Курбел за 10 скорости на колело с 9 ?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Курбел за 10 скорости на колело с 9 ?

Мнениеот Fujitzo » Пон Апр 02, 2012 3:54 pm

Съжелявам ако въпроса е тъп, но не мога да си обясня какви биха били проблемите при евентуално несъответствие м/у курбела и веригата. Знам, че широчината на веригата се определя от това дали венците отзад са 7,8, 9 или 10, но какъв е проблемът ако веригата е за 9 скорости да кажем, да се сложи курбел за 10 ? Т.е веригата би била по-широка от необходимото за курбела, но не виждам това какво би пречило.. може би затруднено избутване на веригата от декланшора ? Или пък ще е хлабава един вид.. макар, че не ми се вярва , то така или иначе зъбите на курбела на влизат на 100% плътно (с точност до микрон) във веригата - винаги има някакъв запас. Т.е на мен ми се струва, че тези предписания са малко преувеличени, или не съм прав ? Някой експериментирал ? :smash:
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Re: Курбел за 10 скорости на колело с 9 ?

Мнениеот rodopi_biker » Вто Апр 03, 2012 6:39 pm

Веригата ти ще се износи по-бързо или ще започне да прескача, поради това че веригата е по-широка а венците са пригодени за по-тясна. Попринцип ако влизат добре едно в друго можеш да караш и така, но не виждам смисъл да си съсипваш и веригата и венците. По-добре си вземи съвместими компоненти.
Аватар
rodopi_biker

Рейтинг: 1220

Мнениеот rarekin » Вто Апр 03, 2012 8:29 pm

@Fujitzo

Какъв декланшор ще ползваш с курбела - от новите (т.е. от 10 скоростната серия) или от старите?
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Fujitzo » Сря Апр 04, 2012 1:23 pm

Сегашната система е Shimano Alivio 9 скоростна - всичко е Shimano alivio M430 - касета, дерейльор, декланшор, курбел, верига KMZ за 9 скорости. Идеята ми беше да сменя курбела с този http://screambikes.eu/bg/kurbeli-mtb/79 ... -2012.html , който е за 10 скорости. Модела за 9 скорости не ме устройва защото е с рамо 170мм , а на мен ми трябва 175 (ако не и 180 според някои сметки)

Off: Тва с манията за повече скорости не го разбирам.. Колко хубаво би било ако имаше висок клас части (леки и здрави) за 7/8 скоростни системи. Аз лично не виждам никакъв плюс в това да имаш 10 скорости отзад - това, което има значение са най-малкия и най-големия венец :dontknow: , които при 8/9 и 10 скоростните венци могат да са еднакви..
Fujitzo

Мнениеот crib » Сря Апр 04, 2012 3:40 pm

абсолютно никакъв проблем няма да имаш.

Пример - курбели за по-малко от 9 скорости отдавна не се произвеждат. Всяко колело за повече от 180 лева, което купиш, и е със 7/8 скорости, е и с курбели за 9.
crib

Мнениеот hitar_potar » Чет Апр 05, 2012 4:39 pm

:agree:
Fujitzo написа:Off: Тва с манията за повече скорости не го разбирам.. това, което има значение са най-малкия и най-големия венец :dontknow:..

Идеята е, че имаш по-малка стъпка между предавките. По-малка е възможността при каране нанякъде 1 предавка да ти идва лека, и следващата веднага след нея пък да ти идва прекалено тежка. С повече предавки е по-голям шанса следващата предавка да тъкмо това, от което имаш нужда. :agree: И големината на най-големия и най-малкия венец имат повече значение за това на какъв байк ще монтираш зъбния блок и за какво ще ползваш байка.
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Fujitzo » Пет Апр 06, 2012 12:12 pm

hitar_potar написа::agree:
Fujitzo написа:Off: Тва с манията за повече скорости не го разбирам.. това, което има значение са най-малкия и най-големия венец :dontknow:..

Идеята е, че имаш по-малка стъпка между предавките. По-малка е възможността при каране нанякъде 1 предавка да ти идва лека, и следващата веднага след нея пък да ти идва прекалено тежка. С повече предавки е по-голям шанса следващата предавка да тъкмо това, от което имаш нужда. :agree: И големината на най-големия и най-малкия венец имат повече значение за това на какъв байк ще монтираш зъбния блок и за какво ще ползваш байка.

Ясно, че стъпката е по-малка и това е предимство.. но е пренебрежимо предимство според мен. Разликата м/у касета за 10 скорости и такава за 9 е 1 зъб на едно зъбно колелце от всичките 10, останалите в повечето случаи са еднакви.А и моя стил на каране е така да се каже по-агресивен , дори и в града като карам рядко сменям скорости по една - при спиране преди светофар ги изръчквам нагоре , а при ускорение често свалям направо 2 надолу (зависи от наклона де) В планината също почти винаги е по 2-3 нагоре и по 2-3 надолу , защото наклоните се сменят по рязко. И точно в планината има значение колко ти е най-малкото предавателно число - моето беше 28 отпред 32 отзад , т.е 28:32 = 0,875 , което не ми беше достатъчно, това е и другата причина поради която искам да сложа курбел 22/32/44 :look:
Fujitzo

Re: Курбел за 10 скорости на колело с 8?

Мнениеот edinmilion » Чет Сеп 20, 2012 9:42 am

Аз имам същото чудене за курбел предвиден за десет скорости, но дори съм още по старомоден от автора на темата и ми трябва за 8 скоростна система.
Някой би ли ме посъветвал как би работила системата - курбел за 10 скорости, и верига предвидена за 8 скорости?

Спрял съм се на този модел курбели (shimano fc m552). Карам със скоростна система: sram Х5 (команди, деклашор, дерайльор), верига и венци (SRAM PG850 или SHIMANO HG51 в зависимост какво има налично, както и съответните вериги от тази серия).

Вариант ли е смяна на верига, да взема такава за 9 скорости?

Сигурно щях да си отговоря и сам поне теоретично, ако имах информация за дебелината на зъбците на новите курбели, но такава няма нийде, а ако някой вече е тествал ще ми даде най-ясна представа.
Напълно се съгласявам с Fujitzo за броя предавки, отдавна съм си дал сметка, че в планината не използвам последните скорости (11з и 13з от касетата), и спокойно бих си щракал на всякъде и със 6 скоростна. От скоро карам и едно туристическо/шосейно колело, което отпред е с курбел 2 венеца и 6 отзад - е казвам ви така добре измислено и така уплътнени скорости и трипъл курбела няма ; )
edinmilion

Мнениеот marsa » Чет Сеп 20, 2012 12:11 pm

Според Sheldon Brown също няма съществен проблем:
New Chainrings, Old Chains
Going the other direction, using wider chains with chainrings intended for narrower chains is not generally a major problem if there's only a one- or two- generation difference. The only problem you might run into is that the chain will be more liable to rub on the inside of the bigger chainrings in the small/small crossover gears, gears you shouldn't be using in any case.
Всъщност наистина мистериозно липсва каквато и да било информация из нета за широчината на съвременните плочи.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот uBaH » Чет Сеп 20, 2012 12:53 pm

Вкъщи имам, чисто новички, една 22 (стоманена) и една 44 (алуминий) плочи от последната, 9-скоростна генерация курбели Deore (FC-M590). Да взема да им тегля по един шублер довечера а?

ПП. Само да си намеря шублера, че знам ли къде съм го прибрал последно.
Аватар
uBaH

Мнениеот Шлек_народен » Чет Сеп 20, 2012 5:51 pm

marsa написа:Всъщност наистина мистериозно липсва каквато и да било информация из нета за широчината на съвременните плочи.

Какво значение има широчината на предните плочи? Едва ли алуминиева 10-ка плоча е по-тясна от тенекиените, дето ги слагат за 6-7 скорости.Така че....Проблема е по-скоро при задните венци, щото са по-нагъчкани. Доколкото знам разстоянието м/у плочите на курбелите е еднакво, та и с предния декласьор не би трябвало да има проблем.
Това, което аз съм пробвал и става е 10-ка курбел / 8-ца венци и верига. Другото е 9-ка курбели за 8-ца верига и 8-ца или 7-ца венци ( става и със 7-ца верига - тя разликата е 0.2мм , така че..)
Една подробност - курбелите са 2-ки (с две плочи) .
Нормалните варианти също стават -10/10, 9/9 и т.н. :)
Това с по-бързото износване....по-скоро митове и легенди.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот uBaH » Чет Сеп 20, 2012 6:27 pm

uBaH написа: 22 (стоманена) и 44 (алуминий) ot курбели Deore (FC-M590)...

1,8 - 1,9 мм е дебелината, точно под скосяването, на зъбите (т.е. в най-дебелата им част). Ако на някой му трябва въобще, тази информация :agree:
Аватар
uBaH

Назад към Продукти за крос-кънтри