Rock Shox Tora 289 малък 'проблем' по точно износена част

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Rock Shox Tora 289 малък 'проблем' по точно износена част

Мнениеот exiteyes » Чет Авг 02, 2012 6:32 pm

Здравейте. Имам малък проблем с вилката си който се опитвам да оправя откакто си я взех от форума. Няколко пъти я отварях, като един от тях беше да и направя профилактика. На пружината има една гума, тя е сложена там за да може, когато самата пружина се сгъне като се удари в стеншъна от вътрешната страна да не произведе звук(скръц) както при мен в случая. Отварях я няколко пъти винаги най-вече заради този проблем, намествам я, и пак и пак и винаги когато натегна малко горната тапа като я напомпя пак се чува малък скръц.. след малко каране скръцването се увеличава и така докато не изпадне тази гума до долу до ю-търна. Навъртам Ю-търна на най-малък ход и скръцването се маха.... Днес се опитах да вдигна гумата, и уж всичко мина добре, завъртях тапата отгоре на ю-търна и видях, че не е развъртян на макс, развъртях го почнах да я помпя и пак същото скърцане. Тогава се замислих и поговорих с приятели, да не би пък тази гума да се е разтегнала от милион броите пътища вече откакто се е сгъвала и да се е разхлабива, щом пада значи не оплътнява много добре пружината и се изнизва на-долу. Мислих за алтернатива на нея и ми дойде на акъла за термошлалфка, търсих в целия град вкл. супермаркети и по-големи магазини, но няма такава с такъв диаметър.. Но пък дали няма тя да идва твърде тънка пък, когато я стопя да олепне по пружината да дрънка както си е попринцип. Така и така все още не съм направил нищо, защото не мога да се сетя за нищо друго.

Изображение

Предлагайте идеи, защото е дразнещо. Самата работа на вилката не се влошава по никакъв начин, но е дразнещо. Попринцип не е идея да се кара така, защото писва и дразни много. Някой колега да е имал такъв проблем ? Нека сподели или каже с какво мога да я заместя.. Пробвах да я залепя с изолирбланд тази гума, но след 2-3 дни каране пааак и пакк пада надолу, защото по самата пружина има много грес + масло. Много бих се радвал ако ми дадете идея с какво бих могъл да я заменя, дори да е и по-дълга тази гума, за да бъде още по-сигурно, че няма да изпадне надолу и знаете отново какво става.
Най-вероятно, когато си сглобя колелото ще изкарам пружината на вилката ще я почистя и ще мисля с какво да я обличам, ще трябва да измисля нещо читаво и което по възможност да може да слепнем или поне да го накарам доброволно да слепне. :dontknow: Като се замисля пък, самата пружина се сгъва, и нещото което трябва да сложа трябва задължително да е цяло, а не да тръгна да овивам, защото при сгъване има голям шанс овитото да се разкляка и да влезне отвътре.
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Re: Rock Shox Tora 289 малък 'проблем' по точно износена част

Мнениеот BeezyJay » Чет Авг 02, 2012 7:10 pm

С нахлузването на вътрешна гума в/у пружината би трябвало да стане. :beer:
Аватар
BeezyJay

Рейтинг: 1114

Мнениеот exiteyes » Чет Авг 02, 2012 7:30 pm

Даа, това е идея, но трябва да потърся по-скоро някаква вътрешна гума която е с размер 1.5 или нещо от сорта, ако стои пък ептен хлабаво не знам какво може да стане (все пак е гума така, че не вярвам да е нещо страшно).
Сега остава да попитам някой шосейкър дали ще изпъкне с 1 вътрешна гума за хвърляне с голяма дупка която не може да залепи или нещо подобно.
Аватар
exiteyes

Мнениеот marsa » Чет Авг 02, 2012 7:53 pm

В Димитровград и Хасково ще срещнеш доста шосейкаджии, но имай предвид че и вътрешните гуми сигурно ще се се протрият доста бързо. Аз по- скоро бих заложил на някакво лепило.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот blizzard » Чет Авг 02, 2012 10:46 pm

аз по-скоро не бих се занимавал с такива 'проблеми'
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот exiteyes » Чет Авг 02, 2012 11:08 pm

blizzard написа:аз по-скоро не бих се занимавал с такива 'проблеми'

Тогава какво ми предлагаш? Да я пратя в София да се занимавам с куриери над 10лв + профилактика която мога да си направя сам, само ми трябва масло. Ако не се занимавам имам 2 варианта да си я карам(НИКАКЪВ ШАНС) така и да знам, че съм вътре с 200лв или да я продам и да набутам друг?
Пък и не е сигурна цялата тая дандания, дали въобще ще могат да ми я оправят, или просто ще я 'наместят' като за първо време.
Аватар
exiteyes

Мнениеот nofear921 » Пет Авг 03, 2012 6:36 am

Имах същият проблем като теб (XCM), само че при мен тези неща фабрично липсват и още от първият ден ме дразнеше. Затова извадих пружините, избърсах ги добре от всякакво масло, грес и т.н. и навих малко изолирбанд. Повече от 2 години карам така и не са мръднали.
Antares написа:Клаймъра е Голф двойката на планинското колоездене.
Аватар
nofear921

Рейтинг: 1376

Мнениеот WhiteBoy » Нед Авг 05, 2012 1:30 am

Отиди до някой магазин за електроника и си купи термошлауха с диаметъра на пружината. Това е тя. Като се нагрее се смалява и мисля, че ще ти свърши идеална работа.
Аватар
WhiteBoy

Рейтинг: 1147

Мнениеот exiteyes » Вто Авг 07, 2012 10:44 am

Проблемът е изчистен. След като намерих в най-закътания магазин в града за термошлауха 30см широка си реших проблемите. Сега работи много тихо и спокойно, никакви почуквания и потропвания, имам още доста от нея, след време ако почне да потропва от износване пак ще си налепя. Мерси за съветите, а относно вътрешната гума която мислех да слагам - не е вариянт тя идва пък прекалено широка и не толкова плътна и ще шляе на горе и на долу из стеншъните вътре. :peace:
Аватар
exiteyes

Назад към Веломеханик