курбели ?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

курбели ?

Мнениеот martoff » Вто Дек 25, 2012 10:13 pm

имам проблем с едни курбели, не мога да ги демонтирам :(!: на квадрат са и пробвах с ключа за сваляне на курбели но не става :crap: :(!:
Follow the LEADER !
Аватар
martoff

Рейтинг: 1080

Re: курбели ?

Мнениеот Vicusa » Вто Дек 25, 2012 10:25 pm

Пробвай да капнеш малко масло (но не тефлоново), раздвижи леко колкото да го поеме. После остави на топло за един - два часа.. Моя така се предаде, но ако не стане питай в сервиз :dontknow:
Vicusa

Рейтинг: 1180

Мнениеот Admin » Чет Дек 27, 2012 12:58 pm

Здравей,
Първо, старай се да използваш по-информативни заглавия. Следващия път тема с такова заглавие ще бъде изтрита.
Второ, не ставя ясно от написаното къде точно е проблемът. Казваш, че си пробвал със специализиран инструмент за сваляне на курбели - кое точно не става с него? Като го навиеш в специалното резбовано легло на курбела, как точно не става? Резбата ли е повредена? Знаеш ли как точно се работи с въпросния инструмент?
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот VeNk( )_vD » Съб Яну 05, 2013 1:07 pm

И мойте курбели не икаха да се махнат с ключа! :idea: :idea: Реших да ги остовя развити и да карам така!Карах около 2-3 часа и кво да вида-засилвам се за да скоча от една купчина сняг, усещам силно клатене в левия курбел-веднага бия спирачки, слизам, дърпам левия курбел и се изважда!После дърпам и десния и той се изважда!Пробай и ти, но без тая част с скока-не сички са луди кат мен и не искам някой се утрепе заради мойте идеи!!! :deal: :agree: :beer:
Drag Climber Rider
Аватар
VeNk( )_vD

Рейтинг: 925

Мнениеот Admin » Съб Яну 05, 2013 3:24 pm

Да, крайният вариант за демонтаж е да се отвият болтовете на курбелите и да се кара, докато сами се разхлабят и изхлузят. Правил съм го, когато ми е била разбита резбата.
Аз обаче продължавам да питам в случая защо не могат да бъдат свалени с инструмента?
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот VeNk( )_vD » Нед Яну 06, 2013 6:46 pm

Може би е от метала-разлага се или нещо подобно....!? :dontknow: :dontknow:
Drag Climber Rider
Аватар
VeNk( )_vD

Мнениеот Falcor » Нед Яну 06, 2013 7:58 pm

Ц,ц,ц то тва сега метали ли са бе? Едно време к'ви метали имаше ехеееее.....не се разлагаха като сегашните :smash:
Момчета струва ми се че не използвате както трябва този инструмент......макар че като му знам устройството не мога да видя къде може да се сбърка.....последвайте съвета на Vikusa и пробвайте пак с инструмента. Има и различни препарати за заяждащи и клеясали връзки, аз ползвам такъв на wurth. Успех!
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот VeNk( )_vD » Пон Яну 07, 2013 3:22 pm

Пробвал съм с всякакви препарати и пак не става! :(
Drag Climber Rider
Аватар
VeNk( )_vD

Мнениеот Admin » Вто Яну 08, 2013 10:00 am

В буркана не влазя, тате, в буркана! :D

Пичове, ако не ви е разбита резбата за завиване на инструмента в курбела, най-вероятната причина е просто да не можете да боравите с него. В такъв случай съветът ми е да посетите сервиз и да видим дали пък наистина не могат да бъдат свалени с инструмент тия курбели...
Аватар
Admin

Мнениеот up side down » Пет Фев 15, 2013 9:54 pm

Ако е повредена резбата на курбела или инструмента,последният ще изпада при натягане.резбата вътре в него е сравнително издържлива.Ако средното е квадрат,възможно е,как да кажа,да се "замаже" захвата,което на практика заклинва самия курбел за оста на средното.При демонтаж,ако няма нещо прее....но,принципът е един - смазка (фино масло или шокова),инструмент за сваляне на курбел,гаечен ключ и в много случаи повече сила от колкото предполагаш,като внимаваш да не превъртиш резбата на курбела,понеже е от по мек материал .Редуване на развиване и умерено натягане би трябвало да свърши работа :peace:
Прикачени файлове
01.07.12 017.jpg
01.07.12 017.jpg (88.52 KiB) Прегледано 1913 пъти
up side down

Рейтинг: 1280

Мнениеот marsa » Пет Фев 15, 2013 10:05 pm

Най-вероятно в леглото за болта за притягане на курбела е остналана шайба, която авторът не е видял и отворът и е по- тесен от буталото на екстрактора.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Назад към Веломеханик