Помощ за избор на Планинско - Шосейно колело :)

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Помощ за избор на Планинско - Шосейно колело :)

Мнениеот dr.octagon » Чет Сеп 13, 2012 1:30 am

Живо Здраво на всички.Скоро ще сменям моето 5 годишно Drag Ontario което ми служи вярно 40000км, но му мина времето.Търся колело от тип Планинско - Шосейно като Онтариото.Спрял съм се следните модели и който може да каже мнение според него кое си заслужава повече и дали има смисъл да взимам Карбонова или Алуминиева рамка.Коя се води по здрава?.Или да предложите модел колело което според вас отговаря на моите изисквания, но държа да не надвишава 10-11кг. и да е от този тип колела а не изцяло шосейно.Също така искам да уточня че в момента съм в Англия и най вероятно колелото ще го купя от тук :) Но не се знае още :)

Линк към сегашното ми колело:

1 - http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =3&theater
2 - http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =3&theater

Линк към моделите които съм харесал:

1 - http://www.hargrovescycles.co.uk/produc ... ain%20Bike
2 - http://www.hargrovescycles.co.uk/produc ... ain%20Bike
3 - http://www.hargrovescycles.co.uk/produc ... ain%20Bike
dr.octagon

Рейтинг: 1210

Re: Помощ за избор на Планинско - Шосейно колело :)

Мнениеот edinmilion » Чет Сеп 13, 2012 8:54 pm

При такова смесено каране, мисля че е излишно толкова скъпо колело. Вярно ако може да си го позволиш - чудесно, но имай в предвид, че някои от посочените модели не са съвсем за шосе. Примерно при този скот скале 35, скоростите няма да са достатъчни за равното с този курбел 39/26. Това е едно от нещата, които е хубаво да прецениш, сравнявайки със стария байк, не се сещам, но това онтарио отпред големият венец е 48 зъба?
Като предложение от мен е да погледнеш нашумелите от миналата година насам модели с 29'' гуми, видях те на обиколката на Витоша и като ръст се включваш в предписанията.
По Англия няма ли разпродажби, да се възползваш максимално? :D
edinmilion

Рейтинг: 2000

Мнениеот marsa » Чет Сеп 13, 2012 10:46 pm

Според мен вместо да си купуваш нов велосипед първо си купи едни нормални гуми и седалка, пък после умувай какво ти трябва и какво не. Това в слувай, че с покупката целиш да си подобриш карането. Ако ще пазаруваш за фасон - което и колело да избереш ще ти свърши работа.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот dr.octagon » Чет Сеп 13, 2012 11:16 pm

edinmilion написа:При такова смесено каране, мисля че е излишно толкова скъпо колело. Вярно ако може да си го позволиш - чудесно, но имай в предвид, че някои от посочените модели не са съвсем за шосе. Примерно при този скот скале 35, скоростите няма да са достатъчни за равното с този курбел 39/26. Това е едно от нещата, които е хубаво да прецениш, сравнявайки със стария байк, не се сещам, но това онтарио отпред големият венец е 48 зъба?
Като предложение от мен е да погледнеш нашумелите от миналата година насам модели с 29'' гуми, видях те на обиколката на Витоша и като ръст се включваш в предписанията.
По Англия няма ли разпродажби, да се възползваш максимално? :D

И аз се отказах от Scota не само че венеца му е малък ами и самата рамка ми е ниска и колчето на седалката трябва да го извадя до край за да ми е добре.Днес бях в магазина и го тествах.Лапата на кормилото също е къса и не ми се дават 100 паунда за нова.Ето това е мазгазина в който ги гледам колелата то друг няма тук.В град Southampton съм - http://www.hargrovescycles.co.uk/.Ако можеш препоръчай някой модел, но държа да е лек като килограми 10-11.Межу другото за колко часа мина обиколката на Витоша.
dr.octagon

Мнениеот dr.octagon » Чет Сеп 13, 2012 11:26 pm

marsa написа:Според мен вместо да си купуваш нов велосипед първо си купи едни нормални гуми и седалка, пък после умувай какво ти трябва и какво не. Това в слувай, че с покупката целиш да си подобриш карането. Ако ще пазаруваш за фасон - което и колело да избереш ще ти свърши работа.

Мисля че за 5 години му се нарадвах на онтариото.И България обколих с него и на състезания бях.Решил съм да го сменям.Слагал съм по лека седалка и по малки и леки гуми и пак тежи 15кг.В момента е 16кг.Тежичко е.Ако искаш все пак предложи някой модел от този сайт ако ти се занимава ако не здраве да е :) - http://www.hargrovescycles.co.uk/
dr.octagon

Мнениеот marsa » Пет Сеп 14, 2012 10:17 am

Ами ти дори не си казал колко си висок, следователно какъв размер трябва да ти препоръчаме, след като в сайта няки велосипеди да с изчерпани размери (като показания Cube например). Скота как може да ти е малък, като има налични S, M, L и XL?! Каква е тази лапа за ~£100? Това е над цената за топ клас лапа, а повечето магазини предлагат замяна с друг размер безплатно на компоненти по ново колело.

От тези, които си посочил бих избрал Cube-а, но има размер само 16" и едва ли ще е подходящ, Stevens-a си е сериозен компромис и с тази окомплектовка има къде по- евтини в сайта.

Ето това е много добра (най- доброто съотншение монтаж/цена) оферта:
http://www.hargrovescycles.co.uk/produc ... ain%20Bike
но е само в 22" размер и предполагам ти е голям.

Това е добро на малко по- висока цена (само 20"):

А за доста по- малко пари може да погледнеш и (има 20"):

В общи линии нямаш голям (да не кажа никакъв) избор, защото са им много изчерпани размерите. Ако си над 1,90м те съветвам да погледнеш първия велосипед, който съм посочил.

Колкото до гумите, проблема не е в теглото им, ако ще бъхтиш по асфалт не ти трябват подобни тукмаци, смятай че ти добавят още 10кг на колелото (т.е. формално може да смъкнеш тегло срещу 50-100, вместо 2-3000лв). Ако пробваш едни гладки гуми няма и да помислиш да сменяш колелото. Седелката е добре да смениш от гледна точка на комфорта - тип фотьойл е подходяща за кратко в парка, не за маратони по няколко хиляди километра.
Аватар
marsa

Мнениеот h17 » Пет Сеп 14, 2012 11:36 pm

h17

Мнениеот dr.octagon » Съб Сеп 15, 2012 1:21 am

marsa написа:Ами ти дори не си казал колко си висок, следователно какъв размер трябва да ти препоръчаме, след като в сайта няки велосипеди да с изчерпани размери (като показания Cube например). Скота как може да ти е малък, като има налични S, M, L и XL?! Каква е тази лапа за ~£100? Това е над цената за топ клас лапа, а повечето магазини предлагат замяна с друг размер безплатно на компоненти по ново колело.

От тези, които си посочил бих избрал Cube-а, но има размер само 16" и едва ли ще е подходящ, Stevens-a си е сериозен компромис и с тази окомплектовка има къде по- евтини в сайта.

Ето това е много добра (най- доброто съотншение монтаж/цена) оферта:
но е само в 22" размер и предполагам ти е голям.

Това е добро на малко по- висока цена (само 20"):

А за доста по- малко пари може да погледнеш и (има 20"):

В общи линии нямаш голям (да не кажа никакъв) избор, защото са им много изчерпани размерите. Ако си над 1,90м те съветвам да погледнеш първия велосипед, който съм посочил.

Колкото до гумите, проблема не е в теглото им, ако ще бъхтиш по асфалт не ти трябват подобни тукмаци, смятай че ти добавят още 10кг на колелото (т.е. формално може да смъкнеш тегло срещу 50-100, вместо 2-3000лв). Ако пробваш едни гладки гуми няма и да помислиш да сменяш колелото. Седелката е добре да смениш от гледна точка на комфорта - тип фотьойл е подходяща за кратко в парка, не за маратони по няколко хиляди километра.

Мерси за предложенията.Мислих за моето колело да го олекотявам, но няма да се получи това което искам да стане от 16кг. на 10-11кг каквото и да махам.Между другото гумите са ми абсолютно гладки.Нямат никакъв грайфер, не знам на снимката как си ги видял.Пробвал съм да карам с тънка и дървена седалка като тези с които продават колела за по 2000-3000лв.(както и тънки седалки с силикон.) и не са ми бъобще удобни.При мен е обратното.Аз бих карал с тънка седалка за малко в парка а за дълги разтояния не мога без моята удобна седалчица която не е толкова голяма колкото изглежда.Карам от 35000-40000км. с нея.За лапата тука е много преебано не искат да приспаднат цена от старата а направо си купуваш новата която не е 100 паунда както бях написал а 60-70 паунда а това са си 160лв и пак са ниски лапи.Свикнал съм да карам с по високичко кормило а скъпите колела всички са с ниски.Днес пробвах Scota scale 35 размер X беше ми екстра.Уникално лек, с много качествени предни и задни главини ми обесняваха в магазина, самоче е с много малък преден венец, а за по голям (42x32x24) ми искаха още 100 паунда. и става 1800 паунда.В крайна сметка ако не намеря по леко колело за по малко пари ще събера още 200-300 паунда и ще го взема този Скот.Този Cube който предложи за 959 паунда не е никак лош над него мисля ако се откажа от скота а на него и лапата му е всиока.Според теб като марка кои вилки са по качествени Rock Shox или FOX например межу тези двете кой важи повече (Rock Shox Reba RL 100mm или Fox 32 Float 100 RL,100 mm)че гледам на скъпите колела само FOX слагат.Както и Алуминиевата и Карбоновата рамка.Коя е по здрава, предполагам че Карбона е по лека но дали е по здрава ? Иначе съм висок 1.81 и тежа 76кг. :)

Погледни това скотче 1200 паунда ми идва - http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 34/lang.2/
dr.octagon

Мнениеот rarekin » Съб Сеп 15, 2012 5:48 am

За цената, която си готов да платиш - това.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот dr.octagon » Съб Сеп 15, 2012 9:57 am

rarekin написа:За цената, която си готов да платиш - това.

2000 паунда вече ми идват в повечко :) Това са 5000лв. Български пари.Първноначално бях решил нещо до 1000-1200 паунда после скочих на 1500-1700 но 2000 вече са ми множко.А и с тази окомплектовка има колела на Stevens или Cube или Scott за 1500-1700 паунда.Мерси за предложението все пак :)
dr.octagon

Мнениеот Skoinks » Съб Сеп 15, 2012 10:01 am

Цената на колелото, което колегата е постнал е 2000 евро с ДДС. Аз ли изпускам нещо?
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Рейтинг: 1200

Мнениеот dr.octagon » Съб Сеп 15, 2012 10:45 am

Skoinks написа:Цената на колелото, което колегата е постнал е 2000 евро с ДДС. Аз ли изпускам нещо?

Извинявам се.Просто до сега гледах само в Паунди и съм объркал знака на еврото с паунда (приличат си) :) Но пак 2000 евро 3900лв. а дори рамката не му е карбон на това колелце.За тези пари се взима Карбонова рамка на Scott Cube или Stevens :)
dr.octagon

Мнениеот marsa » Съб Сеп 15, 2012 10:46 am

dr.octagon написа:

2000 паунда вече ми идват в повечко :) Това са 5000лв. Български пари.Първноначално бях решил нещо до 1000-1200 паунда после скочих на 1500-1700 но 2000 вече са ми множко.А и с тази окомплектовка има колела на Stevens или Cube или Scott за 1500-1700 паунда.Мерси за предложението все пак :)
Аз доколкото разбирам байка с намалението е 1800 € ~ £ 1450 ~ 3500лв. Това е топ монтаж (е, модела от миналата година) и за тази цена в сайта от който гледаш няма дори близка алтернатива.

От качествени амортисьори не разбирам, защото нямам наблюдение, аз карам евтина вилка. Предполагам че във високите класове на каквото и да заложиш няма да сбъркаш сериозно. За лапата дали са 100 или 60-70 паунда - все си говорим за много скъпа лапа, което ми звучи невероятно. Може би нещо в магазина не е съвсем наред, след като ти препоръчват байк защото е "с много качествени главини". Мислех си, че подобни неща ги има само у нас.

Качествените седалки отговарящи на предназначението ще ти станат удобни като започнеш да караш и с подходящата екипировка според мен. Колкото до гумите, освен грайфера има огромно значение и размера им, защото ако шосейните гуми ще тежат много по- малко, а теглото в каплата има много по- голямо значение от статичното тегло по байка. Освен това по- тезните гуми позволяват повече помпане, по- малка деформация, по- малко въпротивление от контакт с пътя.
Аватар
marsa

Мнениеот dr.octagon » Съб Сеп 15, 2012 11:07 am

marsa написа:
dr.octagon написа:

Аз доколкото разбирам байка с намалението е 1800 € ~ £ 1450 ~ 3500лв. Това е топ монтаж (е, модела от миналата година) и за тази цена в сайта от който гледаш няма дори близка алтернатива.

От качествени амортисьори не разбирам, защото нямам наблюдение, аз карам евтина вилка. Предполагам че във високите класове на каквото и да заложиш няма да сбъркаш сериозно. За лапата дали са 100 или 60-70 паунда - все си говорим за много скъпа лапа, което ми звучи невероятно. Може би нещо в магазина не е съвсем наред, след като ти препоръчват байк защото е "с много качествени главини". Мислех си, че подобни неща ги има само у нас.

Качествените седалки отговарящи на предназначението ще ти станат удобни като започнеш да караш и с подходящата екипировка според мен. Колкото до гумите, освен грайфера има огромно значение и размера им, защото ако шосейните гуми ще тежат много по- малко, а теглото в каплата има много по- голямо значение от статичното тегло по байка. Освен това по- тезните гуми позволяват повече помпане, по- малка деформация, по- малко въпротивление от контакт с пътя.

За тези пари.Предпочитам да взема Steven-sa който поне е с карбонова рамка и същата окомплектовка за същите пари а и по добре изглежда.А и този магазин към който е дал линк колегата мисля че не е в Англия.Както и да е.Мерси на Всички за предложенията.Стана ми горе-доло ясно какво търся.И колко пари ми трябват :)
dr.octagon

Мнениеот rarekin » Съб Сеп 15, 2012 2:17 pm

dr.octagon написа: За тези пари.Предпочитам да взема Steven-sa който поне е с карбонова рамка и същата окомплектовка за същите пари а и по добре изглежда.А и този магазин към който е дал линк колегата мисля че не е в Англия.Както и да е.Мерси на Всички за предложенията.Стана ми горе-доло ясно какво търся.И колко пари ми трябват :)

Онлайн-магазина доставя велосипеди до Великобритания срещу 34 евро.

Окомплектовката не е същата.

Карбоновата рамка има предимства и недостатъци. Писано е за това многократно по форумите.

Първоначално каза, че цената ти е висока (което е абсурдно на фона на това, което показваше преди това). След като се оказа, че цената е по-ниска, доставката се оказа проблем (не, че си проверил, де) а след това и че окомплектовката била същата (изобщо разгледа ли какво пише за велосипеда, или ...?). Парите са си твои, но ако си решил вече какво ще купуваш не губи времето на останалите.

Успех.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот dr.octagon » Съб Сеп 15, 2012 4:16 pm

rarekin написа:
dr.octagon написа: За тези пари.Предпочитам да взема Steven-sa който поне е с карбонова рамка и същата окомплектовка за същите пари а и по добре изглежда.А и този магазин към който е дал линк колегата мисля че не е в Англия.Както и да е.Мерси на Всички за предложенията.Стана ми горе-доло ясно какво търся.И колко пари ми трябват :)

Онлайн-магазина доставя велосипеди до Великобритания срещу 34 евро.

Окомплектовката не е същата.

Карбоновата рамка има предимства и недостатъци. Писано е за това многократно по форумите.

Първоначално каза, че цената ти е висока (което е абсурдно на фона на това, което показваше преди това). След като се оказа, че цената е по-ниска, доставката се оказа проблем (не, че си проверил, де) а след това и че окомплектовката била същата (изобщо разгледа ли какво пише за велосипеда, или ...?). Парите са си твои, но ако си решил вече какво ще купуваш не губи времето на останалите.

Успех.

Казах че съм объркал 2000 Евро с 2000 паунда, но после се поправих.Исках да кажа че всички колела които съм посочил Scott, Cube, Stevens са на същите пари като това Radon и са с по хубави предни вилки на FOX и рамки а и тази марка Радон не ми е много известна за това бих избрал тях пред Радон :).Относно доставката не съм проверил дали може до Англия поради причината, че аз няма как да купя колело без да съм седнал на него преди да го платя.И не ми се занимава да чакам 1-2 седмици доставка и да се окаже че не ми е удобно или нещо подобно накрая.И ти ще си притенциозен като мен ако на година навърташ 10000км. и си събирал парите за колелото 1 година.Искам всичко да ми е максимално удобно.Благодаря още веднъж на всички за съветите.Вече имам представа какво търся и за колко пари :agree:
dr.octagon

Мнениеот dr.octagon » Чет Сеп 20, 2012 12:23 am

темата е за ключ :)
dr.octagon

Назад към Продукти за крос-кънтри