Проблем с венци

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с венци

Мнениеот Andi_pr » Сря Окт 31, 2012 7:16 pm

Значи първо здравейте икам да попитам как да си оправя венците дали трябват нови венци главина или нещо друго.
Проблемът е следния
Като обърна колелото с галвата на долу :D и засила задната капла и каплата се варти и като гледам венците се мърдат наляво надясно
Andi_pr

Рейтинг: 1162

Re: Проблем с венци

Мнениеот Ozzie » Сря Окт 31, 2012 7:22 pm

Марка и модел на велосипеда?
Марка и модел на венците?
Монтаж на венците - на резба или на шлиц?

Накратко - ако монтажа на венците е на резба, това мърдане си е съвсем в реда на нещата.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Andi_pr » Сря Окт 31, 2012 7:29 pm

Ozzie написа:Марка и модел на велосипеда?
Марка и модел на венците?
Монтаж на венците - на резба или на шлиц?

Накратко - ако монтажа на венците е на резба, това мърдане си е съвсем в реда на нещата.

значи на шлиц са велосипеда е драг климбер но с нови части венците са http://screambikes.eu/bg/venec-kaseti-m ... -2012.html
а главината е http://eshop-gorgona.com/bg/velosipedi/ ... sc-qr.html
Andi_pr

Мнениеот krach » Пет Ное 02, 2012 6:47 pm

Аз имах този проблем със старото ми колело, което беше с главина на резба но предполагам проблема ще е аналогичен.
Това се получаваше когато оста е крива. Не знам дали при главините на шлици дали ще е същото.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот Шлек_народен » Пет Ное 02, 2012 7:38 pm

Не е същото, а и на главината, дето е на реаба и да е крива оста, не се клатят венците от това. Там се получава от самите венци - касетата, ако е малко крива, или резбата . При тия на шлици не се криви оста, а самата главина. Тялото и барабана на свободното движение са вързани с един кух болт.През него минава оста. И се изкривяват двете едно спрямо друго . Би трябвало и леко биене на шината да има, ако е това. Незнам дали може да се оправи- трябва да се развие този болт , да се почистят леглата( челата където се събират тия неща ) и да се събере наново. Ако стане нещо, хубаво, ако не ....Но на "Формула"-та е специален ключ за този болт . На Шимано е шестостен 10 мм, ама на тази не става. Поне на тези, дето съм виждал е някаква звезда с доста зъби- 10 или 12 май. Може и шестостен 12 мм да става, ама нямам и не съм пробвал.
Ако няма други проблеми - луфт или нещо подобно, карай така!
Или може да има някакъв луфт в самото свободно движение(лагерите му) и затова да се клатят венците.А възможно е и самите венци да не са легнали нещо както трябва, не мога да кажа така, без да съм го видял.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот krach » Пет Ное 02, 2012 10:29 pm

Шлек_народен написа:Не е същото, а и на главината, дето е на реаба и да е крива оста, не се клатят венците от това. Там се получава от самите венци - касетата, ако е малко крива, или резбата . При тия на шлици не се криви оста, а самата главина. Тялото и барабана на свободното движение са вързани с един кух болт.През него минава оста. И се изкривяват двете едно спрямо друго . Би трябвало и леко биене на шината да има, ако е това. Незнам дали може да се оправи- трябва да се развие този болт , да се почистят леглата( челата където се събират тия неща ) и да се събере наново. Ако стане нещо, хубаво, ако не ....Но на "Формула"-та е специален ключ за този болт . На Шимано е шестостен 10 мм, ама на тази не става. Поне на тези, дето съм виждал е някаква звезда с доста зъби- 10 или 12 май. Може и шестостен 12 мм да става, ама нямам и не съм пробвал.
Ако няма други проблеми - луфт или нещо подобно, карай така!
Или може да има някакъв луфт в самото свободно движение(лагерите му) и затова да се клатят венците.А възможно е и самите венци да не са легнали нещо както трябва, не мога да кажа така, без да съм го видял.

:offtopic: Малко за спора :) Сигурно и от това дето си казал се получава за венци на резба, но съм сигурен и че от крива ос се получава. Докато не ми увря главата да сменя велосипеда имах "удоволствието" да сменям няколко ОСи и се виждаше при крива и права ос, каква е халвата.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот teca » Съб Ное 03, 2012 7:54 am

Както се казва - такъв им е модела! И на ново колело съм го виждал /с резбова главина/.Дължи се в неточност на изработването на елементите.Няма нищо общо с оста,зъбния блок лагерува с едни малки 2мм съчми на една бронзова /месингова /втулка завиваща се на главината.Самата ос се криви пък защото нейния лагер е в самото тяло на главината и когато карате на малкия венец отзад се получава голямо посукване на оста и се криви или къса-не е за хора с тегло над 60кг :) А не се втелявайте в биенето на венците-то не играе голяма роля-все пак не се въртят с 3000 оборота ;)
teca

