Проблем с нови накладки на Elixir

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с нови накладки на Elixir

Мнениеот veskox » Съб Авг 25, 2012 9:31 am

Здравейте колеги,
проблемът ми е следния преди около 15 дни закупих комплект спирачки от форума от колега Avid Elixir 5 F180/R160, така бяха ползвани и реших да им сменя накладките .... ровене ровене какви да бъдат и така направик своя избор на Nukeproof Elixir Enduro Pads, до тук всичко вървеше по вода до като не реших че трябва да ги сменя една вечер и така пристъпвам към тяхната смяна процедурата беше следната:
- демонтиране на стари накладки
- прибиране на цилиндърчетата
поставяне на червената пласка между цилиндърчетата което за мен е показателно че са раздалечени максимално. И така малко трудничко влизаше и излизаше но реших че е нещо нормално, монтирах апарата на колелото и с доста мъки поставих накладките стискам спирачката за да се центрова апарата и осещам че почти никакъв ход на лостчето и така казвам си че може да е нормално това за тези Elixir-и и така завъртам задното колело и има инерция но не задоволителна казвам си ок правя няколко кръгчета с новите накладки пред нас и след като спрях завъртам задното колело и то веднага спира пипам апарата топъл, докосвам дискчето и то кипяло викам си това не може да е така но ок започвам да сменям от пред същата процедура както от зад и от пред всичко мина по почти сащия начин но с по малко главоболия, Стана много късно и викам утре продължавам. Прибирам се в къщи четене за такива проблеми и стигам до извода че трябва да раздвижа буталата, копувам WD-40 и се започва процедура по смазване на буталата. Така изчаках малко да проникне Препарата на вътре и да може да се раздчижат ако са запекли или ако там им има нещо на тея бутала прибирам ги проверявам с червената пласмаска и влиза излиза по сащия начин от зад както преди викам си малко ще източа отвивам болчето за пулнене от горе и излезе една капка викам си ОК до тук добре може в задната спирачка да има повече течност предната е ОК за сега, слагам накладките вече без много мъки, завъртам колелото и има някаква инерция викам си лек напредък може и да имам стискам спирачката стягам апарата завъртам гумата има инерция и така започвам да карам карам карам няколко крагчета в квартала и осещам че пак нещо задържа дигам задницата завъртам задното колело и почти мигновенно спиране от негова страна. Резултат
Предна спирачка - приемам че е нормално въпреки че и тя леко задържа и когато е студена и когато е топла работи по едини същ начин
Задна спирачка - студена има някаква инерция като загрее направо си спира
в момента е със старите накладки, също да уточня дисковете НЕ са нови и мисля че нещо не е нормално задавам си въпроса какво ли щеше да е ако и роторите бяха нови, може би нямаше да се въртят въобще колелата. Възможно ли е новите накладки да са по дебели от оригиналните авидски? Моля всеки който може да помогне да се включи.
Накладките са това от снимката http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=31&t=56531&start=3210#p872172
veskox

Рейтинг: 1238

Re: Проблем с нови накладки на Elixir

Мнениеот penmark » Съб Авг 25, 2012 9:49 am

Никакви болчета не отвърташ, никакви течности не отливаш! Не си прибрал буталцата. Обръщаш велосипеда, махаш накладките и с една пластмасова щанга натискаш едното буталце и задържаш така 10-15 секунди, после другото буталце, монтираш всичко и си готов.
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот veskox » Съб Авг 25, 2012 10:36 am

Мерси колга за бързия отговор, ще пробвам да прибера още цилиндърчетата но мисля че са прибрани до края, тези червените пластмаси дето са със спирачките свободно ли трябва да влизат и излизат в апарата ? Защото от пред като че ли по лесно се случват нещата.
veskox

Мнениеот Ozzie » Съб Авг 25, 2012 11:53 am

Тези червените пластмаси служат само и единствено за да не може някой полуидиот да натисне лостчето и да събере накладките при свалено колело и не са критерии за мярка.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот SeSSion » Съб Авг 25, 2012 4:21 pm

Карай ги да се поизтъркат накладките. Тая течност в спирачката няма да се изпари колкото и силно да натискаш буталата. Най- много да избие през лостчето, защото там им е слабо място на Elixir 5. Не пръскай буталата с WD 40 ще разяде уплътненията, те и без това не държат попринцип. :D
Да не си помислите, че имам нещо против Elixir- ите, нямам. Даже в момента отзад съм с такава. Един съвет: Не си купувай накладки Clarks Gold, свършват много бързо, ако караш в мокро буквално за 1 ден са заминали. :beer:
SeSSion

Рейтинг: 2000

Мнениеот veskox » Пон Авг 27, 2012 3:34 pm

penmark написа:Никакви болчета не отвърташ, никакви течности не отливаш! Не си прибрал буталцата. Обръщаш велосипеда, махаш накладките и с една пластмасова щанга натискаш едното буталце и задържаш така 10-15 секунди, после другото буталце, монтираш всичко и си готов.

Колега мерси много за отговора, явно е трябвало по упорито да се прибират тези буталца :beer:
veskox

Назад към Веломеханик