Правилно ли съм скъсил веригата

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Правилно ли съм скъсил веригата

Мнениеот gosh6o » Вто Дек 25, 2012 4:08 pm

Правилно ли съм скъсил веригата? Ето какво се случи:
Прочетох какво пише в сайта. Като опънах веригата, за да видя колко звена трябва да махна стана така, че при опъната верига звената, които се засичаха бяха и двете от тесните. Реших, че трябва да е максимално опъната като използвам тясното звено от едната страна и широкото звено зад тясното от другата. След като определих това добавих 2 звена и съединих. Тук на снимката е как ми идваше веригата:
http://store.picbg.net/pubpic/48/8F/3be ... 68488f.png
Виждате звената, които се засичат. И двете са тесни. Както се вижда след едното тясно съм оставил едно широко и съм ги съединил. Направих си колелото до стой само на 2рата плоча от курбела. Ето как изглежда на 6та скорост:
http://store.picbg.net/pubpic/88/BD/f24 ... 7c88bd.jpg

Ето и на 1ва
http://store.picbg.net/pubpic/30/26/57f ... 9d3026.jpg

Ето и колко мога да опъна веригата
http://store.picbg.net/pubpic/DC/A9/f28 ... f9dca9.jpg

Въпросът ми е добре ли е така? Ще се слага и някаква ролка от долу, за да опъва веригата, за да не пада при спускания. Ако има проблем бих добавил 2 звена още :)
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Re: Правилно ли съм скъсил веригата

Мнениеот marsa » Вто Дек 25, 2012 5:11 pm

Първо на първо: Изображение.

И второ - възнамеряваш ли да изпозлваш скорости? Ако да, оплескал си нещата. Ако не, можеш да махнеш или модифицираш касетата, както и да направиш или закупиш сингулатор (може и да не е необходим, в зависимост от рамката и конкретната предавка, но се разбира само с проба-грешка), и да махнеш клетия дерайльор. Какви ролки те гонят...
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот gosh6o » Вто Дек 25, 2012 5:14 pm

marsa написа:Първо на първо: Изображение.

И второ - възнамеряваш ли да изпозлваш скорости? Ако да, оплескал си нещата. Ако не, можеш да махнеш или модифицираш касетата, както и да направиш или закупиш сингулатор (може и да не е необходим, в зависимост от рамката и конкретната предавка, но се разбира само с проба-грешка), и да махнеш клетия дерайльор. Какви ролки те гонят...

Възнамерявам да използвам скоростите отзад, а отпред да стой винаги на 2рата плоча!
Аватар
gosh6o

Мнениеот marsa » Вто Дек 25, 2012 5:45 pm

Ами просто няма как да стане, не съм навътре в тези дисциплини, но като цяло веригата ще ти пада отпред не защото не е опъната, а защото е усукана - трябва водач. Отзад скоростите няма да се сменят нормално, защото положението на дерайльора и опъна са неправилни. Решението е подходящ дерайльор с късо рамо монтиран нормално. Това мога да кажа аз.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот gosh6o » Вто Дек 25, 2012 5:49 pm

marsa написа:Ами просто няма как да стане, не съм навътре в тези дисциплини, но като цяло веригата ще ти пада отпред не защото не е опъната, а защото е усукана - трябва водач. Отзад скоростите няма да се сменят нормално, защото положението на дерайльора и опъна са неправилни. Решението е подходящ дерайльор с късо рамо монтиран нормално. Това мога да кажа аз.

За отпред проблема ще го оправя. Просто знам, че има велосипеди за DH с един венец отпред и 11 скорости отзад. И въпроса ми е като изключим всичко достатъчно ли е скъсена веригата или да и добавя още 2 звена :)

пп при тестовете ми се оказа, че се сменят както трябва :)
Последна промяна gosh6o на Вто Дек 25, 2012 5:50 pm, променена общо 1 път
Аватар
gosh6o

Мнениеот Fanatico » Вто Дек 25, 2012 5:50 pm

При така опънат дерайльор се получава напрежение, достатъчно, за да си замине ухото или самия дерайьлор.
Не се лъжи да караш така, ако дрънчи по-малко. Купи си хубав дерайьлор (естествено и водач би бил добре).
С 11 венчета отзад не съм виждал, но и на крайните позиции при 8 или 9, веригата се усуква достатъчно за да прави проблеми без водач отпред.
Последна промяна Fanatico на Вто Дек 25, 2012 5:55 pm, променена общо 1 път
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот gosh6o » Вто Дек 25, 2012 5:54 pm

Fanatico написа:При така опънат дерайльор, напрежението в ухото е огромно.
На Climber, при един и същ stair gap, с разлика едно звено, ухото просто се изкърти при приземяването.
Не се лъжи да караш така, ако дрънчи по-малко. Купи си хубав дерайьлор (естествено и водач би бил добре).

Просто няма да имам средства :( Работата е там, че при скоростите над 3та е добре. Няма да имам средства да сменям обтегача сега. А не ми се занимава да слагам преден дерайльор. Веригата не стой много изкривена. в 1% от всичкото каране ще се кара на 1ва скорост. Повече ще се кара на 3та, 5та и 7ма. Нямам възможност за никаква смяна. И въпросът ми е да добавя ли още 2 звена или не?
Аватар
gosh6o

Мнениеот gosh6o » Вто Дек 25, 2012 7:01 pm

пп според това съм я скъсил грешно. Трябва да добавя колкото махнах... http://www.youtube.com/watch?v=sSl8F6ZLLFg
Аватар
gosh6o

Мнениеот did » Вто Дек 25, 2012 9:19 pm

А защо търсиш инфото в тубата, а не тук? http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair011

Въпросът ти меше толкова нелеп, не никой не пожела да ти отговори. Има статия на сайта, има и поне 30 теми със същото или подобно съдържание.

Нищо не си чел, само бързаш да действаш. Накрая ще си купиш нова верига.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот gosh6o » Вто Дек 25, 2012 9:30 pm

Четох, но тубата ми помогна най-много
Аватар
gosh6o

Мнениеот gosh6o » Сря Дек 26, 2012 12:09 am

пп който е дал минуса да се обоснове! В сайта почти нищо не ми стана ясно и тубата го обясни по-добре. Предполагам, защото беше видео и гледах как точно го прави.
Аватар
gosh6o

Мнениеот did » Сря Дек 26, 2012 12:27 am

gosh6o написа:пп който е дал минуса да се обоснове! В сайта почти нищо не ми стана ясно и тубата го обясни по-добре. Предполагам, защото беше видео и гледах как точно го прави.

затова и нищо не си направил. :deal:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот gosh6o » Сря Дек 26, 2012 12:30 am

did написа:
gosh6o написа:пп който е дал минуса да се обоснове! В сайта почти нищо не ми стана ясно и тубата го обясни по-добре. Предполагам, защото беше видео и гледах как точно го прави.

Затова и си признавам! Ще я оправя. Разбрах си грешката. И все пак не ми хареса как е обяснено в сайта. Правих стъпка по стъпка всичко! Телефонът ми беше с мен и гледах внимателно. Тубата ми обясни това което съм объркал :) Нека този, който ми даде минуса да се обоснове :)
пп не ми се трупат мнения с писане на глупости. Нека след като се обоснове минуса да се трие направо темата :)
Последна промяна gosh6o на Сря Дек 26, 2012 12:33 am, променена общо 1 път
Аватар
gosh6o

Мнениеот WhiteBoy » Сря Дек 26, 2012 12:31 am

did написа:

А ти сигурно си роден перфектен и научен
Аватар
WhiteBoy

Рейтинг: 1147

Мнениеот did » Сря Дек 26, 2012 6:45 am

Изображение
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот gosh6o » Сря Дек 26, 2012 11:37 am

С риск да получа 20 минуса поне... От колко време се старая да си оправя рейтинга на 1200 отново. И глупости спрях да пиша. Почти беше готов и видиш ли ми се налага да попитам нещо, което не съм доразбрал, и видиш ли някакъв научен феномен ми дава картинки на някакви букви! Ако бях админ щях да те банна за това, но не съм... Един човек го беше казал:

maxvolume написа:Ей "did".. виж се къв си ЦЪРВУЛ бе.

И за какво имаш рейтинг от 1980 като подяволите не помагаш с нищо, а само трупаш мнения!
Аватар
gosh6o

Мнениеот did » Сря Дек 26, 2012 12:19 pm

gosh6o написа:И за какво имаш рейтинг от 1980 като подяволите не помагаш с нищо, а само трупаш мнения!

Всъщност, помагам ти повече от всички останали.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот gosh6o » Сря Дек 26, 2012 12:26 pm

Щом така казваш... може темата направо да се трие! Разбрах с колко трябва да си удължа веригата! Като цяло не възнамерявам да питам вече в този раздел, защото видиш ли вместо да ти помогнат, ти пишат глупости и ти слагат картинки с буквички :)
Аватар
gosh6o

Мнениеот PtD » Чет Дек 27, 2012 5:10 am

Гошко, когато създаваш отделна тема за елементарно действие като скъсяването на верига, което на всичко отгоре е обсъждано многократно, няма как да очакваш положителна реакция.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Назад към Веломеханик