Проблеми с лапа

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблеми с лапа

Мнениеот hotwheels1997 » Съб Сеп 15, 2012 1:12 pm

Здравейте :) Купих си една лапа втора ръка и всеки път,когато се опитам да я сложа на колелото,лапата не може да се закрепи здраво за стержена.Ето няколко снимки на скобата за стержена.
http://www.picbg.net/pubpic/EA/80/236d0f16337aea80.jpg http://www.store.picbg.net/pubpic/F2/C2 ... b1f2c2.jpg http://www.store.picbg.net/pubpic/90/56 ... f69056.jpg
Това ми бе първата покупка през форума втора ръка,много исках всичко на мине мед и масло,но уви.Какво мислите,поправимо ли е или лапата е за боклука?
hotwheels1997

Рейтинг: 1220

Re: Проблеми с лапа

Мнениеот hotwheels1997 » Съб Сеп 15, 2012 1:18 pm

Много се нуждая от помощ хора...
hotwheels1997

Мнениеот bocky » Съб Сеп 15, 2012 1:35 pm

Сигурен ли си, че лапата е за съотвения размер на стержена на вилката ти? След като сложиш лапата на стержена, затягаш ли болтовете както трябва (съотвенто трябва да си ги отвил преди това за да влезне свободно)? Слагаш ли тапата която се завива в пеперудата на вилката?

hotwheels1997 написа:Да,28.6мм ...

Ами в такъв случай ходи до някой железария и вземи правилните болтове, препоръчително е да са закалени, ако нямат там в Евроболт със сигуреност ще имат. Но не мисля че надрасканата върешна част на лапата (ако правилно съм видял на снимките) е проблемът.
Последна промяна bocky на Съб Сеп 15, 2012 2:00 pm, променена общо 3 пъти
Don't settle for less, or the next best!
Аватар
bocky

Рейтинг: 1470

Мнениеот hotwheels1997 » Съб Сеп 15, 2012 1:49 pm

bocky написа:Сигурен ли си, че лапата е за съотвения размер на стержена на вилката ти? След като сложиш лапата на стержена, затягаш ли болтовете както трябва (съотвенто трябва да си ги отвил преди това за да влезне свободно)? Слагаш ли тапата която се завива в пеперудата на вилката?

Да,28.6мм е скобата и стержена ми също.При болтовете,имам малка спънка...резбата е за 7мм болтове с вътрешен шестограм,а страндартите са 6мм и след това 8мм,затова сега използвам едни болтове,които с гайчен ключ се закрепят.Проблема само дето при тях е,че главичката им е прекалено голяма и това до някаква степен ме ограничава от максимално затягане,защото дера и пробивам буквално лапата,ако завъртам повече.Слагам тапата ,която се завива в пеперудата на вилката и я затягам доста.Не е при поставянето ми проблема,много пъти съм поставял/махал кормила и лапи и уви,точно тази на мен,която слагах,даде грешка.
hotwheels1997

Мнениеот hotwheels1997 » Съб Сеп 15, 2012 2:04 pm

bocky написа:Сигурен ли си, че лапата е за съотвения размер на стержена на вилката ти? След като сложиш лапата на стержена, затягаш ли болтовете както трябва (съотвенто трябва да си ги отвил преди това за да влезне свободно)? Слагаш ли тапата която се завива в пеперудата на вилката?

hotwheels1997 написа:Да,28.6мм ...

Ами в такъв случай ходи до някой железария и вземи правилните болтове, препоръчително е да са закалени, ако нямат там в Евроболт със сигуреност ще имат. Но не мисля че надрасканата върешна част на лапата (ако правилно съм видял на снимките) е проблемът.

Обиколих половин Варна и не намерих.Аз си мислех,че надраскана част е проблема,защото предишната ми лапа беше гладка отвътре,но разбира се,аз не ги разбирам много много,така че приемам,че съм грешал.Според теб с правилните болтове ще стане ли? Аз доста пробвах да затегна със сегашните ми болтове и когато кормилото не е закрепено,независимо колко дърпам наляво-надясно,не мърда.Уви,сложи ли се кормилото,нещата се променят драстично.Благодаря за коментара !! Оценявам,че някой наистина писа!
hotwheels1997

Мнениеот bocky » Съб Сеп 15, 2012 2:14 pm

Ами поне според мен проблема е в болтовете, след като при затягане главите не лягат в гнездата а започват да дерат в лапата, едва ли може да се затегне както трябва. Драскотините не ми се стува да са толкова големи, че да създават луфт, който да не може да се обере.
Надявам се поне малко да съм помогнал. :peace:
Don't settle for less, or the next best!
Аватар
bocky

