Избор на крос кънтри байк

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на крос кънтри байк

Мнениеот Tyrael » Пет Авг 31, 2012 2:08 pm

Здравейте, от известно време обмислям да си взема колело за из планината - черни пътища, пътеки, такива неща. Не съм от най-екстремните карачи. Бюджетът ми е до 1200-1300 лв. Поразгледах разни оферти, но понеже технически съм пълен лаик ще се радвам да ме насочите към някой от следните марки/модели, на които се спрях:

1. RAM HT2
http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 572/lang.2

или

http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=10

2. Cross-GRX9 2012
http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 33/lang.2/

3. Scott Aspect 30 disc 2012
http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 635/lang.2

4. Shock blaze R7 race/pro
http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... B%5D.price

5. Sprint Carrera 2012
http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 913/lang.2

6. Vivelo Space 01
http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=617

За момента съм се спрял на RAM-a, с леки колебания относно кроса. Ако имате други предложения в същата ценова рамка, ще се радвам да ги чуя.
Tyrael

Рейтинг: 1200

Re: Избор на крос кънтри байк

Мнениеот kiriaka » Пет Авг 31, 2012 4:00 pm

Съвсем мъничко отгоре- http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=3 . Щом не си екстремен карач, мисля че за разходки и приятни карания това повече ще удовлетворява желанията ти. Успех!
kiriaka

Рейтинг: 1190

Мнениеот Tyrael » Пет Авг 31, 2012 4:10 pm

С предно и задно окачване за тея пари ми звучи лееееко ненадеждно. Непретенциозното ми мнение, разбира се. А и наистина не ми се ще да скачам над 1250-те лева за хт2-ката.
Tyrael

Мнениеот Tyrael » Пет Авг 31, 2012 4:14 pm

И не на последно място "не съм най-екстремният карач" да не се тълкува като "бабичка съм" :D Просто вече десет години карам един спринт за 210 лв и не знам докъде ще стигна в екстремното с едно ново колело :)
Tyrael

Мнениеот grebo » Пон Сеп 03, 2012 10:01 am

От предложените - РАМ HT2, чудесно колелце, леко, много удобно, единствен "кусур" - рамката е с доста къса челна тръба което по принцип е ок, но монтираната вилка са и "резнали" стержена също толкова късо, което си коства възможностите за реглаж в по-удобна позиция АКО карача все пак предпочита по-високо разположение на кормилото. Защото тая комбинация наистина си идва доста ниска, което не е удобно на всеки. В тоя случай трябва да се смени лапата с друга дължина, издигане.. и т.н. или просто при поръчката да ги помолиш да ти сложат по-дълъг стержен и някой допълнителен спейсър. Тва също е (+) при евентуална продажба на вилката после.
Шокблейз-а също има добра окомплектовка, тегло.. на книжка, но не съм карал и нямам впечатление. Спринт-а и крос-а, при тези алтернативи просто не стоят като варианти. Според мен.
Обмисли предложението на kiriaka, аз лично бих го взел без да се замислям. За така описания от теб стил на каране, изобщо надеждността му не стои на дневен ред. Пресните ми впечатления (от вчера) - много леко, стегнато колелце, и много "бързо" нагоре, може да се мери с доста твърдаци в това отношение /спрямо HT2-ката, по-конкретно; а 14.5/15кг-пръчки направо си ги отнася../ . На техничните участъци се справя отлично. Единствено на по-стръмните, камъните сравнително лесно мятаха предницата и ме обръщаха назад, но това го отдавам на факта че рамката и регулировката на окачването, гумите и положението на седалката не бяха изобщо по моя размер /кара го човек с глава по-висок и с 30-35кг по-тежък/ второ, че вилката не беше 100мм-вата от окомплектовката, ами 130мм. А за надолу - мекото си е меко, няма к'во да говорим.. ;)
Успех!
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот darki » Пон Сеп 03, 2012 10:27 am

grebo написа:От предложените - РАМ HT2, чудесно колелце, леко, много удобно,....

