10-скоростен дерейльор на 9-скоростна система?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: 10-скоростен дерейльор на 9-скоростна система?

Мнениеот MacLeod » Нед Ное 11, 2012 8:19 pm

Зависи какво ще рече перфекционист. Просто искам да работи нормално и правилно.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот rarekin » Нед Ное 11, 2012 10:06 pm

naskoj написа:Аз карам с подобна комбинация само че командата е х9. Нямам проблеми ,само настройката е пипкава ,но когато човек ,който разбира я прави става добре.Но все пак аз съм далеч от този стил. Доколкото знам има 0,5 мм разлика между 9 и 10 скоростни системи. Изчакай и други хора да се изкажат ,но мисля че ако не си перфекционист няма да имаш проблем.

Доста противоречива информация идваща от поста ти.

Заради различното pull ratio би трябвало да не работят много добре (дори да успееш да настроиш крайните 2/3 скорости във двата края на диапазона на касетата). Касетата ти е 9 скоростна, в това съм сигурен.

На теория би трябвало да не работят добре. Добре значи без прескачане на веригата и триенето й на която и да е що годе нормална комбинация от предавки.

Да помоля да напишеш с какви точно верига, касета и дерайльор караш и да потвърдиш, че при теб комбинацията работи безупречно.

когато човек ,който разбира я прави (настройката) става добре

При теб човек който разбира ли я направи?
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Рейтинг: 2000

Мнениеот naskoj » Нед Ное 11, 2012 11:05 pm

Касетата ми е на Sunrace ( или нещо подобно не съм сигурен ) 11-26 за 9 скорости, веригата ми е Sram PC951, а дерайльор Sram X9 с късо рамо за 10 скорости, командата е Sram X9 за 9 скорост. Карам с една плоча отпред и водач. Последния път когато ми настройваха скоростите, преди около месец и половина, се сменяха добре( не прескачаха само понякога трудно сваляше на най-малкото венче но само когато карах бавно ) . Настройката не съм сигурен кой я е правил мога да кажа че беше в Нико Байкс (извинявам се ако е реклама)

Не мога да кажа безупречно защото не съм карал нищо от подобен клас и нямам база за сравнение.

И пак искам да кажа че за моя стил на каране ( спускане ) нямам проблеми.

Що ли си мисля че спускачите от отбора на industrial караха с такава комбинация :dontknow: :dontknow:
naskoj

Рейтинг: 1083

Мнениеот MacLeod » Пон Ное 12, 2012 11:35 am

Попаднах на тази тема в пинк байк:
http://www.pinkbike.com/forum/listcomments/?threadid=117985&pagenum=1

Четейки я стигам до извода, че може и даже няма да има проблеми. Но пак има известно раздвоение в мненията.
Аватар
MacLeod

Мнениеот rarekin » Пон Ное 12, 2012 11:48 am

MacLeod написа:Попаднах на тази тема в пинк байк:
http://www.pinkbike.com/forum/listcomments/?threadid=117985&pagenum=1

Четейки я стигам до извода, че може и даже няма да има проблеми. Но пак има известно раздвоение в мненията.

Въпросът е, как работи?

Съотношението на издърпване при старите и при новите е 1.1 и 0.8.

При 9 скоростния СРАМ и 10 скоростното Шимано е 1.1 и 1.25.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот MacLeod » Пон Ное 12, 2012 12:30 pm

Аз все още си задавам въпроса дали работи. Не съм стигнал да мисля как работи. :D
В описанието на 10 скоростния обтегач на sram пише: "SRAM 1:1 actuation ratio". Не е ли точно това издърпването ? Защо 0.8 ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот rarekin » Пон Ное 12, 2012 12:55 pm

MacLeod написа:Аз все още си задавам въпроса дали работи. Не съм стигнал да мисля как работи. :D
В описанието на 10 скоростния обтегач на sram пише: "SRAM 1:1 actuation ratio". Не е ли точно това издърпването ? Защо 0.8 ?

