Новите предложения на Cross 2012

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Новите предложения на Cross 2012

Мнениеот krach » Чет Авг 09, 2012 4:03 pm

Обтегача е Ацера а предпазителя от байк център (София - Лозенец)
Но съм сигурен че във всеки магазин за колела го има. Предполагам за да дрънчи толкова нещо в дизайна куца, но не се подписвам под това. :beer:
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот irgnet » Пет Авг 10, 2012 12:09 pm

Някой сменял ли е вътрешните гуми вече на 26" моделите.
Интересува ме какъв им е диапазона на размера.
За моя грип 127 ще си поръчам 1,75 външни гуми и ме интересува сегашните вътрешни дали няма да са големи и дали няма да се наложи да си купя и 2-ри чифт вътрешни
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот autosvet » Пет Авг 10, 2012 12:51 pm

Обикновено са от 1,75 до 2,1 или 2,25 така, че вероятно няма да ти е нужно, но за всеки случай просто свали предната гума и провери.

Днес ходих до сервиза след като взе да се чува скърцане от чашките. Позната история от преди няколко страници - липса на грес по лагерите. Вероятно е имало малко фабрична смазка по самите лагери и толкова. Имаше и леки ръждиви петна, които за щастие бяха съвсем повърхностни и се изчистиха с търкане с парцал и няма нараняване на повърхността на чашките. Та по-добре си преслушайте като въртите кормилото при вдигната предна гума и смажете тези лагерчета преди да е станало по-лошо. Не ми е ясно кой идиот ще монтира лагер на сухо.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот 4o4ko » Пон Авг 13, 2012 9:15 am

4o4ko написа:Здравейте,

Пишете за CROSS и затова реших тук да постна... Макар че като се замисля то въпроса е повече технически ....

Отскоро съм собственик на GRX9 . http://www.crosscycle.com/products/view/83/grx9

За момента нямам големи наблюдения но и нямам оплаквания. Или по скоро имам. И то е под формата на въпрос...

Както знаете колелото е екипирано с Shimano DEORE M591 скорости.
Всичко е Ок - скоростите се сменят с приемлива бързина и тнт но проблема или поне това което приемам за такъв е задният обтегач.
Намирам го прекалено мек.
Не обтяга веригата достатъчно силно и достатъчно бързо и Веригата се удря в рамката. При по екстремно спускане/друсане е доста неприятно.

Друг има ли такива наблюдения ? Може ли да се направи нещо по въпроса ?

Доколкото четох по форуми SRAM X5 ili X7 били по твърди ? Така ли е или е fake ?

Мерси[url][/url]

Ново 25 вчера .... пускам си се по един черен път и хоп пада ми веригата от венеца на педалите / без да забележа /?! Спестявам ви описанието на пребиването което последва....

Не знам какво да мисля - или ШИМАНО са се о... рали или КРОСС са сложили по дълга верига. Досега не ми се откачала веригата от друсане ....
има ли някой идея колко звена трябва да има на верига за 27 скорости ?

Май парите който спестих от ГРИП 130 ще ги двойни....
Ами сега ?
Аватар
4o4ko

Рейтинг: 1180

Мнениеот tbk515 » Пон Авг 13, 2012 9:33 am

4o4ko написа:...има ли някой идея колко звена трябва да има на верига за 27 скорости ?...

Монтаж/демонтаж на верига. Определяне дължината на веригата
Аватар
tbk515

Рейтинг: 1360

Мнениеот krach » Вто Авг 14, 2012 4:11 pm

При мен (GRX8) имам следната ситуация. При каране с висока скорост 45+ км/ч на най - големия венец от пред при въртене и внезапно спиране на въртенето на педали (нали продължавам да се движа с велосипеда) веригата като, че ли се отлепя леко от венеца за момент. Не знам дали е нормално.
krach

Мнениеот Insight » Сря Авг 15, 2012 9:06 am

krach написа:При мен (GRX8) имам следната ситуация. При каране с висока скорост 45+ км/ч на най - големия венец от пред при въртене и внезапно спиране на въртенето на педали (нали продължавам да се движа с велосипеда) веригата като, че ли се отлепя леко от венеца за момент. Не знам дали е нормално.

Не се отлепя за момент - провисва за момент... като си на малките венци отзад, големите го играят малко като "маховик". При висока скорост и рязко спиране на въртенето, инерцията на големите венци продължава за момент въртенето на целия заден зъбен блок, в резултат на което веригата провисва за момент... най-вероятно за това става въпрос.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот krach » Сря Авг 15, 2012 9:14 am

Insight написа:
krach написа:При мен (GRX8) имам следната ситуация. При каране с висока скорост 45+ км/ч на най - големия венец от пред при въртене и внезапно спиране на въртенето на педали (нали продължавам да се движа с велосипеда) веригата като, че ли се отлепя леко от венеца за момент. Не знам дали е нормално.

Не се отлепя за момент - провисва за момент... като си на малките венци отзад, големите го играят малко като "маховик". При висока скорост и рязко спиране на въртенето, инерцията на големите венци продължава за момент въртенето на целия заден зъбен блок, в резултат на което веригата провисва за момент... най-вероятно за това става въпрос.

:agree:
Да благодаря колега. :beer:
krach

Мнениеот tbk515 » Вто Авг 21, 2012 3:41 am

Някой има ли информация, дали се продават само рамки на Кросс от таз годишните модели?
Аватар
tbk515

Рейтинг: 1360

Мнениеот XaCkBuTukC » Вто Авг 21, 2012 7:14 am

Реших да споделя впечатленията си от Cross Grip 130.
След 2 месеца и половина употреба това са резултатите
+ Колелото е доста леко (носи се лесно)
+ Вилката е страхотна
+ Колелото катери нагоре направо само
+ Надолу имам чувството че колкото по бързо карам толкова съм по стабилен.

- Бандажите на каплите не бяха сложени правилно и това доведе до пукане на предна и после и на задна гума
- Каплите бяха леко криви нищо сериозно няколко спици имаха нужда от донатягане
- Външните гуми бяха доста криви.
- Спирачките... абе май по добре да бяха Shimano Deore :)
- Чашките нямаха грес...
Oт оригиналната окомплектовка смених кормилото гриповете и лапата но това мисля че е по скоро до лични предпочитания. В неделя спускахме от в.Ботев до Калофер и колелото се държеше прекрасно.
В общи линии ако си купувате крос :) погледнете си бандажите на каплите и проверете дали има грес в чашките малко профилактика на спирачките и няма да останете недоволни :) Не мога да разбера защо на колелата които са им топ моделите тези неща не се правят във фабриката :) Съквартиранта ми има GRX 7 и не е имал никакви проблеми но от друга страна той и не кара колкото мен :)
Аватар
XaCkBuTukC

Рейтинг: 1510

Мнениеот totybg » Вто Авг 21, 2012 8:25 am

Много полезно XaCkBuTukC,
и аз съм се насочил към 130ката, като го ъпгрейдна с по-широко кормило, нови педали и протектор.
totybg

Рейтинг: 1200

Мнениеот maniak » Вто Авг 21, 2012 4:44 pm

Айде и аз да се включа като собственик на 130ка също от около 2 месеца и нещо. За съжаление все още не съм го тествал в естествената му среда както трябва, основно асфалт, от време на време някой черен път и тук таме бордюр. За 200км единствено от време на време ми поскърцват дисковите, които предполагам улягат, та трябва да ги настройвам. Беше ми избила малко спирачна течност по апарата отзад от пробката и като се опитах да си я дозавия, се оказа че торкса е превъртян и е станал кръгъл. Обадих се в магазина, докарах колелото, оттам дитектно ме опътиха към фабриката (става въпрос за гр. Видин) и след 1 час минах да си взема колелото в топ форма. Никакви проблеми, никакво заяждане от типа, ми то това ти си прецакал и т.н. Единствено може би вилката ми е напомпана повече, защото от въздух очаквах по-добро поемане на всякакви камъчета и неравности, но не смея да я пипам преди да съм си взел помпа, че ако я спадна повече и после да не може да карам съвсем....Изключително доволен и от теглото, при положение че 12г карах един железен Спринт, около 19кг, сегашното колело 520мм е по-леко с килограм от 420мм Грип 124 на жената....Сложих си и педали с клипсове и спи градът :) Айде приятно и без аварийно. Отивам за още някое и друго кръгче....

P.S. Възможно ли е след около 2-3 часа каране по жегите, маслото да се разширява в спирачките и те да почват да опират леко в дисковете?
P.S.2 И моите капли имаха минимална кривина и малко по-голяма на гумите. Но няма биене и не ми се разправяше, понеже ми се караше....
maniak

Рейтинг: 1205

Мнениеот Accept » Вто Сеп 04, 2012 6:24 pm

Здравейте,
Нов съм във форума и това е първият ми пост. Има ли някой информация дали ще пускат пак в продажба Грип 29?
Портал "Нашето отечество България"
Клуб "Ленд Ровър приятели - България"
Аватар
Accept

Рейтинг: 1240

Мнениеот KrK » Вто Сеп 04, 2012 10:41 pm

Accept, Крос имат телефони на които можеш да звъннеш и да получиш информация от 1ва ръка. Времето да се регистрираш и да напишеш това мнение ти е отнело повече време със сигурност, отколкото да бръмнеш една шайба ;)
KrK

Рейтинг: 1300

Мнениеот thepowerofone » Сря Сеп 05, 2012 8:56 am

Единственото, което ме притеснява относно предложенията на Крос за в бъдеще е, че цените растат стабилно нагоре и увеличението ми се струва осезамео по-голямо от стойностите на инфлацията, дори и при субективна преценка. Сигурно ще дойде момент, когато ще се изравнят с еквивалентни предложения от другите марки.
Аватар
thepowerofone

Рейтинг: 2000

Мнениеот autosvet » Сря Сеп 05, 2012 9:12 am

За 2013г. има предвидени Грип 924 и нов 927.
За тази есен не зная дали са предвидени още 924-ки. Доколкото бях чел останах с впечатление, че няма рамки и за това не се предлагат.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот Accept » Сря Сеп 05, 2012 6:58 pm

KrK написа:Accept, Крос имат телефони на които можеш да звъннеш и да получиш информация от 1ва ръка. Времето да се регистрираш и да напишеш това мнение ти е отнело повече време със сигурност, отколкото да бръмнеш една шайба ;)

KrK, за да не спамя полезната тема ще спестя обяснението защо предложеното от теб е най-неработешия начин, но ако те интересува - пиши ми ЛС.
Благодаря на отговорилите. Когато и аз имам информация - ще я кача.
Портал "Нашето отечество България"
Клуб "Ленд Ровър приятели - България"
Аватар
Accept

Рейтинг: 1240

Мнениеот SECTOR » Пет Сеп 14, 2012 4:33 pm

Пуснаха каталога за 2013г.
http://crosscycle.com/
SECTOR

Мнениеот penmark » Пет Сеп 14, 2012 5:20 pm

Тоя каталог го има от балдър време, колега.
http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... cross-2013
Аватар
penmark

Мнениеот Ozzie » Пет Сеп 14, 2012 7:37 pm

Ако си оправят и положението с наличностите... :thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот nutun » Вто Окт 02, 2012 6:18 pm

Днес в магазина на Crоss в Младост 1 докараха 29' Grip 924.
Цената му е още промоционална 630 лева.
nutun

Мнениеот KrK » Чет Окт 04, 2012 3:44 pm

nutun написа:Днес в магазина на Crоss в Младост 1 докараха 29' Grip 924.
Цената му е още промоционална 630 лева.

Мда, мернах също и някакъв 29".
KrK

Рейтинг: 1300

Мнениеот Ogito » Пет Окт 05, 2012 8:29 am

Магазинът се намира в "Младост" 2 , и GRIP 924 е 29"(инчов) модел. ;)
Ogito

Рейтинг: 1180

Мнениеот xcrider » Нед Окт 14, 2012 2:12 pm

Само да спомена, че рамките GRX имат проблем с ухото на обтегача. Не ляга както трябва и стои прекалено навътре, ако се погледне хубаво отзад се вижда как и рамото на обтегача заедно с веригата стоят навътре. Thepowerofone беше решил този проблем с някакво изкривяване със стяга, така че рамото на обтегача да е под правилен ъгъл. Аз пък подложих между ухото и рамката много тънко парче алуминий, което да поддържа ухото в правилна позиция. Самият проблем не идва от ухото, то е абсолютно право, просто леглото на рамката не е направено като хората. Ако не се оправи веригата стои леко усукана, което не е хубаво за нея.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот krach » Нед Окт 14, 2012 5:07 pm

Аз нямам този проблем. Ще покажеш ли снимки ?
krach

Мнениеот xcrider » Нед Окт 14, 2012 5:17 pm

Аз проблема го оправих, така че снимки няма как да покажа. Нека thepowerofone, ако иска, да опише проблема, мисля че разбира по-добре.
П.П. Ето цитат от неговото мнение :
viewtopic.php?f=27&t=85262&start=60
Единствената ми забележка след покупката е към ухото за дерейльора. Начинът, по който ляга в леглото си в рамката, не беше идеален и рамото на дерейльора стоеше малко навътре към каплата по вертикала, както и предната част по хоризонтала. След лек напън с подходоща стяга, обаче, всичко си дойде на мястото и няма никакви проблеми.

При мен проблемът беше същия, но не съм го "напънал", ами както казах сложих съвсем тънко парче метал между ухото и рамката.
xcrider

Мнениеот xargs » Нед Окт 14, 2012 6:45 pm

В гаража ми има един GRX7. При него също няма такива проблеми.
Аватар
xargs

Мнениеот thepowerofone » Пон Окт 15, 2012 8:38 am

"Ушите" за дерейльорите принципно са умишлено направени от мека сплав, за да могат да се огъват лесно - за да не страда рамката при евентуален удар по дерейльора. Аз се възползвах от това и напънах леко ухото, за да го кривно малко до правилната позиция. Важно е да отбележа, че го направих при поставена капла и силно затегнат куик-рилийз, иначе се рискува изкъртване на ухото от захващането му към рамката. Също така бях свалил касетата от главината, за да не ми се пречка. Огъването го направих с подобно на това ключе: http://www.towsure.com/images/products/ ... 0-inch.jpg

Между другото, ГРХ рамката я смених с Грип 124 рамка (втора ръка, но като нова и без следи от удари) и при нея го имаше същото не-идеално положение на ухото. Да, рамката я взех втора ръка, но "като нова" и не вярвам предишният собственик да е причинил кофти стоящото ухо. Повторих процедурата набързо и това беше.
Аватар
thepowerofone

Мнениеот xcrider » Пон Окт 15, 2012 4:15 pm

Здрасти, понеже нямам ключ за сваляне на венци, ще върши ли работа ако стегна само QR-а без да има сложена капла и да изправя ухото(тоест огъна)? Понеже тая работа с подлагането на парчета под ухото не ми харесва особено
И някой "умник" естествено е забил минус на предишното ми мнение, все едно нещо невярно казах. Проблема е на лице при мен, мой приятел с Grx9, а както разбрахмe всички и при колегата над мен, двете му рамки grip i grx.
xcrider

Мнениеот thepowerofone » Пон Окт 15, 2012 5:20 pm

Ами няма да стане само с QR - трябва да има нещо, което да държи стабилно и двата drop out-a на рамката (гнездата за оста). Когато е с монтирана капла, оста и гайките по нея придържат от вътрешните им страни, а QR-a от външните. Можеш да използваш само оста, ако ти се сваля, или пък без да сваляш касетата, но внимаваш да не я нараниш. Като се замисля, можеш и да обърнеш каплата със спирачния ротор към ухото, като свалиш спирачния ротор, естествено. Не съм го пробвал, но на пръв размисъл би трябвало да стане.
И още нещо да те посъветвам - когато напъваш леко ухото, нека ключът, с който го напъваш, да е обхванал и покрил зоната с отвора и резбата за болта, за да не се получи подгъване през тази зона точно, което да затрудни завиването на болта.
Като цяло си е рутинна процедура, особено ако се кара по-агресивно - "уши" се кривят.
Аватар
thepowerofone

ПредишнаСледваща

Назад към Продукти за крос-кънтри