Мнения за Vivelo Sky 2.0 - първи велосипед

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнения за Vivelo Sky 2.0 - първи велосипед

Мнениеот лампа » Пон Авг 29, 2011 5:34 pm

Здравейте,

решил съм да си взема велосипед за предвижване из града. От известно време чета форума и понаучих някои неща. Минах през няколко модела и марки и се спрях на Vivelo Sky 2.0. Проблемът е, че не успях да намеря информация за модела освен в 1 тема Тази. Познанията ми относно велосипедната вселена клонят към нула и не мога да преценя дали това колело си заслужава инвестицията. Разбрах, че Vivelo са нови на пазара в сравнение с другите марки и все още няма утвърдено мнение като за Drag ( примерно ). Интересува ме мнението ви за посоченото колело. Качествена ли е самата марка. Окомплектовката на колелото ми стана ясно, че спада към клас "добре", но така или иначе не съм изявен велосипедист и едва ли ще успея да открия разликите между всички видове - Altus, Acera и т.н. Моделът ми допадна на външен вид, а и самото име ми харесва :) ( толкова, като за първолак :wavey: ) То реално Vivelo е производител на рамката, другите компоненти са от друг производител ( ако съм разбрал правилно). От прочетеното не успях да разбера с какво една окомплектовка е по-добра от друга ( тип: по-бързо преминаване през предавките, по-голяма стабилност под натоварване и т.н. ) и ще се радвам ако някой хвърли малко светлина в тази област. Интересуват ме 2 неща, като едното е по-скоро от любопитство.
1. Главините дали са на шлиц или на резба както и задния венец, и какво е преимуществото на шлиц захващането пред резбованото. Тип - ухото е по-добре, защото . . . .
2. В една тема попаднах на мнение, че 32 спици са по-добре от 36. Любопитно ми е защо.

Бюджетът ми е 400 лева и нямам възможност да извадя повече на този етап. Висок съм към 190 cm и по калколатора на Niko Bikes ме интересува рамка с големина 20-21 инча. Тежа около 80-85кг. Не успях да открия дали този велосипед се предлага в търсения от мен размер.
Също така искам да питам дали трябва да се взимат протектори за вилката ( частта, където предния шок се вижда ). За отзад разбрах, че трябва, за да защитя рамката от веригата.

Надавям се да не съм се изложил като кифладжия с някой тъп въпрос и благодаря за отделеното време.

Това ми е резервния вариант, ако Vivelo се окажат калпава марка Drag Grizzly
Аватар
лампа

Рейтинг: 1225

Re: Мнения за Vivelo Sky 2.0 - първи велосипед

Мнениеот TeDo_BaPHa » Пон Авг 29, 2011 8:51 pm

лампа написа:1. Главините дали са на шлиц или на резба както и задния венец, и какво е преимуществото на шлиц захващането пред резбованото. Тип - ухото е по-добре, защото . . .

На резба е. При главините на шлиц напрежението, което попада върху оста е разпределено равномерно спрямо нейната симетрала, докато при главините на резба не е така и по-лесно/често се кривят/късат оси.

лампа написа:2. В една тема попаднах на мнение, че 32 спици са по-добре от 36. Любопитно ми е защо.

По-леко е, при правилно наплитане и двата варианта са удачни за каране.

лампа написа:Не успях да открия дали този велосипед се предлага в търсения от мен размер.

Има го в размер 21"
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Рейтинг: 2000

Мнениеот лампа » Вто Авг 30, 2011 7:52 am

TeDo_BaPHa написа:
лампа написа:1. Главините дали са на шлиц или на резба както и задния венец, и какво е преимуществото на шлиц захващането пред резбованото. Тип - ухото е по-добре, защото . . .

На резба е. При главините на шлиц напрежението, което попада върху оста е разпределено равномерно спрямо нейната симетрала, докато при главините на резба не е така и по-лесно/често се кривят/късат оси.

При положение, че ще го карам из града има ли реална разлика и значение? Подлежат ли на смяна тези главини? Поразгледах главини в няколко сайта, но не успях да се ориантирам. За мен на шлиц означава, че е с лостче за бърз монтаж/демонтаж а на резба е с гайки.
Аватар
лампа

Мнениеот hitar_potter » Вто Авг 30, 2011 10:58 am

лампа написа:При положение, че ще го карам из града има ли реална разлика и значение? Подлежат ли на смяна тези главини? Поразгледах главини в няколко сайта, но не успях да се ориантирам. За мен на шлиц означава, че е с лостче за бърз монтаж/демонтаж а на резба е с гайки.

Според мен, рано или късно, ще усетиш разликата - ще започнеш да кривиш оси. Главината одлежи на смяна. Това, обаче, означава разплитане, наплитане на каплата, нова главина, нови венци и нова верига. Цялата работа няма да излезе евтино.. И не, шлиците нямат отношение към лостчето за бърз монтаж/демонтаж. При главините на шлиц, лагерите са разположени симетрично, докато при тези на резба, десният лагер е изместен вляво и това е предпоставка за изкривяване на оста.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот лампа » Вто Авг 30, 2011 6:14 pm

hitar_potter написа:
лампа написа:При положение, че ще го карам из града има ли реална разлика и значение? Подлежат ли на смяна тези главини? Поразгледах главини в няколко сайта, но не успях да се ориантирам. За мен на шлиц означава, че е с лостче за бърз монтаж/демонтаж а на резба е с гайки.

Според мен, рано или късно, ще усетиш разликата - ще започнеш да кривиш оси. Главината одлежи на смяна. Това, обаче, означава разплитане, наплитане на каплата, нова главина, нови венци и нова верига. Цялата работа няма да излезе евтино.. И не, шлиците нямат отношение към лостчето за бърз монтаж/демонтаж. При главините на шлиц, лагерите са разположени симетрично, докато при тези на резба, десният лагер е изместен вляво и това е предпоставка за изкривяване на оста.

А защо се налага смяна на венци и верига? Поразгледах главините и попаднах на една, която става за 7 скоростна система SHIMANO FH-RM30-7. Всички други стават за 8 а не съм наясно дали ще паснат на 7. Ако съм прав, че това е причината :) Че грешката ми се оказа бая голяма - къде е шлиц, къде е "Quick Release" система :crazy:

Някой може ли да сподели мнение за марката? Обиколих няколко вело магазина и отговорът беше все един и същ : " Нови са и все още нямаме мнение за тях."

Сетих се и нещо друго. Рамката става ли за надграждане? Става въпрос за нови капли, вилка, спирачки и т.н. Из темите видях мнения, че рамката трябва да е Oversize за да позволява надграждане ( не ми е много ясно за какво става въпрос, може и да се бъркам ).
Аватар
лампа

Мнениеот hitar_potter » Вто Авг 30, 2011 7:04 pm

Рамката е oversize, да. На външен вид изглежда, че може да бъде подобрявана. Наистина, марката е нова и няма как да има отзиви от по-дългосрочна употреба.

Това със смяната на веригата може и да не е задължително, ако старата не е била прекалено износена. Касетата с венци ще се налага да смениш, заради разликата в прикрепянето на различните типове касети към главината.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот MDM » Пет Сеп 02, 2011 11:55 am

Лично аз имам VIVELO Sky 2.0 и съм много доволен от него, защото:
1-Рамката има подсилки с аргон и това я прави по - издържлива.Подсилки има и по лапата.
2-Каплите не са кой знае какво, но са двойни и алуминиеви.
3-Колелото е с 21 скорости.
4-Рамката не 20-21 инча, а е 19 и доколкото знам се предлага само в този размер
5-Скоростите са много качествени и спирачките и курбелите са алуминиеви
6-Колелото наистина си е oversize и предназначено за MTB (планинско колело е)
7-Извинявам се, но VIVELO са изявена марка, само че колелетата са скъпи затова ги няма всеки.Изявена марка е защото ако не се лъжа с VIVELO са нашия и турския национален отбор по колоездене както и други отбори.
8-Кормилото е по-дебело и дълго, а лапата не е от най - обикновените.
9-Единственото, от което не съм доволен е следното:
Вилката се води SR SUNTOUR M2025, по принцип тази марка е хубава.Само че хода на вилката е едва 63мм. и след време ако скачате ще започне да достига до прекъсвач.Освен това вътре няма две, а само една пружина.Хубавото обаче е че вилката не е скъпа нова е 60 лв. Моята няма драскотина и сигурно ще я дам за 50лв. освен това твърдостта може да се регулира и който желае може да замени твърдата си пружина с мека, която е на цена 10лв. нова.
Това е от мен относно колелото, вие си тълкувайте написаното по-горе и преценете, защото според мен плюсовете на това колело са МНОГО повече от минусите му.Поздрави Михаел.:)
Ако ми дадеш 100 лева назаем, ще ти бъда длъжник цял живот:D
Изображение Изображение Изображение
Аватар
MDM

Рейтинг: 1193

Мнениеот penmark » Пет Сеп 02, 2011 12:27 pm

Събери още 130лв и си вземи Ferrini R3 или Sprint Apolon. По-добър вариант, вместо да подменяш частите на вивелото, с което ще излезе по-скъпо.
Не само, че вилките са по-добри от на вивелото, ами и скоростите. Имат и различни размери на рамките.
Аватар
penmark

Мнениеот лампа » Пет Сеп 02, 2011 8:32 pm

MDM написа:4-Рамката не 20-21 инча, а е 19 и доколкото знам се предлага само в този размер

Tова ще трябва да се провери. Дано да имат и по-голям размер.

Според вас дали ще има проблем ако си взема 19"? Не съм много наясно с размерите и затова се зарадвах на калкулатора а той показва 20-21".

penmark написа:Събери още 130лв и си вземи Ferrini R3 или Sprint Apolon. По-добър вариант, вместо да подменяш частите на вивелото, с което ще излезе по-скъпо.
Не само, че вилките са по-добри от на вивелото, ами и скоростите. Имат и различни размери на рамките.

