Курс по долекарска помощ в планината

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Курс по долекарска помощ в планината

Мнениеот tent surfer » Пон Юли 30, 2012 11:05 am

Здравейте,

Пускам тази тема, за да ви информирам относно един от курсовете, които нашата организация(НПО Клуб на пътешественика) провежда. Курса е по Долекарска помощ в планината и по време на пътуване. Ще се проведе на х.Мальовица в периода 25.08 - 26.08.2012. Инструктор на курса ще бъде Бенжамен Ментешев - лекар и планински спасител, който някой от вас вероятно познават. Освен теория и практика по темата свързани с обследване на пострадал, характерни травматични състояние и нужните действия, сме се постарали да има и чисто забавна част с занимания по пътеките и скалите в Мальовишка долина.

Повече информация може да намерите тук: http://www.facebook.com/TravellersClubBulgaria/events

Аз самият карам колело и ски през зимата и опита ми показа, че колко повече време започнах да прекарвам в планината, толкова по често взе да ми се налага да вадя аптечката било то за мен, за приятел или за някой случайно срещнат. И от както я имам и знам как да я ползвам е добре, но преди това беше голямото чудене.

Ако имате въпроси може да питате тук или на посочените във FB страницата контакти.

Поздрави,
Александър
Изображение
tent surfer

Рейтинг: 1220

Re: Курс по долекарска помощ в планината

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Юли 30, 2012 1:14 pm

Браво - чудесна инициатива!
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот jd » Пон Юли 30, 2012 1:32 pm

Поздравления за инициативата!
През септември дали ще има още такива курсове?
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот taurus13 » Пон Юли 30, 2012 5:18 pm

Чудесна инициатива. Дайте подробности за програмата.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот mrdaka » Пон Юли 30, 2012 5:37 pm

Инфо от страницата им във файсбука:

ПЪТУВАЙ БЕЗОПАСНО И ОТГОВОРНО

Модул „Долекарска помощ” - Първо ниво

Багажът е стегнат, раницата е готова, утре заминавате! А приготвихте ли аптечката? Ако отговорът е “Не!” или “Имам една, ама май всичко е с изтекъл срок на годност”, ви препоръчаме да посетите нашия курс по долекарска помощ.

Независимо дали излизаме с колелото в планината, отиваме на преход до Мальовица или на трек в Кавказ доброто познаване на долекарската помощ ни дава възможност адекватно, точно и спокойно да реагираме при възникнала ситуация.

Курсът ще се проведе в планински условия в района на хижа Мальовица и е насочен, както за хора жадни за нови знания, така и за тези, които искат да опреснят вече наученото.

В рамките на курса ще се покрият теоретични знания свързани с анатомия и физиология на човека, основни травматични и болестни състояния със съответните действия, които трябва да бъдат предприети, транспортиране на пострадал, комуникация в планината и хигиенни особености.
Като практични занимания всеки един ще отработи техника на сърдечно реанимиране, различни видове превръзки и обездвижвания, а също така и способи за транспортиране на пострадал.

Инструктор: Бенжамeн Ментешев – лекар и планински спасител

Такса за участие: 65 лв.
Може да бъде платена в брой или по банка.
Таксата не включва: храна, нощувка и транспорт.

Настаняване: на палатки или в хижа Мальовица. Настаняването в хижата е на стойност 10 лв, за тези които си носят чувал и 14 лв, за тези които предпочитат чаршафчета.

Записване, въпроси и коментари на: [email protected] или на 0883 39 39 40 (Маргарита
Ангелова), 0883 38 34 13 (Александър Серафимов).
Допълнителна информация: https://www.facebook.com/TravellersClubBulgaria

ПРОГРАМА:

25.08.2012/събота/
10.30 Среща на хижа Мальовица
10.30 - 11.00 Настаняване
11.00 - 12.30 Долекарска помощ – първа част, Бенжамeн Ментешев
12.30 - 14.00 Обяд
14.00 - 15.30 Долекарска помощ – втора част, Бенжамeн Ментешев
15.30 - 17.00 Импровизирани способи за транспортиране на пострадал - практически уъркшоп, Алексадър Серафимов
17:00 Свободно време - катерене на учебните скали до хижата или разходка в района

26.08.2012/неделя/
09.00 – 10.30 Долекарска помощ – трета част, Бенжамeн Ментешев
10:30 - 11:00 Край на курса
11:00 Организирано преминаване на Виа Ферата Мальовица

1.Лична екипировка за Виа Ферата може да бъде наета от хижа Мальовица,
Цена по време на курса: 15 лв/комплект
2.Застраховка: желаещите да участват в преминаването на Виа Фератата
трябва да разполагат с валидна планинска застраховка, ако не разполагат с
такава, може да бъде направена еднодневна на цена 4,50 лв.
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Мнениеот xcII » Пон Юли 30, 2012 11:47 pm

Хех, аз самият се чудех дали да не направя такава тема във "Общ", защото отдавна ми се въртят мисли в главата за сериозната необходимост от такъв курс за мен пък и част от приятелите с които карам мислят същото. Бяхме договорили лекар, който прави такива курсове за "Бърза помощ" дори, но след като видях това предложение, не удържам да дойда пък нашто допълнително ще си го направим.

Все пак,
1) Лекар и планински спасител с опит бият нашта оферта, която е само лекар, макар и про за такива курсове
2) Не съм се качвал на вр.Мальовица все още, тамън ще вкарам и тва в програмата :)

Евала за предложението, адски актуално! :agree: :agree: :agree: . Ще препоръчам на приятели!

P.S.
Само мога да се надявам подобна тема (ed. т.е. споделени преживявания с инциденти в планината и решенията за тях, някаква теория за първа помощ и т.н.) да влезе в секция "Важни теми", наред с "Как да си боядисаме рамката" ( :D :D :D ), щото наистина е повече от важна тема. ;)
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот kotseto » Вто Юли 31, 2012 9:12 am

Ей време беше да се организира пак такъв курс :)

Преди две години имаше такъв организиран от ПСС и насочен към първа помощ в планината. Беше меко казано доста полезен. Д-р Ментешев и тогава беше един от инструкторите. Тази година за съжаление няма да мога да отида, но който има възможност нека отиде - няма да съжалява!
kotseto

Рейтинг: 1380

Мнениеот tent surfer » Вто Юли 31, 2012 3:00 pm

Здравейте,

Радвам се, че курса се посреща добре във форума. Ще се постараем да е максимално полезен и тематичен.

Благодаря на mrdaka, че е публикувал цялата информация за курса.

Относно въпроса за септември месец, тогава планираме да направим курс, но в София със вечерни лекции. Но ако има интерес и се събере група над 6 човека, можем да направим и още един в планината. За мен лично ще е удоволствие.

От този линк:http://dl.dropbox.com/u/95123032/Be_There_Form.doc може да свалите бланка за участие в курса. Всеки, които има сериозното желание да участва е добре да я попълни и да я изпрати на посочената ел.поща, за да можем да преценим как да протече организацията на мероприятието спрямо броя на участниците.

ПС:пък ако стане голя вело група може и някое каране в района да спретнем

Хайде лек ден!
tent surfer

Рейтинг: 1220

Мнениеот xcII » Вто Авг 14, 2012 7:40 pm

Абе, апропо, някой друг освен мен от Форума ще ходи ли на този курс? Просто ми бе интересно да попитам де.. :)

Искам да пусна този линк, кат "зарибявка", кефи ме, евалата на фото-автора:

http://tihomirmladenov.wordpress.com/20 ... %86%D0%B0/

ed.: http://www.accuweather.com/en/bg/samoko ... cast/46172 smells good.. :P
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Назад към Общ форум