Щото не е. :D

Както и при Шимано не е 2:1 и т.н.

Според мен използват приблизителни стойности, защото е много по-лесно да продават така.

1:1 или 2:1 е къде по-лесно за запомняне от 0.8:1 или 1.7:1.

Особено ако някъде в цялата работа са набъркани думички като exact actuation (ratio).
rarekin

Мнениеот MacLeod » Пон Ное 12, 2012 1:55 pm

Може би и затова работи 10 скоростен обтегач и 9 скоростна команда. Може би разликата в дърпането е малка и въпреки нея може да се настрои да работи добре. В сайта на производителите дават закръглени стойности, защото няма смисъл да дават съвсем точни, тъй като и с приблизителни работи. Но честно казано не знам, това е само предположение.
Аватар
MacLeod

Мнениеот hitar_potar » Пон Ное 12, 2012 11:36 pm

Абе я не си правете упражнения по миксиране на различни типове части, и си карайте безпроблемни комбинации. Аз веднъж се опарих така от коминацията на части за 15 различни стандарта и после брах ядове.
Сега верно още карам с някои от тези компоненти, но смених други с такива абсолютно съвместими с настоящите, поиграх си малко с настройката, и сега съм безпроблемен. :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот MacLeod » Вто Ное 13, 2012 3:52 pm

Съвсем съм съгласен, че най - добре е да не се смесват. Само че положението е такова, че искаме или не рано или късно всички ще минем на 10 скорости. Така че по - добре човек отсега да си вземе 10 скоростен обтегач като му се счупи 9 скоростния. Вместо да дава пари за нов 9 скоростен и после да се чуди какво да го прави.
Аватар
MacLeod

Мнениеот hitar_potar » Вто Ное 13, 2012 4:20 pm

Винаги ще има 9-скоростни касети. Най-малкото ако Х9 и горните класове са все 10-скоростни, Х7 си има и 9-скоростна версия. Да не говорим за ниския клас компоненти, от рода на Аливио например. Много сме далеч от пълното изчерпване на 9-ките зъбни блокове - Шимано и Срам не са единствените производители.
Честно казано, не знам кво точно да ти кажа. Ако закупуването на минимум задна команда, заден дерайльор, верига и зъби 10-ки ти идва нанагорно, бих ти препоръчал да си потърсиш 9-скоростен дерайльор. А вртемето за 10 ще дойде, когато имаш възможност за гореописаната минимална комбинация - така ограничаваш възможността да си вкараш таралеж в гащите! ;)
Аватар
hitar_potar

Мнениеот MacLeod » Вто Ное 13, 2012 5:11 pm

Дано да е така. Аз гледах сайта на шимано наскоро и там 9 скоростни вече няма. Освен ниския клас. Но нали знаеш, че като имам хубави чаркове, ще искам пак хубави. Тук идва следващата ми чуденка. Може ли да се кара с 10 скоростна верига, задна касета, обтегач и задна команда пък предните венци и команда да са 9 скоростни ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот rarekin » Вто Ное 13, 2012 5:40 pm

MacLeod написа:Дано да е така. Аз гледах сайта на шимано наскоро и там 9 скоростни вече няма. Освен ниския клас. Но нали знаеш, че като имам хубави чаркове, ще искам пак хубави. Тук идва следващата ми чуденка. Може ли да се кара с 10 скоростна верига, задна касета, обтегач и задна команда пък предните венци и команда да са 9 скоростни ?