По-хубави са велосипедите, знам, но за да имам възможност да разширя бюджета си до толкова ще трябва да мине зимата а ми се кара преди да стане студено :) За тези пари съм предвидил да се сдобия със задна светлина, скоростомер, чантичка и някои други допълнения.
Аватар
лампа

Мнениеот MDM » Пет Сеп 02, 2011 9:41 pm

Ще се опитам да ви улесня максимално

Изображение
Mоето е черен мат!
Макар и в ниския ценови клас, Vivelo Sky 2.0 са функционални и годни за надграждане, тъй като използват твърда алуминиева рамка 7005 с нормален вид, полуинтегрирани чашки 1 1/8 и сменяемо ухо за задния дерайльор – детайли, които не винаги се срещат в този ценови клас. Sky 2.0, който е показан на горната снимка, струва 368 лв. и е оборудван с вилка SR Suntour M2025, начален клас компоненти на Shimano и V-образни спирачки Promax. Ако предпочитате дискови, има и такава модификация на цена 443 лв., а за дамите има и велосипед със спускаща се ниско горна тръба, който струва 383 лв.

Brand VIVELO
Model Year 2011
Type MTB
Colours White, Black
Frame Alloy 7005
Fork SR SUNTOUR M2025
Rear Deariller SHIMANO RD-TX35 D, 7-speed
Front Deariller SHIMANO FD-TZ20
Shifting Levers SHIMANO ST-EF51, 21-speed
Freewheel SHIMANO MF-TZ217
Front/Rear Hubs JOY TECH FH-751/752/RCC
Brakes PROMAX TX-115C, alloy, v-brake
Brake levers SHIMANO ST-EF51
Tires KENDA, black
Извинявам се, но описанието на колелото е на английски език.
В заключение бих казал, че с новите модели на Vivelo започва да се изгражда МТБ „каталога“ на марката , но в него все още има една голяма празнина и това е средният клас – между Space 01 и М17. Тепърва ще видим дали няма да се появят продукти и в тази ниша...
Сами се уверете, че колелото е много добре и плюсовете са повече от минусите, мога да кажа че съм доволен от рамката макар да я имам едва от 4 месеца.С нея съм скачал доста.:)

За повече снимки и информация относно Vivelo можете да посетите сайта и онлайн магазина им:
http://www.vivelo-bikes.com/
http://shop.vivelo-bikes.com/
Ако ми дадеш 100 лева назаем, ще ти бъда длъжник цял живот:D
Изображение Изображение Изображение
Аватар
MDM

Рейтинг: 1193

Мнениеот ini16 » Чет Сеп 08, 2011 6:22 pm

Имат размер 19" и 21" но нямат размер 20" от един месец имам този модел много съм доволен.Все пак става дума за колело което струва 368лв. а не 700лв. и нагоре.За сега работи безотказно,софийските бордюри ги яде и на закуска и на вечеря без да се замисля :D На мен лично ми харесва много.Отскочи до магазина виж го на живо и си прецени.Успех.
ini16

Рейтинг: 1200

Мнениеот s1m3on » Нед Окт 21, 2012 12:38 am

От 6 месеца имам такова колело и съм супер доволен. Е някой неща смених на колелото с по добри...
Предимно го карам по черни пътища и Асвалт и нямам никакви уплаквания... :peace:
Аватар
s1m3on

Рейтинг: 1437

Мнениеот ArMaGeDoN » Нед Окт 21, 2012 2:01 pm

вивело е много стара английска компания за производство на велосипеди
ArMaGeDoN

Рейтинг: 980

Мнениеот the dirty harry » Нед Дек 23, 2012 5:46 pm

еми според мен не е удачен избор незнам за какво ти трябва обаче ако е за градско по добре да е с твърда вилка :D
кажи ни за какво ти трябва иначе колелцето не е лошо но аз не бих дал толкова кинти за него :D :D :D :agree: :beer:
the dirty harry

Рейтинг: 900

Мнениеот ALLMountainGoat » Вто Дек 25, 2012 10:24 pm

the dirty harry написа:еми според мен не е удачен избор незнам за какво ти трябва обаче ако е за градско по добре да е с твърда вилка :D
кажи ни за какво ти трябва иначе колелцето не е лошо но аз не бих дал толкова кинти за него :D :D :D :agree: :beer:
Ако ще кара из града вилката е повече от удачна. С липсата на велоалеи и с тия изпочупени пътища не е много приятно да си изтръпнат ръцете при първата по-сериозна дупка или бурдюр. Аз лично обаче бих се вслушал в съвета penmark и бих събрал още 100 кинта за ферини или аполон.. А защо не и за един паралкс :eyebrow: :eyebrow:
ALLMountainGoat

Рейтинг: 1160

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти