Узаконяване на велосипед

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Узаконяване на велосипед

Мнениеот vikosaa » Пет Авг 03, 2012 4:42 pm

Здравейте,
искам да попитам, има ли някакъв начин да се узакони колело, след като е купено втора ръка без документ?
Аз мислих и единственият начин, за който се сетих, е да се направи документ в някой пункт за скрап, все едно е купено от там.
Интересува ме, има ли някой по нормален начин?

Мерси предварително! :beer:
DRAGONBORN написа: ..оптигач срам СХ4.. гуми едната е кунда 2.50 ..
vikosaa

Рейтинг: 1203

Re: Узаконяване на велосипед

Мнениеот blizzard » Пет Авг 03, 2012 5:53 pm

ако имаш контакт с човека, който ти го е продал, сигурно можете да направите договор при нотариус.
колело, което мислиш, че е крадено?
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот venko » Пет Авг 03, 2012 5:56 pm

Я пусни някоя снимчица, може някой да си го познае :D
"Човек, който не пие, е обладан от нечисти сили, служи на дявола и извънземните, става гей или умира от гъбички и херпес" Фьодор Михайлович Достоевски
Аватар
venko

Рейтинг: 1566

Мнениеот vikosaa » Пет Авг 03, 2012 6:00 pm

Не е крадено. Притеснявам се, че ако примерно ми го откраднат и после се намери, няма да има как да докажа, че е мое.
vikosaa

Мнениеот Ozzie » Пет Авг 03, 2012 8:28 pm

'ми пази си документите от куриерската фирма (ако е пращано от друг град)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот vikosaa » Пет Авг 03, 2012 8:37 pm

Не е пращано от друг град. Взех го от София лично. Но дори да беше от друг град, какво?
Отивам в полицията и казвам "ето ми документите за колелото от Еконт!" ?
Имам в предвид да го узаконя, тоест да си пише велосипед с рамка с No: xxxxx прмерно.
vikosaa

Мнениеот taurus13 » Пет Авг 03, 2012 11:09 pm

След като и предния му собственик не може да докаже, че е негов, не знам как ти ще докажеш. :lol:
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот ivcho01 » Пет Авг 03, 2012 11:21 pm

договор за покупко-продажба
Аватар
ivcho01

Рейтинг: 1220

Мнениеот wheels » Съб Авг 04, 2012 10:02 am

И предния собственик как ще продаде нещо като няма документ за това и съответно продава нещо което не притежава? :dontknow:
Аватар
wheels

Рейтинг: 1303

Мнениеот Exorcist » Съб Авг 04, 2012 10:38 am

vikosaa написа:Здравейте,
искам да попитам, има ли някакъв начин да се узакони колело, след като е купено втора ръка без документ?
Аз мислих и единственият начин, за който се сетих, е да се направи документ в някой пункт за скрап, все едно е купено от там.
Интересува ме, има ли някой по нормален начин?
Мерси предварително! :beer:

Договорът за покупко-продажба на велосипед е неформален, т.е. юридически няма изискване да има писмен документ за сделката, както и е консенсуален, т.е. достатъчно е да се постигне съгласие между страните и сделката е факт.
Колелото е закупено от теб съвсем законно. Нищо, че нямаш документ.
Няма държавен орган или чуреждение, където да бъде "узаконено" колело, т.е. да удостовериш и заявиш изрично по твоя инициатива, че това колело с тази рамка е твое.
Снимай се с него, снимай и номера на рамката и си готов за доказателство, че е твое пред целия свят.
Ако се притесняваш, че си купил откраднато колело - това можеш само да го мислиш и в момента нямаш основателни предположения и доказателства?
Прилага се Закона за собствеността - чл. 78 (1) Който придобие по възмезден начин владението на движима вещ или на ценна книга на приносител на правно основание, макар и от несобственик, но без да знае това, придобива собствеността, освен когато за прехвърлянето на собствеността върху движимата вещ се изисква нотариален акт или нотариална заверка на подписите. Това правило се прилага и за придобиване на други вещни права върху движима вещ.
(Ал. 2) Собственикът на открадната или загубена вещ може да я иска от добросъвестния владелец в тригодишен срок от кражбата или изгубването. Това правило не се прилага, когато владелецът е придобил вещта от държавно или общинско предприятие.
Т.е. от правна гледна точка ти си собственик, а ако някой успее да докаже обратното по съдебен ред с иск по чл. 78, ал. 2 срещу теб, то ти трябва да му върнеш велосипеда, а след това да откриеш, съдиш продавача да си вземеш парите/обезщртение.
Пази си разписките от еконт и всички кореспонденции/обяви във връзка със сделката.
Аватар
Exorcist

Мнениеот axelmax » Съб Авг 04, 2012 12:43 pm

"Снимай се с него, снимай и номера на рамката и си готов за доказателство, че е твое пред целия свят." :roll2: :roll2:

Ще дойда, да се снимам с твоето колело, ще го обърна и ще снимам и номера, ако е без документ си го закъсал. :D
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот APD » Съб Авг 04, 2012 4:19 pm

taurus13 написа:След като и предния му собственик не може да докаже, че е негов, не знам как ти ще докажеш. :lol:

И к'во излиза? Че всички от форума, които са купили или продали части чрез пазара, са за затвора? :popcorn:
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот Exorcist » Съб Авг 04, 2012 7:27 pm

axelmax написа:"Снимай се с него, снимай и номера на рамката и си готов за доказателство, че е твое пред целия свят." :roll2: :roll2:
Ще дойда, да се снимам с твоето колело, ще го обърна и ще снимам и номера, ако е без документ си го закъсал. :D

Не, извади препоръката ми от контекста на конкретния пост, ти ще си го закъсал ако предявиш претенции след снимките :D Не си го купил и не е твое. Разликата е съществена с казуса на колегата, пуснал темата.

Излиза, че тези сделки не изискват форма и документ, не изскват дори реално предаване на вещта и парите, за да се считат сключени, както и не изискват купувача да се интересува дали са крадени или не, а кражбата и продажбата/купуването на крадена част/колело е съвсем отделна и друга бира.
Аватар
Exorcist

Мнениеот vikosaa » Пон Авг 06, 2012 3:12 am

Откакто пуснах темата, ми писаха ТРИМА бивши притежатели на Ram Freeride, на които им е било откраднато колелото. Не искам да казвам кои са, това няма значение. Искам само да ги уверя, че рамката НЕ Е крадена - сигурен съм.
Мерси, Exorcist, това ми трябваше да знам! :agree: Още сега отивам да снимам номера :D
Благодаря и на всички останали, отзовали се по темата! :beer:
vikosaa

Назад към Общ форум