Моля, посъветвайте ме относно велосипед

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Моля, посъветвайте ме относно велосипед

Мнениеот dog123 » Нед Юли 15, 2012 12:48 pm

Здравейте , прекрасен форум сте създали, доста ми беше полезен, за съжаление не мога да мина без крайни съвети относно избор на велосипед.
На 35 годинки съм и започнах да качвам килограми /основно в зона шкембе/ , след като на няколко пъти грабвах велосипеда на голямата си дъщеря, и си правех малки разходки от кв."Гео Милев" през парка на свободата и обратно, си припомних удоволствието да управлявам велосипед, като така съчетавах полезното с приятното.
Разбира се колелото на щерката е съвсем недодялано китайско колело с 18 скорости , които превключват в повечето случаи по тяхно усмотрение, лоши свирукащи спирачки , не работеща при никакви условия вилка, както и мека рама. Освен това , каплите започнаха да сдават багажа , макар и най-лошото което да причинявам на велосипеда е качването и слизане от бордюри. Леко полеко в мен се оформи мисълта че трябва да си закупя колело, за моите нужди и да престана да чупя колелото на детето си, което макар и пълна скръб, и върши работа а и нямаме притеснения че ще и откраднат , както се случва постоянно с приятелите и.
И така мисля стана ясно , избирам велосипед за градско каране , поради дупките и неравностите по улиците , както и в парковете, се спрях на вариант твърдак.
По надолу ще поставя няколко линка към влизащи в моят бюджет велосипеди, които освен това ми харесват като визия, но сухите наименования на компонентите им за съжаление не ми говорят особено много за качествата им, и ще ви помоля за вашите съвети и коментари относно крайния ми избор,за които ще сум покорно благодарен. И така:
1.Велосипед Ferrini 2R MCX Disc 21V
http://bikesport.bg/bg/products/1327-%D ... %B4%D0%B8_
2.ВЕЛОСИПЕД DRAG ZX-2 PRO 2012
http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... -2012.html
3.ВЕЛОСИПЕД DRAG ZX-3 2011
http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... -2011.html
за когото обаче за съжаление към момента имат наличност само на най малкия и най големият размер.

Освен това моля за съвет относно размера рамата на велосипеда , висок съм 172см. 78см до чатала и тежа 78кг.
:beer:
dog123

Рейтинг: 1200

Re: Моля, посъветвайте ме относно велосипед

Мнениеот darki » Нед Юли 15, 2012 1:12 pm

dog123, малко по-скъп, но определно по-добър вариант е новият Sprint Apolon 2012
http://bikesport.bg/bg/products/1606-sp ... %B4%D0%B8_

Вече втора година DRAG търпят сериозна критика за велосипедите си в ценови диапазон 400-500 лева. Лично аз не бих купил ZX2 или ZX3

За размера на рамката 17'' би трябвало да ти е добре, но пробвай и 19'' ако ще караш само из града.
Последна промяна darki на Нед Юли 15, 2012 1:21 pm, променена общо 3 пъти
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот dog123 » Нед Юли 15, 2012 9:35 pm

darki написа:dog123, малко по-скъп, но определно по-добър вариант е новият Sprint Apolon 2012
http://bikesport.bg/bg/products/1606-sp ... %B4%D0%B8_

Вече втора година DRAG търпят сериозна критика за велосипедите си в ценови диапазон 400-500 лева. Лично аз не бих купил ZX2 или ZX3

За размера на рамката 17'' би трябвало да ти е добре, но пробвай и 19'' ако ще караш само из града.

Darki, благодаря за бързите съвети.
Никой друг не пише, и вероятно Аполона няма аналог в този ценови диапазон,тогава да попитам и за читав магазин в София , аз намерих само един "НЕОнлаин" в който да има аполона :
http://maxcombike.com/bg/gallery/shop/sofia-maxbike

Става ли този магазин , или ми препоръчайте друг моля.
:idea:
dog123

Мнениеот bb_king » Нед Юли 15, 2012 10:50 pm

Точно това е фирмения магазин на спринт.Иначе както те посъветваха,аполон 2012 е избора.
Изображение Изображение
bb_king

