Велоалеи? Велосдружения?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Велоалеи? Велосдружения?

Мнениеот krach » Пет Ное 16, 2012 2:50 pm

vpravov написа:
Insight написа:Всичко е ОК, обаче велоалея В БОРИСОВАТА ГРАДИНА и в ЮЖНИЯ ПАРК?! .... къде точно и защо?!

За да не можеш да си караш където си поискаш и да се пречкаш на майките с деца, бабетата и тн. Преди години в "Борисовата" беше разрешено да се кара колело само по определени алеи. Няма да се учудя и досега на теория да е така и това да имат предвид. Просто ще сложат маркировка, а конната полиция ще започне да заработва от глоби. ;)

Представям си майките с колички + детенце на колело как кара САМО по велоалеята.
Въпреки това има една велоалея (поне по архаичните табелки с велосипед на тях, съдя че това е велоалея) в ловен парк. Настилката е полагана приблизително с идването на власт на Тошето Живков а може и преди това да е. И това е най - малкия проблем. Алеята свършва както е започнала даже по - зле. В Симеоновско шосе!!! След което "продължава" по пътечки прокарани просто през гората...нито е алея камо ли вело. Въпреки това имаше залепени ИНФОРМАЦИОННИ ТАБЕЛИ...указващи как да стигнеш до някъде ПО ВЕЛО АЛЕЯ!!!. Безумие :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: Имаше ги преди и след Симеоновско, което ме води на мисълта че това все пак НЯКОЙ...НЯКЪДЕ го води като велоалея.

И въпреки това мандъкова както обясняваше, ЧЕ Е ПОЧНАТА работа по алеята на бул.България посока НДК (и това преди 2 месеца най - малко) към момента няма такова нещо...но какво ти разбира една даскалица...от градоустройство и строителна дейност..
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот vpravov » Пет Ное 16, 2012 3:06 pm

krach написа:Въпреки това има една велоалея (поне по архаичните табелки с велосипед на тях, съдя че това е велоалея) в ловен парк.

Тази алея е там от преди аз да карам "Школник", а табелите са сравнително отскоро. Преди да я преградят при "Хладилника" се ползваше и редовно от коли.
Изображение
Аватар
vpravov

Рейтинг: 2000

Мнениеот krach » Пет Ное 16, 2012 3:09 pm

vpravov написа:
krach написа:Въпреки това има една велоалея (поне по архаичните табелки с велосипед на тях, съдя че това е велоалея) в ловен парк.

Тази алея е там от преди аз да карам "Школник", а табелите са сравнително отскоро. Преди да я преградят при "Хладилника" се ползваше и редовно от коли.

Значи има едни табели които са доста стари айде ако не от тошово то поне минимум 20 години. А иначе лятото мернах нови "инфомрационни табла"
Нямам идея дали някоя вело организация се е постарала или Софийска община чрез слагане на подобни табели цели "увеличаване" килемотрите велоалеи.
krach

Мнениеот vpravov » Пет Ное 16, 2012 3:23 pm

krach написа: чрез слагане на подобни табели цели "увеличаване" килемотрите велоалеи.

Баш това е и според мен. :agree:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот silvertm » Пет Ное 16, 2012 11:36 pm

silvertm написа:Днес минах от там и някакви пак ръчкаха по светофарите. Питах ги дали ще заработи светофарът за велосипеди, а те ми отговориха, че "той си работи". Когато ги осведомих, че работи само половината, а другата половина свети само червено, те... :bigeyes:

Светофарът вече е, така да се каже, fully functional :8D:
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот ivan_radev1 » Вто Ное 27, 2012 9:29 pm

От сряда София ще има нова придобивка - кръстовище на две нива при Телевизионната кула, плюс обновен участък от бул. Драган Цанков и обновено кръстовище с бул. Евлоги и Христо Георгиеви. Това е чудесна новина, НО за жалост не е решен проблемът с пресичането от велосипедисти на кръстовището на бул. Драган Цанков и бул. Евлоги и Христо Георгиеви. Това кръстовище разделя една от най-популярните велоалеи в града, намира се в близост до парк, в идеалния център. И досега беше опасно да се пресича с колело, а сега дори старата велоалея по тротоара на моста вече я няма. Който иска, нека дойде в 12.15ч пред метростанция НС Васил Левски, за да помогнем на общината да се замисли над проблема.

