Привет,
относно столчетата, тука (в бг) има основно 3 вида, в зависимост от закрепването на велосипеда. Иначе самите столчета са горе-долу еднакви като дизайн и функции. Първия вид закрепване го забравяме, защото той е подходящ само за малки деца до 15кг - столчето се захваща на рамката на колелото между велосипедиста и кормилото.
Втория вид закрапване е за седалковата тръба, както каза колегата преди мен. Изглежда така:

Предимствата са: сваля се и се слага много лесно; детето се чувства по-комфортно при преминаване през неравности (дупки, камъни), заради еластичността на железата, които държат столчето.
Недостатъците са: захвата трябва да се монтира много здраво за да няма усукване при завой или накланяне; рамката на колелото трябва да има място на седалковата тръба, където да може да се монтира захвата (при дамските велосипеди често точно там има тръба, кото ще пречи);
Третия вид закрепване е директно на велосипеден багажник, ако има такъв:

Предимствата са: по-здрав захват; става на всякаква рамка; по-стабилно като цяло
Недостатъци: монтира/демонтира се малко-по трудно; изисква велосипеда да има багажник отзад; друса повече при преминаване през неравности
Аз имам двата горни варианта и бих ти препоръчал този със закрапване за багажник освен ако маршрута ти не мивава през много неравности (черни пътища, асфалт с дупки и тн.) Това най-вече задади стабилността (за сметка на комфорта на детето).
От тука вече зависи и какъв велосипед ще си вземеш. За тия пари, повечето предложения са със стоманена рамка, тоест по-тежки като цяло. Има и с алуминиева но започват малко над 400. Столчето струва към 70лв. ново, но има и на старо много предложения.
Ето два варианта, които могат да ти свършат работа.
http://screambikes.eu/bg/velosipedi-uni ... -2011.html(може да ги видиш в магазина на бул. България в посока центъра, между гоце делче и тодор каблешков, след джъмбо)
http://bikesport.bg/bg/products/91-ferr ... %BD%D0%B8_(може да ги видиш в магазина на бул. Тодор Каблешков пак близо до бул българия, мисля че имаше някакъв шопинг център Friends или подобно)
И двата са грозни, към 14-15кг, но аз поне не намерих нищо по подходящо. Показвам тези, защото са предназанчени за града, имат багажник, калници, фарчета и тн. Разбира се може да си вземеш и така наречен "планински" велосипед и да го оборудваш допълнително с аксесоарите, които ти трябват за града но това изисква допълнително занимаване и евентуално и финанси.
Надявам се да съм помогнал, тъй като аз от няколко години се движа из града, до работа и до градината на големия ми син, возейки го на столче.
Успех

Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.