Да. В комбинация с декланшор за 9 скорости.
rarekin

Мнениеот argon » Вто Ное 13, 2012 6:32 pm

Иха :) Станало весело бре :beer:
:offtopic: Аз само да вметна, в случай че стане дума по-късно в темата. Преден дерайльор за 10 скоростна система (3х10) не може да работи добре на 3х9. Много нерви потроших да го дордисам, но все опира, и стърже, и не може да качи всичките скорости. Причините са различното дърпане, дебелина на веригата, и различният диаметър на предните венци 3х10. Говорим За компоненти на Shimano. Uspeh :)
Like Steven Segal I'm hard to kill....
Аватар
argon

Мнениеот MacLeod » Вто Ное 13, 2012 8:55 pm

Аха. Мерси. Нещо друго, което ми е интересно. Предполагам че на шимано хт курбел 9 скоростен ще може да се сменят просто венците с 2x10 или 3x10. Имам предвид няма да се наложи да се сменя целия курбел ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот hitar_potar » Сря Ное 14, 2012 12:12 am

MacLeod написа:Аха. Мерси. Нещо друго, което ми е интересно. Предполагам че на шимано хт курбел 9 скоростен ще може да се сменят просто венците с 2x10 или 3x10. Имам предвид няма да се наложи да се сменя целия курбел ?

На Срам ли спайдера за захващане на плочите беше различен взависимост от броя плочи на курбела??? На някоя марка имаше такова нещо, но като се замисля, може би не са двете главни... знам ли... Съмненията ми идат от моята комбинация на новото леко байкче, с което замених рамката, която отиде в @rarekin. Там беше същинско мазало заради комбинацията от различни компоненти и стандарти, която нацапах без грам мисъл за съвместимост, а само с желание да стане. :evil: Комбинацията беше както следва: курбел Труватив Стайло за 3 плочи, средно Пролайт, което не се оказа напълно съвместимо с оста на курбелите, първа плоча Шимано 9-скоростна 28 зъба, втора плоча Шимано Дайна-Сис 10-скоростна 42 зъба, която се монтира от външната страна на курбела като трета. Ама аз я монтирах от вътрешната като втора... :xx(: :crazy: Оттам дойде малко разстоянието между плочите, та малката се сдоби с шайбички. :bowdown: И ситуацията с чейнлайна стана Бейрут!!! :rofl: Само че сега най-накрая сложих оригинално средно Труватив, поиграх си и със спейсърите, и комбинацията проработи перфектно! Оказа се, че има значителна разлика в големината на чашките от различни марки, както и начина, по който се комбинират различните комппоненти. :) Затова казвам - гледайте всичко да е съвместимо, че иначе си е таковало таковата!
@Macleod - тва за скъпите компоненти е вярно. Но трябва да признаеш, че в скоро време няма да изчезнат от пазара 9-скоростните бижута! :P
Аватар
hitar_potar

Мнениеот MacLeod » Сря Ное 14, 2012 9:10 am

hitar_potar написа: Но трябва да признаеш, че в скоро време няма да изчезнат от пазара 9-скоростните бижута! :P

Надявам се. Засега като гледам само 9 скоростните шиманота са напът да изчезнат в класовете над деоре. Срам си имат x0 9 скоростни и надолу. Рейс фейс също. Така че дано така се запазят нещата и за бъдеще. И без шимано ще минем. :)
Аватар
MacLeod

Мнениеот gasUNDbremse » Съб Ное 24, 2012 8:40 pm

Здравейте,
пускам следния линк от една тема в немския форум.
http://www.mtb-news.de/news/2012/11/14/hochspannung-fuer-alte-9-fach-schaltwerke-die-geschichte-vom-kettenglueck/
Аз като музикант не съм въобще голям технически капацитет,но на,който му е интересно може да прочете и види нещо интересно ...

"Та един потребител видиш ли си "разпробил" задния дерайльор и хем използва по-хубавите преимущества на Schadow Plus дерайльор да не му тракала веригата и да се удря в рамката,хем тъй си остава на системата с девятка касета отзад."

ето я темата от форума с мнения и изказвания от други потребители
http://www.mtb-news.de/forum/showthread.php?t=608125

п.с. за съжаление статията е на немски,обаче човек ще придобие представа за какво иде реч ...

Поздрави и :beer: !
цитат от Тема за Любими байк фрази :
" неправилно посадено дърво ... "
:D :D :D :D :D
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=31428#p341465
Аватар
gasUNDbremse

Рейтинг: 1375

Предишна

Назад към Продукти за крос-кънтри