Велокомпютър SIGMA SPORT ROX 9.1 2012

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Велокомпютър SIGMA SPORT ROX 9.1 2012

Мнениеот mitkods » Вто Авг 14, 2012 3:53 pm

Та искам предварително да поясня:Пробвах с търсачката и нищо не намерих,затова пиша и питам...и очаквам само компетентни отговори.Сори за горното но вече един път ми бе направена тази забележка при положение,че отговора,който търсех беше точно в моята тема!
Въпросът е:ВЕЛО КОМПЮТЪР SIGMA SPORT ROX 9.1 2012 или http://screambikes.eu/bg/velo-kompiutri ... -2012.html
Струва ли си този модел парите ,някой който го използва да си каже мнението и дали върши работата за която е направен.Интересуваме софтуеъра показва ли -екг-таблица или нещо подобно,минимум-максимум или там каквото трябва???Задава ли се каданс,който да поддържам и всичко това дали го показва коректно след като го сваля в компа.Досега не съм използвал подобно нещо и искам да съм сигурен,че няма да си купя нещо,дето няма да ми върши очакваната работа:)Благодаря за компетентните отговори.
mitkods

Рейтинг: 1120

Re: Велокомпютър SIGMA SPORT ROX 9.1 2012

Мнениеот LandShark » Вто Авг 14, 2012 7:52 pm

Не съм ползвал Sigma Rox 9.1, но преди време имах Sigma Rox 9.0. Предполагам 9.1 ще е еволюция. Лично аз преминах към продуктите на Garmin и намирам продуктите им за много по-добри. За същите пари (горе-долу) може да се вземе Garmin Edge 500. Вярно, може да му липсват някои възможности, които ги пише в описанието на Sigma Rox, но има много повече предимства. Но първо за недостатъци на Sigma Rox, които лично аз виждам. Може би някои недостатъци са отстранени, но някои са вградени в платформата. Това което мене ме дразнеше в 9.0 беше
  1. Датчиците на Sigma използват собствен (proprietary) стандарт. Не са съвместими с нищо друго.
  2. Софтуера им е базиран на Adobe Air (което го прави малко трудно да ако използваш друга ОС освен Windows).
  3. Вероятно поради горните две, данните от това устройство освен в техния софтуер не може (или доста трудно) да се прехвърли в софтуер от трета страна.
  4. Липсваха ми функции за тренировки, задаване на интервали с различни параметри, които устройството да изисква. Оставам с впечатлението че това е устройство за любители.
В 9.1 са написали че измерват "Сила" (power). Доколкото прочетох - нямат специален датчик за това, правят estimation на база разни параметри. Най-вероятно то ще е грубо (доста грубо), предполагам с грешка +-50%, и още по-вероятно ще е по-скоро оценка за шосе. Ако караш Мтб, може да забравиш за каквото и да е коректност.

За сметка на това в Garmin Edge виждам:
  1. Датчиците използват широко разпространен стандарт за измервателни уреди (Ant+), има доста богато разнообразие от алтернативни доставчици на датчици (пулсомер, скорост/каданс), а и други устройства (везна, powermeter). Не е задължително да си купуваш датчици от Garmin - има и по-евтини алтернативи, както и много интересни начини да разширите употребата на устройството с външни устройства.
  2. Софтуер. Garmin са популярни, макар и да не са публикували формата на данните са, то има много наличен както свободен, така и собственически (proprietary) софтуер, който работи директно с Garmin, без никакви усилия.
  3. Освен велокомпютър - това е и GPS!
  4. Това определено е устройство и за спортисти - има специално предвидени за целта функции.
Гармин-а всъщност също има и недостатъци, но спрямо Sigma Rox - според мен е доста по-добре.
За поддръжката на велосипедите си от години се доверявам на Н.Костадинов. И никога не съм бил разочарован.
«Че животът е рай — казва той изведнаж, — за това аз вече отдавна мисля. — И тутакси притури: — Само за това и мисля.»
Аватар
LandShark

Рейтинг: 2000

Re: Велокомпютър SIGMA SPORT ROX 9.1 2012

Мнениеот NeNo » Вто Авг 14, 2012 10:37 pm

Аз използвам друг модел на Гармин-Forerunner 405 и съм много доволен от изобразяването на данните в Garmin Connect! Ето и пример http://connect.garmin.com/activity/199314382
Дано ти се счупи climber-a докато караш DH или ФР лайно :finger:
Изображение
Аватар
NeNo

Рейтинг: 1457

Назад към Веломеханик