Помощ за светлини

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Помощ за светлини

Мнениеот jafiso » Чет Авг 16, 2012 9:55 am

Здравейте,

Начинаещ съм и не съм запознат с отделните видове светлини. Молбата ми е за помощ при избора на светлини - фар и заден стоп. Благодаря Ви!
Bahur Bike Team
Аватар
jafiso

Рейтинг: 1220

Re: Помощ за светлини

Мнениеот Skoinks » Чет Авг 16, 2012 10:08 am

jafiso написа:Здравейте,

Начинаещ съм и не съм запознат с отделните видове светлини. Молбата ми е за помощ при избора на светлини - фар и заден стоп. Благодаря Ви!

Ще ни осведомиш ли с какъв бюджет разполагаш, защото има "светлини" и за 20 и за 200 лева.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Рейтинг: 1200

Мнениеот jafiso » Чет Авг 16, 2012 10:22 am

Skoinks написа:
jafiso написа:Здравейте,

Ще ни осведомиш ли с какъв бюджет разполагаш, защото има "светлини" и за 20 и за 200 лева.

60-70 лв.
Bahur Bike Team
Аватар
jafiso

Мнениеот Skoinks » Чет Авг 16, 2012 10:38 am

Сега, още нещо - ако имаш намерение да караш през нощта и ти трябва фар с който наистина да виждаш какво се случва, ще трябва да дадеш много повече пари. Ако си взимаш фар+стоп, за да те виждат другите коли, то тогава ти предлагам тази комбинация, която е дори под бюджета ти:

Фар:
http://screambikes.eu/bg/predni-farove/ ... hl-06.html
Стоп:
http://screambikes.eu/bg/zadni-stopove/ ... der-2.html

В момента карам с този фар и съм доволен - свети силно, забелязва се от далече и най-важното - с едни хубави батерии (ако не ме лъже паметта се продава с доста качествени) свети около 70-80 часа (по моя преценка) преди да трябва да ги смениш.

Тъй като го купих за из града, бях приятно изненадан, че светлината е достатъчно силна и за леки нощни карания (по неволя - наложи ни се ремонт в планината и трябваше да слизаме по тъмно) Едниственият минус е, че изморява очите, ако активно се взираш, за да видиш пътеката, заради силната и млечно бяла светлина, която вади.

Стопът също е качествен и това заради което го купих и го препоръчвам, е че се забелязва от много широк ъгъл - с други думи, ще те видят дори да си спрял косо на пътя. Плюс това е и непромокаем :)
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Рейтинг: 1200

Мнениеот jafiso » Чет Авг 16, 2012 12:05 pm

Skoinks,

Много Ви благодаря! Точно това ми трябваше! :beer:
Bahur Bike Team
Аватар
jafiso

Мнениеот autosvet » Чет Авг 16, 2012 4:23 pm

Лично аз бих ти препоръчал ето този комплект: http://screambikes.eu/bg/komplekt-far-plus-stop/6780-far-sigma-sport-quadro-x-zaden-stop-tail-blazer.html. И двете светят добре, а фара става и на фенерче. Мисля, че отлично ще ти отговарят на изискванията.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот hitar_potter » Чет Авг 16, 2012 4:44 pm

http://bikezone.bg/aksesoari/osvetlenie ... -star-cute ползвам това за задна светлина. Леко и компактно е, има възможност да се „откача“ от поставката си, работи с батерии CR-2032, като от личен опит издържа доста с една батерия. Прикрепя се много здраво и е леко => почти невъзможно е да го загубиш. И цената е много добра. А за преден фар, ползвам фарче с диод Cree, купено от dealextreme.com за 11 долара. Иначе от нещата, които можеш да си купиш от БГ, съм останал с впечатление, че този фар върши доста добра работа. С такъв комплект можеш да спестиш пари и да събереш още малко за един по-приличен челник, ако искаш да караш в планината :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот jafiso » Чет Авг 16, 2012 8:21 pm

Много Ви благодаря за помощта! :beer:
Bahur Bike Team
Аватар
jafiso

Мнениеот Stefan_trekkie » Съб Авг 18, 2012 9:48 am

Аз реших да си сложа 2 фара отпред. Един малък и евтин да мига напред, а другия основен за фар да свети надолу. За отзад стопчета има много модели, показали са колегите. При мен имах късмет, че седалката ми позволяваше стопче, което влиза в нея. Някой седалки имат тази опция, а под нея имам чантичка.
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот autosvet » Съб Авг 18, 2012 11:45 am

Не ползвайте фара за мигалка! Това е гадно за насрещните. Този режим е за през деня.
Аватар
autosvet

Мнениеот PtD » Съб Авг 18, 2012 7:09 pm

autosvet написа:Не ползвайте фара за мигалка! Това е гадно за насрещните. Този режим е за през деня.

Чудесно е, че е гадно. Значи се увеличава шансът да те забележат. :8D:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот hitar_potter » Съб Авг 18, 2012 7:33 pm

.. И да те набият :D Да мига оставям само задната светлина - червеното не дразни така очите, а и мигаща червена светлина почти еднозначно означава, че това, което свети е велосипед.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот autosvet » Нед Авг 19, 2012 11:01 am

Онзи ден на Ариана имаше един чичко дето беше сложил 30 санта як фенер на стробо режим да свети някъде напред и така през парка имаше и още едно фарче. Идваше ми аз да го бутна от колелото. Трябва малко уважение към околните. Ако всеки шофьор на който му примигваш с нещо подобно в малка уличка реши, че трябва да ти го върне и започне да те осветява на дълги, или пък заради това изгуби ориентация и се удари... Да не говорим колко е неприятно за други велосипедисти. А пък ако мислиш малко повече на някой епилептик можеш и припадък да докараш.
Аватар
autosvet

Мнениеот PtD » Пон Авг 20, 2012 12:47 am

[quote="autosvet"на който му примигваш с нещо подобно [/quote]
А кой каза, че става дума за нещо подобно? Аз ползвам еднодиодно фарче в режим мигалка. Хем е съвсем миниатюрно, хем като мига, ме виждат.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот autosvet » Пон Авг 20, 2012 8:24 am

То има диод и диод. Някой Cree Q3/5 ще ти извади очите пък нищо, че е един диод захранван от 3бр ААА батерийки. А доста фенерчета ползват такива или подобни им диоди. Зависи дори и от рефлектора и оптиката пред диода. Не мисля, че през нощта е нужно подобно нещо. Ако свети постоянно няма ли да те виждат?
Аватар
autosvet

Мнениеот fiderota » Сря Окт 03, 2012 9:48 pm

Пробвал ли е някой комплектите фар и стоп от кауфланд. Дали стават за нещо или са отбий номер.
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот uBaH » Чет Окт 04, 2012 8:26 am

@fiderota: Познат си взе такъв комплект. Не знам дали има няколко вида или не, но по-долу са впечатленията от въпросния комплект.

Фара изкара точно 3 седмици или сумарно 4-5 часа работа. Имах съмнение, че му е изгоряла крушката (да, фара не е със светодиод), защото не светна с нито един от трите комплекта батерии, с които го мъчихме. Отворих го, за да проверя крушката и за мой ужас видях, че всичко вътре е лепено със силикон, а на това отгоре сложили и надпис "Do not take apart" :D Е как да проверя/сменя крушката, ако не мога да го разглобя?!
Отделно от това, батериите се сменят, след доста борба с пластмасата на корпуса, след сваляне на целия рефлектор и предна част на фара. Докато не хванеш как точно става (с чалъм), все имаш чувството, че ще счупиш нещо. Ключа за вкл./изкл. е съвсем измислен, луфти и сглобката му изобщо не е надеждна.

Моят комплект фар + стоп, взех от Lidl, колкото да имам нещо за из града. Марката е Crivit. Фара е със светодиод и рефлектора му дели снопа светлина на две - един, осветяващ пътя точно пред предното колело и втори (основен), доволно светещ напред. Има два режима на работа - по-слаб и по-силен. Батериите се сменят лесно, без да се налага каквото и да е разглобяване. Бутона за вкл./излк. е отгоре на корпуса и се натиска леко. С две думи фарчето си струва. Виж стопа е по-ментак и има само постоянно светещ режим. Цената беше между 25 и 29 лв. за комплекта.

Редакция: това е снимка на моя комплект (за съжаление, единствената която имам под ръка):

Изображение
Последна промяна uBaH на Чет Окт 04, 2012 8:40 am, променена общо 1 път
Аватар
uBaH

Мнениеот fiderota » Чет Окт 04, 2012 8:39 am

Благодаря за инфото, гледал съм и тия в лидъл ама на броушра и бяха около 18-19 лв, но ще видя какво ще намеря в байк-център ако има на прилична цена едни. Само ми се искаше фара да си дава добра светлина, не просто да се вижда ама, ще се измисли :agree:
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Мнениеот fiderota » Чет Окт 04, 2012 10:12 am

Тоя фар изглежда стабилно. Ето и аз какво взех, ще се изпробва- малко е миниатюрно ама дано се справя
Прикачени файлове
100412110608.jpg
(237.17 KiB) 509 пъти
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Мнениеот hitar_potter » Чет Окт 04, 2012 11:53 pm

Какви пари беше цялата работа? Аз имам същото стопче и съм бая доволен.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот fiderota » Пет Окт 05, 2012 8:48 am

Моето е 25 лв, имаше и само фара за 18. Върши работа изкефих му се свети прилично, за размерите си и цената.
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Мнениеот jafiso » Пет Окт 05, 2012 8:12 pm

fiderota написа:Тоя фар изглежда стабилно. Ето и аз какво взех, ще се изпробва- малко е миниатюрно ама дано се справя