Рейтинг: 1200

Мнениеот Andi_pr » Съб Ное 03, 2012 10:27 pm

И демек какво да направя с един приятел свалихме венците изчистих ги хубаво сложихме ги и нищо пак си е така иначе само венците мятат и то не много с околко 1мм а шината е Mach1 MAD
Andi_pr

Мнениеот TENDER » Вто Ное 06, 2012 1:50 am

Нищо не прави. При 9 скоростна касета не влияе на превключването а при 8 още по-малко. Както каза teca "такъв им е модела". Имах същата главина.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот Andi_pr » Вто Ное 06, 2012 7:24 am

Мерси на всичи
Andi_pr

Мнениеот MacLeod » Пет Яну 18, 2013 8:25 pm

Здравейте, мисля че тази тема е най - подходящата да питам и аз нещо без да пускам нова.
В последно време гледам, че задната ми касета здраво се е изхабила. Зъбчатките са се пресовали леко, но все още прескачане няма. Естествено и веригата е превъртяла последната степен ( 1 ) на тулчето за отчитане на разтегнатост.
Въпросът ми е сега ли да сменя касетата и веригата или да чакам да почне да прескача ? Как ще се отрази на предните венци, ако чакам да почне да има прескачане при касетата и тогава да сменя ?
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот botroid » Съб Яну 19, 2013 1:02 pm

Ако чакаш веригата да почне да прескача на задните венци, то тя вече толкова ще е разпъната, че ще е износила силно и курбелите и ще се наложи да сменяш всичко.
Ако смениш веригата и касетата сега, а курбелите все още не са износени, няма нужда да ги сменяш. Ако са износени и те, тогава карай така известно време, докато се появи прескачане и сменяй всичко.

Хубаво е, да не се допуска веригата да минава степен на разпъване 1, с цел удължаване живота на венците.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот MacLeod » Съб Яну 19, 2013 9:11 pm

Какво ти е 1. Тя вече го е минала 100 пъти. Както на времето като деца превъртахме "голдан акс" по 10 пъти. :)) Но венците отпред изглеждат ок.
Аз си мисля че доста бързо докарвам веригите до 1.
Аватар
MacLeod

Мнениеот TENDER » Нед Яну 20, 2013 9:10 pm

Тези степени на какво отговарят в проценти или промили? Аз Нямам такъв тул и меря 100 звена от веригата с ролетка за да следя износването. Примерно нова верига е 127,225 см.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот MacLeod » Нед Яну 20, 2013 11:14 pm

TENDER написа:Тези степени на какво отговарят в проценти или промили? Аз Нямам такъв тул и меря 100 звена от веригата с ролетка за да следя износването. Примерно нова верига е 127,225 см.

100 звена ? Голямо броене пада. Но и тулчето не ти го препоръчвам. На мен след 3 месеца каране на верига sram pc991 ( цена около 50 лева ) ми казва че е напълно разтеглена - тоест едно. Няма да давам всеки 3 месеца по 50 лева за верига ?!? Мирише малко на капиталистически трик цялата работа. При положение, че със сегашните ми две бройки срам pc991 карам вече 3-та година без прескачане, като ги редувам от време на време. Двете одавна са минали едно според тулчето. Като се появи прескачането просто ще хвърля касетата с двете вериги и ще сложа нови. Надявам се да не се наложи да хвърля и плочите на курбела, защото имам една друга стара касета с две вериги, които искам да изкарам също на сегашните предни зъбци.
Аватар
MacLeod

Мнениеот marsa » Пон Яну 21, 2013 1:08 am

TENDER написа:Тези степени на какво отговарят в проценти или промили? Аз Нямам такъв тул и меря 100 звена от веригата с ролетка за да следя износването. Примерно нова верига е 127,225 см.
Сори, ама си в грешка. 100 (или по-скоро 50) звена са точно 127см, защото едно (половин) звено е точно 1'' или 2,54см. Без тулче мога да ти препоръчам по-добър метод - ползвай рулетка или още по-добре линийка, която има инчове, или си направи мерилка от някаква пластмаса. Мериш 12'', и ако разликата минава 2/16 от инча (не знам как се наричат деленията на инча), вече е много. Мериш веригата без да я сваляш, по този начин ще е изпъната и елиминираш грешката от това, че веригата ти се гъне докато измериш 1 метър.

Освен това "разтягането" (дължината) на веригата не е абсолютен фактор за износването, защото при кофти поддръжка (системно несмазване и каране в лоши условия) си заминават ролките (бушинги или кой както ги нарича) за отрицателно време, без въобще да е разтегната веригата на дължина:
Изображение
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Вто Яну 22, 2013 10:31 pm

Аз карам и в лошо време.. Смазвам със смазка за лошо време в този случай. Когато се изхабят ролките, тулчето за разтегнатост какво отчита ?
Аватар
MacLeod

Назад към Веломеханик