Настройка на спирачките

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Настройка на спирачките

Мнениеот Tunderbolt » Вто Сеп 18, 2012 3:29 pm

Здравейте,
Имам проблем с настройването на V-образни спирачки.
Значи когато си купих колелото, спирачките бяха и двете добре - когато ги стисна и след това ги пусне те се връщат веднага, рязко и дори се чува това.
Но задната спирачка ми беше хлабава и не ми харесваше, затова я стегнах малко и след това лостчето не се връщаше така както преди .
Гледах дали има опция за натягане на пружината на лостчето, но няма. Четох статията в MTB-bg, но не видях нищо подобно :)
Ето кратко видео с което се опитах да покажа какво имам предвид - дясната спирачка е проблема :)
http://www.youtube.com/watch?v=iJCvMNcimtg&feature=youtu.be
Tunderbolt

Рейтинг: 1158

Re: Настройка на спирачките

Мнениеот Ozzie » Вто Сеп 18, 2012 5:31 pm

Какво означава
Tunderbolt написа:задната спирачка ми беше хлабава

и как точно
Tunderbolt написа:затова я стегнах малко
?
При V-образните спирачки, голяма част от "магията" е в пружините които връщат рамената.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Tunderbolt » Вто Сеп 18, 2012 6:09 pm

Имам предвид, че трябваше да стисна лостчето прекалено много. И я затегнах като опънах жилото от рамената а не от лостчето :)
Tunderbolt

Рейтинг: 1158

Мнениеот Hell_Man » Вто Сеп 18, 2012 10:25 pm

Много неща са - може да имаш премачкана или клеясала броня, посъсипани пружинки на самите рамене на спирачката, посъсипана пружинка на лостчето.
Пробвай да върнеш жилото на изходното положение и провери дали се връща както трябва.
Ако при стягането на жилото не си нагласил добре двете рамена е много възможно да не връщат равномерно и да се получава този ефект.
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Мнениеот Skoinks » Вто Сеп 18, 2012 11:09 pm

Много лесен начин да разбереш дали се е прецакала пружинката на лостчето е да откачиш жилото и да видиш как се движи.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Рейтинг: 1200

Назад към Веломеханик