6te si pravq vilka

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

6te si pravq vilka

Мнениеот nojarov » Нед Авг 21, 2005 7:11 pm

abe ima6e edna vilka volkano ne6to se kazva6e nqkoi moje li da mi dade imeto na saita kadeto moga da q vidq i ako moje nqkoi da mi prati 4ertej s elementite sudurja6ti se v edna vilka na koqto tunkite trubi da sa otdolo, da e dvy-koronna i da ima pove4e ot 170mm hod a blagodarq predvaritelno na tozi koito mi pomogne, za6toto 6te karam edin dobur strygaro ferezist i kakuv li tam o6te ne (ba6ta mi) da mi q napravi vuv fabrikata. Nadqvam se nqkoi da mi pomogn po vuprosa ili pone da kaje ot koi sait moje pone da svalqm razmeri ili tai podobni.
nojarov
nojarov

Рейтинг: 1200

Мнениеот Rotting » Нед Авг 21, 2005 7:39 pm

Адреса, на който можеш да видиш вилката е www.dnmsuspension.com
Предполагам, че говориш за това:
[img]http://www.mtb-bg.com/forum/data/Rotting/2005821123230_dnm.gif[/img]
2005 DNM Downhill USD-180 Suspension FORK
Adjustable hydraulic damping (Open Bath)
20mm axle
Adjustments: Rebound Compression Preload
Travel: 180mm (7")
Weight: 3.6kg
Ето ти .pdf-а, в който е описано подробно, какво съдържа вилката:
http://www.dnmsuspension.com/pdf/usd180.pdf
Това е супер, че баща ти ще ти направи вилката във фабриката. Чудесно е даже.
Надявам се този стругаро-фрезист да е достатъчно интелигентен, за да се свърже с някой от техническата поддръжка на DNM при евентуално възникнали въпроси, на адрес [email protected]
Помоли ли го да направи една и за мен, все пак такава полезна информация ти намерих. Ще ти дам и 20 лева и една бутилка Flirt.
Успех! После естествено ще има и снимки, нали?
:beer:
Едит: всеки момент очаквам едно [u]дървено[/u] :wavey:
:rofl:
За обща култура: http://www.bikeschool.com/spokes/index.cgi
Rotting

Рейтинг: 1702

Мнениеот Ozzie » Нед Авг 21, 2005 7:53 pm

[url=http://www.mtb-bg.com/forum/pop_profile.asp?mode=display&id=258][u]дървеното[/u][/url] в момента сигурно се занимава с любимата си... ама наистина усещам едни буреносни облаци как се струпват на западната граница...
[b]P.S.[/b]<s>nojarov</s> Съветвам те да се скриеш колкото се може по- сигурно (въпреки, че няма нищо сигурно на тоя свят) и да стискаш яко зъби...
[i]P.S.P.S.[/i]Абе така и така сме тръгнали да се редим на опашка. Ако докараш теглото под 3 кила, направи и една за мен, ама с 15 см. ход, че повече няма да го понесе рамката ми. :D:D:D:D:D:D:D:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот GECKO » Нед Авг 21, 2005 8:15 pm

Идеята е добра но се съмнявам да стане успешно може да опиаш нещо друго: вземи си една USD вилка ZOOM CH1100DH (предполагам че ще струва под 100лв) след което на стругар си направи хубаво бутало за десния ботуш сменяш оплътненията с по-готини (може да си земеш от магазин за мотори) и накрая слагаш маслото и заспива, оу може да сложиш някаква форма на ваздушем патрон, че да не му доиде компресията нанагорно на маслото (аз това ще го причинявам на Zoom CH650DH) подозирам, че ще се получи по-добре от изцяло нова вилка (най-малкото защото ще можеш да я караш по време на правенето като обикновенна пружинна)

Edit: на какво сме принуден тфа хората дето нямаме пари за хубави чарколя а ;)
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Нед Авг 21, 2005 8:42 pm

