Молба за компетентен съвет

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Молба за компетентен съвет

Мнениеот MIKEY MOUSE » Вто Дек 11, 2012 10:33 am

PIC_0671.JPG
PIC_0671.JPG (146.43 KiB) Прегледано 1153 пъти

Може ли този този възел да се изпълни с лагери /иглени/. Моля Ви дайте конструктивно решение. Сега е с бронзови втулки, след няколко карания се получава голям луфт-задната капла завива като Икарус / не ,че ми пречи, ама и скоростите се сменят произволно по завоите/.
Другият ми въпрос е-може ли задната главина /седмица на резба с 10мм ос/ да се замени с главина -12 мм ос. Благодаря Ви предварително за компетентните отговори. :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Re: Молба за компетентен съвет

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Дек 11, 2012 2:36 pm

Защо пък точно иглени?
Една от старите ми рамки беше изпълнена с втулки в ставите на окачването, които заменихме с лагери. Лагерите които избраха бяха стандартни съчмени капсуловани лагери. Определящ е само размера, тъй като се гонят десети в случая, иначе - пак луфт.
Намираш точен размер лагери които да са с точен външен диаметър, така че да можеш да ги набиеш в рамката. Вътрешния им диаметър можеш да избереш по-популярен, а именно 8 или 10мм в зависимост от натоварването на ставата. Намираш подходящи болтове, шайби и стягаш.

За главината - виждал съм подобни извращения без особен резултат. Разпилват се ушите на рамката и се слага 12мм главина. Но това което ти носи са само негативи:
-по-високо тегло;
-намалена здравина на рамката ти;
-по-висока цена;

По-скоро се насочи към качествена главина на шлиц, като може да избираш дали да останеш с кухата проходна ос или да подмениш оста с плътна ос с гайки. Ползвал съм и двата варианта на спускане, в сравнително тежки условия - Боровец, Витоша, Сопот. Много доволен останах от комбинацията на главина на шлиц с подменена ос - плътна CrMo ос на Weldtide.

Какво целиш? Как искаш да го караш този велосипед? Какъв е велосипеда? Ориентирай се към по-важните компоненти, вместо да изпадаш в подробности в не толкова важните части като 12мм задна главина.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот MIKEY MOUSE » Вто Дек 11, 2012 5:40 pm

Отговор на единствено отзовал се:
1.Иглени ,защото вътрешния диаметър за оста става по-голям.
2.Задна ос-12мм,защото всички варианти с 10 мм/на различни велосипеди-естествено/ са изпробвани и не успяват да устискат на напъна.
3. Благодаря за подробното мнение. :wavey:

Аватар
MIKEY MOUSE

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Дек 11, 2012 6:05 pm

MIKEY MOUSE написа:2.Задна ос-12мм,защото всички варианти с 10 мм/на различни велосипеди-естествено/ са изпробвани и не успяват да устискат на напъна.

Нормално е, щом ползваш главина на резба. Разпределението на лагерите е асиметрично, изнесени са в едната част, което предполага неравномерно разпределение на натоварването върху главината. Ако избереш главина на шлиц с 10мм ос няма да имаш проблеми. Имай предвид, че до скоро 10х135 беше стандарт при част от велосипедите за спускане (справка - Specialized)
Пак държа да отбележа, че последните 3-4 години ползвам главини с 10мм ос на спускане и не съм имал проблеми, освен 1 изкривена ос след жесток сблъсък.
Незнам как си ползваш велосипеда, но определено не е по предназначение
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот MIKEY MOUSE » Съб Дек 15, 2012 8:30 am

Ще попитам още веднъж-последно. Може ли и иска ли някой да ми представи чертеж, скица, схема , снимка /в разглобен вид/ на въпросния възел-фабрично изпълнение . :deal: Естествено, аз имам идея и виждане, но няма смисъл да откривам повторно велосипеда.Благодаря Ви предварително! :wavey:

Аватар
MIKEY MOUSE

Мнениеот todor511 » Съб Дек 15, 2012 4:24 pm

MIKEY MOUSE написа:Ще попитам още веднъж-последно. Може ли и иска ли някой да ми представи чертеж, скица, схема , снимка /в разглобен вид/ на въпросния възел-фабрично изпълнение . :deal: Естествено, аз имам идея и виждане, но няма смисъл да откривам повторно велосипеда.Благодаря Ви предварително! :wavey:

Здравеи лично аз от тази снимка немога да разбера какво става вутре ако мойеш разглоби я и я снимаи тогава по лесно ще стане
Аватар
todor511

Рейтинг: 1195

Назад към Веломеханик