Тъй тъй ама не е баш тъй ;-)

RAM HT2:

CRANKS SRAM S600 3.0 POWER SPLINE
REAR SHIFTER SRAM TRIGGER X4 8SP
FRONT SHIFTER SRAM TRIGGER X4
FRONT DERAILLEUR SRAM 3.0 TP
REAR DERAILLEUR SRAM X4 MEDIUM CAGE
BRAKE AVID JUICY 3 160mm

срещу:

Cross-GRX9 2012

Цял 9 скоростен DriveTrain на Shimano (курбели, задни венци, дерайльори и команди)
Спирачки: Shimano BR-M445

На базата на това излиза, че RAM-чето е по-скъпо с 140 лева ;-)
Хайде молим по-спокойно с религията ;-)

PS. Тази болест къси горни тръби я прихванаха всички български производители. Макар чуждите да работят в съвсем друга насока ;-)
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот grebo » Вто Сеп 04, 2012 4:49 am

darki написа:
grebo написа:От предложените - РАМ HT2, чудесно колелце, леко, много удобно,....

Тъй тъй ама не е баш тъй ;-)

RAM HT2:

CRANKS SRAM S600 3.0 POWER SPLINE
REAR SHIFTER SRAM TRIGGER X4 8SP
FRONT SHIFTER SRAM TRIGGER X4
FRONT DERAILLEUR SRAM 3.0 TP
REAR DERAILLEUR SRAM X4 MEDIUM CAGE
BRAKE AVID JUICY 3 160mm

срещу:

Cross-GRX9 2012

Цял 9 скоростен DriveTrain на Shimano (курбели, задни венци, дерайльори и команди)
Спирачки: Shimano BR-M445

На базата на това излиза, че RAM-чето е по-скъпо с 140 лева ;-)
Хайде молим по-спокойно с религията ;-)

PS. Тази болест къси горни тръби я прихванаха всички български производители. Макар чуждите да работят в съвсем друга насока ;-)

Сори, изповядвам друга (BG) религия в момента.. а пък афинитета е към британските стомани.. останалото, за мене си е няква х*йня... т'ва са си лични виждания, of cource, старая се да ги игнорирам при "акъленето". Просто отбелязвам, с цел да не си лепим етикети тип "фен-на..." ;) :D

Така. РАМ не е тайна че бият добри отстъпки, всъщност 2-те идентични HT2-ки, които карах, бяха взети за съответно ~1200 и ~800(и нещо) лв, пр. няколко месеца. И 2-те бяха с 2х10sp касети на Sram, и единствената разлика беше вилката. Отвори ми се възможност да ги "сверя" и с именно GRX9 - еми, нищо общо човек, при все че GRX-a беше и с по-хубава вилка, пак идваше тежко, и пърформънса беше в полза на РАМ-а. За Срам или Шимано, има бая изписано по форума, имам причина да предпочитам първото. Шиманските дерайльори "умират" по-бързо, по мои впечатления. Рамката на Кроса пък изобщо не може да се мери с РАМ-а. Не твърдя че си крив, просто нещата са много "на кантар", ако сравняваме само по цена/окомплектовка. А на практика, аз лично бих взел рама без да се замисля. Ся, тука има и друго нещо - по принцип, най-оферта си идва XC-2; всми, най-якото колело си е между трите - ако говорим за възможности на самия байк, по отношение на цената. Но все пак ако човека е начинаещ, по-добре ще е да свикне с твърдото първо, преди да се качи на меко. Тука си зависи и к'ви са му амбициите за развитие. Може пък да иска просто да си се вози, да му е готино.
ПП: За челната тръба - обяснимо - първо че е по-леко самото чело, иска по-къс стержен, оттам сваля още грамчета, но поставя изискване към чашките и лагерите - примерно, предишното поколение на драг беше бая тежка рамка, с доста дълга челна тръба, ама (уж) умрелите от глад чашки нямаха мърдане. При РАМ и новите ZX е съвсем друг филма... ;) (дано не говорим за различни неща).
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Мнениеот Tyrael » Вто Сеп 04, 2012 3:09 pm

Пичове, благодаря за помощта, вече взех една HT2-ка. А който иска нека си пише в темата, ако има полза от нея. Вярно, че вече имаше отделна за HT2 и GRX9, но при останалите модели - малко мъгла. Може пък да не е случайно.
Tyrael

Мнениеот grebo » Сря Сеп 05, 2012 12:15 am

:beer: Честито, със здраве да си го караш!
grebo

Мнениеот Tyrael » Пон Сеп 10, 2012 11:30 am

Благодаря =)
Tyrael

Назад към Продукти за крос-кънтри