Принципно не е невъзможно да си направиш сам вилка, но ето ти няколко въпроса, върху които да помислиш добре...
1.Откъде ще намериш качествени материали? Без тях трудно ще направиш нещо смислено. А пък ако не са качествени си рискуваш здравето.
2.Надявам се, че баща ти е добър стругаро-фрезист, но това едва ли ще е достатъчно. Принципно, като се правят такива самоделки, е хубаво да се тества здравината им. А това може да стане по два начина. Нормалният е с помощта на съответните стендове, преси и т.н., при което няколко вилки да отидат зян докато продуктът се усъвършенства. Другият начин е ти да я тестваш, което крие доста рискове, но се надявам, че ти и баща ти ги осъзнавате ;)
3.Един от чисто любопитство...за какво е цялата работа? Да спестиш пари или просто да експериментираш? Нистина ми е интересно, защото е ясно, че каквото и да правите, трудно ще постигнете резултат, т.е. продукт, който да може да съперничи на хубавите вилки на пазара (между другото Volcano-то съвсем не е най-читавата, не знам защо точно нея си ибрал за модел), зад които стоят инженери, пари, големи производители и т.н.
Успех! :D
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот marshall__ » Пон Авг 22, 2005 9:13 am

Принципно, ако ще се тормози да прави вилка, поне избери нещо по-сериозно от ДиеНеМ..

Аватар
marshall__

Рейтинг: 1995

Мнениеот nojarov » Пон Авг 22, 2005 9:24 am

[quote="Admin"]

Принципно не е невъзможно да си направиш сам вилка, но ето ти няколко въпроса, върху които да помислиш добре...
1.Откъде ще намериш качествени материали? Без тях трудно ще направиш нещо смислено. А пък ако не са качествени си рискуваш здравето.
2.Надявам се, че баща ти е добър стругаро-фрезист, но това едва ли ще е достатъчно. Принципно, като се правят такива самоделки, е хубаво да се тества здравината им. А това може да стане по два начина. Нормалният е с помощта на съответните стендове, преси и т.н., при което няколко вилки да отидат зян докато продуктът се усъвършенства. Другият начин е ти да я тестваш, което крие доста рискове, но се надявам, че ти и баща ти ги осъзнавате ;)
3.Един от чисто любопитство...за какво е цялата работа? Да спестиш пари или просто да експериментираш? Нистина ми е интересно, защото е ясно, че каквото и да правите, трудно ще постигнете резултат, т.е. продукт, който да може да съперничи на хубавите вилки на пазара (между другото Volcano-то съвсем не е най-читавата, не знам защо точно нея си ибрал за модел), зад които стоят инженери, пари, големи производители и т.н.
[/quote]
abe toi ba6ta mi znae ot de da zeme ka4estveni materiali a puk vilkata si q praq 6toto ne mi se davat pari za tolkova skupa vilka a puk sum izbral volcano za6toto e s obratna prednica
nojarov
nojarov

Мнениеот Admin » Пон Авг 22, 2005 10:46 am

Ами пожелавам ти успех! :agree:
Аз лично съм скептичен по ред причини, мисля, че в България е доста трудно да си направи човек хубава вилка в домашни условия или, ако е възможно, то тя би струвала повече отколкото тази в магазина. Но може и да не съм прав ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот C_Mo » Пон Авг 22, 2005 10:58 am

Само за информация...
изработването на една вилка BOXXER от серията BlackBox се измерва в десетки хиляди долари. Материали, труд, проби и грешки, тестове... и други необходими неща за да се получи работещ продукт.
Аватар
C_Mo

Мнениеот Zozka » Пон Авг 22, 2005 11:43 am

[quote="C_Mo"]

Материали, труд, проби и грешки, тестове... и други необходими неща за да се получи работещ продукт.
[/quote]

Ти па! баща му е машина на момчето бре. кфи проби кфи грешки
@nojarof: пич. заеби :)
Идат кат овци, бегат кат Офци
Аватар
Zozka

Мнениеот Rotting » Пон Авг 22, 2005 11:46 am

На вас с баща ти, определно ви предстои голяма борба. Но все от някъде трябва да се тръгне.

Чудя се с какви ли образования и подготовка са техниците от екипа на DNM. И дали един стругаро-фрезист ще успее да им разкаже играта.

За другите не знам, аз поне ще помагам с какво намеря!

Ето като за начало:
http://www.wisil.recumbents.com/wisil/f ... ension.htm
http://www.firstflightbikes.com/1967_JCHiggins.htm
[img]http://www.mtb-bg.com/forum/data/Rotting/20058224403_2.gif[/img][img]http://www.mtb-bg.com/forum/data/Rotting/200582243932_1.gif[/img]
Пробвайте! Не подценявайте ценните идеи, които световната мрежа ви предоставя! Учете се! Не преоткривайте топлата вода! Попивайте всяка капка информация!
Вярвам във вас. Имате пълната ми подкрепа!

[color=orange]Абе чикиев ли си, ножаров ли си, пиши на български бе! Темата се заформя да е интересна, не разваляй удоволствието![/color]
За обща култура: http://www.bikeschool.com/spokes/index.cgi
Rotting

Рейтинг: 1702

Мнениеот julybong » Пон Авг 22, 2005 12:14 pm

Мога само да добавя, че ако решиш да си правиш сам вилка ще излезе по-скъпо от една серийно направена такава, пък и едва ли ще е по-добра! Моя съвет е откажи се. Само главоболия ще си докараш.
http://www.hydrotech.bg - hydraulic of the future
Аватар
julybong

Рейтинг: 1220

Мнениеот bikerider » Пон Авг 22, 2005 4:33 pm

@nojarov:
баща ти може и да намери хубав материал, може и да намери струг който да е в състояние да стругова такива размери детайли. може и да изработи хидравличния патрон на DNM.

но такава вилка ще се суче. алуминия е мек материал, освен ако баща ти няма установка за топлинна закалка до T6-T8. след това - тръбите - те ТРЯБВА да са твърди, иначе колелото ще ти бяга настрани заради сученето на вилката - все пак това е USD вилка с три опори. та (дано греша) но се съмнявам баща ти да може да намери електрохимична лаборатория за да анодизира такива големи детайли.

още нещо - тръбите на DNM и така нататък вилки обикновено се правят от тръби на Easton. Иначе за да постигнеш такава здравина вилката ще стане доста тежка.

и не на последно място - не знам откъде ще намериш триещи тефлонови лагери за краката.

желая ти успех.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Пон Авг 22, 2005 5:07 pm

Не подценявайте човешкия гений! Той е БЕЗДЪНЕН!:bowdown::bowdown::bowdown:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот hlebarka » Съб Авг 27, 2005 4:43 pm

[quote="nojarov"]

abe ne se pritesnqvai ba6ta mi e pravil vilki na nqkolko motora koito su6to sa s obratna prednica nadqvam se i moqta da stane hybava
[/quote]
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот hlebarka » Съб Авг 27, 2005 4:46 pm

[quote="Zozka"]

хубаво е да имаш хубава обратна предница :) Я кажи баща ти дали ще може да направи няколко дупки по един клапан? колкото каже толкова ще му дам, стига да е реална цената де :) дай направо някакъв телефон...
[/quote]
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот nojarov » Сря Авг 31, 2005 10:18 am

[/quote]kato se vurne ot gurciq samo4e tova 6te e nai rano na prolet i ako nqma kavo drygo da pravi 6te go pitam taka, 4e ne se nadqvai skoro da ti dam otgovor
[/quote]
nojarov
nojarov

Мнениеот VeniVTT » Чет Сеп 01, 2005 10:54 pm

Zdrasty Nojarov, predlagam ti da porazgledash za Manitou , Fox i Maverick , vij v saitovete im , tam gledah razlichni modeli :thumb:
VeniVTT

Мнениеот shaggy86 » Пет Сеп 02, 2005 12:03 am

[quote="TOYAGA"]

[/quote]
има само две безкрайни неща
1 Вселената
2 Човешката глупост
за второто не съм сигурен
А.А

:agree:
късмет в начинанието и да я патентоваш
ке биде 1 вата вилка со обратна предница булгарску производство
и големи кинти ке направиш аз 50 гуштера за такава вилица давам ама с двойни труби като днмуто да я направиш яка да биде и двете труби дет влизат во предницата,обратната заедно да влизат не по различну време
Аватар
shaggy86

Рейтинг: 1745

Мнениеот bikerider » Пет Сеп 02, 2005 9:28 am

[quote="hlebarka"]

[quote="nojarov"]

abe ne se pritesnqvai ba6ta mi e pravil vilki na nqkolko motora koito su6to sa s obratna prednica nadqvam se i moqta da stane hybava
[/quote]

[/quote]

еххх, то ако така ставаше, всички щяхме да караме мотоциклетни вилки...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот klmn » Пет Сеп 02, 2005 9:38 am

[quote="shaggy86"]

[quote="TOYAGA"]

