Настройка на предна дискова спирачка Tektro Novela

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Настройка на предна дискова спирачка Tektro Novela

Мнениеот Priceworth » Вто Юли 07, 2009 5:54 pm

Здравейте , преди няколко дни закупих колело 2-ра рака със сменени жила и брони , продавача ми каза да покарам 20-30 км и тогава да ги регулирам спирачките , дерайльорите и т.н. Дерайльорите ги настройх , задната V спирачка също , само предната дискова остана да настроя. Та за нея си нямам на представа как става работата но все си мисля че нелови както трябва (+ това лостчето има много малък ход , около 1/4 от него и доста трудно се натиска , феродо има около 60-70%) та бих се радвал ако ми дадете съвет по какъв начин да я настроя предната спирачка - Модела е Tektro Novela 160mm. Ако се наложи и снимки ще пусна :)

пп. Спирачката е механична.
Аватар
Priceworth

Рейтинг: 1195

Re: Настройка на предна дискова спирачка Tektro Novela

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Юли 07, 2009 7:13 pm

Ако греша, моля поправете ме :)
1. Монтаж
~монтираш диск, апарат, лоСчета, жила, брони както по учебник
2. Настройка на НЕподвижната накладка /до колкото видях има настройка на накладката/
~ откачаш жилото от апарата, завърташ гумата и следиш прецизно на какво разстояние минава диска от вътрешната накладка/накладката от страната на спиците/
~посредством ключ-шестограм и болт за регулиране на накладката придвижваш накладката до разстояние 2-4мм от роторния диск /ако разстоянието е повече - навиваш, ако диска трие или разстоянието е по-малко от посоченото отвиваш/
3. Важен момент - смазване на жила! :confused:
~понеже спирачката е механична, а както знаем при механичните движения има огромно количество триене което намалява КПД на системата трябва да го намалим
~при смазване на жилото предлагам впръскване В бронята Спрей против ръжда ,след което при напъхване на жилото в бронята да съпровождаш вкарването с омасляване с машинно масло.
4. Настройка на подвижната накладка
~завърташ до край стоперчето на спирачния апарат и на ръкохватката
~ръчно сгъваш спирачката до положение спиране/допиране на накладките до спирачния диск/ при което отпускаш докато отново разстоянието между диска и ротора е 2-4мм. В това положение фиксираш жилото за спирачния апарат.
5. Окончателни проверки
~ завърташ гумата, проверявайки за триене, ако накладките трият в диска - коригираш посредством отвъртане на болта за регулиране или отпускайки жилото.
~ при липса на достатъчно спирачна сила в движение може да коригираш отвъртайки стоперчето на ръкохватката.
Надявам се да постигнеш ефект и да дадеш отзиви от Новелата, понеже до ден-два и аз трябва да пробвам едно Тектро. Успехи!
Изображение
Последна промяна EccentricMOTION на Вто Юли 07, 2009 7:16 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот Ninjaz » Вто Юли 07, 2009 7:15 pm

Еми нямаше да е лошо и снимков материял да имаше приложен :)
Значи можеш да опуснеш жилото от долу до апарата и отвътрешната страна от към спиците с шестограм или еврейска звезда незнам с какво е и да бутнеш накладка навътре/навънка докато неполучиш желаната работа и ход на лостчето, също от лостчето кухия болт и тои играе роля :8D:
забравих да кажа, че при всяко врътване отпускане натискаи лостчето за да се наместят накладките :peace:
успех и дано да съм ти помогнал и да я направиш
:alien: Team U.F.O. :alien:
Аватар
Ninjaz

Рейтинг: 1198

Мнениеот did » Вто Юли 07, 2009 10:04 pm

1. Иди в ДОБЪР сервиз и ги наблюдавай какво правят! Така, ако попиваш бързо и задаваш подходящите въпроси, вторият път ще можеш да го правиш и сам.

2. Прочети упътването за монтаж в сайта на производителя. не личи досега да си го направил...

По написаното в поста ти, препоръчвам вариант 1.

EccentricMOTION не го слушай. Той даже не знае как се пише "лосТче".
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Priceworth » Вто Юли 07, 2009 10:53 pm

Направих по горе написаните неща и натиснах спирачката както винаги и направих 1 салто напред :bawling: та сега на дърти години пъшкам :D Както сте подразбрали спирачките вече така спират че ме хвана страх !!! Имате по :beer: от мен !!!

@Did ако бях отишал в сервиз за да ми настроят дерайльорите и спирачките досега колелото щеше да ми е излезнало поне наполовина по скъпо защото взимат по 60 паунда на час :crazy: при възможно най ефтината тарифа !!! Така че тук в Англия се учим на всичко :lol: И отново благодаря на всички !!!
Аватар
Priceworth

Мнениеот did » Вто Юли 07, 2009 10:57 pm

Сори, ама не разбрах, че си на острова. :beer:

Въпреки всичко, ако механикът е кадърен, настройката на скорости и обикновени механични спирачки отнема 10-15 минути, които и при вашите цени си струва. Ако не могат в сервиза да настроят спирачка за 5 минути (5 паунда), значи ти трябва друг сервиз.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Юли 07, 2009 11:00 pm

@Priceworth дължа ти извинение за падането, респективно - бира. Радвам се, че съм успял да помогна. Имаш ли проблеми още с ЛОС-чето ? :beer:
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот Priceworth » Вто Юли 07, 2009 11:12 pm

:D за падането си бях единствено виновен аз :D Просто не се съобразих че съм правил настройки :D Но пък кефа от това че сега че спирачките ковът е много по голям от моментната болка :rofl: Просто и не съм очаквал от толкова , как да кажа нисък клас спирачки да спрат по този начин :bigeyes: . Иначе лостчето си е окей но мисля след време (може би следващия сезон) да го сменя , не че ми прави някакви проблеми :crazy:
Аватар
Priceworth

Мнениеот krach » Пон Апр 09, 2012 4:17 pm

За да не отварям нова тема, колеги бихте ли споделили мнение от върпосните спирачки tektro novela?
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот krach » Пет Юли 13, 2012 8:02 am

Аз съм с такива и съм доволен....не знам защо още чат пат просвирват при спиране въпреки че съм минал 1000+ км. Друг приятел е със същите и след 100-200 км спряха да му свирят. Настройката на накладките е лесна.
krach

Рейтинг: 1451

Назад към Веломеханик