Механична пружина VS въздушна такава +/-

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Механична пружина VS въздушна такава +/-

Мнениеот titanium » Нед Юли 29, 2012 5:06 pm

Може ли някой да ми обясни какви са разликите и кое е генерално по- добрия избор, защото си мисля, че е по- безопасно да карам с много по- добра от моята SR вилка, която днес многократно се опиваше да ме хвърли от колелото... Въпросът ми е за 26ца кольольо
titanium

Рейтинг: 1200

Re: Механична пружина VS въздушна такава +/-

Мнениеот azzmaster » Чет Сеп 13, 2012 10:23 am

Въздушната пружина се настройва много прецизно - до 0,1 атмосфери, чрез което наистина можеш да си нагласиш окачването както ти е кеф,абсолютно. Работи доста по-меко, по- лека е - реално въздушната пружина е 2 уплътнителя и вентил във вилката. Преоръчително е да си вземеш вилка със въздушна пружина, като има и достъпни такива на пазара вече.
Недостатъка на въздушната пружина спрямо механичната е загряването - когато въздуха се свива, енергията се преобразува във топлина,която трябва да се отдаде към околната среда чрез тръбите на вилката. Ако въздухът във пружината загрее много работата на окачването ти се влошава, защото загретият въздух се свива и вилката ти започва да реагиса все едно е напомпена на много по-ниско налягане от реалното. Това обаче не се случва при нормално туристическо или любителско каране, защото няма чак такова свиване. Този проблем го имат предимно професионални DH-лъри,затова и използват предимно механично окачване.
Във всички вилки, които съм виждал въздушните пружини са комбинирани с еластомер или с механична пружина- в единия ботуш на вилката двете работят заедно. Това е бъдещето на окачването и много производители решават проблемите със загряването с изработване на по-големи тела на задните шокове и като цяло увеличаване на обема на въздушната камера - това води до по-голяма контактна повърхност с околната среда и съответно по-голямо топлоотдаване.
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Мнениеот Insight » Чет Сеп 13, 2012 11:13 am

azzmaster написа:....загретият въздух се свива и вилката ти започва да реагиса все едно е напомпена на много по-ниско налягане от реалното....

Не е ли обратното?! :dontknow:
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот azzmaster » Чет Сеп 13, 2012 12:56 pm

А ,да , верно,объркал съм се като съм го писал. Все пак идеята е същата - топлината прецаква окачването..
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Мнениеот rodopi_biker » Пон Ное 26, 2012 7:25 pm

Има ли някаква вероятност въздушната вилка да започне да издиша от някъде? Все пак това е голямо налягане и ако разчиташ само на въздух, без пружина ..
Аватар
rodopi_biker

Рейтинг: 1220

Мнениеот Yavkata » Пон Ное 26, 2012 7:47 pm

Има разбира се...и е кофти усещане вилката да ти се спихне като дрът х_й. Общо ззето трябва да си носиш и помпичка за вилката/шока. Здравия студ също се отразява неблагоприятно, и трябва да поприпомпаш.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот hitar_potar » Вто Ное 27, 2012 9:40 pm

azzmaster написа:Въздушната пружина се настройва .....

Хммм, а защо все повече производители залагат на изцяло въздушни пружини в новите си модели вилки и шокове за спускане??? Ако не ме лъже паметта, целия отбор на Minotaur премина на въздушни пружини във вилките си Бос, както и към новия им въздушен шок Void. А Бос 2013 ще се продава главно с въздушна пружина.
новия играч - DVO - също е заложил на въздух. Маниту - отдавна. Рок Шокс също.
Колкото до надеждността - когато 1 вилка е в изправно състояние и е качествено направена и сглобена, опасността от загуба на налягане е сведена до минимум. ;)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот PtD » Сря Ное 28, 2012 2:01 pm

hitar_potar, вероятно по много причини, не на последно място - тегло. Но промяната на работа на въздушния амортисьор при смяна на температурата си е факт.

