Проблем с дължината на спици

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с дължината на спици

Мнениеот StanY » Съб Дек 15, 2012 5:13 pm

Здравейте, имам главина Shimano FH-M475 и ще взимам шина Mach1 Magma. Върпосът е, че и в калкулатора на sapim и в този mach1 ми излизат съответно дължини: 249.5мм и 248мм. Като гледах спиците в скрийм баикс видях, че там няма такива дължини, някой може ли да ми помогне?
Продава: viewtopic.php?f=19&t=131916
windv написа:...та в тоя ред на мисли, влюбвали ли сте се на сън? Там обикновенно няма две-три...Лудо е влюбването, а като се събудиш - Хац...
Аватар
StanY

Рейтинг: 1169

Re: Проблем с дължината на спици

Мнениеот MIKEY MOUSE » Съб Дек 15, 2012 5:32 pm

...а ми , там където си гледал има спици 250 мм колкото искаш.Не е фатално да ги използваш. Има /другаде/ и размер 249 мм, но няма спици с размер завършващ на о,5 мм. :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот StanY » Съб Дек 15, 2012 5:48 pm

Моите в момента ги измерих, са 260 или 261, заради това ми се струва, че 249 са много къси. Шината ми в момента е по-тънка, така да кажа, от магмата. 258мм дали ще станат?
windv написа:...та в тоя ред на мисли, влюбвали ли сте се на сън? Там обикновенно няма две-три...Лудо е влюбването, а като се събудиш - Хац...
Аватар
StanY

Мнениеот vpravov » Съб Дек 15, 2012 8:18 pm

Според мен не си се справил с калкулатора. При запазване на същата главина, толкова голяма разлика дава при неправилно въведен вид на плетката. Най-вероятно, вместо 3х си дал 2х. Пробвай пак!
Изображение
Аватар
vpravov

Рейтинг: 2000

Мнениеот WhiteBoy » Съб Дек 15, 2012 8:36 pm

Аз в момента карам с такава шина и главина. Спиците ги измерих с рулетка и са около 25.5
Аватар
WhiteBoy

Рейтинг: 1147

Мнениеот StanY » Нед Дек 16, 2012 5:05 pm

Ами не знаех какво е това 2х и 3х на спиците и пробвах с двете. Нямаше разлика в калкулатора на мак1, но в другия ми даде 273мм което пък е много дълго.
Аватар
StanY

Мнениеот did » Нед Дек 16, 2012 5:18 pm

StanY написа:Ами не знаех какво е това 2х и 3х на спиците и пробвах с двете. Нямаше разлика в калкулатора на мак1, но в другия ми даде 273мм което пък е много дълго.

Като не знаеш - отивай в сервиз!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот StanY » Нед Дек 16, 2012 7:00 pm

Ако имаше щях да отида... Много бързаш да хейт-ваш нещо :nono:
Аватар
StanY

Мнениеот did » Нед Дек 16, 2012 7:28 pm

StanY написа:Ако имаше щях да отида... Много бързаш да хейт-ваш нещо :nono:

Като няма сервиз, кой ще ти наплита колелото? Нека този, който го наплита, да си набави и спиците.
Ако смяташ сам да си наплиташ колело, забрави! От написаното от теб в този форум е ясно, че нямаш необходимите умения.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот vpravov » Нед Дек 16, 2012 7:29 pm

Накара ме леко да се поизчанча. Според намерените в нета резултати, размерите на главината са(описани с наименованията в Sapin spoke calculator):

Total length of the hub - 135.
Non-gear side - 24.2
gear side - 35.2
Hub diameter non-gear side- 61
Hub diameter gear side:61

Шината:
Internal diameter of the rim- 538
Rim thickness - 2мм.
Number of crossings gear side- 3
Number of crossings non-gear side- 3
Резултати:
Number of spokes in the wheel:
при 32 спици - 264 / 263мм.
при 36 спици - 261 /259мм.
За шината не намерих Rim thickness , така че спекулирам.
Ако има нещо неясно - казвай!
Последна промяна vpravov на Нед Дек 16, 2012 8:02 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот did » Нед Дек 16, 2012 7:32 pm

Владо, той не е готов да смели тази информация. Той даже не знае различните видове плетки, за които тук има писано, писано,...