Рейтинг: 1345

Мнениеот dog123 » Пон Юли 16, 2012 10:55 pm

Здравейте, днес закупих аполона /19"/, до преди малко го карах :D .
Доста по добър велосипед от тези които съм имал възможността да управлявам. Всичко работи и се случва според мен както трябва да бъде, спира,вилката работи,скоростите включват без забележки изключая преминаването на по висока предавка , което се случва доста шумно,поне от според мен.
Имам само един кахър, кормилото ми идва малко далеч, или аз съм свикнал да ми е по близо.
Доколкото съм разбрал, "лапа" наименувате тръбата която съединява водоравната тръба на кормилото със тази влизаща/или захващаща се/ във вилката.Ако бъркам моля поправете ме.Та имам въпрос, да преместя седалката напред, или да търся вариант с по къса лапа.
Некомфортно ми е, горната част на тялото ми е наведена силно напред, и изнасям тежестта си върху кормилото, от това ме заболяват китките.
Може и да е нормално а да съм свикнал неправилно , цялата тежест да ми е върху седалката.
Моля за съвети!
Благодаря ви предварително.
Изобщо скоро гледах теми как се настройва правилно височина на седалката и колко да е напред и подобни а в момента блокирах, моля не се сърдете линкове ще ми свършат работа :wavey:
dog123

Мнениеот Ozzie » Пон Юли 16, 2012 11:25 pm

19" за 172 см., колкото и да ти е дълъг чатала... без коментар
Пробвай с по- къса лапа с издигане. Ако имаш спейсъри над лапата, премести ги под нея.
И като цяло - ако искаш да си човъркаш дребни неща по велосипеда, е хубаво да прочетеш това- онова тук и останалите които излизат като задържиш показалеца на мишката на "Специализирано".
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот dog123 » Вто Юли 17, 2012 12:24 am

Ozzie написа:19" за 172 см., колкото и да ти е дълъг чатала... без коментар
Пробвай с по- къса лапа с издигане. Ако имаш спейсъри над лапата, премести ги под нея.
И като цяло - ако искаш да си човъркаш дребни неща по велосипеда, е хубаво да прочетеш това- онова тук и останалите които излизат като задържиш показалеца на мишката на "Специализирано".

Ozzie, благодаря за препратката.
Четем и се учим ....
, момците в магазина ми препоръчаха 19",тук ми казаха 17 или 19 , принципно модела е само с 3 размера, и затова помислих че след като ми препоръчват средния размер е най близо до идеалния вариант.Доколкото съм прочел и разбрал тук,за размера на велосипеда се взима под внимание и това за какво е предназначен и се използва , за съжаление това са тънкости които нямаше как да науча за 2 дни във форума....пробвах покарах байка, и никак не ми се видя да не ми пасва, даже бая вдигнах седалката, но след това го карах няколко часа все пак :V:
И после :
Как се измерва размера на лапата от център до център, дължината на тръбата или цялата лапа външно?
"При подходящ размер на рамката започнете с дължина на лапата 90мм (за по-ниски хора) и 100-110мм (за по-високите). Ако ще карате предимно надолу, започнете с 60мм лапа."
Не зная даже с какъв размер лапа съм,голям съм лаик......
dog123

Мнениеот Ozzie » Вто Юли 17, 2012 12:35 am

dog123 написа:Как се измерва размера на лапата от център до център

:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот darki » Вто Юли 17, 2012 10:41 am

dog123, имам стар приятел, който от 20 години не слиза от велосипеда. Карал е почти всичко - МТБ-та, шосейки, хибриди и т.н. Висок е 170. В момента кара едно 20'' - "DRAG Ontario" с лапа 60 mm и едни много тънки гуми - я имат 1", я нямат. Велосипедът го кара основано в града и извънградско по асфалт. Специално за размера на рамката ми е казвал. че му е страшно удобна.

dog123 написа:Некомфортно ми е, горната част на тялото ми е наведена силно напред, и изнасям тежестта си върху кормилото, от това ме заболяват китките.
Може и да е нормално а да съм свикнал неправилно , цялата тежест да ми е върху седалката.
Моля за съвети!

Ако това ти е проблем имаш два варианта:
1. По-къса лапа с по-голямо издигане
2. Кормило с по-високо издигане.
Последна промяна darki на Вто Юли 17, 2012 11:23 am, променена общо 1 път
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот dog123 » Вто Юли 17, 2012 11:20 am

За момента все още не съм сигурен дали ми е ниско или ми е на пред кормилото.
Сутринта дойдох до работа с него /7км/ и даже за момент не почувствах вчерашното неудобство.
Довечера когато се накарам/ако имам сили :evil: / , ще наглася седалката на височина както и в посока напред/назад ,така както е дадено в прекрасните статии където ме препрати Ozzie , и в последствие ще се опитам да анализирам дали проблема е във височина или отдалечеността на кормилото.
Нов въпрос, след като наглася височината на седалката, как да отбележа позицията на колчето, защото щерката използва всяка минута в която не карам за да ползва тя колелото, и постоянно ми сваля седалката......
dog123

Мнениеот Falcor » Чет Юли 19, 2012 11:58 am

Маркер :idea:
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти