Изправяне на шина

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Изправяне на шина

Мнениеот msniki » Вто Авг 21, 2012 5:58 pm

Здравейте!
Имам една леко усукана шина
Може да се кара но е непрятно и се усеща усукването.
Въпроса ми: Има ли начин да го оправя това ?
Пробвахме с усукване на противоположната страна, но шината се връща в същия вид.
:banghead:
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Re: Изправяне на шина

Мнениеот dudelgrincen » Вто Авг 21, 2012 7:56 pm

А случайно да се сети, преди да усукваш и да напъваш, че можеш да регулираш кривината посредством ниплите и съответно натегнатостта на спиците?

Трябва ти ключе за спици за твоя размер нипли (продават и мултифункционални, така че и да не го знаеш резмера - едно такова ще ти свърши работа). Ниплите могат да се въртят и с плоска отверка от другата страна, но тя няма да ти е достатъчна. Ключето просто хваща по-добре ниплата.
Принципа на центроване е следния : където бие на ляво стягаш 2 ( или понякога повече) спици от дясно около съответното място или отпускаш спицата/спиците от ляво. Ще прецениш дали да стягаш или да отпускаш като опипаш спиците - ако са много натегнати не бива да ги стягаш повече, за да не се скъсат в последствие. Спиците и ниплите имат нормална (дясна) резба, така че за да затегнеш с ключето - ниплата трябва да се върти на дясно погледнато от вътрешната страна на каплата (тази с бандажа).
Тоест ако гледаш ниплата отгоре, така че главината да е над нея, въртиш на ляво за затягане и на дясно за отпускане.... и обратно.

Не завъртай повече от четвърт оборот. След като минеш през другите спици можеш да повториш, ако резултата не е задоволителен.

Преди да започнеш центровката ти препоръчвам да свалиш гумата. Може да свалиш и бандажа за да се ориентираш по дупето на ниплите дали въртиш в правилната посока.

Монтираш колелото на рамката...ако имаш ви брейк можеш да приближиш челюстите му до каплата и да го използваш за ориентир. Ако нямаш ви брейк взимаш две свински опашки и ги стягаш здраво около тръбите на рамката на височината на каплата, килваш ги така че да се приближат максимално до нея без да я опират и започваш...по свинските опашки ще забележиш сравнително добре малките отклонения.
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот msniki » Вто Авг 21, 2012 9:47 pm

dudelgrincen написа:.....

Питам само за Шината а не за цялата капла.....
Все пак мерси за отговора!
:agree:
Аватар
msniki

Мнениеот did » Вто Авг 21, 2012 11:07 pm

msniki написа:

Шина и капла е едно и също. Колко пъти да го напишем?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот rastroist » Сря Авг 22, 2012 7:31 am

did написа:
msniki написа:

Шина и капла е едно и също. Колко пъти да го напишем?

Шината е част от цялото(каплата).
Колкото повече човек остарява,толкова повече го хваща склерозата и старческата деменция! :crap:
Сега за шината...преди време един приятел се разправяше със mach1Mad.Махнахме му лепенките със сешоар.Загряхме фурна на 90градуса ,изключихме я и го сложихме вътре.След 5-6минути го извадихме и го сложихме между две плоскости от шперплат и го оставихме да истине, като върху тази отгоре имаше тежест,като го извадих ме беше прав ,но само на едно място леко беше осукан и повторих ме и от втория път всичко беше повече от добре,лепенките на Mad ги загряхме със сешоара и залепнаха много добре.

did написа:Шина и капла е едно и също. Колко пъти да го напишем?

Сетих се за един виц:
Едно цигане в училище му се дохожда до тоалетната и дига ръка:
-Госпожо можели да ходим до тоалетната...
Целия клас почва да се смее и учителката отговаря:
-Стой тук ,стой нема си ходиме скоро... :D
ще си избълвам лайната за месеца ,през който ме няма

НЯМАМ ВДЪХНОВЕНИЕ!
rastroist

Рейтинг: 1021

Мнениеот marsa » Сря Авг 22, 2012 7:47 am

Шина на бавен огън вика...ш, а? И каква е тая фурна, дето побира шина, какъв е тоя алуминий, дето се формова при 90 градуса :) Някои кухненски съдове се правят от доста чист алуминий, визирам тенджери под налягане, види...ш ли...
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот rastroist » Сря Авг 22, 2012 10:07 am

marsa написа:Шина на бавен огън вика...ш, а? И каква е тая фурна, дето побира шина, какъв е тоя алуминий, дето се формова при 90 градуса :) Някои кухненски съдове се правят от доста чист алуминий, визирам тенджери под налягане, види...ш ли...

Всяка фурна побира шината под ъгъл настрани.Аз и приятел я изправихме ,говоря за 3-4мм отклонение ,което с ръка се изправяше ,просто се връщаше.Като се направи това ,спря да се връща и се оправи.Тенджери и такива ,обикновенно са от неръждавейка стомана. :beer:
Просто казвам ,как съм го направил ,да си преценява да ли ще го прави... :agree:
ще си избълвам лайната за месеца ,през който ме няма

НЯМАМ ВДЪХНОВЕНИЕ!
rastroist

Рейтинг: 1021

Мнениеот msniki » Сря Авг 22, 2012 10:34 am

rastroist написа:
marsa написа:Шина на бавен огън вика...ш, а? И каква е тая фурна, дето побира шина, какъв е тоя алуминий, дето се формова при 90 градуса :) Някои кухненски съдове се правят от доста чист алуминий, визирам тенджери под налягане, види...ш ли...

Всяка фурна побира шината под ъгъл настрани.Аз и приятел я изправихме ,говоря за 3-4мм отклонение ,което с ръка се изправяше ,просто се връщаше.Като се направи това ,спря да се връща и се оправи.Тенджери и такива ,обикновенно са от неръждавейка стомана. :beer:
Просто казвам ,как съм го направил ,да си преценява да ли ще го прави... :agree:

Звучи ми странно.
Но така и така няма какво да губя, смятам да го пробвам.
Иначе отклонението на шината е около 6-7 мм на ляво и 2-3 мм дясно(противоположна страна) :D
Получи се от:
Приземяване на почти 90 градусов whip с ~40 км/h от 2м висок скок на ръб на попивката .... :look:
Аватар
msniki

Мнениеот PtD » Сря Авг 22, 2012 2:47 pm

rastroist написа:Шината е част от цялото(каплата).
Колкото повече човек остарява,толкова повече го хваща склерозата и старческата деменция! :crap:

Ммм. Първо се научи кое как се казва и тогаз чак зачевай темата за деменцията :wavey:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Назад към Веломеханик