Проблем с вилка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с вилка

Мнениеот vasil4o97 » Чет Ное 01, 2012 4:52 pm

Здравейте, преди около 2 седмици реших да си обслужа вилката разглобих я изчистих мръсотиите и сложих малко грес на шишовете. След сглобяването вилката почти непомръдна влизаше едва едва покарах я час два и все така работеше. Заключих я от врътката от горе и повече не се и отключи. Закарах на кварталния майстор (не сервиз) след като си я взех отключването и заключването работеха без проблем, но не се свиваше както преди отхлабих я от врътката отгоре почти до край сега влиза добре горе долу (като се отпусна целият на предницата :D ) , но връща много много бавно даже като я свия повече трябва да сляза от колелото за да излезе. Не ми препоръчвайте смяна на пружина, защото преди всички тези работи работеше много добре обираше неравностите отлично нищо не се усещаше работеше мазно, а сега така ме бие в ръцете, че направо ме е яд да си карам колелото. Става въпрос за Suntour XCM. Карам повече градско и от време на време по утъпкани пътеки. Ще съм ви много благодарен ако ми дадете съвети.
vasil4o97

Рейтинг: 1200

Re: Проблем с вилка

Мнениеот Hell_Man » Чет Ное 01, 2012 5:00 pm

Как се поддържа вилката
Доразглобен Suntour
Няма как да знаем какво си направил, затова прочети всичко внимателно "от-до" и кажи какво предполагаш, че е.
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Мнениеот vasil4o97 » Чет Ное 01, 2012 5:15 pm

Темата я четох преди да започна да я разглобявам и спазих всичко освен това че сложих най-обикновена грес и нищо не стана дори заключването и отключването не работеше (нямам идея защо). Сега вече майстора не знам какво е правил, но е факт че не работи както преди много ме бие в ръцете и не връща добре (много бавно) или изобщо. Начинаещ съм и не разбирам много много и трябва по простичко да ми се обясни. Ако трябва да се сменя масло трябва да ми се каже какво да е и къде да го сложа. Преди сглобяването сложих малко грес, защото не изтече масло. Но не съм свалял вилката от колелото просто го обърнах и развих гайките отдолу изчистих тръбите и сглобих. И ако се наложи пак да разглобявам трябва да ми кажете какво да правя преди да я сглобя за да работи заключването и отключването. :dontknow:
vasil4o97

Мнениеот WhiteBoy » Чет Ное 01, 2012 8:37 pm

Заключена е защото шиша на lock out-a не е добре затегнат. Като завъртиш врътката за lock out-a шиша се върти и заради това не може да се отключи. Затегни го добре и не би трябвало да имаш проблеми
Аватар
WhiteBoy

Рейтинг: 1147

Мнениеот vasil4o97 » Чет Ное 01, 2012 8:53 pm

То това със заключването ми го оправиха ама не ми харесва как работи почти разхлабена до край влиза ама едва връща. Сега в студа още по зле. Та предполагам, че маслото не е хубаво, не знам какво е правил този при който го носих. Ще е много хубаво да ми препоръчате какво да и сложа масло/грес само в ботушите ли или и при пружините не съм много навътре в нещата, но все пак се почва от някъде имам желание да се науча сам да си оправям колелото поне в някаква степен.
vasil4o97

Мнениеот WhiteBoy » Чет Ное 01, 2012 9:39 pm

Нормално е вилката ти да не работи в студа. То е дърво докато е топло, а през зимата да не говорим :D Ако сложиш грес по семерингите и стеншърите ще работи по-меко, но има вероятност да се разлуфти доста от това.
Аватар
WhiteBoy

Рейтинг: 1147

Мнениеот vasil4o97 » Чет Ное 01, 2012 10:36 pm

Благодаря ви за отговорите, но аз продължавам да си мисля,че нещо не е наред, защото дори когато колелото е вътре (на топло) влиза задоволително дори почти цялата, но не иска да връща. Връща малко, а като сляза от колелото излиза цялата. Може би смазките не са й наред, този при който я носих може да я е сменил не знам въобще има ли масло в нея, когато я отворих нищо не изтече но колелото беше обърнато. Иначе съм съгласен че зимата е дърво както тази така и миналата, но когато е на топло много ми харесва как работи (работеше :banghead: ).
vasil4o97

Мнениеот Шлек_народен » Пет Ное 02, 2012 8:31 am

Kато си я разглобявал и чистил е възможно да си завъртял втулките. Вътре в ботушите , под прахоуловителите. Те имат зъб, който влиза в канал на ботуша. Ако се е завъртяла втулката и зъба не е в канала, втулките затягат и върви много трудно.Ако можеш сам да провериш и да ги наместиш( ако е от това - почти съм сигурен, случвало ми се е), или иди на сервиз, дето си разбират от работата!
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот vasil4o97 » Пет Ное 02, 2012 6:50 pm

Хора помагайте, разглобих я изчистих маслото сложих ново, наистина не бяха напаснати нещата. Дотук всичко добре тръгнах да сглобявам натегнах малко повече както ми казахте за да проработи look-ка, изтропа нещо и дотам беше всичко, счупи се резбата на единия шиш. Парчето го пазя ама какво да го правя нов шиш не знам от къде да взема не знам дали се продават въобще. Най-удачният вариант (за мен) е да го залепя но не знам с какво. С течно желязо дали ще стане? Просто не знам какво да права.
vasil4o97

Мнениеот Hell_Man » Съб Ное 03, 2012 1:12 pm

vasil4o97 написа:Хора помагайте, разглобих я изчистих маслото сложих ново, наистина не бяха напаснати нещата. Дотук всичко добре тръгнах да сглобявам натегнах малко повече както ми казахте за да проработи look-ка, изтропа нещо и дотам беше всичко, счупи се резбата на единия шиш. Парчето го пазя ама какво да го правя нов шиш не знам от къде да взема не знам дали се продават въобще. Най-удачният вариант (за мен) е да го залепя но не знам с какво. С течно желязо дали ще стане? Просто не знам какво да права.

В София ли си, мисля, че имам хартисали шишове и мога да ти дам?
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Мнениеот vasil4o97 » Съб Ное 03, 2012 3:35 pm

Не, там е и проблема тук няма кадърни майстори.
vasil4o97

Мнениеот did » Съб Ное 03, 2012 3:55 pm

СЕРВИЗ!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот axelmax » Съб Ное 03, 2012 4:25 pm

Сервиз.................
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот vasil4o97 » Съб Ное 03, 2012 4:36 pm

Препоръчайте ми някои близки намирам се в Панагюрище, ясно е че тук няма значи Пазарджик, ама къде кой. Нямам си представа.
vasil4o97

Назад към Веломеханик