Повече информация тук
Аватар
ivan_radev1

Мнениеот PtD » Сря Ное 28, 2012 2:05 pm

Добре де, щом колите и пешеходците могат да минават оттам, какъв е проблемът за велосипед? :boggled:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Ивайло » Сря Ное 28, 2012 3:54 pm

ivan_radev1 написа:НО за жалост не е решен проблемът с пресичането от велосипедисти на кръстовището на бул. Драган Цанков и бул. Евлоги и Христо Георгиеви. Това кръстовище разделя една от най-популярните велоалеи в града, намира се в близост до парк, в идеалния център. И досега беше опасно да се пресича с колело, а сега дори старата велоалея по тротоара на моста вече я няма.

Този проблем не е от сега. И преди нямаше възможност велоалеята да пресича направо моста на Граф Игнатиев, няма общо с ремонта. Това е така не само там, а на всички пресичания - Оборище, Шипка, Орлов мост, Гурко... Навсякъде трябва да се спира и да се ползват пешеходните пътеки/подлезите. Това, че някои от нас си минаваме направо, е, както се казва, на собствен риск.
Аватар
Ивайло

Рейтинг: 1482

Мнениеот krach » Сря Ное 28, 2012 3:56 pm

Вело алея не трябва да е разграничено от всичко и всички. Вместо да се ОБОСОБЯВАТ отделно, да се харчат маса пари да се прави просяка в гората. Трябва да се напрви вело платно.
krach

Мнениеот hitar_potter » Сря Ное 28, 2012 8:54 pm

На телевизионната кула се минаваше лесно, сега пак ще се минава лесно. А ако искате да минавате през парка - няма проблем, пълно е с пътеки и тунели под Яворов.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Insight » Сря Ное 28, 2012 9:01 pm

Ивайло написа:
ivan_radev1 написа: Този проблем не е от сега. И преди нямаше възможност велоалеята да пресича направо моста на Граф Игнатиев, няма общо с ремонта. Това е така не само там, а на всички пресичания - Оборище, Шипка, Орлов мост, Гурко... Навсякъде трябва да се спира и да се ползват пешеходните пътеки/подлезите. Това, че някои от нас си минаваме направо, е, както се казва, на собствен риск.

Преди имаше НЯКАКВО решение с една пътечка и светофарче в края на моста откъм метростанцията... използвах го от време на време като съм с жени и деца, щото много се чакаше.
Сега положението е трагично ... минах от там в пиковия час. Трябваше да се бутам сред тълпа пешеходци, чакащи на светофара, която се срещна с друга тълпа, идваща отсреща, а аз с колелото как се вписах ... не е за разправяне ... не ме гледаха добре.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот hitar_potter » Сря Ное 28, 2012 9:35 pm

На светофара преди трамвайната линия, при пешеходната пътека има алеи, които влизат в парка. В която и посока да тръгнеш, след известнно време има подлези, през които се минава безпроблемно. Който го е страх, може да минава спокойно от там. На кръстовището горе само велоалеи му липсват...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Insight » Сря Ное 28, 2012 10:51 pm

hitar_potter написа:На светофара преди трамвайната линия, при пешеходната пътека има алеи, които влизат в парка. В която и посока да тръгнеш, след известнно време има подлези, през които се минава безпроблемно. Който го е страх, може да минава спокойно от там. На кръстовището горе само велоалеи му липсват...

Предлагаш вело-движението от Орлов към НДК да минава през подлезите нагоре в борисовата?!

