Помощ при избор на рамка

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Помощ при избор на рамка

Мнениеот To63to » Пет Сеп 21, 2012 8:36 am

Добър ден, колеги. Наскоро реших да се заимам с нов велосипед. След много четене по форума мисля че горе-долу придобих малко разбиране за сегашното състояние на вело пазара и се спрях на велосипед Ram HT 1.1 екипиран с рамка HT 3. След известно ровене и смятане по разни там приложени калкулатори установих, че най-подходящата рамка за моят ръст, който е 177см височина и около 70-72 кг тежест е с размер 18", а в случаят на HT3 18.5". Да добавя, че нямам възможност да измеря с точност разстоянието до чатала, защото в момента съм на студентска бригада в Yellowstone NP и буквално съм в средата на гората. Ако щете вярвайте ама тука и ножчета за бръснене не мога да си намеря пък камо ли линия или нещо друго такова, но по груби измервания с педя( мерил съм си я -20 см) е около 85-88см.

Та, да се върна към темата, изникна следният проблем - свързах се с Николай от NIko Bikes и се оказа че HT3 я има в наличност единствено с размери 16.5" и 20.5". Доколкото разбрах е по-зле да се кара с по-малка рамка отколкото с по-голяма та 16.5"-вата отпада. Въпросът ми е 20.5", че е голяма е голяма, но до каква степен е по-голяма. Мога ли да я карам без чак толкова проблеми или е по-добре да си поръчам оригиналната рамка HT1, но с правилният размер. По принцип не бих задавал подобен въпрос, но Ht3 ми харесва доста повече на вид и е малко по-здрава. Не очаквам да счупя дори HT1, но все пак имам известен опит с off-road каране, та колелото няма да се пази чак толкова и затова реших, че е по-добре да взема другата рамка.

Извинявам се, че задавам въпрос за който е изписано хиляди редове и на който знам вече отговора, но ми трябва съвет от хора карали с различни размери рамки и знаещи какви проблеми се пораждат от неправилният размер.Също така искам да попитам нещо, на което така и не успях да намеря отговора, а разгледах всички налични теми за рамките Ram HT-1 и Ram HT 3: видях, че 1-цата се води начален клас рамка, докато 3ката е среден, въпреки, че е по-евтина. Наистина има някаква чак толкова голяма разлика в издръжливостта на двете и изобщо има ли смисъл да се насочвам към 3ката, ако не успея да намеря моят размер.

Благодаря предварително за отговорите ви :wavey:
To63to

Рейтинг: 1200

Re: Помощ при избор на рамка

Мнениеот xcrider » Пет Сеп 21, 2012 1:43 pm

Според мен 20,5 няма да ти е толкова голямо. Аз лично съм около 170 см и карам 18,5 рамка , нито ми е малка, нито ми е голяма. Идеална. Но все пак става дума за cross country, при другите стилове, по-ниска рамка си е нещо нужно.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот To63to » Пет Сеп 21, 2012 8:22 pm

По принцип става дума за крос-кънтри стил, но естествено някой път ме наляга простотията та слизам и по стълби и се скача и от тях(е не повече от 30-40см скокове, ако дори могат да се нарекат такива), също така колелото ще се тества на моето село(но ще се кара предимно по Витоша и в София), където могат да се намерят интересните комбинации от лек DH и Dirt jump по изровените от тракторите пътеки. Честно казано не виждам проблем дори с HT1 рамката, защото сегашното ми колело е 12 годишен Cross Champion и рамката не е мръднала а се караше душмански(май преди са ги правили по-здрави от сегашните кросове) и съм минавал многократно с това колело по горепосочените пътеки та даже и извън каквито и да е било пътеки. Честно казано почвам да се чудя как се чупи рамка, освен ако не скачаш по метър два.
To63to

Мнениеот botroid » Пет Сеп 21, 2012 9:35 pm

20.5" е за хора с ръст около 185 см и ще ти е неприятно голяма. За 177 см. оптимално е 18-18.5".
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот To63to » Пет Сеп 21, 2012 11:01 pm

botroid написа:20.5" е за хора с ръст около 185 см и ще ти е неприятно голяма. За 177 см. оптимално е 18-18.5".

Да, и аз така разбрах. Да добавя, преди около 2 седмици карах едно Raleigh Mojave 5.0 с 22" рамка и с максимално спусната седалка ми е леко трудно да стигам земята но все пак мога. На равно почти не ми правеше впечатление, но при по-труден терен ми беше малко трудно да маневрирам. И все пак 22" не е чак толкова голяма рамка колкото си мислех първоначално. Като се върна след 2 седмици в татковината ще обходя вело магазините в Плевен и ще пробвам различните рамки да видя как ги усещам. Иначе общо взето реших да се опитам да намеря HT3 18.5", ако ли няма в наличност просто ще си взема 18" HT1, пак повтарям едва ли има толкова огромна разлика в двете рамки, пък и аз надали имам необходимите умения още, че да я счупя :D
To63to

Мнениеот To63to » Пон Окт 01, 2012 6:16 am

Благодаря на всички които се включиха и ми помогнаха. Вече поръчах велосипед - окомплектовка Рам HT 1.1 с рамка HT2 19" .Реших да си спестя едни 150 лева поради факта, че между HT1.1 и Ht 2.3 няма почти никаква разлика освен единият заден дерайльор Sram X5, за който четох, че е реално едно към едно с X4, пък за по-скъпите варианти на HT 2 не ми се даваха пари :lol: . Рамката поне позволява бъдещи ъпгрейди, ако евентуално се наложат такива.
To63to

Мнениеот radeviq » Пон Окт 01, 2012 8:52 am

Карам със същата комбинация от 2010 и повярвай ми направил си добър избор! Със здраве да си го караш :beer:
Аватар
radeviq

Рейтинг: 1379

Мнениеот To63to » Пон Окт 01, 2012 9:56 am

radeviq написа:Карам със същата комбинация от 2010 и повярвай ми направил си добър избор! Със здраве да си го караш :beer:

Благодаря много, ама нещо Никола се опитва да ми извива ръцете. Както го пресмятах ще ми излезне 1100 лева защото HT 2 e със 100 лв. отгоре на HT 1, а аз искам само това да ми е различно от оргиналният HT 1.1. Е да де ама днес баща ми се е свързал да поръча(още 3 дни в САЩ, няма как) и Нико му е казал, че съответната комбинация ще струва 1249лв, т.е. колкото HT 2.3, само дето няма да е със същите части, та му е предложил HT 2.3....Търговски номерца, който по-принцип не биха минали ама ми се кара свястно колело и сега имам възможността да си взема, та може и да се вържа като последният шаран :rofl:

Както и да е, това да е не е чак такъв проблем, ще се лиша от нови маратонки за тичане като трябва :lol:
To63to

Мнениеот To63to » Вто Окт 09, 2012 1:00 pm

Днес пристигна новият ми Ram HT 2.3. Направо не се сдържах и го разопаковах на улицата :D

Отзивите ми до момента са - направо уникално колело. В сравнение със старата ми тенекия е не на светлинни години ми на светлинни векове. На всичкото отгоре дойде екипирано със главини Sram MTH 406, вместо с 306 и с Maxxis Ignitor вместо High roller( вторите части са по каталог), но кой съм аз, че да се оплаквам.

Айде, сега излизам да си намеря някоя по-сериозна пътека, а после ще има и снимки :love:
To63to

Назад към Продукти за крос-кънтри