[/quote]
има само две безкрайни неща
1 Вселената
2 Човешката глупост
за второто не съм сигурен
А.А

късмет в начинанието и да я патентоваш
ке биде 1 вата вилка со обратна предница булгарску производство
и големи кинти ке направиш аз 50 гуштера за такава вилица давам ама с двойни труби като днмуто да я направиш яка да биде и двете труби дет влизат во предницата,обратната заедно да влизат не по различну време
[/quote]
Цитата от Айнщайн не беше ли-За ПЪРВОТО не съм сигурен?:D
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот nojarov » Сря Сеп 07, 2005 12:12 pm

abe kato nqmam $ da si kypq originalnata 6te si pravim eksperimenti s ba6tami puk 6te vidim kakco 6te izleze ako stane tova 6te bude nai rano drygoto lqto 6te pysna snimki
nojarov
nojarov

Мнениеот did » Сря Сеп 07, 2005 1:24 pm

[quote="nojarov"]

ako stane tova 6te bude nai rano drygoto lqto 6te pysna snimki
[/quote]

еее, тамън си викам: "а, най-после нещо свежо!" и то се отложи за другото лято... нищо де, поне ще има време да втаса, ферментира, узрее или там каквото правят вилките докато се сътворяват концептуално.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот BOTR » Съб Сеп 24, 2005 7:23 pm

Е вие вилка ще правите па.Ние с тате нямаме парички да си купим BMW 745TDi CL HDi(и там подобни букви :) )и решихме да си направим такова(о да забравих да кажа че баща ми е механик) всичко е готово колата е 2000 коня има 7 климатика килим телевизор легло че и WC.Мислиме да я пускаме в серийно производство(а да забравих да кажа че я кръстихме АИТ(Аз и Тати) 746WC.
А сега сериозно: не мисля че бащати ще намери точно такива размери "качествени материали" както каза това не са железата в Надин и железарията в Надежда(примерно).Ако беше така както ти и бащати го мислите то тогава DNM и BMW щяха да фалират и АИТ щяха да имат власт над целят монопол но уви самата изработка от толкова уки хора би излязла много по скъпа от това в магазина или -50-60лв които можеш да събереш до лятото вместо да си блускате главите и да се чудите къде да сложите WC-то.
Разбира се пожелавам ви всичко наи хубаво в бъхтенето мисленето потенето(разбирасе пиенето на бира/винце след упоритият труд) карането и шиенето(недай боже).
П.С отивам да си дозаварвам новата рамка Бензин А98.
BOTR

Мнениеот ThEUfO » Съб Сеп 24, 2005 10:17 pm

Аз пък реших самолет да си строя, едно време ходих на кръжоци по самолетостроене в местният Пионерски дом. Ще се посъветвам с другарката, тя е голяма майсторка, правила е хиляди само-лети. Само се колебая между Миг 29 и Ф-15 Томкет, вие какво ще ми препоръчате? Мисля миг-а да напрая, че на томкета му се мърдат крилата...:cowboy:
Древна мъдрост: "s****** ** **** po default"
ThEUfO

Рейтинг: 1700

Мнениеот boian » Нед Сеп 25, 2005 12:21 am

az sam za F-15
никога на колене пред когото и да е
Аватар
boian

Рейтинг: 1905

Мнениеот thefatcat » Нед Сеп 25, 2005 12:31 am

Тате каза че ще ми направи порше на струг, ама друг път...:beer:
Nothing is imposible. You are only limited by fear and even that you can overcome.
Аватар
thefatcat

Рейтинг: 1729

Мнениеот uha_rampage » Нед Сеп 25, 2005 12:40 am

Аз ще си строя лифт до Черни Връх от Дружба-2
www.rampage.hit.bg
Drujba-2 County - кварталът на богатите :)
Аватар
uha_rampage

Мнениеот thefatcat » Нед Сеп 25, 2005 10:51 am

Аз ще кажа на моя тати да направи на струга въжето, ти кажи на твоя да направи стълбовете, само кабинки от де ще намерим...:bawling:
Nothing is imposible. You are only limited by fear and even that you can overcome.
Аватар
thefatcat

Рейтинг: 1729

Мнениеот Cocko » Нед Сеп 25, 2005 10:58 am

[quote]
кабинки от де ще намерим
[/quote]

Дедо ми е зидар.
Пиши на кирлица!
Pi6i na kirilica!
Cocko