ВЪПРОС.Коя рамка е по здрава? (Carbon или Aluminium)

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

ВЪПРОС.Коя рамка е по здрава? (Carbon или Aluminium)

Мнениеот dr.octagon » Нед Сеп 23, 2012 2:19 pm

Живо здраво на всички.Прегледах много теми и не намерих нищо конкретно по въпроса за качеството и здравината на карбоновите рамки (крос-кънтри) 2012.Въпроса ми е коя рамка според вас е по здрава от тези двете(Carbon Monocoque HMF SL или Aluminium 7005TB Superlite).И двете са модел 2012 както и килограмите са и почти еднакви.Четох някъде по форумите че карбоновите рамки 2012 са с много подобрена здравина и качество, но въпреки това специалисти с които съм се посъветвал все още твърят че алуминиевите рамки са по здрави от карбоновите.До сега съм карал с Алуминиева рамка модел 2007-2008 на Drag Ontario.За тези 5 год. през които съм я карал е приживяла много тежки случки по планини (100км. обиколка на витоша и много други) но не е мръднала и не се съмнявам че е по здрава от карбонова :) Обаче моята рамка е с много дебел Алуминий и тежи над 2кг.Притеснява ме това че въпросната алуминиева рамка (Aluminium 7005TB Superlite 2012) се води някаква Superlite и килограмите са и само с 100-200 грама повече от карбоновата.Това ме довежда до мисълта че са я направили от по тънак алуминий за да е толкова лека а щом е по тънка значи и е по чуплива.Харесал съм си два модела колела с почти една и съща окомплектовка но едното е с цели 1700лв. по скъпо заради карбоновата рамка и е по леко само с 1 килограм от това с алуминиевата рамка.От вашите съвети зависи кое колело ще избера.Не ми е проблем да ги дам тези 1700лв. от горе само да съм сигорен че карбоновата рамка е по здрава. :dontknow:

Линк към колелата които съм харесал:

1 - С алуминиева рамка - http://www.hargrovescycles.co.uk/produc ... ain%20Bike

2 - С карбонова рамка - http://www.hargrovescycles.co.uk/produc ... ain%20Bike

:peace:
dr.octagon

Рейтинг: 1210

Re: ВЪПРОС.Коя рамка е по здрава? (Carbon или Aluminium)

Мнениеот Plamen_EM » Нед Сеп 23, 2012 6:59 pm

Ако разликата между рамките е 200 грама, значи има 600 грама разлика в частите. Подозирам че идва от колелата. Което значи, че карбоновото е доста по-добре окомплектовано.
Иначе за тези пари от тук ще си купиш по-хубав велосипед.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот dr.octagon » Нед Сеп 23, 2012 7:19 pm

Plamen_EM написа:Ако разликата между рамките е 200 грама, значи има 600 грама разлика в частите. Подозирам че идва от колелата. Което значи, че карбоновото е доста по-добре окомплектовано.
Иначе за тези пари от тук ще си купиш по-хубав велосипед.

Да по скоро идва от вилката и гумите.Каплите и главините са едни и същи и на двете колела.И алуминиевата рамка максимум с 500 грама да е по тежка.Но на въпроса коя рамка е по здрава все още не мога да си отговоря. :dontknow: Предложи в БГ нещо което мислиш че е по добро и за по малко пари ако ти се занимава. :agree:
dr.octagon

Мнениеот APD » Нед Сеп 23, 2012 7:23 pm

Тази от 853 стомана. Но ще ти скъса джеба, понеже е 4-5 пъти по-скъпа от 4130 :popcorn:
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот Plamen_EM » Нед Сеп 23, 2012 11:17 pm

Едни и същи ... Ама не съвсем. Три пъти са по-скъпи колелата на карбоновия. Едно "Т" разлика само, ама...
Също така разликата в теглото на рамките каква е? 100, 200, 500 грама? Четеш ли ги някъде тези неща или си импровизираш?
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот dr.octagon » Нед Сеп 23, 2012 11:56 pm

Plamen_EM написа:Едни и същи ... Ама не съвсем. Три пъти са по-скъпи колелата на карбоновия. Едно "Т" разлика само, ама...
Също така разликата в теглото на рамките каква е? 100, 200, 500 грама? Четеш ли ги някъде тези неща или си импровизираш?

Не импровизирам.Попитах ги в магазина хората и казаха че теглото на алуминий superlite рамката е с 200 до 500 грама повече от карбоновата Monocoque.Каплите с главините на карбоновото колело са 700$ а на алуминиевото 500$.Едните тежат 1950 грама а другите 1700 грама.Не е кой знае каква разлика.Въпроса ми не беше коя част колко тежи и коя колко е скъпа А коя от двете рамки е по здрава според теб :)
dr.octagon

Мнениеот PtD » Пон Сеп 24, 2012 3:27 am

dr.octagon написа:Каплите с главините на карбоновото колело са 700$ а на алуминиевото 500$.Едните тежат 1950 грама а другите 1700 грама.Не е кой знае каква разлика.

Оо, 250 грама в колелата се усещат, и още как!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот dr.octagon » Пон Сеп 24, 2012 11:09 am

PtD написа:
dr.octagon написа:Каплите с главините на карбоновото колело са 700$ а на алуминиевото 500$.Едните тежат 1950 грама а другите 1700 грама.Не е кой знае каква разлика.

Оо, 250 грама в колелата се усещат, и още как!

Не ме интересува кое колко тежи.Спрете да ги коментирате тези неща.Единственото нещо което ме интересува е коя рамка е по здрава.От това зависи какво колело ще си взема.Ако имате мнение по въпроса пишете ако не просто подминете. :agree:
dr.octagon

Мнениеот edinmilion » Пон Сеп 24, 2012 11:21 am

Карбона е по здрав
И пак повтарям, не си взимай колело от там на такива цени, освен ако не си намерил великобритански куфар с пари...

п.п. по родните магазини (един от производителите'') има велосипед с карбонова рамка, вилка реба и вискок клас компоненти за две хиляди лева.
edinmilion

Мнениеот 4getcredo » Пон Сеп 24, 2012 11:28 am

Трудно ще се отговори на конкретния ти въпрос. Никой от нас не е правил якостни тестове на тези две рамки. Алуминиът и карбонът имат различни характеристики и съответно плюсове и минуси в различни отношения. Често из форума е ставало дума, че по-леките алуминиеви рамки (както си предположил) са с тънки стени и при усилия при педалиране, при спиране се сучат. Особено ако си по-тежък, това ще се усеща... При карбоновата рамка това ще е в по-малка степен, защото материалът е по-корав (тъй ли беше? :magnify: ) Казват обаче, че карбонът е по-уязвим от концентрирани удари (от остри предмети... падаш върху остър камък и се нарушава оплетката...) - тук пък алуминият е по-малко уязвим...
Разбираш какво искам да ти кажа. Еднозначен отговор няма - зависи как ще паднеш и какво ще ѝ направиш на рамката. Моят е съвет е да си купиш (особено ако си по-тежък) качествена алуминиева рамка, може и да не е супер лека и да инвестираш в по-качествени компоненти. Както каза Ptd (въпреки че не те интересува), теглото на колелата са няколко пъти по-важни от теглото на рамката.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот dr.octagon » Пон Сеп 24, 2012 12:09 pm

edinmilion написа:Карбона е по здрав
И пак повтарям, не си взимай колело от там на такива цени, освен ако не си намерил великобритански куфар с пари...

п.п. по родните магазини (един от производителите'') има велосипед с карбонова рамка, вилка реба и вискок клас компоненти за две хиляди лева.

Напиши ми на лично ако искаш кой от производителите предлага такова колело за 2000лв. да го погледна.А иначе съм решил да го взема от тук колелото защото живея в Англия и съм на 5 метра от този магазин, но ако е вярно това което казваш за колело до 2000лв. с такава окомплектовка съм готов да го взема от BG.Също така проверих цените на едни колела Scott и в България бяха с по 100-200лв. по скъпи от тук.Говоря за SCOTT SCALE 29ER ELITE което тук го взимам на 3000лв. а в БГ е 3100лв.а и транспорта до тук става по дебела сумата.Драсни едно лично :agree: :)
dr.octagon

Мнениеот dr.octagon » Пон Сеп 24, 2012 12:21 pm

4getcredo написа:Трудно ще се отговори на конкретния ти въпрос. Никой от нас не е правил якостни тестове на тези две рамки. Алуминиът и карбонът имат различни характеристики и съответно плюсове и минуси в различни отношения. Често из форума е ставало дума, че по-леките алуминиеви рамки (както си предположил) са с тънки стени и при усилия при педалиране, при спиране се сучат. Особено ако си по-тежък, това ще се усеща... При карбоновата рамка това ще е в по-малка степен, защото материалът е по-корав (тъй ли беше? :magnify: ) Казват обаче, че карбонът е по-уязвим от концентрирани удари (от остри предмети... падаш върху остър камък и се нарушава оплетката...) - тук пък алуминият е по-малко уязвим...
Разбираш какво искам да ти кажа. Еднозначен отговор няма - зависи как ще паднеш и какво ще ѝ направиш на рамката. Моят е съвет е да си купиш (особено ако си по-тежък) качествена алуминиева рамка, може и да не е супер лека и да инвестираш в по-качествени компоненти. Както каза Ptd (въпреки че не те интересува), теглото на колелата са няколко пъти по-важни от теглото на рамката.

Благодаря за отговора.Просто съм на кантар с тези рамки.И двете си имат еднакви плюсове и еднакви минуси.И аз го мислих да си зглобя колело по компоненти, но първо че НЕ излиза по евтино второ тука в Англия където живея не предлагат такива зглобяваници по компоненти а и не ми се занимава.Предпочитам готово да го взема и да не ми излиза повече от 11кг.Иначе съм 76кг.и висок 1.81см.(според теб за алуминиева или карбонова рамка съм).Между другото никога не съм се замислял тези 250 грама разлика в каплите какво точно ти помагат.Винаги съм си мислил че цялостно има значение колко тежи колело за по леко каране а не определени компоненти.Ако не е проблем ми обясни, ще съм ти благодарен :)
dr.octagon

Мнениеот 4getcredo » Пон Сеп 24, 2012 12:29 pm

Идеята е, че 200-300 грама на рамката ще се усещат в много по-малка степен при каране, отколкото същото тегло на колелата. Не мога да ти го обясня с коректните физически термини, но рамката и всички други компоненти (включително ездача) са окачена маса, те са неподвижни, а колелата са задвижващите елементи, тях трябва да въртиш с крака, а другото се вози ;) Завържи на един конец 500 г. и го завърти, после сложи 1 кг. и пак завърти. Ще усетиш разликата. Тук има специалисти физици, те да кажат дали примерът е коректен.

Ако караш доста по шосе, карбонът наистина не е лош избор. Пък и в други ситуациии, сигурно, не е лош избор. :dontknow:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот dr.octagon » Пон Сеп 24, 2012 1:01 pm

4getcredo написа:Идеята е, че 200-300 грама на рамката ще се усещат в много по-малка степен при каране, отколкото същото тегло на колелата. Не мога да ти го обясня с коректните физически термини, но рамката и всички други компоненти (включително ездача) са окачена маса, те са неподвижни, а колелата са задвижващите елементи, тях трябва да въртиш с крака, а другото се вози ;) Завържи на един конец 500 г. и го завърти, после сложи 1 кг. и пак завърти. Ще усетиш разликата. Тук има специалисти физици, те да кажат дали примерът е коректен.

Ако караш доста по шосе, карбонът наистина не е лош избор. Пък и в други ситуациии, сигурно, не е лош избор. :dontknow:

Ок мисля че го разбрах това за каплите благодаря оново за бързия отговор :) За сега по скоро отивам към карбоновото колело, но като гледам разни клипчета в youtube как карбоновите рамки се чупят по лесно от алуминиевите и се здухвам хаха.Успокоява ме това че клиповете които ги гледам са качени в сайта от преди 1-2 год. когато се предполага че карабона все още НЕ е бил толкова осъвършенстван и здрав като карбона правен сега през 2012 год.Реално аз карам 80-90% по асфалт на доста дълги разтояния (100км. ги нямам за нищо) по скоро съм за шосейно колело но не ме кефят шосейките неудобни са ми и не проходими по тези места където ходя.Чух също за карбона че се износвал по бързо от алуминия какво мислиш по въпроса има ли нещо такова според теб ? :)
dr.octagon

Мнениеот Insight » Пон Сеп 24, 2012 3:34 pm

Аз на твое място бих си задал въпроса "Колко често удрям рамката в твърди предмети при падане, транспорт и т.н.".
Отговора на този въпрос в голяма степен личи от състоянието на старата ти рамка.

Моето впечатление е, че здравината на карбоновата рамка не трябва да те притеснява.

ПС: Представата ми за свойствата на карбона се базира на опит с риболовно, а не вело- оборудване. :D
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот PtD » Пон Сеп 24, 2012 4:07 pm

Това е, което и аз знам - карбонът има проблем при удари в остри предмети, когато се нарушава повърхностният слой. Иначе:

http://www.youtube.com/watch?v=xreZdUBqpJs
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Plamen_EM » Пон Сеп 24, 2012 5:24 pm

Хабер си нямаш от велосипеди. Не си чел преди да питаш. Казват ти, че не си чел, пак не четеш. Тези велосипеди в кварталната бакалия ли ги продават?! Как така разликата в теглото на рамките ще е между 200 и 500 грама? Това да не са картофи! Как така теглото не те интересува, ама искаш да не ти е над 11 килограма велосипеда? Как не ти е проблем да дадеш 1700 лева повече за велосипед, който струва 4700 лева, обаче ако в Бг има нещо за 2000, ама да е много по-добро, от теб да мине ще си помислиш?
Вземи прочети форума. Въпросите, които те интересуват са разисквани нееднократно.
И спри да си пишеш цифрите, както ти дойде. Едните колела струват 225$ , а другите 750$. Подвеждаш отговарящите.
От двата велосипеда, които си показал, карбоновият е много по-хубав. Алуминиевият е по-надежден, но е с около 40% по-евтин.
Моя е грешката, в страницата на Easton цената на едните колела е само за предното.
Последна промяна Plamen_EM на Пон Сеп 24, 2012 5:36 pm, променена общо 1 път
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот dr.octagon » Пон Сеп 24, 2012 5:35 pm

PtD написа:Това е, което и аз знам - карбонът има проблем при удари в остри предмети, когато се нарушава повърхностният слой. Иначе:

Хубав тест, но до колкото знам има различни видове карбон по здравина и качество. Carbon dropout, FACT 11r carbon и подобни.Не можах да разбера тези от клипа каква по здравина карбонова рамка тестват.На това колело което аз съм си харесал е с такъв тип карбон - Carbon Monocoque HMF SL.
dr.octagon

Мнениеот did » Пон Сеп 24, 2012 5:42 pm

dr.octagon написа:
PtD написа:Това е, което и аз знам - карбонът има проблем при удари в остри предмети, когато се нарушава повърхностният слой. Иначе:

Хубав тест, но до колкото знам има различни видове карбон по здравина и качество. Carbon dropout, FACT 11r carbon и подобни.Не можах да разбера тези от клипа каква по здравина карбонова рамка тестват.На това колело което аз съм си харесал е с такъв тип карбон - Carbon Monocoque HMF SL.

"Карбон" е "въглерод" и няма различни видове карбон. Има ралични видове композитни материали на основа на въглеродни и други нишки, съчетани с различни лепила и смоли. Темата беше мнооооого сериозно разисквана в този форум преди 4-5 години. Разрови се!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот dr.octagon » Пон Сеп 24, 2012 8:05 pm

did написа:
dr.octagon написа:

"Карбон" е "въглерод" и няма различни видове карбон. Има ралични видове композитни материали на основа на въглеродни и други нишки, съчетани с различни лепила и смоли. Темата беше мнооооого сериозно разисквана в този форум преди 4-5 години. Разрови се!

Ок.Но предполагам че преди 4-5 год. са се правили по некачествени карбонови рамки от сега.Според теб имат ли подобрение днешните корс-кънтри рамки 2012 моделите ? Или няма разлика от преди години.
dr.octagon

Мнениеот did » Пон Сеп 24, 2012 8:11 pm

Технологиите се менят, но принципните предимства и недостатъци на материалите няма как да се променят за 5 години.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот dr.octagon » Пон Сеп 24, 2012 9:02 pm

Plamen_EM написа:Хабер си нямаш от велосипеди. Не си чел преди да питаш. Казват ти, че не си чел, пак не четеш. Тези велосипеди в кварталната бакалия ли ги продават?! Как така разликата в теглото на рамките ще е между 200 и 500 грама? Това да не са картофи! Как така теглото не те интересува, ама искаш да не ти е над 11 килограма велосипеда? Как не ти е проблем да дадеш 1700 лева повече за велосипед, който струва 4700 лева, обаче ако в Бг има нещо за 2000, ама да е много по-добро, от теб да мине ще си помислиш?
Вземи прочети форума. Въпросите, които те интересуват са разисквани нееднократно.
И спри да си пишеш цифрите, както ти дойде. Едните колела струват 225$ , а другите 750$. Подвеждаш отговарящите.
От двата велосипеда, които си показал, карбоновият е много по-хубав. Алуминиевият е по-надежден, но е с около 40% по-евтин.
Моя е грешката, в страницата на Easton цената на едните колела е само за предното.

Виж сега човече не ми се спори с теб.Като не вярваш се обади в магазина и попитай колко тежи карбонова рамка и колко тежи алуминиева superlite.А относно колегата който твърди че има такова колело с същата окомплетовка 29 инча в БГ за 2000лв. още го чакам да ми пише ЛС, но по скоро няма такова колело за толкова пари за това написах че ако ми го покаже съм навит да го взема и от БГ ако трябва.Много се блазня да го взема това с алуминиевата рамка което е доста по евтино, но се опасявам че този алуминий superlite са го направили толкова тънак че най вероятно не е по здрав от карбона.По скоро клоня към карбона, но ще изчакам още няколко мнения да чуя.Благодаря и за твоето мнение все пак :)
dr.octagon

Мнениеот edinmilion » Пон Сеп 24, 2012 9:32 pm

dr.octagon написа:А относно колегата който твърди че има такова колело с същата окомплетовка 29 инча в БГ за 2000лв. още го чакам да ми пише ЛС, но по скоро няма такова колело за толкова пари за това написах че ако ми го покаже съм навит да го взема и от БГ ако трябва.
Първо - не съм разбрал, че си избрал 29-ка (в другата тема предложих, но вече стана много сложно), това за което говоря е 26-ца и не го намирам на онлине страницата им, но го има в магазина:

http://www.bikedelivery24.com/product/3 ... black.html

с тази рамка, но друга окомплектовка. Рамката е 2010 или 2011 не зная, ако се спреш на този вариант ги питай за тези неща, но през изминалата година Уолтър я тества в много състезания, някои от които доста по тежки от обиколката на Витоша.

И второ - не съм казал същата окомплектовка!

За жалост не съм у вело бизнеса инак щях да ти предложа нещо конкретно, исках само да ти дам пример, че цените там не са добри, но ти си преценяш.
edinmilion

Мнениеот dr.octagon » Пон Сеп 24, 2012 10:26 pm

edinmilion написа:
dr.octagon написа:А относно колегата който твърди че има такова колело с същата окомплетовка 29 инча в БГ за 2000лв. още го чакам да ми пише ЛС, но по скоро няма такова колело за толкова пари за това написах че ако ми го покаже съм навит да го взема и от БГ ако трябва.
Първо - не съм разбрал, че си избрал 29-ка (в другата тема предложих, но вече стана много сложно), това за което говоря е 26-ца и не го намирам на онлине страницата им, но го има в магазина:

http://www.bikedelivery24.com/product/3 ... black.html

с тази рамка, но друга окомплектовка. Рамката е 2010 или 2011 не зная, ако се спреш на този вариант ги питай за тези неща, но през изминалата година Уолтър я тества в много състезания, някои от които доста по тежки от обиколката на Витоша.

И второ - не съм казал същата окомплектовка!

За жалост не съм у вело бизнеса инак щях да ти предложа нещо конкретно, исках само да ти дам пример, че цените там не са добри, но ти си преценяш.

Погледнах за 2 модела на Scott и в България са с по 200лв. по скъпи от тук.А и като включим транспорта до Англия става сложно.Моделите са SCOTT SCALE 29ER ELITE и Scott Scale 35.
dr.octagon

Мнениеот martin54 » Вто Сеп 25, 2012 9:29 am

Колега разгледай тези две марки, доставят колела до мястото в което живееш, всичко което те интересува е на сайтовете им.
Велосипедите са хубави и качествени, аз карам Canyon, поръчах го от сайта, идва само с разкачени гуми и кормило, слагат се за 5минути.

http://www.canyon.com/shop/

http://www.radon-bikes.de/xist4c/web/st ... _5222_.htm

Поздрави
Canyon Yellowstone 5.0
martin54

Рейтинг: 1225

Мнениеот dr.octagon » Вто Сеп 25, 2012 1:33 pm

did написа:Технологиите се менят, но принципните предимства и недостатъци на материалите няма как да се променят за 5 години.

Ясно :) Казаха ми че карбона имал по бързо време на износване от алуминия.Според теб така ли е.И какво значи това износване, че рамката става по податлива на чупене или ? :)
dr.octagon

Мнениеот uBaH » Вто Сеп 25, 2012 2:19 pm

Колега не е износване, а стареене :idea:
Потърси в търсачката комбинацията от тия две думички и чети :agree:
Аватар
uBaH

Мнениеот APD » Чет Сеп 27, 2012 1:51 pm

Ами има и триене, примерно ако броните/маркучите са отвън и се трият в рамката.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот dr.octagon » Чет Сеп 27, 2012 2:33 pm

APD написа:Ами има и триене, примерно ако броните/маркучите са отвън и се трият в рамката.

На 99% от карбоновите рамки 2012 год. жилата минават вътре в рамката.
dr.octagon

Назад към Продукти за крос-кънтри