От моите преживелици с въздушни вилки - имат една насеченост в началото на хода, която не ми допада. На зимни условия не са особено надеждни - тук 4getcredo има какво да сподели :emlaugh:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот 4getcredo » Сря Ное 28, 2012 2:54 pm

PtD написа: На зимни условия не са особено надеждни - тук 4getcredo има какво да сподели :emlaugh:

Ми да, ама на вилката всъщност нищо и няма. :D Все още си върви. :D Бях помпал вилката веднага след като излязох от апартамента (вън беше -10, примерно). Получил си е конденз някъде на винтила, който замръзва и при едно рязко сгъване на вилката целиот въздух избега :) При опитите да върнем малко от него, където му е мястото, не стана, защото винтилът заради конденза си стоеше отворен, а на всичкото отгоре счупихме скапания преходник за специалните винтили на MZ (Не знам дали ги правят още с такива) - в гората беше още по-студено... и скоропостижно си се прибрахме. :wavey:

Въпреки това и в момента на двете колела карам с въздушни вилки (Фокс и Магура) и няма от какво да се оплача. :8D: Поуката е да не се манипулира много-много в студени условия. Правете, каквото правите по вилката и въздуха, преди да излезете на големия студ.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот hitar_potar » Сря Ное 28, 2012 5:36 pm

PtD написа:hitar_potar, вероятно по много причини, не на последно място - тегло. Но промяната на работа на въздушния амортисьор при смяна на температурата си е факт.

От моите преживелици с въздушни вилки - имат една насеченост в началото на хода, която не ми допада. На зимни условия не са особено надеждни - тук 4getcredo има какво да сподели :emlaugh:

За теглото няма какво да се спори - по-леко е. Но и технологиите вече са доста напреднали и успяват да докарат въздушните пружини до чувствителността на металните такива.
Имах за кратко едно Фоксче 32 Талас RL - страшно отзивчиво. Макар и да съм фен на Маниту и да карам техен модел висок клас (който е префасониран във вилка с метална пружина), не мога да не призная ефективността на лисичката. :) :bowdown:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот RastaWarrioR » Чет Ное 29, 2012 12:55 pm

Преди бях с пружинен Дарт2 а сега с въздушен Фокс Ф90 най-голямата разлика за мен е в теглото. Разбира се Фокса има някой предимства но на фона на разликата в цените не мисля, че си заслужава ако ще правиш леки разходки из планините та дори и тежки многодневни преходи. Даже бих казал, че Дарта сгъваше по-плавно докато при разгъването Фокса е по-добър а и assmaster-a е прав за настройките, доста по-финни са.
Изобщо +/- колкото искаш главната игра е в цената на продукта т.е. какво можеш да си позволиш а поддръжката струва пари :eyebrow:
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот PtD » Чет Ное 29, 2012 2:35 pm

RastaWarrioR написа:Изобщо +/- колкото искаш главната игра е в цената на продукта т.е. какво можеш да си позволиш а поддръжката струва пари :eyebrow:

Не е точно така. Аз мога да си позволя да поддържам въздушни пружини. Просто металните ми допадат повече като характеристика на работа. Надеждността (дори и да изтече всичкото масло, поне ще имаш някаква пружина) и това, че не се налага непрекъснато да я донастройвам и да си нося помпа по време на преходи е допълнителен плюс.
Аватар
PtD

Мнениеот RastaWarrioR » Чет Ное 29, 2012 3:14 pm

:offtopic:
Явно не съм се изказал правилно (често ми се случва)
Ако искам лека и балансирано работеща вилка ще се оглеждам за въздушна пружина но читавите такива струват скъпичко + една помпичка ;) а и както казваш "дори да изпусне маслото" за това и въздушните искат повече поддръжка.
Та след като си избереш вида пружина ще се сблъскаш с паричния казус :D

:offtopic: @PtD Сега се загледах в подписа ти, точката накрая е :clap: :clap: :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот XaCkBuTukC » Чет Ное 29, 2012 9:36 pm

днес си карам аз.. и си мисля.. абе ако въздуха във вилката се смени с азот как ли ще се отрази ? моите размишления стигнаха до там че азота евентуално ще се сгъстява по бързо.
Аватар
XaCkBuTukC

Рейтинг: 1510

Мнениеот TENDER » Чет Ное 29, 2012 10:45 pm

Това с изпускането на налягането си е до някъде и късмет. Моята вилка я помпам или изпускам само когато искам да експериментирам с твърдостта, или заради температурни промени. Производителя обаче се е застраховал, като препоръчва преди всяко каране да се проверява налягането. Така дори вилки които не задържат добре атмосферите минават за технически изправни.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот did » Чет Ное 29, 2012 10:59 pm

XaCkBuTukC написа:днес си карам аз.. и си мисля.. абе ако въздуха във вилката се смени с азот как ли ще се отрази ? моите размишления стигнаха до там че азота евентуално ще се сгъстява по бързо.

Сух въздух и азот е почти едно и също. Лошото е влажен въздух.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пет Ное 30, 2012 3:53 pm

XaCkBuTukC написа:днес си карам аз.. и си мисля.. абе ако въздуха във вилката се смени с азот как ли ще се отрази ?

Доста по-добре ще бъде на студено, но си помисли като започнеш да регулираш налягането (например караш сутринта нагоре, следобеда - надолу и ти трябват различни настройки)... как се носи контейнер с азот не знам. За цената да не говорим :)

did и 4getcredo са изтъкнали в неявен вид и още един недостатък на въздушните пружини - уязвими са откъм влагата, т.е. най-добре е да се регулират на сухо. За надежност/поддръжка PtD вече спомена - металната пружина не иска редовна смяна на уплътнения, не си променя обема при работа, а и не тежи чак толкова повече - ъпгрейд на сток с титанова пружина е доста добра алтернатива на въздушната камера, сумарната цена е съизмерима с тази на висок клас въздушен амортисьор.

PtD написа:От моите преживелици с въздушни вилки - имат една насеченост в началото на хода, която не ми допада.

Мда, друг основен проблем - въздушните камери са прогресивни по природа и за да бъде една камера с характеристиките на линейна пружина сигурно трябва да е два пъти по-голяма (did, не ми се смята :)). Лично за мен върха на сладоледа би била прогресивна титанова пружина, но такова чудо скоро едва ли да видим по разбираеми причини.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот XaCkBuTukC » Нед Дек 02, 2012 5:57 pm

Мда, друг основен проблем - въздушните камери са прогресивни по природа и за да бъде една камера с характеристиките на линейна пружина сигурно трябва да е два пъти по-голяма (did, не ми се смята :)). Лично за мен върха на сладоледа би била прогресивна титанова пружина, но такова чудо скоро едва ли да видим по разбираеми причини.

Аз си карам с въздушната на едно и също налягане (RS Recon) в най-лошия случай заключвам :) имам подемна сила в излишество и не ми трябват специални настройки за катерене :) Азот съм виждал из разни те му гумаджииници "Помпене с азот" :) как обаче ще го вкарам прецизно във вилката.. един господ знае :D най-вероятно и няма да се пробвам. Разсъждавах по скоро хипотетично ако се смени газът какво би се случило.
Имам въпрос
bikerider написа:did и 4getcredo са изтъкнали в неявен вид и още един недостатък на въздушните пружини - уязвими са откъм влагата,

Това само злополучния кондез ли визира или има още нещо ? Тапичката за винтила си стои здраво завита :) и няма как да се образува конденз в такива количества :)
Аватар
XaCkBuTukC

Рейтинг: 1510

Мнениеот did » Нед Дек 02, 2012 6:54 pm

XaCkBuTukC написа:Това само злополучния кондез ли визира или има още нещо ?

Има и още доста. Справка - адиабатен показател.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот milestone » Нед Дек 02, 2012 8:23 pm

bikerider написа:Мда, друг основен проблем - въздушните камери са прогресивни по природа и за да бъде една камера с характеристиките на линейна пружина сигурно трябва да е два пъти по-голяма (did, не ми се смята :)). Лично за мен върха на сладоледа би била прогресивна титанова пружина, но такова чудо скоро едва ли да видим по разбираеми причини.

Това не го разбрах - първо защо ни е необходима прогресивна метална пружина (при положение, че се оплакваме от прогресивността на въздушните) и второ какъв е проблема да се направи такава?
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот PtD » Нед Дек 02, 2012 10:27 pm

При металните пружини може да се постигне прогресивност с определена характеристика. А за можене - може... ама отиваме на custom Ti пружина, което ще истинска цифромания...
Аватар
PtD

Мнениеот crossenduro2 » Пон Дек 03, 2012 12:03 am

А относно шоковете. Същата работа! Карам Mz Roco WC 2011 Air и в началото има някакъв праг, който трябва да се преодолее, примерно първите 2 - 3мм от хода му. От какво се получава ? :beer:
Изображение
crossenduro2

Рейтинг: 1225

Мнениеот PtD » Пон Дек 03, 2012 5:52 am

crossenduro2 написа:А относно шоковете. Същата работа! Карам Mz Roco WC 2011 Air и в началото има някакъв праг, който трябва да се преодолее, примерно първите 2 - 3мм от хода му. От какво се получава ? :beer:

Версията, която аз знам е, че уплътненията за въздух трябва да прилягат по-добре, съответно има повече триене - което най-много се усеща точно при малки движения. Не знам доколко е вярно. Все пак е доста досадно, защото ако настроиш да работи добре при малки неравности, тогава се продънва при големи - и обратно. В крайна сметка теглих една майна на въздушните пружини и сега карам и двете си колела с метални пружини.

П.П. YMMV :wavey:
Аватар
PtD

Мнениеот outfaced » Пон Дек 03, 2012 10:37 am

Не е само това ... една доста сериозна, но малко дискутирана тема при въздушните вилки и шокове е нагативната камера и как тя влияе. Имаше наскоро една нелоша статия в пинкбайк. Рокшокс имат дуал-камер системата, където наистина можеш да направиш 0-во съпротивление в началото на хода, но при всичко останали системи винаги има някакво съпротивление в началото. При шокове е още по зле.
Всъщност наскоро се замислих как е реализирано при фокса (флоут, талас) и честно казано само им теглих една майна накрая. Ужасно тъпа и неругелурема негативна пружина. И това на вилки за куп пари.

Иначе останалото е ясно ... въздуха е по лек и струва поне 50% отгоре за са сравнимо качество на работа с пружина.
Надеждността си е фактор, но да чукна на дърво досега не ме е предавала нито една вилка, а съм все на въздух. Е, ако са хвана на някое безкрайно пътуване на майна си райна в пустоща никога не бих взел въздушна вилка :D
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот bikerider » Сря Дек 05, 2012 1:11 pm

Негативната камера е хак, съответно и резултатите са като от хак - неконсистентни и зависещи от имплементацията. Почти всичко в устройството на чисто газовите амортисьори е заобикаляне на някой от горните проблеми. Т.е. в самата им природа е заложено да са по-скъпи, да се чупят повече и прецизната им настройка по цялото протежение на хода да е по-трудна.
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Сря Дек 05, 2012 1:27 pm

milestone написа:Това не го разбрах - първо защо ни е необходима прогресивна метална пружина

Защото чисто функционално е най-доброто от двата свята. Прогресивността не идва за сметка на налягане, нагряване и други ефекти, т.е. не амортизира амортисьора, а е безплатна. После, като имаш прогресивна пружина, bottom-out реглажите стават доста по-фини (ако изобщо са нужни) и не влияят на вторите две трети от хода, за разлика от класическия дизайн с линейна пружина. Съответно такава пружина, както каза PtD, трябва да се произвежда индивидуално за всекиго и със сигурност ще мине 400 долара, ако не и повече.
Аватар
bikerider

Мнениеот pe60t0 » Сря Дек 05, 2012 2:37 pm

Аз да попитам, чисто на теория, какви са преимуществата и недостатъците на прогресивните и линейните пружини (без значение дали са метални или въздушни) ?
Задавам въпроса си, защото и аз не успях да разбера защо търсим прогресивна метална пружина, ако проблема на въздушните е, че са прогресивни по природа. И ако прогресивността идва за сметка на налягането, какъв е проблема ?
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот PtD » Сря Дек 05, 2012 2:59 pm

Най-чудесно би било да имаме линейна характеристика в 2/3 от хода и прогресивност в последната 1/3 (за да се избегне удара при bottom out). (Цифрите са примерни).

При въздушните прогресивността се наблюдава през целия ход, а не само в края, това е проблем. Допълнително, за да са отзивчиви на малки препятствия, им е необходима негативна камера, която страда от същите недостатъци, както и позитивната, а пък настройката на налягането между двете е жива мъка.
Аватар
PtD

Мнениеот hitar_potar » Сря Дек 05, 2012 8:13 pm

А как ви се струва решението на DVO в новата вилка Емералд - въздушна основна пружина, а негативната е метална? :)
Аватар
hitar_potar

Мнениеот outfaced » Сря Дек 05, 2012 8:44 pm

hitar_potar написа:А как ви се струва решението на DVO в новата вилка Емералд - въздушна основна пружина, а негативната е метална? :)

Че така е при фокса ... :dontknow: Кел файда, като не подлежи на настройка - касае определена от производителя част от хода и е с фиксирани либри. При моята при около 50пси получаваш изравняване на негативна с позитивна. Всичко от там нагоре води до допълнително съпротивление в началото на хода. И както споменах - пружината е определена дължина и влияе само на определена част от хода. Ако та кефи - добре, ако не ... сори.
Принципно не чак толкова лоша идея, но доста постно реализирана. Барем да подлежаха на смяна тия пружини и да имаше различни версии.
Може па DVO да са стигнали до някое по интилигентно решение. Но както каза PTD ... тва е само заобикаляне на проблема и прави компромиса по поносим.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри