marsa написа:Аз не виждам таз рязаната главина какво общо има с традиционните главини с резба - тя има 4 лагера от които само два са на главината, а другите два - на свободното движение.
Бях решил повече да не се опитвам да обяснявам очевадни неща, ама за последно:
Общото м/у двете главини- тая на снимката, разрязаната, и тия на резба е, че и двете имат само два лагера, дето са опора на колелото. Другите два са опора на венците и нямат общо с натоварването от самото колело.Същите два лагера ги има и в касетата с венците на резба- вътре в самото тяло.Но не са капсуловани, а съчми и конуси.
Та, "великия проблем" на единия тип(тия с резбата) главини, е че десния лагер не е в края на оста, а под венците.
А на тази, разрязаната( ако някой си направи труда да погледне снимката) десният лагер е още по-навътре - чак зад целия "freehub bodi", или това чудо:
(това е на "Hope")
Поне 15-20 мм по-навътре от "въпросният лагер" на другата главина.
Е що, аджеба, като е толкова грешно, от конструктивна гледна точка, го зачукаха чак там тоя лагер , а не в края на оста както е редно, според знаещите???И що само на евтините главини, на шлици, тоя лагер се намира на "правилното място"?
Всички скъпи и прескъпи задни главини са направени по този начин, дето е показан на оная снимка с разреза на главината.
Отделен е въпроса, че нито една от главините, които показваш не е с "плътна ос 10-ка", че плътна ос и проходна стегната от двата края имат различни свойства и понасят различно различни сили.
Нима всички главини на резба са с плътни оси? Не си виждал такава главина с куха ос? Ми имаше едни "Формула", по десетина лева, дето са с кухи оси- евтините модели на "Драг" ги ползваха...За тях се сещам, че са по-разпространени. Но не са единствените..