Смазка за вилка???

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Смазка за вилка???

Мнениеот soundwave711 » Сря Фев 23, 2011 6:32 pm

Здравейте.Реших да си взема някакъв спрей за да си смазвам вилката. :beer: Но все още се чудя какъв.Вилката е ХСМ.Препоръчаха ми Motip,i Silicon shine na Muc-off...Но бих искал да разбера какво е вашето мнение по въпроса??? :smash: :beer: Благодаря предварително! :bowdown:
BiKe FrOnT HaRdTaiL RaCiNg Fuck the burger,fuck the pizza,all we need is Баница с бозица!!!
Аватар
soundwave711

Рейтинг: 1205

Re: Смазка за вилка???

Мнениеот exiteyes » Сря Фев 23, 2011 6:34 pm

Писано, писано, че чак от четене да ти писне.
Взимай силиконов спрей на Motip и следващият път чаткай scroll-а малко по-надоло за да видиш отговорите на въпроса си, а да не се занимаваш да пишеш :agree:
Последна промяна exiteyes на Сря Фев 23, 2011 6:38 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Мнениеот soundwave711 » Сря Фев 23, 2011 6:36 pm

Изчетох всичко,но на доста места е писано че било различно за Сънтър и за тва питам. :peace:
BiKe FrOnT HaRdTaiL RaCiNg Fuck the burger,fuck the pizza,all we need is Баница с бозица!!!
Аватар
soundwave711

Мнениеот soundwave711 » Чет Фев 24, 2011 5:37 pm

Днес си взех силиконовия спрей на МОТИП.Пръснах вилката няколко пъти,но нещо не работи много по различно.Дали ще се разработи след няколко карания??? :dontknow: Благодаря ви! :bowdown: :bowdown: :bowdown: :beer: :smash:
Аватар
soundwave711

Мнениеот did » Чет Фев 24, 2011 10:02 pm

Спрейовете не смазват втулките на вилката, а само семерингите. exiteyes не го слушай. Той по принцип не знае какво говори.

Трябва ти профилактика на вилката, която не е трудна, но ако нямаш опит и инструменти няма как да направиш сам.

Оригиналната грес на тия вилки е скапана и е нормално през зимата вилката да не работи. За тия пари - толкова!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот exiteyes » Чет Фев 24, 2011 10:20 pm

did написа:Спрейовете не смазват втулките на вилката, а само семерингите. exiteyes не го слушай. Той по принцип не знае какво говори.

Трябва ти профилактика на вилката, която не е трудна, но ако нямаш опит и инструменти няма как да направиш сам.

Оригиналната грес на тия вилки е скапана и е нормално през зимата вилката да не работи. За тия пари - толкова!

Ааа ще ме извиняваш аз разбрах, че не иска да я отваря и профилактира, а да я поддържа след всяко каране през този сезон(мокро, кално). Ще ме извиняваш, но не прибързвай със изводите затова кой какво говори и какво не говори.
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Мнениеот soundwave711 » Пет Фев 25, 2011 8:28 pm

exiteyes - :bowdown: ! Спрея си свърши работата перфекто.днес го пробвах на витоша,нито замръзна вилката,нито нищо.Работеше си перфе за -5 градуса.Благодаря ти още веднъж за съвета! :clap: :beer:
Аватар
soundwave711

Мнениеот juslen » Вто Авг 07, 2012 8:25 pm

Къде го продават тоя Motip и каква е цената му? Аз направих вече към 3000км на колелото от подписа. Смазвах семеринга с машинно масло, че такова имаше под ръка, но сега мисля да взема някакво по шукаритетно. Колелото го карам само градско и на сухо, и не мисля да отварям вилката скоро, трябва ми само за смазка на семеринга, че пресъхва от време на време...
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Рейтинг: 1242

Мнениеот xcrider » Сря Авг 08, 2012 12:02 am

Ако не си отварял толкова време xcr-a за профилактика - много лошо.Тази вилка трябва да й се прави профилактика на около 2-3 месеца, най-много , при планинско каране на около 1 месец и половина. Просто семерингите са много некачествени и допускат много прах, мръсотия и т.н. и заради това се налага по-честа профилактика. Задължително почни да правиш редовно профилактика на вилката си, а за спрей бих ти препоръчал това - http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 767/lang.2
Чувал съм много добри отзиви, ето и ревю от админа - http://mtb-bg.com/index.php/products/te ... 087-brunox
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот mariovasi » Съб Авг 11, 2012 9:04 am

xcrider написа: а за спрей бих ти препоръчал това -

Да ,аз също ползвам Brunox преди всяко излизане.Изключително съм доволен.
Личи че спрейчето върши работа още след първото нанасяне ,както и е описано на етикета.
Аватар
mariovasi

Рейтинг: 1200

Мнениеот rumen_pm » Пет Авг 17, 2012 12:23 pm

Аз използвам Motip и сам много доволен от него! :)
rumen_pm

Рейтинг: 1192

Мнениеот juslen » Вто Авг 21, 2012 7:21 pm

Отворих вилката миналата седмица, обаче не видях нищо притеснително. Отвътре беше като нова. Даже греста беше бяла. Имаше фина черна прах единствено в горната част при уплътненията и то не много. Профилактиката явно трябва да я правя на едно 5000км с мойто каране. Прилагам и снимки да не реши някой, че си въобразявам => 3000км - първо отваряне:

Снимки

Колкото до спрея Brunox, определено си струва 14-те лв. Вилката заработи по-добре от всякога, дори от фабричната смазка. Обаче по мои наблюдения май си иска да се пръска на 1-1.5 седмици, че пресъхва и се губи ефекта. :beer: :agree:
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Мнениеот xcrider » Вто Авг 21, 2012 8:54 pm

Вероятно си карал почти само градско, за да е в такова състояние вилката след толкова км. Преди 2 месеца, точно направих профилактика, отидох до момина скала, и ме зацепи един дъжд. Естествено, въпреки, че съм направил само 1 каране, отворих вилката, понеже тя въобще не работеше. От ботушите изтече една локвичка вода, може би 50-100 мл. :crazy:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот krach » Сря Авг 22, 2012 3:37 pm

Каква грес взимате за вилката при профилактика?
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот TsvetanVR » Съб Авг 25, 2012 11:00 am

juslen написа:Колкото до спрея Brunox, определено си струва 14-те лв. Вилката заработи по-добре от всякога, дори от фабричната смазка. Обаче по мои наблюдения май си иска да се пръска на 1-1.5 седмици, че пресъхва и се губи ефекта. :beer: :agree:

Спреят е много добър, ползвам същия. Води се за RockShox попринцип. А иначе, на която и вилка да и погледнеш ръководството за употреба/поддръжка, на всяка пише преди всяко каране да се пръска, не на 10 дни веднъж. ;) Ако знаех, че е 14лв тук тоя спрей, да съм си взел повечко бройки от Марибор...там ми излезе малко под 8лв.
2016 Stumpjumper FSR Comp 29 с някои жокери.
TsvetanVR

Рейтинг: 1321

Мнениеот juslen » Чет Сеп 27, 2012 8:10 pm

Абе те хубаво казват да се смазва на всяко каране, ама как да ти кажа...колелото го ползвам като основен транспорт. Всяка сутрин в 7.30 излизам за работа с него. Няма как да го смазвам всеки ден или ако го правя ще ми трябват промишлени количества смазка. :D Не е адекватно това предписание. :beer:
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Мнениеот Slade » Съб Сеп 29, 2012 8:58 am

Защо не го правиш вечер? Смазката няма да се изпари до сутринта.
Освен това за 10-20км градско каране е абсолютно безсмислено да се смазва вилката всеки ден - едно забърсване на стеншъните всяка вечер и смазване веднъж седмично е напълно достатъчно.
Сигурен съм, че производителят има предвид смазване преди всяко каране по прашните / кални и ръбати пътеки в планината, каквото е и реално предназначението на МТБ-то с амортесьорната му вилка :eyebrow:
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот slavianko » Пет Окт 26, 2012 11:34 am

Има едни течни силикони на спрей които се използват за смазка на бягъщи пътечки. Под лентата където тя се трие с плоскоста при въртене. Това нещо прави всичко толкова хлъзаво че ако напръскаш с него теракота у вас и ще си имаш ледена пързалка поне за седмица. Не разяжда гумените оплътнения и семеринги. Отделно ви гарантирам че поне седмица там и прашинка не се задържа. От доста време пръскам с него и от това по добро няма. Ако не ви се вярва и ви е страх, първоначално пробвайте на някой по смотана вилка и ще се учудите от резултата.
Аватар
slavianko

Рейтинг: 1234

Мнениеот juslen » Вто Фев 05, 2013 2:45 pm

slavianko написа:Има едни течни силикони на спрей които се използват за смазка на бягъщи пътечки. Под лентата където тя се трие с плоскоста при въртене. Това нещо прави всичко толкова хлъзаво че ако напръскаш с него теракота у вас и ще си имаш ледена пързалка поне за седмица. Не разяжда гумените оплътнения и семеринги. Отделно ви гарантирам че поне седмица там и прашинка не се задържа. От доста време пръскам с него и от това по добро няма. Ако не ви се вярва и ви е страх, първоначално пробвайте на някой по смотана вилка и ще се учудите от резултата.
Идейно е, какво точно представлява и къде се продава? Цена, разфасовки?
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Мнениеот up side down » Вто Фев 05, 2013 7:20 pm

Най комерсиалната употреба на силиконовия спрей е като смазка за гумените уплътнения на автомобилите, през зимата предимно,за да не залепват вратите,при вилките има същия успех.С моето RST чудеса направи сухия тефлон. И двете се продават в разфасовки по 400мл спрей,силиконовия навсякъде,тефлона...в склада под офиса :D ,не е толкова разпространен. :beer:
up side down

Рейтинг: 1280

Назад към Веломеханик