Можеш ли да ми кажеш от къде мога да си взема този комплект? Харесва ми. Благодаря! :beer:
Bahur Bike Team
Аватар
jafiso

Мнениеот fiderota » Съб Яну 19, 2013 8:41 pm

Попадна ми едно такова фенерче. (подарък е не знам от къде е взето, но за някъде около 30 лв( имало ги и по скъпи в бг)) Малко е тежичко, но поносимо и е много силно 500 лумена, само се чудя как да го закрепя на кормилото. Дали има някакви готови скоби с гумени ленти например, едната да се хване за кормилото и с другата фенера, мисля че подобни фарчета с нещо подобно се държат :dontknow:
Изображение
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Мнениеот kupona » Съб Яну 19, 2013 9:32 pm

Преди седмица си поръчах ето това, цената мисля излезе 4.60лв. с доставката:

http://dx.com/p/universal-bicycle-mount ... able-15642

Аз също искам да го използвам за закрепване на фенер към кормилото(имам няколко.......), когато пристигне ще го пробвам и ще кача снимка.

Поздрави :)

Kupona

П.П. В този сайт( а и не само) има доста подобни скоби за закрепване на фенер към велосипедно кормило.
Drag Grand Canyon Comp (a little modified)
Аватар
kupona

Рейтинг: 1230

Мнениеот armu » Съб Яну 19, 2013 9:47 pm

Хубаво е да няма вътрешни гумички, които да седят между пластмасата на държача и кормилото, а да се затяга с лента или нещо такова. Поне при мен тези гумички не ми понасят и често след малко по-агресивно каране фара се е отпуснал и съм изгубил 1-2 по пътя...
Аватар
armu

Рейтинг: 1285

Мнениеот fiderota » Съб Яну 19, 2013 10:08 pm

http://dx.com/p/universal-adjustable-bi ... 42&u=31871
Мхм ето това е с ленти, но не знам ако не лепва точно фара че има и някакви грапавини по него, може би по-добре с гумени да е.
Благодаря.
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Мнениеот Stefan_trekkie » Нед Яну 20, 2013 4:31 pm

fiderota написа:Попадна ми едно такова фенерче. (подарък е не знам от къде е взето, но за някъде около 30 лв( имало ги и по скъпи в бг)) Малко е тежичко, но поносимо и е много силно 500 лумена, само се чудя как да го закрепя на кормилото. Дали има някакви готови скоби с гумени ленти например, едната да се хване за кормилото и с другата фенера, мисля че подобни фарчета с нещо подобно се държат :dontknow:
http://upload.ngungi.com/pictures/5495b ... a83109.jpg

Колега.. Купих си същото от вело магазин, заедно със скоба за кормилото. Мисле, че имат отделно и скоби.. Магазина се намира на ул. зайчер /успоредна на константин величков/ от дясно по посока на движението /еднопосочна е/ .. И не е 500 лумена, а 180... Ако беше 500 щеше да пада за 20 мин батерията..
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот marsa » Нед Яну 20, 2013 9:50 pm

Този фенер е от най-популярните китайчета. И аз го гледах във Велостраст, но преди около 2г, когато бяха новост и беше на колосалната цена от 40-50лв. В момента на Илиенци вървят по 20лв и се намират на всяка серия с фенери. Също там има и стойки (различни), но трявба да питате, защото обикно не са показани. В тази връзка ако някой иска тази:
Изображение
я подарявам, но предупреждавам, че става само на тънко кормило, и мисля е е добра основно за градско колело (не знам колко държи на друсане).

Та да се върна на горноя фенер - нито е 500 лумена, нито пък батерията е 3000mAh, не се лъжете по свободни съчинения в цифри, ако клони към 2000 ще е добре. Няма такива батерии 3-4Ah капацитет. И разбира се основния проблем на китайските фенери от този тип - не са уплътнени (мокрят се) и на неподходящи места веригата разчита на допир (започват да мигат ако не в самото начало, то след време).
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот xcrider » Нед Яну 20, 2013 11:47 pm

Аз пък съм с тези сладки мигалки, които вършат идеално работата си - да ме правят видим за другите.Не се подвеждайте по размера, диода е прилично силен! Теглото е 15 гр за 1 или 30гр общо, а цената е 16лв за комплект. Най-важното е, че за 5 секунди мога да ги махна/сложа, като не остават никакви стойки по колелото. Просто лепиш велкрото и готово.
Изображение
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Stefan_trekkie » Пон Яну 21, 2013 12:12 pm

Аз най си харесвам тази, което ми влиза в седалката... Много елегантно, не ми харесват тези топузи на колчето..

Изображение
Аватар
Stefan_trekkie

Следваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти