Ролка за пренасочване на движението на жило?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Ролка за пренасочване на движението на жило?

Мнениеот Vaklin » Чет Авг 02, 2012 1:13 pm

Монтирах си новите венци и новия преден дирейлър, който е с комбинирано теглене. Рамката ми е с горно теглене, но олигофренът производител за да спести стотинки е сложил накрайник за бронята на жилото само от едната страна. Има опция да разглобя всичко и да си заваря чашка и от другата страна, но това ще е после. Сега ме интересува продава ли се някъде ролка за пренасочване на движението на жилото? Да се монтира пак на същата тръба над дирейлъра.

Ако не е ясно точно как е ситуацията ще описвам подробно.
Vaklin

Рейтинг: 1280

Re: Ролка за пренасочване на движението на жило?

Мнениеот APD » Чет Авг 02, 2012 7:20 pm

Вземи си ролката от новите Tourney задни дерайльори. Как ще я монтираш обаче, си остава твой проблем.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Чет Авг 02, 2012 7:50 pm

Трябва ти това:
Изображение
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Рейтинг: 2000

Мнениеот marsa » Чет Авг 02, 2012 7:56 pm

HepBeH_XaMcTep написа:Трябва ти това:
http://www.totalcycling.com/images/larg ... 173624.jpg
Аз доколкото разбирам от описанието му рамката е предназначена за цели брони. Най- вероятно отдолу няма дупка, нито водач на долната тръба при челото.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Vaklin » Чет Авг 02, 2012 8:39 pm

Това от картинката ще свърпи работа. Някъде в БГ да се купи?

Иначе ситуацията е следната в подробности. Евтина рамка. Възможно е бронята да се подведе само от дясната страна, защото от лявата липсва чашка за край на бронята. Дирейлърите които ги водят и за горно и за долно теглене са така направени, че жилото минава през ролката само при теглене отдолу. И се поаботи, нлучава, че когато се тегли отгоре всичко си ро самото жило е косо разположено и трие в чашката за бронята. Когато разглобявам рамката за да и заварявам нова планка за нормален шок ще и лепна и една чашка, но това следва да е зимата по график.
Vaklin

Мнениеот vpravov » Чет Авг 02, 2012 9:14 pm

@Vaklin! описанието ти наистина е смотано! Ако рамката е с "горно теглене", а декалашора е комбиниран(както си написал) - не би трябвало да имаш каквито и да е проблеми! На самия деклашор си има "ролка"(малко стоманено кръгче с канал) през която да се завърти жилото! Препоръчвам ти да минеш през сервиз, та да го види грамотен човек и да ти каже, дали проблема е в частите или в тебе! Ако дадеш снимки - може и тук да ти се отговори.
HepBeH_XaMcTep написа:Трябва ти това:http://www.totalcycling.com/images/large/18999_173624.jpg

Това се слага на средното и е за рамки с "долно теглене"!
P.S.При комбинирани деклашори на SRAM, съм виждал и голямо полукръгче с канал.
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот marsa » Чет Авг 02, 2012 9:25 pm

@Vaklin, наистина зле си описал, ако можеш дай снимка и огради къде има водачи. Мога да ти дам такъв за преминаване на жилото под средното, но предполагам няма да ти свърши работа.
Аватар
marsa

Мнениеот Vaklin » Чет Авг 02, 2012 10:30 pm

Утре ще кача снимки за яснота.

Има си ролка на самия дирейлър, но тя се ползва когато жилото тегли надолу. Когато е нагоре се връзва директно. Единствения проблем е, че когато се връзва директно жилото с бронята трябва да идват от другата страна на рамката. Там обаче няма на какво да се опре бронята.

Една снимка на това за под средното ако може. Току виж влязло в някаква употреба. Ако не за това, то за някаква друга машинария.

А за сервиза ме убихте. Колелото си ходи, всичко си е ОК. Просто жилото трие в чашката която държи бронята. Интересно каква гениалност ще демонстрират "момчетата от сервиза" по този повод. ;)

Намерих в пазара да се продава подобна машинка.
Ето снимката
http://session.snimka.bg/sports/skorost ... 5.27981198

Когато жилото ще тегли надолу минава през ролката. Когато ще тегли нагоре се закачва директно. С просто око е видно, че когато тегли надолу жилото идва от ляво по посока на движението, а когато ще се закачи отгоре , то идва от дясно. (При мен е точно обратното де, защото механизмът е подобен, но не същия. Което всъщност е без значение, решението ще е еднакво и в двата случая.
Последна промяна Vaklin на Чет Авг 02, 2012 10:49 pm, променена общо 1 път
Vaklin

Мнениеот marsa » Чет Авг 02, 2012 10:42 pm

Виж тази рамка:
http://i00.i.aliimg.com/photo/v0/465301 ... carbon.jpg

Зад вилката виждаш черен елемент, в който стои краят на бронята на жилото при рамки, които са с такава система - долно дърпане и водач под средното движение. От черното нататък жилото е открито, мисля можеш да си го представяш, ако нямаш такива водачи на рамката, значи тя не е за долно теглене. Ако е за горно теглене трябва задължително да има един такъв водач на седалковата тръба над декланшора (ако е за цяла броня) и освен него да има четен брой срещуположни такива ако е за броня от няколко части.

Това за под средното са ти го показали в 3ти пост, поставено е с долната страна нагоре и на снимката е с увеличение. Има два канала, защото обикновено при такива рамки и жилото за задните скорости минава отдолу и продължава към задния дерайльор. През едната от двете дупки минава болт за захващане към муфата на средното.

Ето чудесията от долу:
http://www.cyclechat.net/useralbums/117 ... embedded=1
Аватар
marsa

Мнениеот Vaklin » Чет Авг 02, 2012 11:08 pm

За да ползвам тази екстра пак трябва да слагам чашка която да държи жилото.

Направих две снимки ...
Изображение

вижда се как жилото трие в желязо нерегламетирано

Изображение

Ако липсва някакво стотинково решение, то ще си остане така. Едно жило (от скъпите) е три лева. Зимата наред с другите преустройства ще му сложа и чашка за бронята и от другата страна.
Vaklin

Мнениеот marsa » Чет Авг 02, 2012 11:26 pm

Аха, значи ситуацията е съвсем различна, от това, което изглеждаше от описанието ти. Виждал съм подобни евитни рамки, при които има проблеми с някои модели декланшори, защото чашката идва прекалено настрана. Според мен е защото са се ползвали с декланшор с долно люлеене, а твоят е с горно. Позицията от която се издърпва жилото е различна.
Решение 1 - Леко запилваш чашката в където опира жилото, без да прекаляваш.
2 - Май има дупка за спирачка/калник там където е неотрязания край на жилото, може да импровизираш с нещо което да свърши работата на чашка през тази дупка.
3 - си го казал - нова чашка по средата или от другата страна.
Аватар
marsa

Мнениеот Vaklin » Чет Авг 02, 2012 11:34 pm

Ще бъде с още една чашка от другата страна.

Предполагах, че се продават някакви ролчици със захващане за вертикалната тръба, но явно на производителите им е изгодно да правят нещата да са скъпи ;)

Благодаря на отзовалите се!
Vaklin

Мнениеот Шлек_народен » Чет Авг 02, 2012 11:38 pm

Vaklin написа:вижда се как жилото трие в желязо нерегламетирано

И кво като трие? Ще изяде рамката ли? Имам шосейна рамка дето и двете жила минават и се трият в едни извити планки около средното - те водят жилата подобно на онази картинка със водача, само че онзи е от долната страна. Та, мисълта ми беше, че си търкат и двете жила по желязото и нищо им няма, а и на планките също . И това с години !
http://i597.photobucket.com/albums/tt55/Telsun/koga/Gents%20Racer/Kogaandammaco039.jpg
http://img1.jpegbay.com/gallery/001469788/15_f.jpg
ето за тва става дума, но незнам дали се вижда ясно. Такава картинка намерих
Така че няма нужда да се кахъриш толкова.
п.п. И що не помисли като го купува това желязо -дерайльора, ще стане ли или нема да стане , вместо после да си чукаш главата "как да го оправиме тва чудо?".
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот Vaklin » Пет Авг 03, 2012 12:08 am

Ооооо покупката се определя само и единствено от цената. Еле па ако некой дари нещо, хептем. То си е станало и си работи ОК. И за парите си е ОК. И това, че е комплект с плочите и курбелите е съвсем пък ОК.

За триенето .. ми предпочитам да не трие. Въпрос на лична нагласа.

Между другото, някой да има някаква пластмаса за 48 зъба плоча която да ми пази крачолите от греста. Оригиналната я имам, но тя се захваща към центъра на курбела, голяма е и малко дрънчи на пластмаса. Търся такава, която да се хваща за голямата плоча. Да е рязан модел защото е проблематично да се маха курбела от плочите.
Vaklin

Мнениеот vpravov » Пет Авг 03, 2012 8:45 am

Така, като ти гледам снимките - намираш си кух болт(от стар обтегач например), намираш си начин да го закрепиш(дали с гайка или по друг начин) в отвора за монтиране на калник и си решаваш проблема с търкането! :agree:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот Шлек_народен » Пет Авг 03, 2012 9:46 am

Предполагам нещо такова търсиш:http://www.bike-components.de/products/info/p31494_Umwerferklemme-mit-Umlenkrolle-fuer-Cyclocross-.html
Ама, за съжаление, сиренето е с пари и тая джаджа е 17 евро и половина....без доставката!
По принцип се използва за подобна работа- обръща посоката на теглене на жилото.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот Vaklin » Пет Авг 03, 2012 10:14 am

Да, точно така си го представях. Сега, 17 евро ще дам ... ама в един друг живот.
Като му дойде момента, ако никой не е внесъл вече от Китай, ще взема една скоба от дефектен дирейлър и ще и сложа ролчица.

Мерси за съдействието.
Vaklin

Мнениеот marsa » Пет Авг 03, 2012 10:14 am

Ето ги твоите неща:
Изображение
Само не знам крачолгарда дали ще стане, защото някои са с различен брой болтове за захващане.
Аватар
marsa

Мнениеот Vaklin » Пет Авг 03, 2012 10:18 am

vpravov написа:Така, като ти гледам снимките - намираш си кух болт(от стар обтегач например), намираш си начин да го закрепиш(дали с гайка или по друг начин) в отвора за монтиране на калник и си решаваш проблема с търкането! :agree:

В общия случай и това е решение, само трябва да намеря достатъчно дълъг болт. Или даже някъде съм виждал спирачки с крив водач. Ама къде съм ги виждал де да се сетя.

Ако някой има такъв крив водач като за спирачка и иска да помогне да драсне едно ЛС.
Vaklin

Мнениеот Vaklin » Пон Авг 06, 2012 4:18 pm

Блгодарско на marsa! Момчето услужи с накрайниче.

Изображение
Vaklin

Назад към Веломеханик