Проблем с рамка Спринт.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с рамка Спринт.

Мнениеот kaliopo » Съб Окт 06, 2012 6:43 pm

Здравейте! Дано мястото на въпроса и обстоятелствено изложеното съдържание не подразнят никого :D
Реших да си събера "градско" колелце, за да не сменям през ден сликове с таралежки и т.н. Имах повечето части, други купих. Харесах си рамка Sprint CARRERA. Отидох в местния магазин на Макском и за мой късмет имаха колело точно с 21" рамка. Мерих тръби, смятах ъгли, гледах чашки, водачи и уши... Всичко беше, както го искам. Поръчах! Невероятна коректност и бързина от страна на bikesport.bg, като в немски магазин!
Сглобих колелото и... какво да видят старите ми очи! Седя, гледам и тъпея. Няма, къде да си завинтя кошничката за бидона. Езък за титаниевите ми болтчета. Няма дупки на долната тръба. Нито отгоре, нито отдолу. Няма и на седалковата. Продължавам да търся, през годините съм виждал всякакви глупости. Няма дупки и на горната тръба! Дефектна бройка? Все на мен... Не, не е дефектна. На снимките в сайта bikesport.bg също няма никакви дупки.
Тук идва въпроса ми. Как се закрепя стойка за бидонче на такава рамка? В главата ми се върти нещо за двустранно залепящо се тиксо и свински опашки, ама не ми се струва достатъчно надеждно :( Оформя се и един малко по-генерален въпрос. Защо тази рамка е направена така? Недомислица или нещо което не ми идва на ум?
Моля, помогнете!
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Re: Проблем с рамка Спринт.

Мнениеот ivo_DH » Съб Окт 06, 2012 7:06 pm

Явно от Спринт не им е дошло на акъла да направят такива... :xx(: Иначе може да фиксираш стойката за бидона със свински опашки в ъгъла между долната и седалковата тръба. :)
k0cTaHeB написа:Безмозъчен абюзър,без основно образование,мазохист,мега,мега надъхан и безстрашен,празноглав,кретеноид,явен аграр,вероятно тлъст (не е задължително),идол му е Bender,в главата хлебарки,извън главата още хлебарки.
:evil:
Аватар
ivo_DH

Рейтинг: 1098

Мнениеот Ozzie » Съб Окт 06, 2012 7:18 pm

Това което ти трябва е "нит гайка". Ако се имаш за сръчен в ръцете, в ляво от "Баш Майстора" има магазин за крепежни елементи*.

* все не мога да му запомня името, не че ме е интересувало де.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот kaliopo » Съб Окт 06, 2012 7:57 pm

Много благодаря! Даже не подозирах за съществуването на такова нещо като нит гайки. С малко повече прецизност и внимание, а ако се наложи и малко лепило за метал, ще стане като купешко.
Само едно притеснение ми остава. Какво се случва със здравината на рамката, като и направя две дупки по 5мм? При това на място, на което аз съм си решил. Пък и производителя не е посмял да го направи :boggled:
Някой (знаещ) да ме успокои, моля :praying:
Аватар
kaliopo

Мнениеот PtD » Съб Окт 06, 2012 8:06 pm

Малко от по-друг ъгъл погледнато - за какво ти е бидон, като можеш да ползваш мех? Хем събира повече, хем по-удобно се ползва. :magnify:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот kaliopo » Съб Окт 06, 2012 8:45 pm

Ами малко е трудно за обяснение. "Въпрос на мъжка чест." Как тъй ще ми пробутват те рамка без дупки? Точно на мен! Аз в тая кошничка може и резервната гума с лепенките и инструментите да си нося.
При кратки градски карания 10 - 15км да съм зависим от мех не е съвсем удачно. Моя си върви с раницата и доста спарва особенно през лятото, а тогава трябва да се пие водя постоянно. На по-големи разстояния ползвам меха за чиста вода, а бидоните за Изостар и каквито още боклуци се сетите. С празния бидон пълня меха от селските чешми, за да не го вадя от раницата и да не я мокря... Иначе казано, трябва ми и бидон.
Аватар
kaliopo

Мнениеот Plamen_EM » Съб Окт 06, 2012 8:46 pm

А от друг ъгъл, аз моите "нит гайки" ги махнах. :)

Отг. Бяха се раздрънкали, а и аз никога няма да ги ползвам така или иначе. Пък и 7 грама са си седем грама. Имам една теория, според която от едно тегло надолу сваленият грам е 5-6-7 евро и нагоре. :)
Последна промяна Plamen_EM на Съб Окт 06, 2012 9:12 pm, променена общо 1 път
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот kaliopo » Съб Окт 06, 2012 9:03 pm

Plamen_EM написа:А от друг ъгъл, аз моите "нит гайки" ги махнах. :)

Какво имаш предвид? Би ли обяснил?
Ако става дума за олекотяване, аз си правя колело за ходене до работа. Естествено ако накрая кантара покаже под 11кг, на което се надявам, ще съм доста радостен. Но няма да си реша проблемите със 70 грама.
И отново въпроса който ме вълнува, но зададен по друг начин. Махането на твоите "нит гайки" отразява ли се на здравината на рамката ти? Теоретично и според практическите ти наблюдения.
Аватар
kaliopo

Мнениеот Fuko » Сря Окт 10, 2012 9:30 am

Аз съм с точно такава рамка и съм си го закрепил със 2 бр.свински опашки .Яко каране карам(предимно по черно )и нямам никакви оплаквания.
Изображение
Аватар
Fuko

Рейтинг: 1180

Мнениеот me4ky » Сря Окт 10, 2012 12:18 pm

me4ky

Рейтинг: 1200

Назад към Веломеханик