Малък въпрос... СПЕШНО!!

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Малък въпрос... СПЕШНО!!

Мнениеот SCARECROW » Чет Юли 19, 2012 3:43 pm

Надявам се на бързи отговори, тъй като утре заминавам при дядо ми, където ще мога да направя това, което целя. Идеята ми е следната - да удължа моето кормило, а причината е, че предния собственик го е рязал. В момента дължината му е 60см +- няколко мм. Кормилото е NS jalapeno http://ns-bikes.blogspot.com/2009/06/ns ... lebar.html Идеята ми е да го направя 70 (толкова колкото и се продава), а начинът по който планирам да стане е следния: да се набие една по-тънка тръба в кормилото и после да се набие втора тръба, дебела точно колко самото кормило, върху по-малката (надявам се ме разбрахте). Въпросът ми е следният, удачна ли е тази идея, тъй като не разполагам с пари за ново кормило, а с това късо се изморявам прекалено лесно.
SCARECROW

Рейтинг: 1200

Re: Малък въпрос... СПЕШНО!!

Мнениеот chosef_17 » Чет Юли 19, 2012 4:03 pm

Еми един познат си беше одължил кормилото по подобен на твоят начин, но много малко ( май 1-2 санта). Не знам дали ще можеш да го удължиш толкова много, но не виждам защо да не стане.. Успех, и пиши кво е станало, че ми е интересно :)
chosef_17

Мнениеот andycu » Чет Юли 19, 2012 4:18 pm

Ако е само за каране(леки пътеки, градско) може и да успееш. Но при нещо по-сериозно има голям шанс да сцепиш кормилото и то по опасен и за теб начин. 10 см просто са твърде много за удължаване.
Ако все пак решиш, гледай тръбите(особено тези, които ще са отвътре) да са същия метал(алуминий 6061) като и самото кормило и ги застопори(завари ако можеш) добре.
Ambition is for people without a plan.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Рейтинг: 1300

Мнениеот SCARECROW » Чет Юли 19, 2012 4:28 pm

С това кормило карам street и dirt jump, но не мисля, че ако добавя по 5 см от двете страни и приложа същото натоварване, каквото е когато карам, ще се случи нещо на кормилото.

P.S. Благодаря за бързите отговори!
SCARECROW

Мнениеот BeezyJay » Чет Юли 19, 2012 8:27 pm

Може да пробваш да си направиш втулки на струг и да ги набиеш по някакъв начин с нагряване на кормилото. Потърси в Google.
Аватар
BeezyJay

Рейтинг: 1114

Мнениеот abandonship » Съб Юли 21, 2012 11:10 am

Иди при местния стругар, вероятно ще има някоя пръчка дурал от старите соц. времена, да ти врътне две степенчати втулки за вложки, като ги разпробие, но остави стените им поне по 3 мм. дебели, т.е. по диаметър разликата да е 6 мм., после още две чисти втулки на необходимата дължина, набиват се вложките на кормилото, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се прикапват симетрично на четири точки, на удължителите се правят осем сряза от едната страна, като едните четири са за вече направените точки, другите са за нови заварки на удължението към преходника.Заварка, заглаждане, гриповете и си ти.
abandonship

Рейтинг: 1236

Мнениеот SCARECROW » Нед Юли 22, 2012 1:51 pm

Кормилцето е готово и сега ще ви покажа няколко снимчици. За удължаването му използвахме текстолит, който случайно намери дядо в работилницата, докато търсехме тръби. Той го занесе на някакъв стругар и от него направи ето това:

Изображение

Изображение

След това ги набихме в кормилото и се получи нещо чудесно и се надявам здраво. Преди малко си монтирах кормилото на колелото и като го натиснах с цялото си тяло (70кила съм) без никакъв проблем ме издържаха втулките. Ето и още снимчици:

Изображение

Изображение

Изображение

Благодаря ви за отделеното време и полезните коментари, надявам се дълго време да изкарам с туй нещо!!! :D :beer:
SCARECROW

Мнениеот Skoinks » Нед Юли 22, 2012 5:36 pm

Евала за решението - винаги се радвам, когато видя нещо подобно.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Назад към Веломеханик