Аз така или иначе си се движех по автомобилното платно в 90% от случаите, сега вероятно %-тите ще станат ~100-на.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот hitar_potter » Сря Ное 28, 2012 11:30 pm

От Орлов към НДК има велоалея...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот bdz43r » Сря Ное 28, 2012 11:47 pm

Точно за нея става дума тук.
Аватар
bdz43r

Мнениеот hitar_potter » Сря Ное 28, 2012 11:52 pm

Офффф, мисля си за съвсем друго място. Съжалявам, много съм разсеян днес!
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот armu » Съб Яну 12, 2013 11:48 am

В Русенско изградиха велоалея с дължина 14 км. Проектът е част от трансграничен българо-румънски проект. Екопътеката свързва град Ветово и село Писанец.
Тя включва и кула за наблюдение на птици. В началото и в края й са изградени паркинги за автомобили.

По проекта са създадени и два информационни центъра, като единият се намира в ремонтирано каменно училище от 19 век в село Писанец, а другият - в ремонтирано читалище във Ветово. Проектът е на стойност 1 493 683 евро. Резултатите от него ще бъдат представени пред български и румънски туроператори през февруари. http://ruse.dir.bg/news.php?id=12780608
Аватар
armu

Рейтинг: 1285

Мнениеот neilor » Вто Яну 15, 2013 7:43 pm

Малко ми е мътно за какво е тази алея. Като погледна на картата,тя свързва Ветово с пътя Разград - Русе.
Населението на Ветово е 5 хил. души, през него минава ЖП линия, не вярвам някой да има нужда от велоалея до главния път... откъдето да кара по натоварено шосе за Разград или Русе.

Изглежда ми като "Въртим едни пари...".
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот LyuboKolev » Сря Яну 16, 2013 3:42 pm

neilor написа:Малко ми е мътно за какво е тази алея. Като погледна на картата,тя свързва Ветово с пътя Разград - Русе.
Населението на Ветово е 5 хил. души, през него минава ЖП линия, не вярвам някой да има нужда от велоалея до главния път... откъдето да кара по натоварено шосе за Разград или Русе.

За "Въртим едни пари..." си абсолютно прав. Идеята е взаимствана от вдин велопът в Европа покрай Дунав. Караш си, почти е нанадолнище, може и да си пълен накадърник, но ще се оправиш. Има хотелчета и капанчета по пътя и накрая се връщаш с влак. Тука разбира се е направено в друга посока защото е България. Важното е да се въртят едни пари... те са и чужди на всичкото отгоре, от чужбина. Хубаво е че все пак не ни ги вадят от джоба.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот Insight » Сря Яну 16, 2013 3:52 pm

neilor написа:Малко ми е мътно за какво е тази алея. Като погледна на картата,тя свързва Ветово с пътя Разград - Русе.

Доколкото разбирам това не е "транспортна" велоалея, а нещо като еко- или туристическа- велоалея..

Колкото до "въртим едни пари..." в момента по света се случват АДСКИ малко неща, за които израза да не е меродавен.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот neilor » Сря Яну 16, 2013 6:54 pm

Един познат ме светна, че тази велоалея (Ветово - Писанец) е част от по-голям проект за еко велоалеи около Русенски Лом. Така по-виждам смисъл, но да не стане единичен случай. Пък и все си мисля, че на тези 3 милиона можеше да се намери по-добро приложение.
Като да ги дадат на Митко Пайнера, например.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот ABSOLUT » Чет Фев 14, 2013 12:46 pm

Не че сега става много за каране, но през пролетта и лятото също валят дъждове, явно ще трябва да заобикаляме по платното.

Изображение

http://www.dnes.bg/slideshow.php?mreporter&id=6676&pid=33052
Аватар
ABSOLUT

Рейтинг: 1245

Мнениеот THEZOGGO » Чет Мар 28, 2013 10:52 am

http://velobg.org/docs/2013.03.11-stano ... stilka.pdf

Браво! Сега да видим дали дебелаците в общината които никога не са се качвали на друго освен на служебния си мерцедес, ще успеят да вникнат в нещата и да вземат под внимание написаното в този документ.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот did » Чет Мар 28, 2013 11:12 am

THEZOGGO написа:http://velobg.org/docs/2013.03.11-stanovishte-veloaleya_Bulgaria-nastilka.pdf

Браво! Сега да видим дали дебелаците в общината които никога не са се качвали на друго освен на служебния си мерцедес, ще успеят да вникнат в нещата и да вземат под внимание написаното в този документ.

А ти успяваш ли да вникнеш в нещата?

В първата част (за асфалта) има толко написани неверни неща и откровено лобистки коментари, че не ми се говори.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот taurus13 » Чет Мар 28, 2013 11:53 am

Не разбирам аз от пътни настилки, но наблюденията ми върху използваните у нас напоследък бетонни павета показват, че те са изключително некачествени и се разпадат за 2-3 години на парчета. Цветните са оцветени само повърхностно, поради което остават такива само до първите есенни дъждове. А едно време какви плочки и керемиди се правеха.....:)
Сега, ако използват клинкерни павета, няма ядове те са здрави, но сигурно и по-хлъзгави. Та като имам предвид какво се случи с повечето скоро ремонтирани паркове с бетонни цветни павета, предпочитам си стария добър асфалт, който живот и здраве при ниската натовареност от велосипедните гуми ще изкара 20 години.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот subritual » Чет Мар 28, 2013 11:57 am

did написа:В първата част (за асфалта) има толко написани неверни неща и откровено лобистки коментари, че не ми се говори.

Може ли по-конкретно? Щото го четох и не схванах какво имаш предвид :dontknow:

taurus13 написа: но наблюденията ми върху използваните у нас напоследък бетонни павета показват,
че са като бучки захар :agree:
Последна промяна subritual на Чет Мар 28, 2013 12:06 pm, променена общо 1 път
Аватар
subritual

Мнениеот THEZOGGO » Чет Мар 28, 2013 11:59 am

Дид:

Ако имаш някакви полезни коментари и съвети с които да бъде оптимизирано това становище, може да изразиш ценния опит който имаш, тук във форума или да се свържеш с хората които са написали становището. Ако не ти се занимава с подобряването на предлаганите идеи, не се занимавай. Та, конструктивна критика, трябва да има, поне според мен. Аз нямам какво да посъветвам, тъй като съм некомпетентен, но ти може да го направиш. :popcorn:
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот Insight » Чет Мар 28, 2013 12:30 pm

THEZOGGO написа:Аз нямам какво да посъветвам, тъй като съм некомпетентен, но ти може да го направиш. :popcorn:

Аз ако съм некомпетентен в нещо не бих си позволил квалификации като "дебелаци"... подобен увод в темата НЕ предполага полезни коментари.

THEZOGGO написа:....Бихте ли могли да предложите конкретни мерки за изпълнение, ако разбира се имате такива?....

Не бих предложил - нито съм специалист, нито имам наблюдения върху велоалеи с бетонни павета.
Понеже така или иначе се включих - асфалта и на мен ми се струва по-доброто решение, ако беше въпрос на гласуване - щях да гласувам за него.
Последна промяна Insight на Чет Мар 28, 2013 12:58 pm, променена общо 2 пъти
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот THEZOGGO » Чет Мар 28, 2013 12:38 pm

Insight написа:
THEZOGGO написа:Аз нямам какво да посъветвам, тъй като съм некомпетентен, но ти може да го направиш. :popcorn:

Аз ако съм некомпетентен в нещо не бих си позволил квалификации като "дебелаци"... подобен увод в темата НЕ предполага полезни коментари.

Mоля да бъде най-искрено извинен за квалификацията която съм поставил. Благодаря Ви за забележката. Мога ли да заменя "дебелаци" с "държавни служители с леко наднормено тегло" или може би само с "държавни служители". Разбире се ако това Ви е удобно.

А извинявайте, че ви питам уважаеми @Insight, Вие какво бихте добавили покрай дискусията по отношение на това изготвено становище? Бихте ли могли да предложите конкретни мерки за изпълнение, ако разбира се имате такива? Имате ли какво да добавите, освен явната Ви забележка към мен, за което още веднъж се извинявам на модераторския екип на частния форум с нетактичноста си и използваните от мен квалификации и определения.
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот autosvet » Чет Мар 28, 2013 5:37 pm

Първо общинските служители не са държавни. Второ велоалея с плочки не трябва да се прави или поне да не се прави в България.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум