jd написа:+1....

Що бе? Разочаровани ли сте?
Понеже Наско ще опише маршрута като техничност, трудност, разстояния и т.н по-добре от GPS-а, аз ще си позволя един друг предварителен поглед върху района, в който ще се мотаем.
Както знаете, името на Родопите не случайно е "Родопи", а не "Родопа". Всеки район в тази планина е уникален дотолкова, че все едно е различна планина. Тази године предстои да се убедите отново в това. Даже ще видите колко са различни хората в Доспат и хората, които ще срещате следващите дни.
Най-западната част на Западните Родопи е по-скоро свързана с Македонския край, Македонските воеводи с мустаци и пищови, македонските нрави. В този смисъл, хората там са различни. Не са по-добри или по-лоши. Просто са различни. Аз затова и препоръчах да си пуснем мустаци - за да се слеем незабележимо с местните. После, обаче, реших че няма да стане. Те са мустакати и брадати по един по-различен, македонски начин.
Различен е и поминъкът им. Там няма животновъдство. Основното препитание идва от дърводобив и добив на дялан камък. Липсата на животновъдство е довела до изчезване на пътеките и беше невероятно трудно там да направим хубав маршрут. Пътеките са станали на пътища и навсякъде пълзят високопроходимите камиони с трупи. Но пък гората си е чудна! Явно секат читаво.
Ще минем през 2 архитектурни резервата - Ковачевица и Долен. Отделете им време за предварително проучване и разходка на място. Струва си! Точно в тези села няма да срещнете много от типичните "местни", но на други места ще имате това удоволствие.
В интернет има написани томове за историята на района на Гоце Делчев. Ще е полезно да прочетете това-онова, за да може да усетите наистина всичко, което ще видите.
Е, съгласете се, че няма по-революционно място от това, на което да се основе нова партия! Даже на връх Беслет има чиния, както бях обещал!
Както вече се каза - изненади и сувенири не се очертава да има. Ако някой иска да си има сувенир - да си носи!
Q. b. f. f. f. s.