RAM HT. TWO. 2 или Cross GRX9

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

RAM HT. TWO. 2 или Cross GRX9

Мнениеот ivondera » Вто Авг 28, 2012 6:01 pm

Здравейте. Спешно трябва да взема решение кой от двата велосипеда да взема. Моля за коректни и изчерпателни отговори кой с какво е по от другия.
Ето линкове на двата варианта:
http://www.ridespot.net/productdetails. ... ctID=25973
http://www.crosscycle.com/products/view/83/grx9

Велосипеда ще се кара предимно ХЦ няма да се жали :D Висок съм 168 70 кг. Най малкия размер рамка.
Скайп ivondera Тел: 0885604642 или 0878914642
ivondera

Рейтинг: 1285

Re: RAM HT. TWO. 2 или Cross GRX9

Мнениеот bio » Вто Авг 28, 2012 8:05 pm

разликата в цената е около 400 лв .... което е около 50% от цената на велосипеда.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот ivondera » Вто Авг 28, 2012 8:23 pm

Ами рама ще го взема за 1300 лева. Иначе като части как са?
ivondera

Мнениеот bio » Сря Авг 29, 2012 7:48 am

приятел, колкото и да ми се иска да ти помогна ... много ще ми е трудно. надявам се, че си прочел/разгледал други теми за RAM и CROSS.
двата велосипеда като компоненти са близки, но не могат лесно да се сравнят. и двата велосипеда не са върха на сладоледа и след време ще ти се прииска да смениш това/онова ...
GRX рамката винаги я продават с 100mm вилки, HT2 от своя страна взема вилки до 135 mm, което пак е много относително ... защото понятието XC е много разтегливо. Може да проучиш от RAM ... колко ще ти струва замяната на вилката със същата, но с 32mm тръби и спирачните с ELIXIR 5-ци. ако разликата не е голяма ... помисли и над този вариант.
ако CROSS-a беше в промоция ... щеше да е чук за цената си ...
изборът си е твой все пак ... ти ще го караш. Ако имаш "конкретни" въпроси, питай.
Успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Ивайло » Сря Авг 29, 2012 2:16 pm

Извинявам се, че използвам темата на ivondera, но тъй като съм пред сходен избор напоследък, та се чудих ето този CANYON как стои на фона на предложените два варианта. Освен че цената е съвсем малко по-нагоре, прави впечатление по-високия клас вилка, но останалите компоненти не съм в състояние да сравня с РАМ-а и КРОСС-а.
Аватар
Ивайло

Рейтинг: 1482

Мнениеот halfdone » Сря Авг 29, 2012 8:33 pm

Ако разликата е 240лв , според мен Рама е по-доброто решение. Има по хубава вилка и спирачки, които си заслужават 240лв доплащане в сравнение с тези на Кроса. Другите неща не мога да ги коментирам, но предполагам, че няма да имат съществена разлика.
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот darki » Сря Авг 29, 2012 9:31 pm

Ивайло написа:Извинявам се, че използвам темата на ivondera, но тъй като съм пред сходен избор напоследък, та се чудих ето този CANYON как стои на фона на предложените два варианта. Освен че цената е съвсем малко по-нагоре, прави впечатление по-високия клас вилка, но останалите компоненти не съм в състояние да сравня с РАМ-а и КРОСС-а.

Canyon-а е по-добър вариант. Спирачките са малко по-нисък клас спрямо RAM-чето, но пък колко по-добри са Elexir 3 е друг въпрос. Иначе в детайли
Canyon-а е с по-добър заден дерайльор, по-добри команди, по-добър курбел.
Рамката е с доста хубава геометрия.
Драмите на РАМ с технологията за боядисването на техните рамки продължава от дълги години и все още се "борят" с този проблем :D
Ако сега аз бих избирал велосипед, бих избрал Canyon-а. :eyebrow:
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот Fujitzo » Сря Авг 29, 2012 11:17 pm

Незабравяйте обаче, че за Каньона имате допълнителни 110лв транспортни разходи - https://www.canyon.com/_en/shipping_terms.html

Защо не намесите в сметките и другите модели на Крос - тракшън г30 и грип130 , както и грип 127 . Не съм сигурен, колко са останали налични, може и да са се изчерпали, но ако ги има при всички положения печелят по отношение цена/качество.

Колкото до спирачките Елексир 1,3, 5 и 7 според мен се различават основно по цената си. Дизайна на буталцата, лостчетата и накладките им е един и същ - т.е спират еднакво , ето и един тест, който потвърждава това - http://www.bikeradar.com/mtb/fitness/ar ... kes-24345/ Разликата е уж в по-качествената изработка на по-горните модели.

А, и ако може да се вземе колело с въздушна вилка за под 1300лв (визирам крос тракшън 30 и грип 130) - това е избора, защото Рокшок Рекон силвър струва 500лв ако не се лъжа и ако трябва да се прави като ъпгрейд е твърде много пара. А един по-кофти курбел например може да се замени с такъв с външни лагери срещу 150лв.

Друго нещо, на което искам да обърна внимание са гумите. Повечето хора ги игнорират, но те са много важни за лекото въртене и добра стабилност офроуд. Производителите (или по-правилно сглобяващите колела) до някъде се възползват от това, че хората не обръщат внимание на гумите и хакат евтини модели, което мен лично ме дразни. Рапид Роб на Швалбе са супер тежки и са най-евтините от гамата им.Кросмарк на Максис също са зле. Ако ще се кара предимно в градски условия и от време на време в планината (през уикенд да кажем) каквато всъщност е съдбата на 95% от крос кънтри велосипедите в България най-добре да се сложат леки , бързи гуми семи слик или нещо подобно. Вече за по-сериозни планински изпълнения ноби ник / рейсинг ралф са за предпочитане.
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот Slade » Вто Сеп 04, 2012 11:03 am

И именно Canyon-ът е оборудван с такива гуми. Това наистина не е за подценяване при цена от 35-40лв и нагоре за гума. Отделно Canyon-чето идва с помпа за амортесьор и динамометричен ключ, (може би) безплатно резервно ухо за дерайльора и т.н., все неща които струват допълнително кинти ако се купуват отделно. Никъде не съм попадал на някакъв по-обстоен преглед на качеството на Крос-овите рамки, докато немците се 'фалят, че рамките им са прецизно проектирани и изработени от тях самите, след което са тествани в лаборатория и на трасето - все факти, които заслужават внимание.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот Zuk » Сря Сеп 05, 2012 4:00 pm

ivondera написа:... кой от двата велосипеда да взема...

Според мен кроса ще бъде поне +1 кг, което ако ще се коригира с последващи ъпгрейди ще струва ~ 1000 лв, още.
Fujitzo написа:Колкото до спирачките Елексир 1,3, 5 и 7 според мен се различават основно по цената си. Дизайна на буталцата, лостчетата и накладките им е един и същ - т.е спират еднакво , ето и един тест, който потвърждава това - http://www.bikeradar.com/mtb/fitness/ar ... kes-24345/ Разликата е уж в по-качествената изработка на по-горните модели.

----Друго нещо, на което искам да обърна внимание са гумите...

Спирачките, както и другите компоненти и велосипедите като цяло могат да бъдат по-евтини или по-скъпи. И едните и другите (от определена цена нагоре) вършат еднаква работа, но тежат различно. :)
Гумите наистина са нещо важно, на което може би първоначално не се обръща достатъчно внимание. Но това не е фатално, все пак те са консуматив, който предстои да се смени така или иначе. В същото време гумите са компонента от който лесно може да се смъкне някой грам без големи инвестиции.
По-добре късно, отколкото по-късно.
Аватар
Zuk

Рейтинг: 1325

Мнениеот edinmilion » Сря Сеп 05, 2012 9:54 pm

@ivondera - Иво, кажи на хората какво си взе, стига си мъчил :D
edinmilion

Мнениеот ivondera » Пет Сеп 07, 2012 9:06 am

хахаха Ами то е нещо средно между Рама и Кроса. Тоест рамката е на Рама частите на Кроса. Като от частите на Кроса смених обтегача с по висок клас смених кормило, лапа и вилка. :beer:
Жорка ще трябва да покараме да го видиш на живо :)
ivondera

Назад към Продукти за крос-кънтри