Рейтинг: 1470

Мнениеот hotwheels1997 » Съб Сеп 15, 2012 2:25 pm

bocky написа:Ами поне според мен проблема е в болтовете, след като при затягане главите не лягат в гнездата а започват да дерат в лапата, едва ли може да се затегне както трябва. Драскотините не ми се стува да са толкова големи, че да създават луфт, който да не може да се обере.
Надявам се поне малко да съм помогнал. :peace:

Още веднъж благодаря,че се отзова,когато имах нужда от помощ.Още съм нов в спорта и все още подобрявам иначе умрелия ми T-Rex (стария вариант,черно/червено) до нещо що годе прилично за не много агресивно каране,и тъй като след като паднах огънах на 90 градуса предишното ми кормило,което междудругото беше 550мм и супер неудобно,реших,че е време да си зема ново.Взех ново кормило,Easton MonkeyBar 685мм,което реално се оказа 700мм :Д Дойде ред на лапата и реших да взема що годе евтино,имайки предвид колелото ми.За жалост попаднах на лоша покупка предполагам,с тези странни 7мм болтове,невъзможни за откриване.В момента Крепежи България са затворени и ще изчакам до понеделник да отида там да потърся с последна надежда да намеря.(Магазина,който ти ми предложи,го няма във Варна).Надраното отвътре,познат на баща ми ще ми го оправи,обясни ми как: ще шлайфа и след това ще сложи една гладка пластинка,с която да стане отново 28,6мм на скобата,но може и да не го правя,ако стане и без него.Дано да намеря болта,за да мога да натегна напълно.Със сегашните болтове,колкото и да се пъна,аз прецаквам лапата и не мога да я затегна напълно.Може би,понеделник,когато отида да потърся,ще пиша дали е станало :)
hotwheels1997

Мнениеот Fanatico » Съб Сеп 15, 2012 2:38 pm

Във Варна, когато имам нужда от подобни елементи, ходя на едно магазинче на ул. Георги Пеячевич + ул. Д-р Иван Селимински (кръстовище, понеже не знам точния номер на адреса).
Там до сега са имали всичко, каквото ми трябва + че има и неръждаеми.
Ако наистина става дума за нестандартен размер резба, вече не знам.
:)
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот hotwheels1997 » Съб Сеп 15, 2012 2:47 pm

Fanatico написа:Във Варна, когато имам нужда от подобни елементи, ходя на едно магазинче на ул. Георги Пеячевич + ул. Д-р Иван Селимински (кръстовище, понеже не знам точния номер на адреса).
Там до сега са имали всичко, каквото ми трябва + че има и неръждаеми.
Ако наистина става дума за нестандартен размер резба, вече не знам.
:)

На тези два магазина не съм ходил,понеже бях пеша,а живея в района на спортна зала.Ще помоля понеделник баща ми да ме закара да проверя.Иначе да,става въпрос за нестандартер размер резба,за жалост..Надявам се да намеря там такъв вид резба.
hotwheels1997

Мнениеот Ozzie » Съб Сеп 15, 2012 2:56 pm

Магазин с голямо разнообразие на всякакви болтове има също и на ул. Патриарх Евтимий (може да се води и на ул. Струга) до "Баш Майстора". Партера на големия сив блок.

bolts.JPG
bolts.JPG (127.77 KiB) Прегледано 780 пъти

P.S. Като ходиш да купуваш болтове, носи лапата с теб!
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот hotwheels1997 » Съб Сеп 15, 2012 3:16 pm

Ozzie написа:Магазин с голямо разнообразие на всякакви болтове има също и на ул. Патриарх Евтимий (може да се води и на ул. Струга) до "Баш Майстора". Партера на големия сив блок.

bolts.JPG

Благодаря за инфото! Понеделник след училище(първи учебен ден... :@:@) явно ще има голяма обикаляне из варна за тези болтове..След час два един приятел с Ц1-ца ще дойде да пробваме неговите болтове,помолих ги да ги измери и каза,че са 7мм и решихме да пробваме.
hotwheels1997

Мнениеот hotwheels1997 » Съб Сеп 15, 2012 6:53 pm

Съжалявам за повторната тема,няма да се повтори! Ще напиша тема ,в случай,че не намеря нужния болт!
hotwheels1997

Мнениеот Ozzie » Съб Сеп 15, 2012 7:18 pm

hotwheels1997 написа:Съжалявам за повторната тема,няма да се повтори! Ще напиша тема ,в случай,че не намеря нужния болт!

Не е нужно. Ползвай тази.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Назад към Веломеханик