D
Иначе съм съгласен, че протестите се организират тъпо и аматьорски.
Аватар
Сашо

Мнениеот did » Пет Юни 22, 2012 5:03 pm

Сашо написа: Оо, новия Закон за горите и забраните свариха планинските колоездачи по бели гащи. Никой нищо не беше разбрал.

Обаче ако всички бяха разбрали за промените, щеше да има малоумни теми като тази, които не водят до НИКАКЪВ резултат. Които искаха да разберат - разбраха.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот xcII » Пет Юни 22, 2012 8:55 pm

Сашо написа:...протестите се организират тъпо и аматьорски...

Е, ти какво предлагаш, да се наеме някоя PR агенция и да ги организира професионално и интелЕгентно ли? :crazy:

Айде стигА с това колко добре са били организирани протестите в София. Ако някой може по-добре, да си палне колата от провинцията и да дойде в София да ги "доорганизира".. :D :agree:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот taurus13 » Пет Юни 22, 2012 10:27 pm

Вижте, той Did е прав за едно нещо напълно. По принцип хилядите протестиращи хора са само парад - един вид, демонстрация на сила. Обикновено демонстрираш силата си, не просто за да се перчиш че я имаш, а за да постигнеш нещо. Трябва да има хора, които разбират от политика и закони, които да канализират тия протести и да облекат техните искания в законова форма. В противен случай тия протести са само вдигане на шум - оспорваните точки в закона, може и да бъдат махнати под сегашната си форма при силен натиск, но умело ще бъдат маскирани под друга форма и никой няма и да ги види. Тук си е ролята на една зелена партия, но отново по стр БГ обичай, нейните водачи, ако се сдобият с власт ще я изтъргуват успешно, със или без тяхното желание. Не е да не сме ги гледали и тези сценарии вече. Е, сега младите може още да не са ги гледали де...Но да не се отплесвам - Did е прав за това, че винаги трябва да има някой, който е "ти" с материала зад такива протести. Сега...защо у нас никой не иска да застане в ролята на водач на един граждански протест, ако е обикновен човек - ами предимно от страх. Един обикновен човек е слаб и много лесно ще му упражнят натиск другарите от тези големи корпорации. Та засега е най-лесно и безопасно да се организират протести чрез фейсбук, но това са хаотични спонтанни сбирки от типа "всяко чудо за три дни..."
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот xcII » Пет Юни 22, 2012 10:42 pm

.. В противен случай тия протести са само вдигане на шум..

шум..шуМ..шУМ..ШУМ ->> Този "шум" прави промени, защото ухото на политика е чувствително към обществени децибели, толкова по-чувствително, колкото по-близко са изборите. Тези, които не чуват "шума", щото се имат за недосегаеми и велики, издухват супата.. Примери не един и два, в най-новата ни история.. Нима имаше перфектна организация с изявени лидери по въпроса за шистовия газ? Не. Но имаше много шум. Свърши много работа. Друг е въпроса дали е била полезна. Шумът не е за подценяване, а в конкретния случай трябва да се вдига и джангър, щото на море мога да ходя и в Гърция, но на планина искам да съм в България.

ed.:

...но умело ще бъдат маскирани под друга форма и никой няма и да ги види...

За забелязване на скрити вратички в законите не се необходими лидери и/или зелени партии, достатъчни са експерти от неправителствени организации. Изобщо, аз съм скептичен относно полезността на зелените партии, защото една партия не може да ми изглежда сериозна заради "цвят"/"вкус" (анти ГМО, напр.), трябва ясна икономическа платформа/политика и лидери, за да оцелее. Доста партии в БГ, поради липса или на едното или на другото, няма да минат границата на следващите избори.
Последна промяна xcII на Пет Юни 22, 2012 11:02 pm, променена общо 2 пъти
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
Аватар
xcII

Мнениеот taurus13 » Пет Юни 22, 2012 10:59 pm

Определено трябва да има шум...но не само шум. А то, че често се намира кой да се възползва от тоя шум покрай избори, спор няма. Не знам дали си имате идея изобщо обаче, колко лесно става всичко днес с тоя нет и колко почти безплатно излиза да изкараш няколко десетки хиляди фейсбук потребители на улицата. Няколко десетки електронни агент провокатора и улицата е ваша. :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот xcII » Пет Юни 22, 2012 11:18 pm

taurus13 написа:.. Няколко десетки електронни агент провокатора и улицата е ваша. :D

Не е важна улицата, по-важни са онези 95%, които не излизат на улицата, но които са разбрали, вследствие 5%, за какво онея са излезнали!.
Аватар
xcII

Мнениеот did » Съб Юни 23, 2012 10:19 am

xcII написа:
taurus13 написа:.. Няколко десетки електронни агент провокатора и улицата е ваша. :D

Не е важна улицата, по-важни са онези 95%, които не излизат на улицата, но които са разбрали, вследствие 5%, за какво онея са излезнали!.

Първо, не са излезли 5%, а 0.05%. Поне половината от тях не знаят, за какво точно протестират.
Второ, "интересуващите се", които ще разберат нещо, гледайки отстрани, не са 95%, а 2-3%. За останалите българи това не е актуална тема.
Трето, сериозните хора с разумно мислене, които са много повече от 2-3%, за пореден път се убеждават, че е по-добре да си нямат работа с екоактивисти.

Могат да се добавят още плюсове и минуси, но крайният резултат е, че на младите и активни хора активно се внушава, че думи като "политика", "представителство", "организация" и т.н. са мръсни думи, а истината е във фейсбоклука. Съответно на следващите избори те отново са лесна мишена за манипулации, гласовете им лесно се разпиляват или те просто не гласуват... и така кръгът се затваря.

Който не гласува на избори няма право после да търси "гражданските си права" на улицата!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот taurus13 » Съб Юни 23, 2012 11:17 am

Имам един въпрос - кой финансира неправителствените организации?
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот did » Съб Юни 23, 2012 12:19 pm

Информацията би трябвало да е публична. Потърси из страниците на министерствата за годишните финансови отчети на НПО.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот xcII » Съб Юни 23, 2012 3:16 pm

taurus13 написа:Имам един въпрос - кой финансира неправителствените организации?

Публична е поне за тази организация, вж. тук. По чисто стечение на обстоятелствата в личен план, познавах някои хора от тази фондация и е абсолщтна истина написаното, че парите идваха от швейцарците. За съжаление, след като влязохме в ЕС, те са казали, "Вече сте в голямото цивилизовано семейство, ние бяхме дотук, ще даваме пари в някой стан." Оттам нататък, доколкото знам, се издържат основно с работа по проекти, финансирани от ЕС. Ако някой от фондацията чете темата и греша, нека да ме поправи, но швейцарските пари са спрени.

Има и частни дарители, както се вижда на страницата, но не ми се вярва да могат да издържат от това. В БГ, както @did каза,
...сериозните хора с разумно мислене, които са много повече от 2-3%, за пореден път се убеждават, че е по-добре да си нямат работа с екоактивисти.
.

Предполагам, че бай ти Цекя Минев поради тази причина, в скоро време няма да се нареди в списъка с частни дарители. Той и такива като него, отдавна са разбрали, че е по-добре да даряват на политиците, особено тези които са на власт.
Аватар
xcII

Мнениеот subritual » Съб Юни 23, 2012 5:15 pm

Моделът правителство,партии,организации е видимо неработещ.
Да продължаваме тази агония, аз не намирам смисъл.Фейсбук се превърна във феномен,институция.Парите рулират засега,но идеите продължават.
Грешката,която някои хора правят, е да се опитват да набиват идеи в главите чрез интернет.Живият свят трябва да бъде.Любознателноста и здравето.
Интернет е чудесен за организация :)

ПС:Земи тва обобщение-пропаганда :) :rofl:
Аватар
subritual

ПредишнаСледваща

Назад към Други