Да ходи в сервиз!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот vpravov » Нед Дек 16, 2012 8:11 pm

Митак, днеска съм в настроение. ;) , а и не знам как са сервизите в Димитровград. Щом сам е намерил spoke calculator, мисля че не е мързелив и за пренебрегване. А и да си кажа честно - обема информация във форума е токова голям, че на моменти и на мен ми е трудно да намеря информация, която знам, че я има. :beer:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот exiteyes » Нед Дек 16, 2012 8:29 pm

NUMBА ONE
NUMBА TWO

Тъй като това е форум и тук всеки е свободен да не изказва мнение и да не помага на другия по някакъв било то и миниатюрен начин, за да си разреши той проблема е Изтрита информация, разсъждение и лични наблюдения над сервиз и разрешаване на проблема.
Последна промяна exiteyes на Нед Дек 16, 2012 9:08 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Мнениеот vpravov » Нед Дек 16, 2012 8:53 pm

@exiteyes - изключително излишен пост!!! На никой от потребителите на този форум не му се плаща за да помага. Ако иска го прави - ако не иска не! Определено в някакъв момент, някой е писал някъде и почти няма нещо, което не е строго специализирано и да го няма! Никой не е длъжен да го търси вместо теб и определено е по-лесно да ти каже, че го има, а не да си губи времето да го търси. Ако си толкова закъсал, че да не можеш да го намериш сам - тогава се постараваш да питаш достатъчно любезно, че някой да откликне. :(!:
P.S. Мисля че няма да е излишно, някой модератор да разкара този и горния пост перманентно. :(!:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот exiteyes » Нед Дек 16, 2012 8:58 pm

Това което казваш е напълно вярно но затова все пак е и форум, за да има разбиране и насочване на даден човек към проблема му и неговото осъществяване. Много пъти съм търсил в търсачката неща, които са нужни и вероятно няма начин да са били изпуснати покрай другите.
Вероятно ако някой от форума беше тръгнал да пише на всяка втора такава тема търси сервиз, този подфорум щеше да хване прах още преди 1 година.
ЕДИТ: Можеш да не се притесняваш, за горния пост. Той вече по никакъв начин не може да помогне и да насочи потребителя към измерване и наплитане на спици, вече има само 2 не толкова сложни клипа, които показват step-by-step как се наплита и толкова.
Последна промяна exiteyes на Нед Дек 16, 2012 9:11 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Мнениеот vpravov » Нед Дек 16, 2012 9:04 pm

И ти си прав, но донякъде. Точно заради такива теми, по-ценните потъват! Не може във всяка тема да се повтаря всичко от начало!
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот xcII » Нед Дек 16, 2012 9:26 pm

vpravov написа:И ти си прав, но донякъде. Точно заради такива теми, по-ценните потъват! Не може във всяка тема да се повтаря всичко от начало!

е да де, та затова май са т.нар. Важни теми, които ги има във всеки форум. Бегъл поглед върху важните теми в този форум обяснява защо едни и същи въпроси се задават отново и отново.. Специално тази как да се наплита капла, ed. също не се скива там.. :eek3:

не че искам да критикувам любимия ми форум, ама.. :magnify: разбирам, че организацията на толкова много информация е една много времеемка дейност, на всичкото отгоре много теми остаряват много бързо, но има кво да се желае в това отношение във секция Важни теми, май :)
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот vpravov » Нед Дек 16, 2012 9:33 pm

@xcII Специално заради edita-а на exiteyes, който лиши горните ми постове от смисъл:
viewtopic.php?f=4&t=26917&hilit=%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%86%D0%B8&start=30
и по-специално http://jk.ilovebg.org/Razni/Wheelbuild_BG.html
Ако толкова е зор, ще ви намеря и другите плетки! САМО НИКОЙ ДА НЕ СЕ ОБИЖДА!!! Не сме на поле за надплюване!!!
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот StanY » Нед Дек 16, 2012 9:57 pm

@vpravov, мерси за информацията. Въобще не съм мързелив, даже обратното. Като взема шината и спиците, ще ги сложа, но самото центроване вече, ще бъде направено в сервиз, но в друг град. Излиза ми по-евтино да дам пари само за центровка отколкото за наплитане и центровка(тъй като искат едни 10 лв отгоре които са напълно излишни след като мога сам да го направя). В сайта на мак1 на картинката на шината, на мястото където уж трябва да гледам за дебелината на шината пишеше 1.5, така че ще се насочя към 259мм. Мерси отново за помоща.
Аватар
StanY

Назад към Веломеханик