Скърцане на вилка Suntour XCT Lockout

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Скърцане на вилка Suntour XCT Lockout

Мнениеот hyankov » Вто Юли 03, 2012 9:46 pm

Здравейте,

Лек проблем с вилката на Аполона ми - Suntour XCT Lockout.

При силен натиск надолу (влизане в дупка или просто натискане с ръце), ако отпусна внезапно (както става в случаите с дупка) се чува скърцане при хода нагоре. Ако натисна силно с ръце и отпусна леко нагоре - връща без скърцане.

Тъй като не съм добър с обясненията, съм ви снимал видео. Кажете дали мога да го оправя по някакъв елементарен начин (примерно смазване), или да го водя обратно в сервиза тъй като е още гаранционно.

ВИДЕО (във втората половина на видеото отпускам бавно, а първата рязко).

Мерси предварително.
Откраднаха ми велосипеда:
Sprint Apolon 2011, бяло/зелено/черно, черни платформени педали, помпа на рамката. Награда ако някой го намери.
Аватар
hyankov

Рейтинг: 1240

Re: Скърцане на вилка Suntour XCT Lockout

Мнениеот fiderota » Вто Юли 03, 2012 10:42 pm

Мисля, че със смазване малко ше стане
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот hyankov » Сря Юли 04, 2012 7:50 am

fiderota написа:Мисля, че със смазване малко ше стане

Мерси. Каква смазка да ползвам? Къде да капна точно? Трябва ли да разглобя вилката (дано не)?
Sprint Apolon 2011, бяло/зелено/черно, черни платформени педали, помпа на рамката. Награда ако някой го намери.
Аватар
hyankov

Мнениеот fiderota » Сря Юли 04, 2012 10:02 am

Има някакви специални масла майче за вилки. Силиконови, тефлонови нещо от тоя сорт. Аз имам един спрей ползвам за верига за части и с него пръскам и по вилката. Изчиствам мръсотията и пръскам по стените малко и раздвижвам. Така ако не съм пръскал повече време усещам как търка на сухо и затова го смазвам. Вилка XCM
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот hyankov » Сря Юли 04, 2012 11:01 am

Благодарско. И аз имам някакъв спрей за верига, ако на него не пише че разяжда (гумичките) ще пробвам по твоя начин.

:clap:
Аватар
hyankov

Мнениеот did » Сря Юли 04, 2012 11:13 am

hyankov написа:Благодарско. И аз имам някакъв спрей за верига, ако на него не пише че разяжда (гумичките) ще пробвам по твоя начин.

Нищо няма да постигнеш.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот hyankov » Сря Юли 04, 2012 11:41 am

did написа:
hyankov написа:Благодарско. И аз имам някакъв спрей за верига, ако на него не пише че разяжда (гумичките) ще пробвам по твоя начин.

Нищо няма да постигнеш.

Поредния ти безсмислен коментар, в който само критикуваш без да предлагаш нищо. Моля ти се ако нямаш нещо конструктивно да добавиш - няма смисъл да пишеш...
Аватар
hyankov

Мнениеот did » Сря Юли 04, 2012 11:45 am

hyankov написа:
did написа:

Нищо няма да постигнеш.

Поредния ти безсмислен коментар, в който само критикуваш без да предлагаш нищо. Моля ти се ако нямаш нещо конструктивно да добавиш - няма смисъл да пишеш...

Има статия в сайта за поддръжка на такива вилки. Със сигурност не си я чел. Обаче вилката ти е за сервиз!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот hyankov » Сря Юли 04, 2012 11:47 am

Това вече е друго, мерси.

http://mtb-bg.com/index.php/special/rep ... -repair013 - това ли имаш в предвид? Явно ще се кара към сервиза.
Аватар
hyankov

Мнениеот hyankov » Сря Юли 04, 2012 6:58 pm

Ами оказа се че не е от вилката. При стисната предна спирачка, така че гумата да не мръдва при натискането на вилката, не се чува този звук. Значи идва някъде или от предната спирачна система, или нещо около гумата. Не мога да го локализирам напълно :(
Аватар
hyankov

Мнениеот РиЖкО » Сря Юли 04, 2012 8:58 pm

От две-три седмици съм със Sprint Apolon 2011 и го карам в парковете в София.Обаче след 3тото каране , в борисовата градина , когато амортесьора се свие издава някакъв звук , който преди го нямаше . Мисля си че трябва да се смаже , но съм новак в колоезденото и затова питам тук за мнение на някой PRO :D
Вилката е като на автора на темата.
Та въпроса ми е да го водя ли на "лекар" или ?
РиЖкО

Рейтинг: 1200

Мнениеот BetoStam » Чет Юли 05, 2012 10:05 pm

Здравейте, аз имам Sprint Apolon 21' закупен през Април 2012г. От няколко дена забелязвам, че амортисьора стана по-твърд и започна да върви на пресакулки. Днеска си купих силиконов спрей на motip и напръсках вилката и веригата. Утре сутринта ще разбера ефекта и ще изкажа мнение.
BetoStam

Мнениеот hyankov » Пет Юли 06, 2012 11:35 am

РиЖкО: След като установих че скърцането ми не идва от вилката, гресирах болтовете които държат гумата за вилката със спрей. Два дена по-късно (?!) скърцането изчезна напълно.

Виж дали наистина скърца вилката ти, или и ти като мен си се заблудил. Стисни предната спирачка здраво, натисни надолу и отпусни (няма значение рязко или бавно). Чува ли се звук? Ако да - значи е вилката. Ако не - значи е гумата.
Аватар
hyankov

Мнениеот darki » Пет Юли 06, 2012 12:45 pm

BetoStam написа:Здравейте, аз имам Sprint Apolon 21' закупен през Април 2012г. От няколко дена забелязвам, че амортисьора стана по-твърд и започна да върви на пресакулки. Днеска си купих силиконов спрей на motip и напръсках вилката и веригата. Утре сутринта ще разбера ефекта и ще изкажа мнение.

Производителят препоръчва на всеки 25 часа експлоатационен период да се прави ето това:
http://preview.srsuntour-cycling.com/in ... sk=search#

На всеки 50 часа експлоатационен период да се прави ето това:
http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair013

А след всяко каране: - почистване на стешъните и прахоуловителите. Проверка за драскотини.
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот BetoStam » Съб Юли 07, 2012 7:37 am

Мога да кажа, че има ефект от силоконовия спрей. Вилка се усеща по-мека, а веригата утихна. За сега мога да кажа, че съм доволен от резултата.
BetoStam

Мнениеот РиЖкО » Съб Юли 07, 2012 2:35 pm

Аз моето го заведох направо в магазина откъдето съм го взел :D
Казаха че звука бил нормален (въпреки че не съм го чувал от колело на мой познат пък той мъчи Cross Marathon вече 7години) понеже се получавало триене при влизането на вилката в ... не знам как се казва, ботуша ?
Смазаха я и готово.
Чудех се това което darki предлага дали ще е проблем ако е с масло за коли, защото не знам откъде да намеря спрей Brunox ?
РиЖкО

Назад към Веломеханик