Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот VGC » Пет Авг 10, 2012 10:28 pm

Да ясно ми е че не е за спускане, но питам по спецификации за какво каране се препоръчва. За блъскането и аз не знам как точно карам, но в сравнение с Епикон да речем по-здрава ли е, луфти ли се лесно и такива неща.
VGC

Рейтинг: 1225

Мнениеот hakama » Пет Авг 10, 2012 11:49 pm

Виждам, че уикенда ще има състезания по МТБ - къде могат да се гледат (предполагам по БНТ няма да се излъчат)?!

Може ли да препоръчате команди за Лидер Доберман; 3х6...7 - нещо читаво, но нискобюджетно. :agree:

Варианта е да му сложа едни Асера, но за моето няма да ми останат - (3х8 са моите венци) - за моето искам нещо по-чувствително (с фини пръсти съм :) )

ПП: Колко най-евтино може излезе покупка от друг град на капла или вилка?! Колко би струвало наложения и куриера на вилка и капла (поотделно)?

И за по-малки компоненти също - там пощ. пратка струва близо 3лв. :beer:
Аватар
hakama

Рейтинг: 1164

Мнениеот gesh0898 » Съб Авг 11, 2012 12:31 am

http://www.eurovisionsports.tv/london20 ... eo_id=7825 По принцип това е сайта, където могат да се гледат на живо предаванията. Отдолу си избираш спорт, в случая Cycling - Mountain bike.
ТАЙНАТА
Никога не излизаш с намерение да паднеш, затова винаги слагай каска.
Аватар
gesh0898

Рейтинг: 1278

Мнениеот Snuupy93 » Съб Авг 11, 2012 10:03 am

hakama написа:Виждам, че уикенда ще има състезания по МТБ - къде могат да се гледат (предполагам по БНТ няма да се излъчат)?!

Може ли да препоръчате команди за Лидер Доберман; 3х6...7 - нещо читаво, но нискобюджетно. :agree:

Варианта е да му сложа едни Асера, но за моето няма да ми останат - (3х8 са моите венци) - за моето искам нещо по-чувствително (с фини пръсти съм :) )

ПП: Колко най-евтино може излезе покупка от друг град на капла или вилка?! Колко би струвало наложения и куриера на вилка и капла (поотделно)?

И за по-малки компоненти също - там пощ. пратка струва близо 3лв. :beer:

Ако постоянно мислиш, кое как най-евтино да вземеш... се откажи да си правиш колелото. При колелата няма евтино, за да е нещо качествено и да ти върши работа дълго време си изисква пари.
Изображение
Аватар
Snuupy93

Рейтинг: 1200

Мнениеот Stefan_trekkie » Съб Авг 11, 2012 10:17 am

hakama написа:Виждам, че уикенда ще има състезания по МТБ - къде могат да се гледат (предполагам по БНТ няма да се излъчат)?!

Тук: http://www.eurovisionsports.tv/london2012/index.html
Давате на раздела за планинско колоездене и след това има 2 линка, първия е за днес, 2-рия е за утре.
Наблюдават се на живо с около 30-тина или по-малко секунди закъснение от реалното, ако го изтървете, после същото се гледа на запис.

п.с. Почва след на живо след... 3 часа и малко от написването този пост
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот po_taka » Съб Авг 11, 2012 12:02 pm

на finishline смазките, има ли време/терен за който мократа смазка е по-добра от мократа керамична ?
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот Chroni » Нед Авг 12, 2012 4:14 pm

Искам да попитам или по точно да ми кажете сайтове в които продават стикери за колела - ако може сайтовете да са БГ
Карам Клаймбър - skype: johnni_walkers
Аватар
Chroni

Рейтинг: 1134

Мнениеот sensation_blue » Нед Авг 12, 2012 7:32 pm

po_taka написа:на finishline смазките, има ли време/терен за който мократа смазка е по-добра от мократа керамична ?

