Част за верига

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Част за верига

Мнениеот Zvezdo » Нед Юни 24, 2012 3:41 pm

Здравейте,

Понеже скъсах веригата вчера, се замислих да си взема резервни елементи. В кауфланд има някакви два вида 1/8" а на другия вид пише 3/32". Имаше още едно означение но то беше еднакво. Вторите,3/32" бяха с някакви допълнително като за временно захващане, нз как да го обясня. Със сряз и все едно щраква вътре другото, а имаха и такова си номрмално което се вкарва и занитва. На моята верига се откъсна само единия нит и изглежда все едно, всички елементи се разглабят, докато тези там бяха със сложени вече 2 нита.

Въпроса е как да разбера какъв размер е моята и дали някой от тези ще стане и има ли някъде само нитчета или всичките части поотделно. Идеята е ако пак стане да го оправя по път и ад не нося резервна верига.

Мерси!
Zvezdo

Рейтинг: 1120

Re: Част за верига

Мнениеот blizzard » Нед Юни 24, 2012 4:17 pm

Във всеки магазин би трябвало да ти дадат няколко резервни звена за без пари. (на мен близнаците на ндк са ми продавали 3 звена за 2-3 лв :D).
Различните размери са според това колко венци имаш в задната касета. 1/8" е за single speed, другите са по-тесни.
Това, което казваш "като за временно захващане" предполагам е това и не е за временно, а по-скоро за по-лесно сглобяване и разглобяване на веригата.
На моята верига се откъсна само единия нит и изглежда все едно, всички елементи се разглабят, докато тези там бяха със сложени вече 2 нита.

Предполагам, че резервните звена са били вътрешно и външно, които винаги вървят заедно, защото няма как да свържеш 2 еднакви.

По принцип вероятно няма да има проблем да свалиш 2 звена (вътрешно и външно) и въобще да не се занимаваш със слагане на нови. Махаш скъсаните и занитваш.
Ако не искаш да скъсяваш веригата, отиваш в някой веломагазин и им молиш да ти дадат няколко звена от верига за еди колко си скорости и ги слагаш.

пп тъй като въпросите ти са много basic, да те питам дали знаеш как се сменят/махат/слагат нови звена?
ппп най-добре не пазарувай вело части от кауфланд :)
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот Ozzie » Нед Юни 24, 2012 4:25 pm

Zvezdo написа:Вторите,3/32" бяха с някакви допълнително като за временно захващане, нз как да го обясня. Със сряз и все едно щраква вътре другото...

Ако велосипеда ти е със скорости, това не е за теб.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот F1 » Нед Юни 24, 2012 8:52 pm

Предполагам, че велосипеда ти е със скорости, което в случая прави ремонта по-сложен! Най-добре послушай съветите на хората преди мен- нищо от Кауфланд за велосипеда и директно в сервиз, надали ще ти вземат повече от 2-3-5 ле
ва! Ако настояваш д ане ходиш там - то просто скъси веригата с 2 звена- задният дерайльор ще компенсира разликата предполагам- как се скъсява- ами цялата верига е нитована- избиваш нита на счупеното звено и го свъзрваш с противоположното здраво звено...
Дано съм бил от полза!
Най-лошо е да си боклук и да няма кой да те изхвърли.....
F1

Рейтинг: 1160

Мнениеот Zvezdo » Пон Юни 25, 2012 2:33 pm

Да, днес бях в сервиз, имаха елементи специално за моята верига но 8лв. 2 броя :О

При мен се беше счупил само нита, тоест отнитил и на място един човек просто сложи друг нит. Сега е ок и няма нужда от поправка, имах предвид да си взема 1, 2 елемента като съм в гората ако стане нещо да го поправя. 8лв. ми се вижда много при положение че цялата верига е 30, но пък касетата е към 50 :(!: вървяли заедно.
Zvezdo

Мнениеот did » Пон Юни 25, 2012 6:42 pm

Zvezdo, малко четеш и много пишеш. Ще ти излезе скъпо!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Zvezdo » Вто Юни 26, 2012 10:59 am

Радвам се че знаеш колко чета. Син на ванга ли си?
Аз съм богат!
Zvezdo

Назад към Веломеханик