Android GPS приложение за статистика за телефон

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Android GPS приложение за статистика за телефон

Мнениеот pe60t0 » Чет Ное 22, 2012 4:59 pm

lupo написа:... ползване на много добри offline топографски карти за БГ...

Здравей, може ли да споделиш кои са тези топографски карти точно ?
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот MIKEY MOUSE » Чет Ное 22, 2012 6:31 pm

pe60t0 написа:
lupo написа:... ползване на много добри offline топографски карти за БГ...

Здравей, може ли да споделиш кои са тези топографски карти точно ?

Добавям огромния си интерес към БГ -картите. Очаквам подробната информация. Благодаря! :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот lupo » Чет Ное 22, 2012 7:21 pm

Относно топографските карти на България в OruxMaps, които ползвам:

1. През Mobile Atlas Creator достъпен под Linux и Windows ползвам конкретно топографската карта: OpenStreetMap 4umaps.eu

Изображение

През програмата лесно се експортва като Offline карта във формат за Oruxmaps и резултата се копира в
/sdcard/oruxmaps/mapfiles
В сайта на Mobile Atlas Creator има подробно инфо стъпка по стъпка как точно да го направите.

2. Втората добра топографска карта на България, която мисля че въобще не е лоша (малко по зле изглеждаща е от горната) е картата на България (там има карти на почти целия свят) на OpenAndromaps.org
Важно е да имате в предвид, че тази карта е МНОГО по-малка като размер в сравнение с тази от OpenStreetMap 4umaps.eu
Сваляте архива, разархивирате го и двата файла ги поставяте в /sdcard/oruxmaps/mapfiles

3. Освен тези две карти по-горе задължително имам на телефона ми над 1G кеширана хибридната сателитна Online картата на Google Maps Hybrid

По този начин за изцяло горските райони, в които не се виждат пътеките и по-скоро черните пътища от Google Maps Hybrid ползвам една от двете топографски карти по-горе, в които има нанесени типичните за една топографска карта основни изначения, като хоризонтали (свързващи точки с една надморските височини), пътеки, черни пътища, вода и какво ли още не :) :) :)
От друга страна кешираната Google Maps Hybrid помага много за ориентирането по черни пътища, които се виждат много добре.
Последна промяна lupo на Чет Ное 22, 2012 8:04 pm, променена общо 3 пъти
Всички сме маймуни в костюми, които се молят за одобрение [Revolver 2005]
обучение на кучета и спорт: байкджоринг - спорт с байк и куче
Аватар
lupo

Рейтинг: 1380

Мнениеот PtD » Чет Ное 22, 2012 7:41 pm

@lupo, изобщо не става дума да си правиш офлайн карти от онлайн източници (ОruxMaps си го може и без десктоп софтуер). Обикновено, щом се каже "топографскиТЕ карти", се имат предвид топографските карти на Генералния щаб. Те са налични в некалибриран вид като TIFF файлове. За да може да се покажат в OruxMaps, първо трябва да се калибрират (т.е. пикселите да бъдат свързани с географски координати).
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот lupo » Чет Ное 22, 2012 7:45 pm

Топографска карта
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Топографската карта е графично изображение на част от земната повърхност върху равнина. На нея със специални топографски символи са нанесени всички съществени физични особености на земната повърхност в картографирания район - надморска височина, релеф, пещери, реки, езера, мостове, пътна мрежа, електропроводи, постройки, растителност и други.

@PtD: да абсолютно си прав, първата карта, която съм описал как да се свали през компютър и да се сложи на SD картата е достъпна и в списъка с Online карти на Oruxmaps (налична е като Topo 4umaps (EU)), но проблема е както знаеш, че за да я ползваш из планините трябва да кешираш района предварително и по-точно да кешираш всички необходими ZOOM нива.

P.S. С голямо удоволствие четох постингите на PtD, neilor и на още няколко опитни ползватели на OruxMaps в тази тема и в по-голямата друга тема в този форум, в която се обсъжда "безумната" идея да ползваш Андроид смартфон с GPS вместо специализираните и напълно безсмислени според мен изделия дело на Garmin и разни други.
Абсолютно безсмислени при условие, че имам Android с OruxMaps.

PtD написа:@lupo, изобщо не става дума да си правиш офлайн карти от онлайн източници (ОruxMaps си го може и без десктоп софтуер). Обикновено, щом се каже "топографскиТЕ карти", се имат предвид топографските карти на Генералния щаб. Те са налични в некалибриран вид като TIFF файлове. За да може да се покажат в OruxMaps, първо трябва да се калибрират (т.е. пикселите да бъдат свързани с географски координати).