Препоръчвам ти да прочетеш тази статия.
http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... inish-line
Според нея - няма разлика в условията, но керамичната оставя защитен слой, който се натрупва с времето и би трябвало да е по-добра. Аз лично обаче за много сухо и прашно време, не съм много доволен от мокрите смазки, макар да ги дават за всякакви условия. Със сухата (восъчната) е по-добре, макар и да не е толкова гладко (мазно) при въртене, а и трябва да си я носиш при по-дълги преходи за да добавяш по малко.
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот mark mladenov » Пон Авг 13, 2012 6:20 pm

Здравейте!
Искам да попитам да ли ще мога да използвам рамка ram ht three за downhill.Тежа 47 кг.
Благодаря предварително!
mark mladenov

Рейтинг: 1194

Мнениеот FastBiker » Пон Авг 13, 2012 6:31 pm

mark mladenov написа:Здравейте!
Искам да попитам да ли ще мога да използвам рамка ram ht three за downhill.Тежа 47 кг.
Благодаря предварително!

Щом си 47 кила, значи си под 14 годишен. А от това следва, че най-вероятно под DOWNHILL, ти разбираш пътечки из гората и скокчета по една педя - за това старият ht3 ще ти свърши чудесна работа.
Morpher написа:Никът подсказва, че си мъжко, обаче като гледам ъгъла на седалката ти - няма да е за дълго!
Аватар
FastBiker

Рейтинг: 1260

Мнениеот mark mladenov » Пон Авг 13, 2012 7:04 pm

Благодаря за отговора!
Но иначе рамката ще я използвам за спускане от голи връх.
mark mladenov

Рейтинг: 1194

Мнениеот biker9812 » Пон Авг 13, 2012 7:28 pm

Здравейте съфорумци, да ви питам един смотан въпрос случвало ли се е на някой да си кара с оптегача да си джатка и да му се счупи ухото за оптегача и да си помисли че е старо и е можело да стане друг пат...! Отива до някой байк магазин и си купува друго слага го и пак си джътка и след време (1-2 месеца) пак да му се счупи.. Така се случи с мене бях с acera и се чудя дали с deore ще стане пак така??? Аз съм с drag c1 и ми омръзна да купувам уха за оптегачи моля някой да ми отговори на въпроса ще му бъда много благодарен!?!
Изображение
biker9812

Рейтинг: 1032

Мнениеот Skoinks » Пон Авг 13, 2012 7:41 pm

biker9812 написа:Здравейте съфорумци, да ви питам един смотан въпрос случвало ли се е на някой да си кара с оптегача да си джатка и да му се счупи ухото за оптегача и да си помисли че е старо и е можело да стане друг пат...! Отива до някой байк магазин и си купува друго слага го и пак си джътка и след време (1-2 месеца) пак да му се счупи.. Така се случи с мене бях с acera и се чудя дали с deore ще стане пак така??? Аз съм с drag c1 и ми омръзна да купувам уха за оптегачи моля някой да ми отговори на въпроса ще му бъда много благодарен!?!

Всичко е много относително. По принцип ушите са най-големия консуматив след лепенките за гуми. Ако оптегача е влезнал в спиците, то тогава е време за инвестиция в нов. Ако просто си счупил ухото е или просто лош късмет или някой друг елемент от системата не е на място.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Мнениеот biker9812 » Пон Авг 13, 2012 8:04 pm

той в спиците не е влизал както си карам и ми пада обтегача обръщам се и ухото счупено
пък беше за 1-2 месеца колегите викат че е от обтегача (acera) дали с deore няма да е пак така
Изображение
biker9812

Мнениеот ufff93 » Пон Авг 13, 2012 10:36 pm

Струва ли си да си сменя домейна за боксер рейс 2009? (има ли разлика в работата)
ИЗКАМ ВЕЛОСИПЕД за ДолнХилл
Аватар
ufff93

Рейтинг: 1143

Мнениеот vikosaa » Пон Авг 13, 2012 11:56 pm

biker9812 написа:Здравейте съфорумци, да ви питам един смотан въпрос случвало ли се е на някой да си кара с оптегача да си джатка и да му се счупи ухото за оптегача и да си помисли че е старо и е можело да стане друг пат...! Отива до някой байк магазин и си купува друго слага го и пак си джътка и след време (1-2 месеца) пак да му се счупи.. Така се случи с мене бях с acera и се чудя дали с deore ще стане пак така??? Аз съм с drag c1 и ми омръзна да купувам уха за оптегачи моля някой да ми отговори на въпроса ще му бъда много благодарен!?!

Здравей, това е нещото, което направо ме съсипа. Преди време купих една рамка, доста карана.. Както и да е, взимам аз една СОРА и си карам. Един път пускам едни стълби и чувам странен звук. Поглеждам - ухото счупено на 2 и обтегача - влезнал между спиците. Викам си, това 100 % е защото ухото е много мъчено, тоя миналия собственик как ме пре*ба, ся трябва да купувам ново. Отивам аз в магазина, взимам си. Дадох 15-тина лева. Карам, карам 1 месец и накрая решавам да пусна едни стълби. Минавам през тях и какво да чуя - Прааас, тък-тък-тък - колелото нещо спира. Поглеждам - и новото ухо се е счупило и обтегача пак влезнал между спиците. 2 скъсани спици. 2 минути псуване.
След това реших да си купя обтегач, който се монтира директно на оста, за да предотвратя подобни инциденти.
Недостатъкът - за да сменя спукана задна гума, трпбва да махна каплата. А за да махна каплата, трябва да развия оста, на която е закачен обтегача, т.е. трябва и него да откачам всеки път.
Та, при мен се оказа, че проблема е бил в рамката. Поне така мисля. Вчера, като сменях гума, един приятел забеляза, че рамката е леко крива там, където се монтира ухото. Така че провери дали и при теб не е това проблема! :agree:
:beer:
DRAGONBORN написа: ..оптигач срам СХ4.. гуми едната е кунда 2.50 ..
vikosaa

Рейтинг: 1203

Мнениеот biker9812 » Вто Авг 14, 2012 9:12 am

vikosaa написа:

Здравей, това е нещото, което направо ме съсипа. Преди време купих една рамка, доста карана.. Както и да е, взимам аз една СОРА и си карам. Един път пускам едни стълби и чувам странен звук. Поглеждам - ухото счупено на 2 и обтегача - влезнал между спиците. Викам си, това 100 % е защото ухото е много мъчено, тоя миналия собственик как ме пре*ба, ся трябва да купувам ново. Отивам аз в магазина, взимам си. Дадох 15-тина лева. Карам, карам 1 месец и накрая решавам да пусна едни стълби. Минавам през тях и какво да чуя - Прааас, тък-тък-тък - колелото нещо спира. Поглеждам - и новото ухо се е счупило и обтегача пак влезнал между спиците. 2 скъсани спици. 2 минути псуване.
След това реших да си купя обтегач, който се монтира директно на оста, за да предотвратя подобни инциденти.
Недостатъкът - за да сменя спукана задна гума, трпбва да махна каплата. А за да махна каплата, трябва да развия оста, на която е закачен обтегача, т.е. трябва и него да откачам всеки път.
Та, при мен се оказа, че проблема е бил в рамката. Поне така мисля. Вчера, като сменях гума, един приятел забеляза, че рамката е леко крива там, където се монтира ухото. Така че провери дали и при теб не е това проблема! :agree:

ако е крива какво е решението щото ще карам с deore и колегите викат че ще има огромна разлика
Изображение
biker9812

Мнениеот Karan4o » Вто Авг 14, 2012 4:20 pm

Имам едно бързо питане. Може ли някой да препоръча читави "джобни" инструменти, които да си ги нося винаги с мен и да имам всичко необходимо за един лек ремонт на пътя. Гледам, че се предлагат какви ли не, но не знам точно, кой комплект ще ми е най-полезен. Примерно да има ли машинка за занитване на верига, защото си мисля, че май е излишно? И, ако някой има опит, кои са най-здрави, нека сподели мнение, ще му бъда благодарен!
Karan4o

Мнениеот Skoinks » Вто Авг 14, 2012 4:38 pm

Karan4o написа:Имам едно бързо питане. Може ли някой да препоръча читави "джобни" инструменти, които да си ги нося винаги с мен и да имам всичко необходимо за един лек ремонт на пътя. Гледам, че се предлагат какви ли не, но не знам точно, кой комплект ще ми е най-полезен. Примерно да има ли машинка за занитване на верига, защото си мисля, че май е излишно? И, ако някой има опит, кои са най-здрави, нека сподели мнение, ще му бъда благодарен!

Силно препоръчвам това:

http://screambikes.eu/bg/instrumenti/46 ... -pt16.html

Имат всичко, което могло да ти потрябва, включително и машинка за верига. Със сигурност е по-добре да я има и да не ти трябва, отколкото да я няма и да ти потрябва, нали? Не знаеш кога ще дойде деня в който ще скъсаш веригата или ще счупиш обтегача и ако нямаш машинка за верига оставаш с пръст в устата.
Ползвам това туулче от почти година и имам само една забележка - няма отверка с еврейска звезда, която ми трябваше за болтчетата на диска. Това го коригирах, като си купих малко ключе, което си нося завързано с ластик за туула. Всичко останало е чудесно - имаш всякакви инструменти, включително щанги и ключ за спици в няколко размера.

Ако тежестта играе фактор (аз го нося в чантата и не му обръщам внимание), може да се ориентираш към нещо по-леко - не мисля това, което ти препоръчвам става за носене в джоб.
Аватар
Skoinks

Мнениеот Karan4o » Вто Авг 14, 2012 5:00 pm

Skoinks написа:
Karan4o написа:Имам едно бързо питане. Може ли някой да препоръча читави "джобни" инструменти, които да си ги нося винаги с мен и да имам всичко необходимо за един лек ремонт на пътя. Гледам, че се предлагат какви ли не, но не знам точно, кой комплект ще ми е най-полезен. Примерно да има ли машинка за занитване на верига, защото си мисля, че май е излишно? И, ако някой има опит, кои са най-здрави, нека сподели мнение, ще му бъда благодарен!

Силно препоръчвам това:

http://screambikes.eu/bg/instrumenti/46 ... -pt16.html

Имат всичко, което могло да ти потрябва, включително и машинка за верига. Със сигурност е по-добре да я има и да не ти трябва, отколкото да я няма и да ти потрябва, нали? Не знаеш кога ще дойде деня в който ще скъсаш веригата или ще счупиш обтегача и ако нямаш машинка за верига оставаш с пръст в устата.
Ползвам това туулче от почти година и имам само една забележка - няма отверка с еврейска звезда, която ми трябваше за болтчетата на диска. Това го коригирах, като си купих малко ключе, което си нося завързано с ластик за туула. Всичко останало е чудесно - имаш всякакви инструменти, включително щанги и ключ за спици в няколко размера.

Ако тежестта играе фактор (аз го нося в чантата и не му обръщам внимание), може да се ориентираш към нещо по-леко - не мисля това, което ти препоръчвам става за носене в джоб.

Благодаря ти!
Аз съм се спрял точно на него или ето на това:
http://screambikes.eu/bg/instrumenti/52 ... tb-7c.html

Второто няма машинка за верига, но има доста други работи. Не знам кое от двете да е, но ако никой не даде + за Park Tool - а, ще взема сигмата
Karan4o

Мнениеот Skoinks » Вто Авг 14, 2012 5:02 pm

Тук вече решението е твое - вземи това което има инструментите, от които се нуждаеш повече на път.
Аватар
Skoinks

Мнениеот Karan4o » Вто Авг 14, 2012 5:06 pm

Skoinks написа:Тук вече решението е твое - вземи това което има инструментите, от които се нуждаеш повече на път.

Ето това ми е проблемът. Тъй като тепърва ще ми трябват инструменти на път, а не съм карал от доста години, но сега се зарибявам много, и страшно много ми се кара, та не знам какви инструменти ще ми трябват на път :dontknow:
Karan4o

Мнениеот Skoinks » Вто Авг 14, 2012 5:15 pm

Karan4o написа:
Skoinks написа:Тук вече решението е твое - вземи това което има инструментите, от които се нуждаеш повече на път.

Ето това ми е проблемът. Тъй като тепърва ще ми трябват инструменти на път, а не съм карал от доста години, но сега се зарибявам много, и страшно много ми се кара, та не знам какви инструменти ще ми трябват на път :dontknow:

Аз съм за Сигмата - тъй като карам по-екстремно, скъсаната верига не е нещо нечувано и вече ми се наложи да използвам машинката неколкократно (плюс това, че механизъмът и позволява няколко алтернативни приложения за огъване и изправяне на неща). Ако караш по-лажерно, едва ли ще стигнеш до ситуация при която ще ти трябва и в такъв случай може да вземеш Park Tool-а - има малко по-богат избор от инструменти.
Аватар
Skoinks

Мнениеот darki » Вто Авг 14, 2012 7:55 pm

Karan4o написа:Имам едно бързо питане. Може ли някой да препоръча читави "джобни" инструменти, които да си ги нося винаги с мен и да имам всичко необходимо за един лек ремонт на пътя.

Като си избираш tool-че освен съвкупността от опции гледай също така и дали с тях се манипулира лесно и най-вече достъпно.
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот Karan4o » Вто Авг 14, 2012 8:27 pm

darki написа:
Karan4o написа:Имам едно бързо питане. Може ли някой да препоръча читави "джобни" инструменти, които да си ги нося винаги с мен и да имам всичко необходимо за един лек ремонт на пътя.

Като си избираш tool-че освен съвкупността от опции гледай също така и дали с тях се манипулира лесно и най-вече достъпно.

Аз това гледах, че при Park Tool-а ключовете 8,9 и 10 май са на една пластина и доста трудно ще се използват. Сигмата ми изглежда по-стабилна, но при нея липсват инструменти. За екстремно каране, не карам екстремно, най-много по тесни горски пътеки и понякога малко по-бързо, но като се има предвид, че байка ми не е за големи натоварвания и аз не съм годен много много, далече съм от екстремното каране :D
Ще помисля малко и ще взема единия от двата.
Благодаря ви за бързите отговори !!!
Karan4o

Мнениеот darki » Вто Авг 14, 2012 10:06 pm

Karan4o, за Sigma-та из чуждите сайтове пишат за трудно боравене на шестограмчета от 5 до 8, а също така и щангичките се огъвали доста, но не се чупели. Просто се огъвали повечко ;-)
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот marsa » Вто Авг 14, 2012 10:08 pm

Твърдо Сигмата или друг комплект с тул за верига. Аз ползвам тази сигма от 3-4 години поне и не е мръднала. На байка ми е в чантичката, а на шосе в средния джоб да ми опъва фанелката. Рядко се е налагало да я позлвам, но е спасявала положението. Най- критично когато колега загуби едната половина на бързото звено от веригата си на едни релси и както нямахме резервено звено, ако не беше този тул си оставаше там. И сложи един широк ластик от вътрешна гума, да не загубиш щангичките.

П-с: Щангичките наистина се огъват доста, но зависи с какви гуми караш.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот royalracing » Вто Авг 14, 2012 10:10 pm

Търся си нова верига,но нямам грам идея на какво да се спра..Днес за трети път късам моята КМС,тя е най-обикновена 9 скоростна верига.
Можете ли да ми предложите някаква сравнително качествена верига или някоя от която сте доволни? :)
(Наясно съм,че ще ми се наложи да сменя и венците)
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Рейтинг: 1180

Мнениеот Skoinks » Вто Авг 14, 2012 10:17 pm

royalracing написа:Търся си нова верига,но нямам грам идея на какво да се спра..Днес за трети път късам моята КМС,тя е най-обикновена 9 скоростна верига.
Можете ли да ми предложите някаква сравнително качествена верига или някоя от която сте доволни? :)
(Наясно съм,че ще ми се наложи да сменя и венците)

Щом късаш за трети път верига, то проблемът най-вероятно се намира някъде другаде, не в самата верига.
Аватар
Skoinks

Мнениеот axelmax » Вто Авг 14, 2012 10:17 pm

Май е по-добре да разбереш причината за късането на веригата.
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум