Съвет за скърцащи спирачки - "накладки"

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Съвет за скърцащи спирачки - "накладки"

Мнениеот jordanp » Съб Юли 28, 2012 1:32 pm

Здравейте, дайте идея как мога да намаля скърцането на спирачките?
При търкането на гумената част (накладките) се получава силно свирене.
Доста е неприятно зз ухото, дайте съвет от какво може да е .. от квартала ще ви черпят по една бира :beer:

Забелязах че най-звучно се чуват при навлажняване, при сухо време намалява този звук.
Почистих каплата от мръсотията, която се беше напластила, вече са по-тихи, но не е това което търся.

Дали зависи от каплите или от спирачките (гумичките)?
Чудя се какво да променя за да избегна тази неприятност. :dontknow:
Аватар
jordanp

Рейтинг: 1200

Re: Съвет за скърцащи спирачки - "накладки"

Мнениеот tbk515 » Съб Юли 28, 2012 1:43 pm

jordanp написа:... Чудя се какво да променя ...

Като за начало можеш да научих, че всеки форум си има търсачка! Има не малко теми за скърцащи колодки! Успех!
Аватар
tbk515

Рейтинг: 1360

Мнениеот dudelgrincen » Съб Юли 28, 2012 8:16 pm

Ако искаш да избегнеш свиренето или поне да го намалиш, колодката трябва да е по-близо до каплата в предната си част и на милиметър-два по-далеч от задната. На български не знам дали има термин и какъв е, но на английски му викат toe-in.
http://www.bikeradar.com/gear/article/workshop-step-by-step-guide-to-quiet-rim-braking-22677/
В точка 7 от материала на горния адрес (в който става въпрос и за ви брейк и за кантарчета) са писали за тази настройка, но има и други добри съвети относно шума. :)
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот BeezyJay » Съб Юли 28, 2012 8:54 pm

Изчисти всичко хубаво.
Ако не е мръсно, пробвай да си настроиш челюстите.
Аватар
BeezyJay

Рейтинг: 1114

Мнениеот milestone » Съб Юли 28, 2012 8:55 pm

Shimano едно време правеха едни спирачки клас Alivio, при които този проблем го нямаше при никакви условия. Потвърдено от много хора. Отделно се продаваха и накладки. Надявам се, ако има някакви изменения в новите модели, да не са към по-лошо.
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот rganev » Пет Авг 03, 2012 11:40 am

може да провериш дали в гумичката на какладката няма забит метал, парче гвоздей, тел, стружка ... Не знам как се получава, но на мен ми се случи и го видях чак когато свалих накладките, инъче не се виждаше. :)
rganev

Рейтинг: 1200

Мнениеот Explorer » Пет Авг 03, 2012 2:40 pm

Може и да си проверил вече, но сигурен ли си, че накладката не опира частично върху гумата при спиране? Когато веднъж една накладка ми спираше върху гумата получавах мощно свирене и целия квартал разбра за това. Трябва внимателно да проследиш отблизо в пълен оборот на колелото върху какво опират накладките при притискане. Отгоре не се вижда.
Аватар
Explorer

Рейтинг: 1230

Назад към Веломеханик