топографските карти на Генералния щаб - звучи интригуващо! - би било супер ако ги имаш и споделиш или поне някакво HOWTO пак би било много от полза. :agree:
Последна промяна lupo на Чет Ное 22, 2012 8:20 pm, променена общо 3 пъти
Аватар
lupo

Мнениеот pe60t0 » Чет Ное 22, 2012 8:06 pm

Мерси за инфото. Интересува ме специално в България има ли преимущество картата на 4umaps.eu, пред стандартната OpenStreetMap и OpenCycleMap ? Изобщо по отношение на детайлност, имаш ли наблюдение коя е най-добра (без да включваме google maps) ?
Аватар
pe60t0

Мнениеот lupo » Чет Ное 22, 2012 8:14 pm

pe60t0 написа:Мерси за инфото. Интересува ме специално в България има ли преимущество картата на 4umaps.eu, пред стандартната OpenStreetMap и OpenCycleMap ? Изобщо по отношение на детайлност, имаш ли наблюдение коя е най-добра (без да включваме google maps) ?

относно детайлността лично аз на 100% предпочитам OpenStreetMap 4umaps.eu - можеш да я тестваш в OruxMaps от списъка с Online карти Topo 4umaps (EU)
Аватар
lupo

Мнениеот pe60t0 » Чет Ное 22, 2012 8:18 pm

Ще я пробвам. Питам те, защото на пръв поглед (района показан на скрийншота ти) няма особена разлика между различните карти. Затова ми беше интересно дали има някакви по-специфични преимущества 4umaps.eu пред другите.
Поздрави :beer:
Аватар
pe60t0

Мнениеот lupo » Чет Ное 22, 2012 8:27 pm

pe60t0 написа:Ще я пробвам. Питам те, защото на пръв поглед (района показан на скрийншота ти) няма особена разлика между различните карти. Затова ми беше интересно дали има някакви по-специфични преимущества 4umaps.eu пред другите.
Поздрави :beer:

Може и аз да си внушавам, но на тази карта мисля че има повече черни пътища и пътеки и някак си по-добре се вижда самата карта - има сенки около по-близките хоризонтали и се виждат много добре стръмните изкачвания.
Аватар
lupo

Мнениеот PtD » Чет Ное 22, 2012 9:07 pm

lupo написа:...
Топографската карта е графично изображение на част от земната повърхност върху равнина...

Toва е ясно, но "топографските карти" тук (пък и не само тук) е нарицателно за топографските карти на Генералния щаб.

lupo написа:
топографските карти на Генералния щаб - звучи интригуващо! - би било супер ако ги имаш и споделиш или поне някакво HOWTO пак би било много от полза. :agree:

http://htftp.domainbg.com/koleda/Karti% ... rti%20TIF/

Има ги и в други формати, а ако си спомням добре, конверторът на OruxMaps можеше да импортва от OziExplorer.
Аватар
PtD

Мнениеот xcII » Чет Ное 22, 2012 9:15 pm

Няма смисъл да се теглят от посочения по-горе линк при положение че поне от 5г. ги има калибрирани, при това точно. Аз си ги свалям от този линк:

http://loadmap.net/en (преди бяха на http://poehali.net/, но от близо 2г. ги няма вече там)
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот lupo » Чет Ное 22, 2012 9:34 pm

PtD написа:
Има ги и в други формати, а ако си спомням добре, конверторът на OruxMaps можеше да импортва от OziExplorer.

xcII написа:

Няма смисъл да се теглят от посочения по-горе линк при положение че поне от 5г. ги има калибрирани, при това точно. Аз си ги свалям от този линк:
http://loadmap.net/en (преди бяха на http://poehali.net/, но от близо 2г. ги няма вече там)

супер! :) благодаря!
Аватар
lupo

Мнениеот PtD » Чет Ное 22, 2012 11:13 pm

xcII написа:http://loadmap.net/en

:clap: :clap: :clap:
Аватар
PtD

Мнениеот neilor » Пет Ное 23, 2012 12:23 am

xcII, много благодаря за линка за картите!
Досега ги теглих от afanas.ru но там не са така удобно представени.

Малко коментари. Устройствата на Гармин въобще не са безсмислени - вършат много добра работа и имат доста преимущества пред телефоните - най-вече физически. Като софтуер са дървени, но последните версии на ОФРМ картата са много добри.
Аз винаги бих предпочел телефон с Оруксмапс, защото там имам повече свобода и повече избор на карти, но това се постига с доста труд, докато при Гармина го получаваш наготово.

OpenStreetMap и подобни ползвам доста рядко, защото инфото там е много по-малко отколкото в генералщабните топографски. Още повече, че съм се специализирал и навсякъде закъдето тръгна си правя карта от съединени листи без белите полета и е много удобно за работа.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот Yavkata » Пет Ное 23, 2012 5:06 am

Аз ли нещо не схващам, ама ми се струва , че картата представена от хсІІ няма много общо със http://web.uni-plovdiv.bg/vedrin/. Или просто на калибровката се кефите? Дори оригиналната версия е по-добра https://play.google.com/store/apps/deta ... MuZnJlZSJd :dontknow:
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот neilor » Пет Ное 23, 2012 9:16 am

Yavkata , не схващаш. :)
BGtopoVJ и другите подобни проекти са опити с променлив успех за прехвърляне на ГЩ карти във формат за Гармин само за целите на тези устройства.
Soviet Military Maps пък е приложение за същите топо карти, но мащабът е 1:100 000 (за България пише към 200 000). И въобще не е оригинал.

Картите на сайта показан от xcII, са същите Генерал-щабни карти, но започват от 1:50 000. Така както се теглят може директно да се закачат в ОзиЕксплорер, а за да се ползват от ОруксМапс е необходимо конвертиране. Аз допълнително обединявам няколко картни листа (обикновено към 5-6) в един голям.

Тук таме из нета има има и карти в мащаб 1:25 000 - там 1 мм съответства на 25 метра, но само на отделни райони и поради голямата раздробеност е по-трудно да се работи с тях.

Лично аз карам 100% по топографските карти и другите ги ползвам само "out of the field" при проектирането на маршрути и за сверка.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот pe60t0 » Пет Ное 23, 2012 11:22 am

neilor написа:xcII, много благодаря за линка за картите!
Досега ги теглих от afanas.ru но там не са така удобно представени.

Малко коментари. Устройствата на Гармин въобще не са безсмислени - вършат много добра работа и имат доста преимущества пред телефоните - най-вече физически. Като софтуер са дървени, но последните версии на ОФРМ картата са много добри.
Аз винаги бих предпочел телефон с Оруксмапс, защото там имам повече свобода и повече избор на карти, но това се постига с доста труд, докато при Гармина го получаваш наготово.

OpenStreetMap и подобни ползвам доста рядко, защото инфото там е много по-малко отколкото в генералщабните топографски. Още повече, че съм се специализирал и навсякъде закъдето тръгна си правя карта от съединени листи без белите полета и е много удобно за работа.

Физическите преиумущества, за които говориш (здравина, водоиздръжливост и предполагам батерия) според мен не дават цялостно преимущество на GPS устройствата върху смартфоните. Просто телефона предоставя толкова много повече функционалост от GPS устройство, че физическите му недостатъци остават на заден план. В крайна сметка, не е много трудно да се предпази телефона от вода, и не е никакъв проблем да се носят 1-2 резервни батерии.
Иначе повечето от картите в Oruxmaps (включително тези, за които lupo говореше) са базирани на OpenStreetMap. Ако избрания маршрут го има на картата, няма нужда от ултра-детайлни топографски карти.
Аватар
pe60t0

Мнениеот xcII » Нед Ное 25, 2012 6:43 pm

neilor написа:..Лично аз карам 100% по топографските карти и другите ги ползвам само "out of the field" при проектирането на маршрути и за сверка...

Не си сам.. :) :8D:

То по добро за релеф от топография няма, нали.. За България, по-добра топография за мен от горните карти няма (дали са руски/български няма значение, познати са като ГенЩаб). Векторните на OFRM обаче имат едно много, много силно предимство -> актуални са към днешна дата, а не към 1984-6-9г.

Как да съчетаем лесно прецизността откъм топографски детайли (ГенЩаб карти) и актуалността откъм "инфраструктура", демек пътеки и черни пътища (OFRM карта)? Много просто, добавяме "руските" топографски карти като подслой в Garmin устройствата, които имат т.нар. "Custom Maps" интерфейс. Така те стоят на фон, а отпред и върху тях стоят актуалните към днешна дата пътеки/пътища от OFRM. Това сигурно доста хора вече го ползват, пиша го за останалите :) :agree:

P.S. За да могат да бъдат импортирани в Garmin-ите топографските карти, освен калибрирани и в KMZ формат, то е хубаво те да бъдат оптимално "разпарчельосани", na t.nar. "tiles". Силно препоръчвам в това (а и не само това) отношение софтуера Glabal Mapper от версия 11 нагоре, имат в менюто си специално опция за експорт на растерни карти за "Custom Maps" интерфейса на Garmin. Има осезаема разлика в сравнение с неоптимизираната конвертизация в KMZ формат, която се осеща при скролиране по картата на екрана на Garmin устройството.
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
Аватар
xcII

Мнениеот hitar_potter » Нед Ное 25, 2012 7:38 pm

Че гарминските GPS-и не позволяват ли смяна на картата on-the-fly?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот xcII » Нед Ное 25, 2012 8:29 pm

hitar_potter написа:Че гарминските GPS-и не позволяват ли смяна на картата on-the-fly?

позволяват, но какво искаш по-точно да питаш? :)
Аватар
xcII

Мнениеот hitar_potter » Пон Ное 26, 2012 1:28 am

Не разбрах защо точно се прави клизмата с допълнителен Layer. Или искаш да гледаш двете карти насложени?
Да, на второ четене явно точно това имаш предвид. Извинявам се :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот MIKEY MOUSE » Пон Ное 26, 2012 8:02 am

PtD написа:
Топографската карта е графично изображение на част от земната повърхност върху равнина...

Toва е ясно, но "топографските карти" тук (пък и не само тук) е нарицателно за топографските карти на Генералния щаб.

lupo написа:

Как се познава ,коя карта за кой район е? Извинявай ,ако въпроса ми изглежда малоумен ,но... не разбрах. :praying:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот PtD » Пон Ное 26, 2012 11:39 am

Има си обща карта с индекси. А ако питаш как се познава по индивидуалната - има си надпис.
Аватар
PtD

Предишна

Назад към Общ форум